ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Η αξία της εκπαίδευσης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 

Αθήνα 23.12.2009, 15:32

Η εκπαίδευση σε τομείς όπως η διοίκηση επιχειρήσεων αποδίδει προστιθέμενη αξία στις γυναίκες επιχειρηματίες.

Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την συμβολή της εκπαίδευσης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, που παραγματοποίησε το ALBA Hub for Enterprise and Development (AHEAD), το κέντρο επιχειρηματικότητας του ALBA. Ήταν η πρώτη εκδήλωση του ΑLBA στο πλαίσιο της νέας του ερευνητικής δραστηριότητας «Leading Ladies».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν, μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση, να αναδείξει τις προσωπικές εμπειρίες των Leading Ladies και τη συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάδειξη του γυναικείου επιχειρηματικού πνεύματος. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεών τους, οι προσκεκλημένες ομιλήτριες αναφέρθηκαν στην εκπαίδευσή τους σε διάφορους τομείς, όπως η διοίκηση επιχειρήσεων. Κοινή συνισταμένη των παρουσιάσεων ήταν η προστιθέμενη αξία κάθε εκπαιδευτικής εμπειρίας στην επαγγελματική τους πορεία.

Την εκδήλωση προλόγισε η Δρ. Σάρα Δρακοπούλου Dodd, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιχειρηματικότητας στο ALBA και Διευθύντρια του AHEAD. Η Δρ. Dodd προσέγγισε τη σύγχρονη γυναικεία επιχειρηματικότητα αναφερόμενη στην αρχαία θεά Αθηνά - θεά της σοφίας, της στρατηγικής, του σώφρονος πολέμου και προστάτιδα των τεχνιτών. Στη συνέχεια τόνισε ότι σε σχέση με τον αντρικό πληθυσμό, λιγότερες γυναίκες ιδρύουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Όταν δε το αποφασίζουν, αντιμετωπίζουν συγκριτικά περισσότερες δυσκολίες στην εύρεση κεφαλαίου, στην ταχύτητα ανάπτυξης και στην εγκαθίδρυση σχέσεων εμπιστοσύνης με προμηθευτές, πελάτες και προσωπικό. Δυσκολίες που σχετίζονται με τα κοινωνικά στερεότυπα.

Επίσης, η Δρ. Dodd ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι αποτέλεσμα διακρίσεων στον εργασιακό χώρο. Οι γυναίκες που βιώνουν τέτοιες διακρίσεις, αποχωρούν συχνά από τις επιχειρήσεις που απασχολούνται και δημιουργούν τις δικές τους. Τέλος, η Δρ. Dodd παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα από τα οποία διαφαίνεται μία σημαντική αύξηση των επιχειρήσεων που δημιουργούνται από γυναίκες. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή διαδραματίζει και η εκπαίδευση που προσφέρει απαραίτητες γνώσεις ώστε να κατανοήσουν τις ανάγκες μιας επιχειρηματικής κίνησης. Παράλληλα, προγράμματα σπουδών που απευθύνονται σε έμπειρα στελέχη παρέχουν συχνά την απαραίτητη δικτύωση για την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένες ομιλήτριες παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες. Πρώτη έλαβε το λόγο η κ. Μαριάντζελα Λέστου, επιχειρηματίας και ιδρύτρια του Look4Studies.com. Η κ. Λέστου αναφέρθηκε στη διαδικασία μέσα από την οποία προσέγγισε την παροχή εξειδικευμένων διαδικτυακών υπηρεσιών και απέδωσε στην εκπαίδευσή της τις θεωρητικές γνώσεις, τις δεξιότητες άλλα και τη διάθεση να ξεκινήσει μια δική της επιχείρηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σημασία της αναγνώρισης της ανάγκης για επιλογή των κατάλληλων συνεργατών και συνοδοιπόρων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να γνωρίζει η νέα επιχειρηματίας τα όρια των ικανοτήτων της.

Ακολούθησε η κ. Τζίλ Δούκα, ειδική σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και στέλεχος στη Simply Burgers, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της αέναης μάθησης. Η κ. Δούκα αναφέρθηκε στις πολύπλευρες σπουδές της και τόνισε τη συμβολή τους στη δημιουργία του δικού της τριπτύχου επιτυχίας: την κατανόηση των ορίων των προσωπικών ικανοτήτων, την ανάγκη για θετική σκέψη και την αναζήτηση βοήθειας και υποστήριξης.

Στη συνέχεια, η κ. Βίκυ Ντάλας, φοιτήτρια και επιχειρηματίας (9ΑΜ και growing.gr), αναφέρθηκε στην ισορροπία μεταξύ σπουδών και επιχειρηματικότητας. Εξήγησε το λόγο για τον οποίο επέλεξε να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα MBA ενώ είχε ήδη ιδρύσει την επιχείρησή της, λέγοντας ότι διέγνωσε την ανάγκη να γίνει καλύτερη επιχειρηματίας ώστε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία. Επίσης, παρουσίασε με χαρακτηριστικό τρόπο τη σημασία μία επιχειρηματίας σπουδάστρια να επιδιώκει να αποκομίζει τα μέγιστα από τις σπουδές της. Για το λόγο αυτό, η ίδια η κ. Ντάλας υπογράμμισε πως δεν απουσίασε από σχεδόν κανένα μάθημα και πως ενσωμάτωσε άμεσα τις ιδέες που ανέκυψαν μέσα από τη συνεργασία της με καθηγητές και συμφοιτητές.

Η κ. Έφη Γιαννακούρη, δικηγόρος και στέλεχος στην οικογενειακή της επιχείρηση (Κ. Γιαννακούρη) μίλησε για την ενασχόλησή της με διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες. Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η εκπαίδευσή της προσέφερε τη δυνατότητα της διαχείρισης διαφορετικών εργασιών, όπως η απασχόληση στην οικογενειακή επιχείρηση, η άσκηση του νομικού επαγγέλματος και η εκπαίδευση. Περιγράφοντας την εκπαιδευτική της εμπειρία, παρουσίασε τους σημαντικότερους ανθρώπους που της έδωσαν το κίνητρο να αναπτύξει μια πολυσχιδή καριέρα, εστιάζοντας στην αξία που έχει για κάθε νέο ένας σωστός δάσκαλος.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κ. Κλεοπάτρας Σαμίου, στέλεχος στην οικογενειακή της επιχείρηση, SDC Α.Ε. Η κ. Σαμίου μίλησε για τον τρόπο που η εκπαίδευση τη βοήθησε να προσφέρει ουσιαστικά στην οικογενειακή επιχείρηση. Αναφέρθηκε στη δυσκολία ένταξης της δεύτερης γενιάς σε μια οικογενειακή επιχείρηση, ιδίως στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι σε αυτή γνωρίζουν τα άτομα της δεύτερης γενιάς από τα παιδικά τους χρόνια. Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση βοήθησε την κ. Σαμίου να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της, να κερδίσει το σεβασμό των συνεργατών, αλλά και την αναγνώριση των γονέων. Επίσης, αναφέρθηκε και στην προστιθέμενη αξία για την επιχείρηση, μιας και μέσα από τις σπουδές της μετέφερε στην επιχείρηση σύγχρονα διοικητικά εργαλεία αλλά και εμπειρία από άλλα στελέχη που παρακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήσεις στις Leading Ladies.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιώργο Μπατσάκη, τηλ.: 210-8964531 (εσωτ. 320), email: ahead@alba.edu.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved