ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες εκδηλώσεις Επιστροφή    
Το Goethe-Institut Athen μας προσκαλεί να εμπλουτίσουμε τα αρχεία του

Proslipsis.gr | Αθήνα 12.05.2022, 19:34

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen στην Αθήνα, το Ινστιτούτο εστιάζει στα αρχεία του και ανοίγει το περιεχόμενό τους προς το ευρύ κοινό. Επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του οργανισμού κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες στην πόλη θα παρουσιαστεί σε μια εγκατάσταση στον χώρο όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο, στην οδό Ομήρου, από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Ιανουάριο του 2023.

Το αρχείο του Goethe-Institut Athen περιλαμβάνει σπάνια ιστορικά τεκμήρια που χαρτογραφούν την πολιτιστική ζωή της Αθήνας από τις αρχές του 1950. Τώρα επιζητεί και την δική μας τη δική σας συμβολή και υποστήριξη στο εγχείρημα: Ας οργανώσουμε τα αρχεία μας!, προκειμένου η αρχειακή αυτή συλλογή να εμπλουτιστεί με νέο υλικό. Θεωρεί ότι η ανάπτυξη και προβολή του αρχείου του Ινστιτούτου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το υλικό που (θα) το απαρτίζει αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών.

Σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει τα αρχεία –και ίσως να φανταστεί εκ νέου τη ζωή και το μέλλον των αρχείων– θα πραγματοποιήσει μια δημόσια έκθεση. Μέσα από την παρουσίαση σπάνιου υλικού –που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό σε μορφή έκθεσης– το Ινστιτούτο στοχεύει να ρίξει φως στις πιθανές συνδέσεις του αρχείου με την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης έκθεσης οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να επαν-ανακαλύψουν πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και να οραματιστούν νέες.

Η δράση «Ας οργανώσουμε τα αρχεία μας!» θα επιχειρήσει μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, την αφήγηση της πολυδιάστατης πολιτιστικής δράσης του Goethe-Institut Athen. Για το Ινστιτούτο, το έργο της συνδιαμόρφωσης των αρχείων υπογραμμίζει την πολυετή συμβίωση με τους πολίτες και φανερώνει τη επιθυμία για συνέχιση των γόνιμων συνεργασιών με τοπικούς φορείς και ανθρώπους.

H συμβολή μας
Αναζητώντας κοινά σημεία συνάντησης στον χώρο του πολιτισμού, το Ινστιτούτο μας προσκαλεί να συμβάλουμε στην πρωτοβουλία εμπλουτισμού του αρχείου του και να μοιραστούμε μαζί του υλικό που πιστεύουμε ότι αποτελεί τεκμήριο της πολιτιστικής δραστηριότητας του Goethe-Institut Athen: αναλογικές ή/και ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά τεκμήρια, επιστολές, αλλά και έντυπο υλικό (προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις, κατάλογοι) από πολιτιστικές δράσεις που οργάνωσε, συνδιοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Goethe-Institut Athen από τη δεκαετία του 1950 έως και το 2010.

Αν έχετε στην κατοχή σας τέτοιου είδους αρχειακό υλικό και θέλετε να το παραχωρήσετε στο Goethe-Institut Athen με στόχο τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη των αρχείων του, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο μέχρι τις 15 Ιουνίου 2022 και το πληροφορήσετε σχετικά με το υλικό που διαθέτετε, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
- Καλώντας στο τηλέφωνο 210 3661 004 (Τρίτη – Πέμπτη, 11:00–15:00) ή
- Στέλνοντας email στο ATH-cultural-archive@goethe.de.

Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε το Ινστιτούτο μαζί σας σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο παράδοσης του υλικού και την διαδικασία δανεισμού (Ιούνιος–Ιούλιος 2022), όπως και της επιστροφής του υλικού (Ιανουάριος 2023).

70ά γενέθλια
Το 2022 το Goethe-Institut Athen γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια και αναφέρει σχετικά: «Από την ίδρυσή του, αποτελεί έναν χώρο που εστιάζει στη συνάντηση ανθρώπων, τον διάλογο και την από κοινού μάθηση. Η επέτειος μάς δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τους στόχους και τις ιδέες μας. Συνομιλούμε με μακροχρόνιους και νέους συνεργάτες και φίλους, για να σκεφτούμε τον ρόλο μας στην πόλη. Στα 70ά μας γενέθλια θέλουμε να παρουσιάσουμε όλο το εύρος της δραστηριότητάς μας. Το πολιτιστικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων, πειραματικών μεταξύ άλλων μορφών συνεργασίας, αλλά και στην εδραίωση του Ινστιτούτου ως χώρου επίκαιρων συζητήσεων και σημείου συνάντησης της πολιτιστικής σκηνής. 

Το έργο της ανάπτυξης και ανάδειξης του πολιτιστικού αρχείου του Goethe-Institut Athen είναι δυναμικό και συνεχές: το αρχείο εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό, όσο διευρύνονται και οι δράσεις και οι συνεργασίες του Ινστιτούτου στα διαφορετικά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά πεδία της πόλης. 

Στόχος είναι το υλικό της αρχειακής του συλλογής να είναι διαθέσιμο και ανοιχτό τόσο στο ειδικό κοινό –που περιλαμβάνει ερευνητές, ιστορικούς και άλλους ενδιαφερόμενους– όσο και στο ευρύ κοινό – που θέλει να διερευνήσει μαζί μας την πολιτιστική αυτή πορεία από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, να γνωρίσει, να μελετήσει και πιθανά να εμπνευστεί από το αρχείο.

Οποιαδήποτε συμβολή σας στο έργο αυτό είναι πολύτιμη και σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων».

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath/ueb/jub/arc.html. 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved