ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΓΝΩΜΗ: Πράσινη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα 30/9/09

Αθήνα 30.9.2009
Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ*
Οι Έλληνες πολίτες, όπως άλλωστε δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις που γίνονται από την Ευρώπη μέσα από το ευρωβαρόμετρο, εμφανίζονται ανάμεσα στους πλέον ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό που λείπει -κατά την προσωπική μου άποψη- είναι η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και η παροχή κινήτρων από την πολιτεία για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς τους.

Ο μεγάλος ασθενής ο οποίος δεν αλλάζει εύκολα νοοτροπία είναι το ελληνικό κράτος.

Η πράσινη πολιτική την οποία πρεσβεύουμε είναι και η μόνη ρεαλιστική κατεύθυνση για να αλλάξει αυτό.

Η πρόταση μας -και άρα η πολιτική μας- δεν αφορά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης το οποίο αποτελεί συλλογική συνείδηση και αναγκαιότητα.

Απαιτείται να απεγκλωβιστούμε από το πρόβλημα και να μετατρέψουμε την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ενεργειακής κρίσης σε αναπτυξιακή ευκαιρία, θέτοντας τους σωστούς πολιτικούς στόχους.

Διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και χρειάζεται να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην επιβολή ενός πράσινου μοντέλου ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η μόνη ρεαλιστική αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη χώρα, καθώς με την αξιοποίηση των νέων καθαρών τεχνολογιών και την ανάδειξη της ποιότητας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, επιχειρηματικότητα και εξαγωγές, να τροφοδοτήσει την έξοδο από την οικονομική κρίση, και να αντιμετωπίσει παράλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει σκοπό να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα προϊόντα ποιότητας, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας. Σκοπός της πράσινης ανάπτυξης είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, επιχειρηματικών ευκαιριών και εισοδήματος για όλους, και η δίκαιη διανομή του πλούτου που παράγει η ανάπτυξη.

Η πράσινη επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο ως η βασική προϋπόθεση για την αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη, μπροστά στην απειλή της οικολογικής κατάρρευσης του πλανήτη από τις ρυπογόνες δραστηριότητες του ανθρώπου και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας, καθώς συνδυάζει το τερπνόν της οικοπροστασίας μετά του ωφελίμου της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Σύμμαχος για την πράσινη επιχειρηματικότητα είναι η νέα υψηλή πράσινη τεχνολογία που εισδύει σε όλους τους τομείς της ενέργειας, παραγωγής και των υπηρεσιών.

Αποκτά απόλυτη επικαιρότητα η συζήτηση για πράσινη επιχειρηματικότητα τόσο την ΕΕ όσο και στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η οικονομική και παραγωγική δομή και των δύο αποτελείται σε ποσοστό άνω του 85% από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και όχι από μεγάλους, δυσκίνητους επιχειρηματικούς δεινόσαυρους.

Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων αποτελεί πια τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, κι όχι επιχειρηματικό μειονέκτημα. Η Μικρή Επιχείρηση αποτελεί τη μήτρα της επιχειρηματικότητας.

Για παράδειγμα, η ανάπτυξη μιας οικονομικής δραστηριότητας στις ήπιες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -εκτός από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωση της ενέργειας προς ιδιώτες- απαιτεί οι Δήμοι και αναπτυξιακές εταιρείες με συμμετοχικό χαρακτήρα να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα.

Στην πράσινη επιχειρηματικότητα καθοριστικός κοινωνικός εταίρος θα πρέπει να είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που είναι ο προπομπός της πράσινης επιχειρηματικότητας και συντελεστής σύνθεσης κοινωνικού κεφαλαίου.

 

* Ο Σπύρος Κουβέλης είναι Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved