ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους και επιχειρήσεις της Θεσσαλίας (25/1/08)


Αθήνα 25.1.2008, 12:02
Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης στη Θεσσαλία, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν συνολικά 4.700 άνεργοι, θα υλοποιήσει προσεχώς ο ΟΑΕΔ. Προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για να προσλάβουν 2.900 ανέργους και 900 ανέργων (με ποσό 15.000 ευρώ) για να κάνουν δική τους δουλειά.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων προβλέπει την απασχόληση ανέργων ηλικίας 18 - 64 ετών στους νομούς: Καρδίτσας 450, Τρικάλων 450, Μαγνησίας 800, Λάρισας 1.200.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών προβλέπει την επιχορήγηση ανέργων, ηλικίας 18−64 ετών, για να συστήσουν επιχείρηση στους Διοικητική Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατά προτεραιότητα στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της μεταποίησης αγροτικών
προϊόντων. Οι θέσεις του προγράμματος κατανέμονται στους νομούς ως εξής: Καρδίτσας 200, Τρικάλων 200, Μαγνησίας 250 και Λάρισας 250.

Καθώς η σχετική υπουργική απόφαση (παρουσιάζεται παρακάτω) είναι πρόσφατη, πληροφορίες για τα δύο προγράμματα θα είναι σε θέση να παρέχουν τις προσεχείς εβδομάδες οι τοπικές Υπηρεσίες ΟΑΕΔ της Θεσσαλίας.

* Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των δύο προγραμμάτων.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων
Στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων δεν μπορούν να υπαχθούν:
• Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (ο νόμος για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ), συμπεριλαμβανομένων και των αμιγών και μικτών επιχειρήσεων των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού.
• Τα νυχτερινά κέντρα και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20 του ν. 2956/2001), για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).
• Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).
• Οι τομείς ναυπηγείων, άνθρακα, κ.λπ., σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 και παρ. 3 του Κανονισμού (Ε.Κ.) αριθμ. 2204/2002 της Επιτροπής.

Προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων (και τουλάχιστον το 30% των συνολικών θέσεων) έχουν οι άνεργοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, δηλαδή: άνεργες γυναίκες μητέρες ανηλίκων τέκνων, άνεργοι άνω των 50 ετών, μακροχρόνια άνεργοι καθώς και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Από τις 3.800 θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.

Για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της. Η μερική και η εποχική απασχόληση υπολογίζονται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμούν με κλάσμα ετησίων μονάδων εργασίας. Στην περίπτωση που η πρόσληψη δεν αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά αφορά σε πλήρωση κενής θέσης που δημιουργήθηκε μετά από:
• Οικειοθελή αποχώρηση
• συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας
• οικειοθελή μείωση του χρόνου εργασίας
• καταγγελία της σύμβασης εργασίας μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη
είναι δυνατή η υπαγωγή στο πρόγραμμα εφόσον προσληφθεί άνεργος σε μειονεκτική θέση.

Τα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:
• Να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και το δελτίο ανεργίας τους να είναι σε ισχύ δύο τουλάχιστον μήνες μέχρι την υπόδειξη τους από τις Υπηρεσίες
• Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
• Να έχουν συμπληρώσει το έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης, και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης,

Δεν είναι δυνατη η επιχορήγηση επιχειρήσεων:
• Για τα άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στο πρόγραμμα είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση.
• Για άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις ν. 2643/1998 (νόμος που προβλέπει την τοποθέτηση ΑΜΕΑ, πολυτέκνων κ.λπ. σε θέσεις εργασίας του ιδιωιτκού και δημόσιου τομέα μέσω διαδικασίας τοποθέτησης που οργανώνει ο ΟΑΕΔ).
• Επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας, επιχορηγούνται μόνο για όσο επιπλέον προσωπικό προσλάβουν πέραν αυτού που κατά μέσο όρο απασχολήθηκε στην προηγούμενη επιχείρηση κατά το τελευταίο 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού όπου και θα απασχολήσουν τους μισθωτούς που θα προσλάβουν.

Τα δικαιολογητικά που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις είναι:
• Έντυπη αίτηση, στην οποία θα αναφέρονται ανά ειδικότητα οι θέσεις για τις οποίες ζητούν να επιχορηγηθούν.
• Καταστατικό ή ΦΕΚ (όπου δημοσιεύτηκε το καταστατικό) ή έναρξη επιτηδεύματος.
• Αριθμητική κατάσταση υπογεγραμμένη με το προσωπικό που απασχολούν ανά κατηγορία και ανά μήνα κατά τους 12 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής τους συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση.

Η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος έχει ως εξής:
• Οι επιχειρήσεις εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα ενημερώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ότι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα (προέγκριση υπαγωγής στο πρόγραμμα).
• Μέσα από τη διαδικασία εγγραφής των ανέργων στο σύστημα προσφοράς – ζήτησης εργασίας, και ύστερα από την διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης θα γίνεται η παραπομπή τους στις επιχειρήσεις από τις Υπηρεσίες, με στόχο τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης.
• Η υπόδειξη των ανέργων στις επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθεί από τις Υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ στα πλαίσια της εξατομικευμένης παρέμβασης και σύμφωνα με τις προτάσεις που περιέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης.
• Μετά την εξατομικευμένη παρέμβαση των ανέργων, την υπόδειξή τους στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και την πρόσληψή τους εκδίδεται εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Απασχόλησης του Οργανισμού.
• Η εγκριτική απόφαση εκδίδεται μετά την πρόσληψη του τελευταίου επιχορηγούμενου μισθωτού, η οποία πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την προέγκριση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
• Για την έκδοση των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων η Υπηρεσία θα ελέγχει μέσω του αρχείου που διατηρεί α) τα δελτία ανεργίας των επιχορηγουμένων και β) τα φωτοτυπημένα αντίγραφα των αναγγελιών πρόσληψης που έκαναν οι επιχειρήσεις στα πλαίσια του προγράμματος.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους άνεργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ανέρχεται στο ποσό των 20 €. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ανέργων που θα προσληφθούν με το πρόγραμμα, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 18 € /ημέρα.

Η διάρκεια της επιχορήγησης:
• για τις Μ.Μ.Ε. που εντάσσονται στο πρόγραμμα ορίζεται στους δεκαοχτώ (18) μήνες
• για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 εργαζομένων) στους 24 μήνες.
Σε περίπτωση που ο επιδοτούμενος απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης από 4 ώρες και άνω ημερησίως και λιγότερο από 8 ώρες, το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο ήμισυ του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης.

Κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα επιχορηγείται από την ημερομηνία πρόσληψής του.
Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε εργάσιμη ημέρα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο για κάθε μήνα εφόσον όμως υπάρχουν 20 τουλάχιστον ημερομίσθια το μήνα για κάθε επιχορηγούμενο εργαζόμενο. Εφόσον προηγούμενο προσωπικό της επιχείρησης εργαζόταν λιγότερο από 20 ημέρες το μήνα και εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το ίδιο καθεστώς απασχόλησής του και μετά την υπαγωγή της επιχείρησης στο πρόγραμμα, τότε θα συνεχίζεται κανονικά η επιχορήγηση. Σε αντίθετη όμως περίπτωση (πλήρης απασχόληση του μη επιχορηγούμενου προσωπικού) η επιχείρηση υποχρεούται να το απασχολεί τουλάχιστον για 20 ημερομίσθια κατά μήνα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι δυνατόν επιχορηγούμενος ή μη μισθωτός να πραγματοποιήσει μόνο για
έξι μήνες κάτω των είκοσι ημερομισθίων.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, 18μήνες οι Μ.Μ.Ε. και 24 οι μεγάλες. Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό και θα επιστρέφεται το αναλογούν ποσό επιχορήγησης, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας απόφασης Δ.Σ.. Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη. Επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από τις παραπάνω διατάξεις για τα άτομα που τυχόν προσλάβουν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους και μέχρι την έκδοση της εγκριτικής απόφασης. Οι επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από την παραπάνω διάταξη για άτομα που έχουν προσλάβει σύμφωνα με προγράμματα Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, σε περίπτωση που αυτά αποχώρησαν οικειοθελώς ή απολύθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Οι επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται για άτομα που θα προσλάβουν μετά την τελευταία, με το πρόγραμμα, πρόσληψη.

Η επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υπόκειται στους περιορισμούς σύμφωνα με τον Κανονισμό 2204/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών για καταβολή της επιχορήγησης πέραν της προθεσμίας των δύο μηνών από τη λήξη κάθε τριμήνου, τότε η αξίωσή του για το συγκεκριμένο ποσό παραγράφεται χωρίς διακοπή της επιχορήγησης, με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του Οργανισμού, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί και εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του Προγράμματος.

Η αρμόδια Υπηρεσία θα προβαίνει στην καταβολή της επιχορήγησης αφού ελέγξει τα πιο κάτω δικαιολογητικά που η επιχορηγούμενη επιχείρηση υποβάλλει:
α) Έντυπη κατάσταση που θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο των προσληφθέντων βάσει του προγράμματος, τη χρονολογία πρόσληψης, τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα, το ποσό της ημερήσιας επιχορήγησης, το ποσό με το οποίο βαρύνεται ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το πρόγραμμα, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του προβλεπόμενου από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και στη στήλη της υπεύθυνης δήλωσης, τις υπογραφές των προσληφθέντων μισθωτών, ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.πώνυμο των προσληφθέντων βάσει του προγράμματος, τη χρονολογία πρόσληψης, τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα, το ποσό της ημερήσιας επιχορήγησης, το ποσό με το οποίο βαρύνεται ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το πρόγραμμα, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του προβλεπόμενου από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και στη στήλη της υπεύθυνης δήλωσης, τις υπογραφές των προσληφθέντων μισθωτών, ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.
β) Μισθολογικές καταστάσεις ή αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, συνοδευόμενες με υπεύθυνη δήλωση.
γ) Γραμμάτιο είσπραξης ή βεβαίωσης απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών
δ) Κατάσταση προσωπικού και ωρών εργασίας θεωρημένη από την αρμόδια Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας.
ε) Βεβαίωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, όπου απαιτείται.

Αξιώσεις εργοδοτών για είσπραξη της επιχορήγησης για άτομα που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα ασκούνται εντός δύο μηνών από την λήξη κάθε 3μηνου απασχόλησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δικαιολογητικών είναι δυνατή κατά ένα μήνα η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου του Κ.Π.Α. ή Κ.Π.Α.2 του Οργανισμού.

Είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά τριάντα το πολύ ημερολογιακές ημέρες με ισόχρονη δέσμευση της επιχείρησης, για μη απόλυση προσωπικού, σε περίπτωση: α) κανονικής άδειας, β) δικαιολογημένης ασθένειας εργαζομένου, γ) μη λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών, δ) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται μετά από αίτηση του εργαζομένου. Η επιμήκυνση γίνεται μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ. Επίσης σε περίπτωση αντικατάστασης μισθωτού μέσα στην προθεσμία των τριάντα ημερολογιακών ημερών είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης και δέσμευσης του εργοδότη κατά 30 ημερολογιακές ημέρες για κάθε άτομο που αντικαταστάθηκε, μετά από αίτηση του εργοδότη και απόφαση του αρμόδιου Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρων ή προϋποθέσεων, μετά από οποιαδήποτε πληρωμή ποσού της επιχορήγησης εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παρ.7 και 8 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982, όπως συμπληρώθηκε από τα άρθρα 6 και 7 του ν. 1836/1989 και η επιχορήγηση διακόπτεται με επιστροφή του αναλογούντος ποσού.

Εάν μετά την υπαγωγή της επιχείρησης στο πρόγραμμα, διαπιστωθεί ότι δεν πληροί τους όρους ή τις προϋποθέσεις του, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με απόφασή του θα ανακαλεί την υπαγωγή της στο πρόγραμμα και θα υποβάλλει αναφορά στη Διεύθυνση Γραμματείας Διοικητή για τη διενέργεια πρόσθετου ελέγχου.

Η δαπάνη για την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα καλυφθεί για όλα τα έτη από τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ (ΚΑΕ 2493) και θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 29.000.000 €, το οποίο επιμερίζεται ως εξής:
α) για το Νομό Καρδίτσας ποσό 4.500.000 €, το οποίο επιμερίζεται ως εξής:
− Για το έτος 2008 2.475.000 €
− Για το έτος 2009 2.025.000 €
β) για το Νομό Τρικάλων ποσό 4.500.000 €, το οποίο επιμερίζεται ως εξής:
− Για το έτος 2008 2.475.000 €
− Για το έτος 2009 2.025.000 €
γ) για τον Νομό Μαγνησίας ποσό 8.000.000 €, το οποίο επιμερίζεται ως εξής:
− Για το έτος 2008 4.400.000 €
− Για το έτος 2009 3.600.000 €
δ) για τον Νομό Λάρισας ποσό 12.000.000 €, το οποίο επιμερίζεται ως εξής:
− Για το έτος 2008 6.600.000 €
− Για το έτος 2009 5.400.000 €

 

Επιχορήγηση ελεύθερων επαγγελματιών
Στο πρόγραμμα επιχορήγησης 900 νέων ελευθέρων επαγγελματιών (ΝΕΕ), ηλικίας 18−64 ετών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
1) να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ μέχρι και τριάντα ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.
2) Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας στο ΚΠΑ στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Δύνανται να υπαχθούν στο Πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι έκαστος υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 50% στο εταιρικό κεφάλαιο,
μέχρι και δύο μέλη εταιρειών: Ομορρύθμων (Ο.Ε.), Ετερορρύθμων (Ε.Ε.) μόνο για τα ομόρρυθμα μέλη τους, Ε.Π.Ε., καθώς και μέχρι δύο μέλη Συνεταιρισμών.

Ατνίθετα, δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:
- Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την
απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.
- Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
- Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, ντίσκο κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
- Πλανόδιες επιχειρήσεις.
- Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ’ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
- Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.).
- Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ.
- Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση μετά την 1.1.2000.
- Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 15.000,00 ευρώ από τα οποία ποσό ύψους 5.000,00 ευρώ καταβάλλεται με την έκδοση της εγκριτικής απόφασης και τα υπόλοιπα 10.000,00 ευρώ σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις των 5.000,00 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή του και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (όπου και διαπιστώνεται η
κανονική λειτουργία της επιχείρησης).

Στις περιπτώσεις επιδοτούμενων ανέργων, που διακόπτουν την επιδότηση ανεργίας μέχρι τον δεύτερο μήνα της επιδότησής τους, προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, το ποσό της επιδότησης προσαυξάνεται κατά 3.000,00 ευρώ.

Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που εντάσσεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε δώδεκα μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης.

Η διαδικασία του προγράμματος περιλαμβάνει τρία στάδια.
1ο στάδιο: Υποβολή «αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα – υπεύθυνης δήλωσης», η οποία περιλαμβάνει περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου του ΝΕΕ, στην αρμόδια υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. η οποία διατηρεί το δικαίωμα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής των επαγγελματιών και στα πλαίσια της οποίας ελέγχονται οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
• η ιδιότητα του άνεργου, να διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους. Σε περίπτωση που το δελτίο ανεργίας δεν είναι σε ισχύ μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας θα θεραπεύει την περίπτωση αυτή, χωρίς να απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου.
• η εξατομικευμένη παρέμβαση(υπογεγραμμένη από τον εργασιακό σύμβουλο ή τον αρμόδιο υπάλληλο και τους ίδιους),
• η έναρξη επιτηδεύματος μετά τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και υποχρεωτικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως,
• η Ελληνική υπηκοότητα ή η υπηκοότητα άλλου Κράτους − Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
• η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και ή εκπλήρωση ή η νόμιμη απαλλαγή από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Οι έλληνες υπήκοοι και οι ομογενείς να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα να έχουν απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά για τους ομογενείς, υποχρέωση στρατιωτικής θητείας έχουν οι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι έχουν διακόψει τη μόνιμη κατοικία τους σε χώρα του τέως Ανατολικού Συνασπισμού ή την Τουρκία και έχουν εγγραφεί σε δημοτολόγια οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας της χώρας ή έχουν εκδώσει ελληνική αστυνομική ταυτότητα (άρθρο 55 παρ. 1.εδ.γ΄ και παρ. 2 του ν. 3421/13.12.2005). H Υπηρεσία θα διατηρεί πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄ στο αρχείο της, το οποίο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/5482 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας εφόσον πρόκειται για έλληνα υπήκοο αναζητείται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των ανωτέρων στρατολογικών πιστοποιητικών, σημαίνει ότι η αρμόδια Υπηρεσία απευθύνει αίτημα προς το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο, σύμφωνα με το αντίστοιχο έντυπο και τους όρους που περιέχονται στην απόφαση, για την έκδοση και αποστολή προς αυτήν του αντίστοιχου πιστοποιητικού.
• Η ύπαρξη κενών θέσεων ανά Υπηρεσία, στην αρμοδιότητα της οποίας θα λειτουργήσει η επιχείρηση. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, η Υπηρεσία
εκδίδει απορριπτική απόφαση και δεν προχωρά στο δεύτερο στάδιο.

2ο στάδιο: Η επιλογή των επιχειρηματικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης που θα συσταθεί με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.
Τα κριτήρια αξιολόγησης, περιλαμβάνουν:
• Την οικονομοτεχνική επάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου
• Την ύπαρξη επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων π.χ. μέσω τραπεζικού δανεισμού
• Την ύπαρξη καινοτομιών στα προϊόντα ή υπηρεσίες που θα παρέχει η επιχείρηση ή/και το βαθμό καινοτομίας στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης αυτών.
• Τη συνάφεια και επάρκεια του ενδιαφερομένου με το αντικείμενο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία θα τεκμηριώνεται με ύπαρξη τυπικών προσόντων, επαγγελματικής εμπειρίας κλπ.
• Την ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης, δηλαδή παραγωγικών ή άλλων διασυνδέσεων με υφιστάμενες επιχειρήσεις
• Τις συμπράξεις μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανέργων για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης.

3ο στάδιο: Η ένταξη στο πρόγραμμα, η οποία ολοκληρώνεται με την θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στο χώρο της επιχείρησης) από εκπρόσωπο του Οργανισμού και την
έκδοση εγκριτικής απόφασης από την Υπηρεσία. Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση της επιλογής της Τριμελούς Επιτροπής
προς την Υπηρεσία και ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως με τον αιτούντα. Ελέγχονται τα κάτωθι:
- Βεβαίωση έναρξης της δραστηριότητας της επιχείρησης από τη ΔΟΥ.
Εξοφλημένα τιμολόγια ή αποδείξεις αγοράς περασμένα στα επίσημα θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ βιβλία της επιχείρησης τους, αξίας τουλάχιστον ίσης με το 40% του ποσού της επιχορήγησης (εμπορεύματα, εξοπλισμοί, πρώτες ύλες κ.λ.π). Για τις περιπτώσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στη δημιουργία νέων Εταιριών και Συνεταιρισμών, τα εξοφλημένα τιμολόγια ή οι αποδείξεις υπολογίζονται κατά το τμήμα εκείνο το οποίο αντιστοιχεί στη συμμετοχή έκαστου των υποψηφίων στο κεφάλαιο της Εταιρείας ή του Συνεταιρισμού.
Καταστατικό σύστασης της Εταιρείας ή του Συνεταιρισμού εφόσον πρόκειται για Εταιρεία ή Συνεταιρισμό στον οποίο συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος.
Μισθωτήριο θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου στον οποίο στεγάζεται η επιχείρηση.
Νόμιμα πιστοποιητικά για την άσκηση του επαγγέλματός του, όπου αυτά απαιτούνται. Τα νόμιμα πιστοποιητικά δύναται να διαθέτει είτε ο ίδιος είτε ένας τουλάχιστον από τους απασχολουμένους στην επιχείρησή του και σε περίπτωση εταιρείας είτε ο ένας τουλάχιστον από τους εταίρους που απασχολείται στην εταιρεία είτε ένας από τους απασχολουμένους σ’ αυτή.
Να απασχολούνται αποκλειστικά στην επιχείρησή τους και να είναι ασφαλισμένοι κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα που υπάγεται η επιχείρηση.
Η επιχείρηση να λειτουργεί ανεξάρτητα και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (εκτός του χώρου της κατοικίας του επαγγελματία), κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο εντός της οικίας (κατάλληλα διαμορφωμένο) στις περιπτώσεις: α) μητέρας παιδιού σε προσχολική ηλικία, β) γυναίκας που φροντίζει στην οικία της, συγγενείς α΄ βαθμού με αναπηρία, άνω του 70%.
Για τις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενες απαιτείται να προσκομίζουν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κ.λπ. από δημόσιους φορείς.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου, ο αιτών θα πρέπει να παραδώσει φωτοαντίγραφα των παραπάνω πιστοποιητικών στον ελεγκτή, προκειμένου αυτά να τεθούν στο αρχείο της Υπηρεσίας και συντάσσεται «έκθεση ελέγχου – υπεύθυνη δήλωση». Ο ελεγκτής εξετάζει συνολικά τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Όλες οι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται οπωσδήποτε κατά την ημερομηνία του επιτόπιου ελέγχου. [π.χ. Το ποσό της δαπάνης δημιουργίας της επιχείρησης (παρ.3.3.2 ανωτέρω) θα πρέπει να καλύπτεται κατά την ημερομηνία του επιτόπιου ελέγχου, έστω κι αν δεν καλύπτεται κατά το χρόνο υποβολής της «αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα – υπεύθυνης δήλωσης»].
Με βάση την έκθεση «ελέγχου−υπεύθυνη δήλωση» η Υπηρεσία εκδίδει εγκριτική απόφαση και υπάγει τον επαγγελματία στο Πρόγραμμα, διαφορετικά εκδίδει απορριπτική απόφαση, δεσμεύοντας παράλληλα την θέση μέχρι την οριστική απόφαση της Επιτροπής επίλυσης ενστάσεων.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι των εκπροσώπων του Οργανισμού θα αποτελούν ταυτόχρονα και υπεύθυνες δηλώσεις, η ακρίβεια των οποίων θα διαπιστώνεται με δευτεροβάθμιους
ελέγχους.

Εφόσον δεν επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου και της Υπηρεσίας για τη διεξαγωγή του επιτόπιου ελέγχου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας του ενός μηνός, οι Ελεγκτές θα ορίζουν ως ημερομηνία ελέγχου την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την παρέλευση είκοσι ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της προέγκρισης.
Στην περίπτωση που για διάφορους λόγους ο υποψήφιος δεν είναι δυνατό να διαθέτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή να είναι παρών κατά τον επιτόπιο έλεγχο, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας κρίνει για την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής δεύτερου ελέγχου εντός της προθεσμίας του ενός μηνός, λαμβάνοντας υπόψη αν οι λόγοι που επικαλείται ο επαγγελματίας στοιχειοθετούν ανωτέρα βία.
Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής και η έκθεση του επιτόπιου ελέγχου είναι θετική, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την ένταξή του στο πρόγραμμα και καλείται να προσέλθει στην Υπηρεσία, μέσα σε είκοσι ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία γνωστοποίησης της ένταξής του και να προσκομίσει α) βεβαίωση φορολογικής & ασφαλιστικής ενημερότητας όταν απαιτείται, και β) τιμολόγιο που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρ. 12 παρ.3 Προεδρικού Διατάγματος 186/92 ΚΒΣ και γ) αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού, προκειμένου να του χορηγηθεί η προκαταβολή.

Κατά το δωδεκάμηνο διάστημα της επιχορήγησης ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας δεσμεύεται για τα εξής:
- Με τη λήξη του κάθε εξαμήνου, από την ένταξή του στο πρόγραμμα και μέσα σε προθεσμία εξήντα ημερολογιακών ημερών, υποχρεούται να προσκομίσει:
- Αίτηση στην οποία θα δηλώνει ότι η επιχείρηση του λειτουργεί κανονικά και ότι το σύνολο των εσόδων και των εξόδων του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος είναι τουλάχιστον ίσο με το ήμισυ του ποσού της δόσης που πρόκειται να εισπράξει όπως αυτά εμφανίζονται στα βιβλία εσόδων και εξόδων του. Λογίζονται τα έξοδα ενοικίων. Λογίζονται επίσης τα έξοδα του παιδικού σταθμού που τυχόν πληρώνει μία νέα επιχειρηματίας για τη φύλαξη των παιδιών της ώστε να μπορεί να απασχολείται στην επιχείρηση. Στην περίπτωση που η ΝΕΕ έχει ως επαγγελματική έδρα την οικία της (ειδικές περιπτώσεις παρ.3.2.7.) λαμβάνεται υπόψη το 1/3 του συνόλου των ενοικίων και λειτουργικών δαπανών (ΔΕΗ κ.λπ.).
- Βεβαίωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας όταν απαιτείται, τιμολόγιο και επικυρωμένα φωτοαντίγραφα του βιβλίου εσόδων–εξόδων του προηγούμενου εξαμήνου ή βεβαίωση καταβολής Φ.Π.Α. στη Δ.Ο.Υ.
- Ο ενταγμένος στο πρόγραμμα υποχρεούται να ενημερώνει την Υπηρεσία εγκαίρως και γραπτώς για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία που έχει δηλώσει με την αίτηση για
ένταξή του.
- Η επιχείρηση δεν πρέπει να προβεί σε αλλαγή έδρας ή τόπου λειτουργίας εκτός των ορίων της Διοικητικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, άλλως διακόπτεται η επιχορήγηση με επιστροφή του καταβληθέντος ποσού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6.
- Η επιχείρηση δεν πρέπει να διακόψει τη λειτουργία της στο δωδεκάμηνο διάστημα της επιχορήγησης, άλλως διακόπτεται η επιχορήγηση με επιστροφή του καταβληθέντος ποσού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση όρου ή όρων ή προϋποθέσεων, μετά από οποιαδήποτε πληρωμή ποσού της επιχορήγησης στον Ν.Ε.Ε., θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 7 και 8 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982, όπως συμπληρώθηκε από τα άρθρα 6 και 7 του ν. 1836/1989 και η επιχορήγηση θα διακόπτεται με επιστροφή του αναλογούντος ποσού.

Εάν ο νέος επαγγελματίας καταθέσει εκπρόθεσμα δικαιολογητικά για την καταβολή επιμέρους δόσης ή της προκαταβολής, η αξίωσή του για το συγκεκριμένο ποσό παραγράφεται χωρίς διακοπή της επιχορήγησης, με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του Οργανισμού, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί και εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του Προγράμματος.

Εάν μετά την ένταξη του νέου επαγγελματία στο πρόγραμμα, διαπιστωθεί ότι δεν τηρεί τους όρους ή τις προϋποθέσεις του, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με απόφασή του θα ανακαλεί την υπαγωγή του επαγγελματία στο πρόγραμμα ανεξάρτητα από το όργανο που την εξέδωσε.

Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, εφόσον αποδεδειγμένα προκύπτουν λόγοι ανωτέρας βίας ή μη υπαιτιότητας του νέου επαγγελματία, δύναται με απόφασή του και ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου:
- να επιμηκύνει την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών του ενδιαφερόμενου για είσπραξη επιμέρους δόσης έως εξήντα ημερολογιακές ημέρες.
- να δώσει το δικαίωμα στον νέο επαγγελματία να σταματήσει την απασχόληση του στην επιχείρηση και για διάστημα μέχρι 30 ημερών μετά από αίτηση του και για σημαντικό λόγο με ισόχρονη παράταση του προγράμματος

Η αρμόδια Υπηρεσία ΟΑΕΔ υποχρεούται μετά από επιτόπιο έλεγχο, που γίνεται σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2/34255/0022/6.6.2001 κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να συντάσσει έκθεση στην οποία θα καταγράφεται με λεπτομέρεια αν τηρούνται οι όροι της ένταξης. Για το σκοπό αυτό, οι έλεγχοι των εκπροσώπων του Οργανισμού θα αποτελούν ταυτόχρονα και υπεύθυνες δηλώσεις, η ακρίβεια των οποίων θα διαπιστώνεται με δευτεροβάθμιους ελέγχους.

Οι ελεγχόμενοι Ν.Ε.Ε. υποχρεούνται:
− Να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια, κατά τον έλεγχο, στους ελεγκτές υπαλλήλους.
− Να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση για τουλάχιστον 3 χρόνια από την αποπληρωμή του προγράμματος.

Για την ομαλή πορεία των προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων τους, θα παρακολουθούνται κάθε μήνα:
− οι δεσμευθείσες θέσεις, οι οποίες προκύπτουν μετά την αποδοχή από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, των «αιτήσεων υπαγωγής το πρόγραμμα – υπεύθυνων δηλώσεων» των ενδιαφερομένων.
− οι καλυφθείσες θέσεις, οι οποίες προκύπτουν μετά την έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων
− η καταβολή των επιχορηγήσεων κ.λπ.

Ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας υποχρεούται στην παροχή στοιχείων στην Υπηρεσία για σκοπούς αξιολόγησης του Προγράμματος, ακόμη και μετά το πέρας του δωδεκαμήνου της επιχορήγησης και ανεξάρτητα από την εξέλιξή της και τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας της επιχείρησης.

Η δαπάνη για την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα καλυφθεί από τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ. Θα προκληθεί δαπάνη ύψους 14.100.000,00 ΕΥΡΩ η οποία επιμερίζεται ως εξής:
Για το έτος 2008: 4.700.000,00 €
Για το έτος 2009: 8.650.000,00 €
Για το έτος 2010: 750.000,00 €

Η προθεσμία έναρξης και λήξης της υποβολής των «αιτήσεων υπαγωγής στο Ειδικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας» των υποψηφίων θα καθοριστεί με σχετικές αποφάσεις του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. Το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. δύναται με απόφασή του να αναστείλει προσωρινά την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ., ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Διαχείρισης Λ.Α.Ε.Κ. Επίσης, δύναται με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του να παρατείνει ή να διακόψει το πρόγραμμα ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Διαχείρισης Λ.Α.Ε.Κ.

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος και την πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγικών τοπικών φορέων και των ανέργων θα πραγματοποιείται τουλάχιστον μία Ημερίδα Προώθησης και Δημοσιότητας του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Παρέμβασης. Το κόστος κάθε Ημερίδας θα ανέρχεται μέχρι του ποσού των 6.000 €, η δε δαπάνη του μέτρου αυτού θα καλυφθεί από πόρους του ΟΑΕΔ (ΚΑΕ 0851).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved