ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Δάνεια 1 δις ευρώ σε επιχειρήσεις και ΟΤΑ

 

Αθήνα 30.5.2011, 22:12

Δάνεια ενός δισ. ευρώ προς μικρές, πολύ μικρές και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις, καθώς και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπει το σύμφωνο ρευστότητας για τα έτη 2011 και 2012, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα δάνεια θα χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών και το ελληνικό δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις ανάλογου ύψους προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Βασικά σημεία 
Τα βασικά σημεία του Συμφώνου Συνεργασίας για την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για τη χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι τα εξής: 

- Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τη δέσμευση της παροχής εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για τη χορήγηση δανείων στoυς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που έχουν την έδρα τους και λειτουργούν στην Ελλάδα, και συνυπογράφουν το παρόν Σύμφωνο.

- H ΕΤΕΠ έχει προβλέψει ποσό δανείων μέχρι 1 δις € για το 2011 για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που έχουν την έδρα τους και λειτουργούν στην Ελλάδα. Για το επόμενα έτη 2012,13 κλπ, η ΕΤΕΠ θα προβλέψει αντίστοιχα ποσά για τη δανειοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και επενδύσεων μέσω χρηματοπιστωτικών οργανισμών που έχουν την έδρα τους και λειτουργούν στην Ελλάδα

- Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που έχουν την έδρα τους και λειτουργούν στην Ελλάδα αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα δάνεια της ΕΤΕΠ που θα αφορούν οι εν λόγω εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τους εξής όρους:
α. Να χορηγούν δάνεια με όρους εξίσου ευνοϊκούς με τους όρους δανειοδότησης από την ΕΤΕΠ και σε κάθε περίπτωση να μεταφέρουν το οικονομικό πλεονέκτημα που προκύπτει από τη δανειοδότηση της ΕΤΕΠ σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΤΕΠ, καθώς και να χορηγούν δάνεια σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων, ή σε Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης ή και σε έργα αστικής ανάπτυξης που συγχρηματοδοτούν τα τελευταία, κατά τους ορισμούς και την έννοια του άρθρου 44 του κανονισμού της ΕΕ 1083/2006, όπως ισχύει.
β. Να υποβάλλουν προσφορές στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή συν-επενδυτών και συνεργατών που θα δημοσιεύει η ΕΤΕΑΝ ΑΕ , ή και η ΕΤΕΠ στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας JESSICA για την Ελλάδα, ή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας JEREMIE για την Ελλάδα.
γ. Η προσφορά δανειακών κεφαλαίων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα οποία θα περιλαμβάνουν και δάνεια της ΕΤΕΠ προς αυτές, θα γίνεται βάσει της πιστωτικής πολιτικής και κριτηρίων που εφαρμόζει κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός και βάσει της ζήτησης που θα εκδηλωθεί σχετικά από τις επιχειρήσεις, τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης, είτε τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
δ. Η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόζουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που έχουν την έδρα τους και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, όσον αφορά τα ποσά που θα δανείζουν σε επιχειρήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων, ή σε Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης ή και σε έργα αστικής ανάπτυξης, και θα προέρχονται από δάνεια της ΕΤΕΠ προς αυτούς εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, δεν θα περιλαμβάνει οποιοδήποτε κέρδος για τoυς εν λόγω χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ειδικότερα, η τιμολογιακή πολιτική των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, για τα ποσά που  προέρχονται από δάνεια της ΕΤΕΠ  εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, θα καλύπτει αποκλειστικά :
- το κόστος του χρήματος που δανείζει η ΕΤΕΠ στον εν λόγω χρηματοπιστωτικό οργανισμό, 
- το κόστος της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΕΠ, 
- το σύνηθες διαχειριστικό κόστος για τα δάνεια που θα χορηγήσει στις επιχειρήσεις ο εν λόγω χρηματοπιστωτικός οργανισμός, 
- το κόστος κάλυψης του κινδύνου του κάθε δανειζόμενου για κάθε περίπτωση, από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε περιθώριο κέρδους για  τον εν λόγω χρηματοπιστωτικό οργανισμό.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved