ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Θερινό Σχολείο Φιλοσοφίας για την Ακαδημία του Πλάτωνα

Αθήνα 24.7.2014, 18:34

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει φέτος, για  τρίτη χρονιά, το Θερινό Σχολείο για την Ακαδημία του Πλάτωνα, με θέμα: «Μια πύλη για την εφαρμοσμένη φιλοσοφία στις επιστήμες». Το Θερινό Σχολείο 2014 πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 27 Ιουλίου 2014 Ιουλίου  στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με τη συμμετοχή μεταπτυχιακων φοιτητών και ερευνητών από 18 χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.  Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει πάνω από 70 επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο. 

Το φετινό Θερινό Σχολείο θα εξετάσει την επίδραση της πλατωνικής φιλοσοφίας πάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία. Στόχος είναι να συνδεθεί η φιλοσοφία με την εφαρμοσμένη έρευνα στους τομείς των θετικών επιστημών και ιδιαίτερα με την επιστήμη της οργάνωσης και της ψηφιακής πληροφορίας. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθούν θέματα τόσο πρακτικά όσο και μεθοδολογικά, που αφορούν στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών με αναφορά στις βασικές αρχές της φιλοσοφίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διεπιστημονική προσέγγιση της  παραγωγικής διαδικασίας, στα ηθικά θέματα που συχνά εγείρει η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας καθώς και στις ανατροπές που προκαλούνται στο φιλοσοφικό σύστημα.

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης πραγματοποιείται στην Ελλάδα ένα φόρουμ φιλοσοφίας που παντρεύει την φιλοσοφία με την τεχνολογία», δήλωσε σχετικά η κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού & Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». «Σήμερα πληθαίνουν οι ενδείξεις για την ισχύ του φαινομένου που ο Alvin Toffler παρουσίασε στο βιβλίο του ”The Third Wave”. Τα άτομα και οι κοινωνίες με δυσκολία και κόστος ενσωματώνουν την ταχύτατη τεχνολογική πρόοδο ενώ παράλληλα, η πρόβλεψη πως η τεχνολογία αναπόφευκτα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξετάσουμε ξανά τις βασικές φιλοσοφικές αρχές που διέπουν – ή θα όφειλαν να διέπουν—τη ζωή μας, τις πράξεις και τις προσδοκίες μας, προκειμένου να διευκολύνουμε την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται. Αυτός είναι ένας από τους στόχους μας στο Θερινό Σχολείο για την Ακαδημία του Πλάτωνα» κατέληξε η κα Εφραίμογλου.  

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 23 μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Ισραήλ,  τη Γαλλία, το Πακιστάν, την Ουκρανία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, το Περού, την Πορτογαλία, την Αλβανία, την Τουρκία τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Εσθονία και το Αζερμπαϊτζάν. Η επιλογή τους έγινε σε δύο στάδια. Πρώτα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο ανοικτή πρόσκληση η οποία και κοινοποιήθηκε  μέσω των δικτύων αριστείας και των συνεργασιών στα σημαντικότερα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Στη συνέχεια ειδική ακαδημαϊκή επιτροπή προχώρησε στην τελική επιλογή μέσω μίας εκτενούς διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων.

Οι εισηγητές και υπεύθυνοι εργαστηρίων είναι Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες διεθνούς κύρους, όπως ο John Cooper από το Princeton, ο Hans-Johann Glock από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο  Αλέξανδρος Μουρελάτος από το  Texas University, ο Eric Schliesser από το   Ghent University, η  Genia Schönbaumsfeld από το  University of Southampton και η Βάσω Κιντή, ο Θεόδωρος Αραμπατζής και ο Στέλιος Βιρβιδάκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, πραγματοποιούνται  επισκέψεις  σε προορισμούς αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως  η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, ο Κεραμικός, το Ναύπλιο, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, το Ηραίον Λουτρακίου κ.ά. 

Το Θερινό Σχολείο εντάσσεται στο πρόγραμμα με τίτλο «Ακαδημία Πλάτωνος: – Ανάπτυξη της γνώσης και των καινοτόμων ιδεών – Πολίτης και Πολιτεία», που εδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το έργο υλοποιείται με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάση και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Στόχοι του έργου είναι η αναγέννηση της αρχαίας περιοχής με την ονομασία «Ακαδημία Πλάτωνα» όπου λειτούργησε ένα από τα σπουδαιότερα σχολεία του κόσμου, η ανάδειξη και πάλι της φιλοσοφίας ως ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη φιλοσοφία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και, ευρύτερα, η προβολή της Ελλάδας ως ο τόπος όπου θεμελιώθηκε ο σύγχρονος στοχασμός.

Επόμενος στόχος του προγράμματος είναι η λειτουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου στην Ακαδημία Πλάτωνος με υλικό που προετοιμάζεται μέσα από μία σειρά δράσεων όπως η δημιουργία ενός «ψηφιακού αποθετηρίου» λημμάτων από το έργο του Πλάτωνα και άλλων αρχαίων Ελλήνων στοχαστών και η ανάπτυξη εικονικών εκθεμάτων εκείνης της εποχής. 

Περισσότερα στοιχεία για το Θερινό Σχολείο θα βρείτε, πατώντας εδώ.

Η Πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος - Ανάπτυξη της Γνώσης και Καινοτόμων Ιδεών» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2013).
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved