ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών

 

Αθήνα 20.4.2010, 06:22

Κατατέθηκαν στον δικτυακό τόπο www.opengov.gr προς δημόσια διαβούλευση οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου για το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων - Ορισμός του Επαγγελματία Αγρότη».

Στο σχετικό εισαγωγικό κείμενο αναφέρονται τα εξής: "Για να είναι δυνατός ένας σύγχρονος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός για την αγροτική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας, τη δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων, τη διάφανη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών και μέτρων και την προώθηση ολοκληρωμένων διατομεακών Πολιτικών η δημιουργία ενός Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων σε μία ενιαία βάση δεδομένων  κρίνεται απολύτως σκόπιμη αλλά και απαραίτητη και θα περιλαμβάνει τόσο αλφαριθμητικές όσο και χαρτογραφικές πληροφορίες".

Επίσης, διαβεβαιώνεται ότι οι απόψεις και προτάσεις των πολιτών, καθώς και οι προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς, θα ληφθούν υπόψη κατά τη σχετική επεξεργασία του νομοσχεδίου από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς συζητήση και ψήφιση στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις, ώστε να επιτευχθεί σύντομα η ενοποίηση της βάσης δεδομένων των υπαρχόντων Μητρώων, σε μία ενιαία βάση δεδομένων θα ονομάζεται «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Απριλίου και ώρα 18:00.

* Ακολουθεί το σχετικό κείμενο.

 

Οι Κύριοι ¶ξονες του Σχεδίου Νόμου

Οι κύριοι άξονες του σχεδίου νόμου που προτείνονται προς διαβούλευση είναι οι εξής :

1. Υποχρεωτικότητα εγγραφής
Θεσπίζεται ως υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων των επαγγελματιών αγροτών ως και των κάθε είδους κατόχων αγροτικής εκμετάλλευσης, νομικών και φυσικών προσώπων. Σε περίπτωση συγκυριότητας ή συνεκμετάλλευσης εγγράφεται το σύνολο των συγκυρίων ή των συμμετεχόντων στην εκμετάλλευση είτε είναι φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες είτε είναι  κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης δηλ νομικά πρόσωπα ή και φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη.

2. Για να εγγραφεί κάποιος ως Επαγγελματίας Αγρότης στο Μητρώο πρέπει:
α) να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης. Ο όρος αγροτική εκμετάλλευση περιλαμβάνει τη μονάδα παραγωγής αγροτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένης της  αποθήκευσης, τυποποίησης και συσκευασίας αυτών, καθώς και τη μονάδα που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων,
β) να είναι ασφαλισμένος στον Ο.Γ.Α (Θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες, οι αγρότες που άλλαξαν κύριο κλάδο ασφάλισης λόγω  της απασχόλησής τους σε αγροτοτουριστικές μονάδες ή σε μονάδες διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας),
γ) να ασχολείται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και να λαμβάνει από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και
δ) οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή να είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.
3. Διαδικασία εγγραφής

Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ:
Α. Υποβάλλεται μηχανογραφικό έντυπο αίτησης από τον ενδιαφερόμενο απευθυνόμενο στα κατά τόπους παραρτήματα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Β. Ορίζονται οι φορείς για την ενημέρωση και εποπτεία του ΜΑΑΕ. Επισημαίνονται παράλληλα και οι επιπτώσεις που θα επέλθουν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε περίπτωση παράλειψης, ή εκπρόθεσμης συμπλήρωσης της αίτησης και υποβολής αυτής, ή ανακριβούς ή ψευδούς συμπλήρωσης και υποβολής της.

Γ. Το έντυπο αυτό επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επισύρει τις συνέπειες αυτού σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς αυμπλήρωσής του.

Δ. Για την εγγραφή διενεργείται διασταύρωση με τα στοιχεία του ψηφιακού υποβάθρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όσον αφορά στις δηλούμενες εκτάσεις και εκμεταλλεύσεις.

Ε. Η παράλειψη ή η ανακριβής συμπλήρωση και υποβολή αυτού επιφέρει έκπτωση από όλα τα ευεργετήματα, που προβλέπουν τα μέτρα γενικής στήριξης.

Αποτέλεσμα της καταγραφής όλων αυτών των στοιχείων, είναι η δυνατότητα έκδοσης μιας  ειδικής κάρτας-ταυτότητας,   βάσει της οποίας θα είναι δυνατή η πλήρης παρακολούθηση και η ουσιαστική στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved