ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΓΝΩΜΗ: Απούσα η Ελλάδα και από τη μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών προϊόντων

 

Αθήνα 23.4.2010
Του Δημητρίου Φωτιά*

Η μεγαλύτερη γιορτή της βιολογικής γεωργίας συντελέστηκε και φέτος. Όλοι ήταν εκεί. Όλοι; Μια μικρή χώρα εκεί στον ευρωπαϊκό νότο, η δική μας, προτίμησε για μια ακόμη φορά την αυτάρεσκη εσωστρέφειά της και έλαμψε δια της απουσίας της και από αυτή τη σημαντική εκδήλωση.

Και φέτος, περίπου 45.000 εμπορικοί αντιπρόσωποι από 121 χώρες «έστησαν» 2.500 περίπτερα με εκθέματα βιολογικών προϊόντων στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Στην πόλη - σύμβολο της βιολογικής γεωργίας, όπου δεν παρουσιάζονται μόνο τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν ή που θα δούμε για πρώτη φορά στην αγορά, αλλά παρέχει και αναλυτική ενημέρωση για όλες τις πτυχές της βιολογικής γεωργίας και εμπορίας, μέσα από τις 180 συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος εκθέτες από το χώρο των τροφίμων, της ένδυσης, των καλλυντικών προϊόντων και των ειδών ατομικής υγιεινής, των ξενοδοχείων και της εστίασης, των μηχανημάτων διαφόρων κατηγοριών, αλλά και άλλων προϊόντων, ικανών να ανοίξουν την... εμπορική όρεξη σε κάθε ενδιαφερόμενο. κάτι που έχει ανάγκη η χώρα μας αυτές τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής ύφεσης και εργασιακής κρίσης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι πολυμελείς αντιπροσωπείες κρατικών φορέων από όλο τον κόσμο, οι οποίες συμμετέχουν περισσότερο για να ενημερωθούν γύρω από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στον χώρο των βιολογικών προϊόντων και λιγότερο για να τονώσουν το ηθικό των εκθετών της χώρας τους.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο επισκέπτης της έκθεσης, είναι ότι ο τομέας των βιολογικών προϊόντων αυξάνει τη δυναμική για βιολογική και βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι που θα πρέπει να γίνει συνείδηση και στη χώρα μας, η οποία -επιτέλους- θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να εφαρμόσει την χιλιοειπωμένη "πράσινη ανάπτυξη" στον χώρο της γεωργίας.

Εκπλήσσεται κανείς από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα αυτήν την ευκαιρία, τόσο στον χώρο της γεωργίας όσο και στον τομέα της μεταποίησης και προώθησης των αγαθών της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χώρες μικρής εμπορικής εμβέλειας και περιορισμένων βιομηχανικών δυνατοτήτων, παραβρέθηκαν με αξιοζήλευτο θράσος σε σημεία - κλειδιά της έκθεσης και μάλιστα προέβαλλαν με υπερηφάνεια τα προϊόντα που παράγει ο τόπος τους (για παράδειγμα, οι αλβανοί εξέθεταν αρωματικά φυτά), χωρίς να αρκούνται στα παράγωγα προϊόντα των μεγάλων βιομηχανιών.

Γιατί, άραγε, η Ελλάδα να μην μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια σε αυτή την έκθεση και να πείσει ότι είναι ικανή να αποτελέσει πολύτιμο συνεργάτη των μεγάλων βιομηχανιών παραγωγής βιολογικών προϊόντων, αλλά και -γιατί όχι- με δειλά βήματα να παρουσιάσει τα δικά της προϊόντα, που τόσο επιζητούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές;

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας, που στηρίζει την οικονομία της στην βαριά βιομηχανία, κατασκευάζοντας από μηχανές αμαξοστοιχιών της υπερσύγχρονης κρατικής σιδηροδρομικής γραμμής ICE, μέχρι τα διαχρονικά σε όλους μας παιχνίδια της εταιρίας Lego. Στην πόλη αυτή πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δεκάδες εκθέσεις, προσθέντοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στο εργατικό ισοζύγιό της!

* Ο Δημήτριος Φωτιάς είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων Βιολογικών Προϊόντων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved