ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Ξεκινά από την Κρήτη το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης Jessica
 

 

Αθήνα 18.12.2012, 15:53

Από την Κρήτη ξεκινά το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα αστικής ανάπλασης Jessica, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Γιάννη Λεμπιδάκη, τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής για το Jessica Κρήτης Νίκο Μυρτάκη και τον πρόεδρο του Επενδυτικού Συμβουλίου Jessica και ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα για την ένταξη των πρώτων έργων προς χρηματοδότηση από το ταμείο JESSICA, στην περιοχή της Κρήτης.

"Υπήρξε μια περίοδος προετοιμασίας και, ξεκινώντας από την περιφέρεια Κρήτης, αυτό το πρόγραμμα που έχει προϋπολογισμό 258 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φτάσει σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από πλευράς επενδύσεων, αν συνυπολογίσουμε και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα έρθει και θα συνεισφέρει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος από τη μια πλευρά και στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ύφεσης από την άλλη πλευρά", πρόσθεσε ο υπουργός. 

Το πρόγραμμα Jessica χρησιμοποιεί κεφάλαια του ΕΣΠΑ, ανακυκλούμενα κεφάλαια, και στη συνέχεια -μέσω τραπεζών- γίνεται κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων, έτσι ώστε να εκτελούνται έργα αστικών αναπλάσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκρίθηκαν τρία τέτοια έργα στην περιφέρεια Κρήτης: Ένα δημοτικό πάρκινγκ στο Ρέθυμνο, ένα αντίστοιχο πάρκινγκ με καταστήματα στο Ηράκλειο και μια παρέμβαση για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο από πλευράς οδικού δικτύου.

"Η Κρήτη είναι μόνο το ξεκίνημα", υποσχέθηκε ο κ. Χατζηδάκης. "Πιστεύω ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας θα έχουμε τέτοια θετικά μηνύματα. Ξεκινώντας από την περιφέρεια Αττικής και την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη".

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης επικέντρωσε στη προσπάθεια για ένταξη στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσοτέρων επενδύνσεων, ενώ ο κ. Λεμπιδάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, λέγοντας ότι και πάλι πρωτοστατεί στην προσπάθεια για το ξεκίνημα της ανάπτυξης της Κρήτης με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Πρώτον, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα JESSICA προϋπολογισμού για την Κρήτη 35 εκατομμυρίων ευρώ με τη χρηματοδότηση των πρώτων τριών έργων ιδιωτικού και δημόσιου συμφέροντος. Τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισμό 27,3 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερον, την ερχόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου κατατίθεται στην τράπεζα η πρώτη δόση των 50 εκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 12,5 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικά έργα και κεφάλαια κίνησης μονιμοτέρου χαρακτήρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ήδη έχουμε εγκρίνει δάνεια ύψους πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν σύντομα. Τρίτον, το Φεβρουάριο ξεκινά μέσω προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων η χρηματοδότηση 1.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων με μικροδάνεια και εγγυήσεις ύψους 25.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων νέας γενιάς για τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα των τροφίμων μέσω της συνεργασίας μας με μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα.
Όλες οι παραπάνω χρηματοδοτήσεις και συμφωνίες θα ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και θα τονώσουν την απασχόληση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Τέλος, ο κ. Μυρτάκης ανακοίνωσε ότι είναι στο στάδιο της αξιολόγησης δύο ακόμη επενδύσεις και μάλλον ο συνολικός προϋπολογισμός τους θα ξεπερνάει τα 43 εκατομμύρια, ενώ η συμμετοχή του Jessica θα προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. "Ήδη είμαστε στο στάδιο της υποδοχής και άλλων αιτήσεων και είμαστε βέβαιοι ότι ο προϋπολογισμός του Jessica από την Παγκρήτια Τράπεζα θα ξεπεραστεί στο σύνολό του την επόμενη χρονιά.
Είναι σημαντικό ότι μόνο από τις δυο αυτές περιπτώσεις στο στάδιο της κατασκευής των έργων υπάρχουν 88.000 ημερομίσθια και επιπλέον μόλις αποπερατωθούν τα πρώτα έργα, δημιουργούνται 127 μόνιμες θέσεις απασχόλησης".

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης για το πρόγραμμα Jessica.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Ενημερωτικό σημείωμα (αρχείο pdf 210 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved