ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Σχέδιο νόμου για τις ενοομιλικές συναλλαγές 19/6/09


Αθήνα 19.6.2009, 10:43
Σχέδιο νόμου με το οποίο θεσπίζονται Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων και μια σειρά από άλλες διατάξεις, προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για το οποίο ενημερώθηκε ήδη η αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, περιλαμβάνει τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

- Θεσπίζεται η υποχρέωση των ελληνικών επιχειρήσεων που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις να τεκμηριώνουν τις τιμές για τις μεταξύ τους διασυνοριακές συναλλαγές. Στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, μέσω υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Με τις προτεινόμενες διατάξεις εναρμονίζεται η εσωτερική φορολογική νομοθεσία της χώρας με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την τεκμηρίωση των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (transfer pricing) και υιοθετούνται οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο.Ο.Σ.Α. για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις. Γίνεται εφικτός ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της φορολογητέας ύλης, ενισχύεται η διαφάνεια των συναλλαγών και ο υγιής ανταγωνισμός.

- Καθιερώνονται κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων (thin capitalization rules), οι οποίοι αποσκοπούν στον περιορισμό του εκτεταμένου ενδοομιλικού δανεισμού μιας εταιρείας, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της. Η πρακτική που μέχρι σήμερα ισχύει δίνει τη δυνατότητα εντός ενός ομίλου μια εταιρεία να δανείζει άλλη με δυσανάλογα μεγάλα ποσά (μεγαλύτερα της δανειοληπτικής της ικανότητας ή μεγαλύτερα των αναγκών της), ώστε η δανειζόμενη να εμφανίζει λόγω υπέρογκων τόκων μειωμένα κέρδη ή και ζημίες, ενώ επιλέγεται συχνά ως δανείστρια συνδεδεμένη επιχείρηση που φορολογείται σε κράτος με χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

- Προωθείται η ουσιαστική εφαρμογή της λειτουργικής χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) από το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης μεθόδου, που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στον ιδιωτικό τομέα, έχει στόχο αφενός την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και αφετέρου τον περιορισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων.

- Προβλέπεται η κάλυψη κατά 25%, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, των δανείων που λαμβάνουν ιδιώτες και επιχειρήσεις, μέσω τραπεζών, για την αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το σύνολο της αξίας των ακινήτων και όχι το 75% που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της αγοράς κατοικίας και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά, τόσο στην αναθέρμανση του κλάδου της οικοδομής όσο και στη διευκόλυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απόκτηση στέγης.

- Αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., με αποκλειστική συμμετοχή του Δημοσίου, κατά 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο την αποτελεσματικότερη ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Για τον ίδιο λόγο, μειώνεται από 1% σε 0,25%, η προμήθεια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ.

- Επιτρέπεται σε εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και του φοροελεγκτικού μηχανισμού, να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία.

- Καθιερώνεται η ανατροπή της περαίωσης, εφόσον δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα τα ποσά φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που έχουν βεβαιωθεί.

- Παρατείνεται, μέχρι και τις 31/12/2010 η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, ποσοστού 50% των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να ενθαρρυνθεί η ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων, σε μια περίοδο όπου αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο η ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

- Αναστέλλεται για έξι επιπλέον μήνες, έως τις 31/12/2009, η χορήγηση πιστοποιητικού ΕΤΑΚ από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Με τη θεσμοθέτηση των κανόνων για την Τεκμηρίωση των Ενδοομιλικών Συναλλαγών και την Υποκεφαλαιοδότηση των Επιχειρήσεων, η φορολογική νομοθεσία βελτιώνεται. Και μπαίνει τέλος στα «παράθυρα», από τα οποία κάποιοι επωφελούνταν μέχρι πρότινος, για να μην πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί. Παράλληλα, με την καθιέρωση του leasing για τις προμήθειες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, αξιοποιούμε μια αποτελεσματική και ευρύτατα διαδεδομένη μέθοδο στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, προς όφελος του Δημοσίου και των φορολογούμενων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved