ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΣΠΑ: Στόχος η αύξηση της απορροφητικότητας

 

Αθήνα 17.2.2010

Να αυξήσει στο 15% την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 εντός του 2010, έχει ως στόχο ο νέος νόμος για το διαχειριστικό πλαίσιο του Προγράμματος που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, ανέφεραν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υφυπουργός Σταύρος Αρναουτάκης.

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η αναθεώρηση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα έχει τρεις βασικούς στόχους: την αποκέντρωση, την απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι στο ΕΣΠΑ εντάσσονται τρία νέα ειδικά προγράμματα για τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και την Υγεία, με την ανάλογη ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων. Επίσης, εισάγεται η έννοια της Επιχειρησιακής Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Οικονομίας, άλλων υπουργείων και περιφερειών της χώρας. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαρτίου, ώστε αμέσως μετά να αποδεσμευθούν οι διαθέσιμοι πόροι προς τα υπουργεία και τις περιφέρειες. Με στόχο την αποκέντρωση, εισάγεται και η έκθεση προόδου σε διμηνιαία βάση για τα έργα σε κάθε περιφέρεια και η ανακατανομή πόρων σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του Προγράμματος, οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα διατίθενται κατά προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και θα δίδεται η δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν και μόνες τους τις μελέτες, επιταχύνονται οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Επιπλέον, καταργούνται οι περιορισμοί για προκήρυξη και υποβολή προτάσεων έργου χαμηλού προϋπολογισμού. Κάθε μήνα θα εγκρίνονται περίπου 800- 900 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων, καθώς στόχος είναι να υπάρξουν εφέτος εντάξεις έργων ύψους 10,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΠΔΕ.

Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε και πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών, που περιλαμβάνουν κατάργηση των Αναπτυξιακών Οργανισμοί Περιφερειών, του Νόμμος ΑΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και της υποχρεωτικής εφαρμογής του δεύτερου βαθμού πιστοποίησης της επάρκειας των δικαιούχων με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ, με παράλληλη προαιρετική εφαρμογή του προτύπου ΕΛΟΤ 1429. Επίσης, κατάργηση της διαδικασίας διατύπωσης γνώμης πριν από την ένταξη για πράξεις προϋπολογισμού έως 50 εκατ. ευρώ, που σήμερα ισχύει για πράξεις άνω των 5 εκατ. ευρώ για έργα ΕΤΠΑ και 2 εκατ. ευρώ για το ΕΚΤ.

Προγραμματισμός δράσεων
Σχετικά με τον προγραμματισμό των αναπτυξιακών δράσεων, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος α’ εξαμήνου σε αυτόν εντάσσονται:
- Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος ελευθέρων επαγγελματιών, ύψους 70 εκ ευρώ,έως τέλος Φεβρουαρίου.
- Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, ύψους 70 εκ ευρώ.
- Η ολοκλήρωση στα τέλη Απριλίου της αξιολόγησης της πρώτης φάσης του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 500 εκ ευρώ.
- Η δημοσίευση της δεύτερης φάσης του προγράμματος στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους περίπου 200 εκ ευρώ, έως τον Μάρτιο.
- Η προκήρυξη εντός του Μαρτίου δύο προγραμμάτων για την πράσινη επιχειρηματικότητα, συνολικού ύψους 60 εκ ευρώ.
- Η προώθηση του σχεδιασμού συνολικών δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (με κλαδική στόχευση) και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς και άλλους πόρους.
- Η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου, για τον οποίον η δημόσια διαβούλευση θα διεξαχθεί από 15 Μαρτίου έως 9 Απριλίου και το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στη Βουλή τον Μάιο 2010. Μέχρι να αρχίσει να «τρέχει» ο νέος νόμος, θα γίνει η σταδιακή αξιολόγηση των αιτήσεων ένταξης στον προϋπάρχοντα νόμο άνω των 4.000 επενδυτικών σχεδίων και θα αποπληρωθούν έως το τέλος του α’ εξαμήνου εφέτος οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί.
- Ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων για το ΤΕΜΠΜΕ και η επέκταση σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
- Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ.
- Η ενεργοποίηση πόρων 100 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο «Jeremie» το επόμενο δίμηνο, και προώθηση του χρηματοδοτικού εργαλείου «Jessica» (περιβαλλοντικές δράσεις, αστικές αναπλάσεις, κ.λπ.) έως τον Ιούνιο.
- Η προώθηση του σχεδίου νόμου για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης (το σχέδιο νόμου στη Βουλή τον Μάρτιο - Απρίλιο), αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων (το σχέδιο νόμου έως τον Ιούνιο).
- Η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί έως τον Ιούνιο.
- Η αναβάθμιση και δημιουργία νέων Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ).

* Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης και σχετικό έντυπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved