ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επιστολές Επιστροφή    
Επιστολή: Ανακριβή τα περί... κυπριοποίησης 12/9/09


Αθήνα 12.9.2009
Ανακριβές χαρακτηρίζει αναγνώστριά μας το δημοσίευμά μας με τίτλο "Εισαγωγή στα ΑΕΙ μέσω... κυπριοποίησης", που μεταφέρει πληροφορίες από το "Ιστολόγιο ενός Φροντιστή" του Γιώργου Χατζητέγα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της είναι το εξής: 

"Διάβασα μετά λύπης μου σήμερα ότι κάποιοι εισάγονται σε περιζήτητες σχολές, όπως είναι η ιατρική, με "κυπριοποιήση". Ωραία ακούγεται η νεολεξία, μόνο που το δημοσίευμα είναι ανακριβές.

Επίσης, σε αυτό το εντελώς ανακριβές άρθρο, γράφεται ότι οι κύπριοι μπαίνουν στην ιατρική με ποσόστωση και με μικρότερη ύλη και με χαμηλότερη βαθμολογία.

Όσον αφορά στην κηδεμονία, μπορώ να δηλώσω ότι δεν γνωρίζω επί αυτού. Μου φαίνεται αρκετά περιέργο γιατί στην Κύπρο οι δημόσιες υπηρεσίες είναι αυστηρά ελεγχόμενες -κατά το αγγλικό σύστημα- και όχι όπως στην Ελλάδα, που είναι όλα... στο περίπου.

Αλλά η διαδικασία να μπεις στην ιατρική και στην Κύπρο είναι εξίσου δύσκολη με την Ελλάδα και απαιτεί πολύ κόπο και διάβασμα, κάτι το οποίο έχω βιώσει και ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Εισάγονται μαθητές άριστοι και η αναλογία είναι 1/11 περίπου, όπως είναι και εδώ στην Ελλάδα! Οι συνολικές θέσεις για όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας όπου υπάρχει ιατρική σχολή είναι μόνο 60 -και όχι 600- και είναι περίπου κατά αναλογία πληθυσμού. Η ύλη είναι τουλάχιστον τριπλάσια σε έκταση (μην τα μπερδεύετε κύριοι με τις εξετάσεις των ομογενών). Το εξεταστικό δοκίμιο είναι τουλάχιστον 10-15 σελίδες ερωτήματα και πρέπει να συμπληρωθεί σε διάστημα δύο ωρών! Είναι ειδικά σχεδιασμένο με δύσκολες ερωτήσεις για να μην γράφει κάποιος, όσες χιλιάδες ώρες και να έχει διαβάσει. Επίσης, σε μαθήματα όπως η βιολογία, που υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό που έγραφε καλά και έπαιρνε υψηλούς βαθμούς, εφαρμοζόταν ένας ειδικός στατιστικός τύπος έτσι ώστε η κατανομή της καμπύλης των βαθμολογιών να γίνει κανονική! Οπότε, μπορεί κάποιος να έγραφε 40/40 και η τελική του βαθμολογία να ήταν 32/40 για να ταιριάζει με τον μαθηματικό τύπο.

Αυτό που μπορεί να γίνεται -το είχα δει και εγώ- ήταν με άτομα με καταγωγή από την Κύπρο, που διαμένουν τα τελευταία δύο χρόνια του Λυκείου στην Κύπρο και δίνουν εξετάσεις. Δεν το δικαιολογώ, αλλά συμβαίνει.

Τέλος, τα παιδιά των δημοσιών υπαλλήλων που παίρνουν μετάθεση για 2-3 χρόνια στο εξωτερικό, κατόπιν δίνουν εξετάσεις με τους ομογενείς, όπου η ύλη είναι μικρότερη και ο ανταγωνισμός χαμηλότερος.

Αυτά είχα να πω προς διαφώτιση κάποιων που γράφουν ανακρίβειες και προσφέρουν άπλετη παραπληροφόρηση.

Ευχαριστώ".

Σεμίραμις, κύπρια γιατρός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved