ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις μικρές επιχειρήσεις

 

Αθήνα 10.3.2010, 21:03

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να απαλλαγούν από την υποχρέωση να συντάσσουν ετήσια απογραφή, μετά την έγκριση των αλλαγών στους λογιστικούς κανονισμούς της ΕΕ από τους Ευρωβουλευτές σήμερα Τετάρτη στο Στρασβούργο. Η χορήγηση αυτών των απαλλαγών θα εξαρτάται από το κάθε Κράτος Μέλος, ανάλογα με την απήχηση που θα έχει η οδηγία σε κάθε χώρα. Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες σε κάθε περίπτωση να κρατούν αρχεία για τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές και την οικονομική τους κατάσταση.

Στο νομοθετικό ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 445 ψήφους υπέρ, 196 κατά και 21 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει επίσης τη γενική αναθεώρηση της 4ης και της 7ης Οδηγίας για τις Εταιρείες μέσα στο 2010.

Περίπου 7,2 εκατομμύρια ευρωπαϊκές εταιρίες υπόκεινται στους κανόνες για την υποβολή απολογισμού σύμφωνα με τις λογιστικές οδηγίες της ΕΕ. Από αυτές περίπου 5,4 εκατομμύρια (γύρω στο 75%) είναι "μικροεπιχειρήσεις", για παράδειγμα ανθοπωλεία ή φούρνοι. Δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά κυρίως σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και έχουν λίγες ή μηδενικές διασυνοριακές σχέσεις. Η πρόταση θα επιτρέπει στα Κράτη Μέλη να απλοποιήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις αναστέλλοντας τις συνήθεις υποχρεώσεις υποβολής αναφορών, προωθώντας την ανταγωνιστικότητά τους και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους.

"Η εμβέλεια των μικρών επιχειρήσεων περιορίζεται κατά κανόνα στις τοπικές και περιφερειακές αγορές. Κατά συνέπεια δεν έχουν διασυνοριακή απήχηση στην κοινή Ευρωπαϊκή αγορά και το λογικό συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειάζεται να δεσμεύονται από τους εσωτερικούς κανόνες αγοράς της ΕΕ" δήλωσε ο εισηγητής Klaus-Heiner Lehne (EΛΚ, DE).

Η απαλλαγή από τη σύνταξη ετήσιου απολογισμού θα ισχύσει για εταιρίες που πληρούν δύο από τα παρακάτω κριτήρια: συνολικό ισολογισμό κάτω από 500.000 ευρώ, καθαρό ύψος κύκλου εργασιών κάτω από 1.000.000 ευρώ και/ή μέσο αριθμό 10 υπαλλήλων κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

Σε αυτή την έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η απαλλαγή ή μη των μικρών επιχειρήσεων θα είναι στην ευχέρεια των Κρατών Μελών, "αφού λάβουν υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες σε εθνικό επίπεδο σχετικά με των αριθμό των επιχειρήσεων που καλύπτονται" από αυτές τις τιμές κατωφλίου.

Για να απαντήσει στις ανησυχίες ότι η απαλλαγή από τις λογιστικές υποχρεώσεις θα μπορούσε να επηρεάσει την εσωτερική οργάνωση και να μειώσει τη διαφάνεια και την πρόσβαση στην πληροφόρηση, το ΕΚ ξεκαθάρισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν την υποχρέωση να κρατούν αρχεία που αποδεικνύουν τις εμπορικές τους συναλλαγές και την οικονομική τους κατάσταση, "ως ελάχιστη προϋπόθεση".

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο εισηγητής υπογράμμισε ότι η πρόταση δεν έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο και έκανε έκκληση στη μειοψηφία που έχει ταχθεί εναντίον της να "ξανασκεφθούν τη στάση τους".

Σύμφωνα με μια μελέτη της Επιτροπής για την αξιολόγηση των επιπτώσεων, το μέσο κόστος ανά εταιρία για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των λογιστικών οδηγιών είναι 1.558 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα διοικητικά έξοδα (δηλαδή η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών μόνο για την εξυπηρέτηση νομικών υποχρεώσεων, χωρίς πραγματική επιχειρηματική ανάγκη) είναι 1.169 ευρώ. Αν όλα τα Κράτη Μέλη έδιναν απαλλαγή στις μικρές εταιρίες και δεν επέβαλαν επιπλέον απαιτήσεις, η εφαρμογή της πρότασης θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved