ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Ινστιτούτο Γκαίτε: Το μανιφέστο της φροντίδας (παρουσίαση της έκδοσης και συζήτηση)

Proslipsis.gr | Αθήνα 03.05.2022, 20:12

Παρουσίαση της έκδοσης «Το μανιφέστο της φροντίδας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 και ώρα 17:00 στο Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14–16, τηλ. 210 3661 000), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: Η κρίση της φροντίδας είναι συστημική, πολύπλοκη και πολυδιάστατη. Εμπεριέχει την κρίση κοινωνικής φροντίδας και περίθαλψης, την ανθρωπιστική κρίση που επήλθε ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, την προσφυγική κρίση, την πρόσφατη πανδημική κρίση και, φυσικά, τη «μητέρα» όλων των κρίσεων για κάθε ανθρώπινη και μη ανθρώπινη μορφή ζωής: την περιβαλλοντική.

Το Μανιφέστο της φροντίδας (ξενόγλωσσος τίτλος: The Care Manifesto) τοποθετεί τη φροντίδα στην καρδιά των συζητήσεών μας γύρω από την τωρινή μας κρίση: από τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τη φροντίδα για το φυσικό περιβάλλον. Στον κόσμο μας υπάρχει έλλειψη φροντίδας, αλλά μπορούμε να οραματιστούμε και έναν διαφορετικό κόσμο.

Και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο επισκίασε όλες αυτές τις κρίσεις αλλά πήγε και σχεδόν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης και αντιμετώπισής τους τραγικά βήματα πίσω, η ενασχόληση με την φροντίδα παραμένει επιτακτική. Όχι μόνο ως απάντηση στον μηδενισμό και στη βία του πολέμου αλλά και ως ανάγκη επιβίωσης, και μοναδική μας ελπίδα για ένα κοινό προοδευτικό μέλλον».

Το Μανιφέστο της φροντίδας προτείνει ένα όραμα για έναν κόσμο που πραγματικά νοιάζεται και φροντίζει. Οι συγγραφείς συζητούν τον ρόλο που κατέχει η φροντίδα στην καθημερινότητα καθιστώντας την τήν οργανωτική αρχή σε κάθε διάσταση και κλίμακα της ζωής. Όλοι και όλες μας βασιζόμαστε ο ένας στην άλλη και μόνο αναγνωρίζοντας και τροφοδοτώντας αυτή την αλληλεξάρτηση θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο όχι μόνο θα κατοικούμε αλλά και θα ευημερούμε.

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου στα ελληνικά τον Μάρτιο του 2022 από τις εκδόσεις ΡΟΠΗ, θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση αφιερωμένη στην παρουσίαση της έκδοσης Το μανιφέστο της φροντίδας. Η πολιτική της αλληλεξάρτησης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα σε συγγραφείς και συντελεστές της έκδοσης.

Σκοπός της συζήτησης είναι να τοποθετήσουμε το μανιφέστο της φροντίδας στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρέχουσας κρίσης. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η φροντίδα απουσιάζει, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Συνομιλούν οι:
- Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
- Αντρέας Χατζηδάκης, Καθηγητής Καταναλωτικής Συμπεριφοράς και Ηθικής, Royal Holloway University of London
- Μαριάννα Φωτάκη, Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Επιχειρηματικής Ηθικής, University of Warwick
- Jamie Hakim, Επίκουρoς Καθηγήτης Σπουδών Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Kings College London
- Lynne Segal, Επίτιμη Καθηγήτρια Ψυχοκοινωνικών Σπουδών, Birkbeck University of London

Συντονίζει η Ειρήνη Αβραμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το βιβλίο
Ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης είναι: Το μανιφέστο της φροντίδας. Η πολιτική της αλληλεξάρτησης. Συγγραφείς είναι οι Andreas Chatzidakis, Jamie Hakim, Jo Littler, Catherine Rottenberg & Lynne Segal (The Care Collective [Η κολλεκτίβα της φροντίδας]). Την μετάφραση έχει κάνει η Χριστιάνα Σμυρνιώτη και την επιμέλεια η Σοφία Καραβέλη. Τον πρόλογο έγραψε η Αθηνά Αθανασίου και το επίμετρο η Μαριάννα Φωτάκη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ροπή».

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved