ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
   Επιστροφή    
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα τρανς λιπαρά

Αθήνα 25.10.2016, 20:13

Γρήγορο φαγητό, προϊόντα αρτοποιίας, πατατάκια, έτοιμα γεύματα... όλα τους περιέχουν βιομηχανικά τρανς λιπαρά TFAs, ακόρεστα λιπαρά οξέα που επιστημονικά συνδέονται με την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπογονιμότητα , το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ΕΚ ψηφίζει αυτή την εβδομάδα έκθεση στην οποία ζητά να τεθούν όρια στα τεχνητά παραγόμενα λίπη.

Τι είναι, όμως, τα τρανς λιπαρά και σε ποιές τροφές τα βρίσκουμε;

Τα τρανς λιπαρά είναι τύπος ακόρεστων λιπαρών οξέων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων από το 1950.  Εντοπίζονται κυρίως σε έτοιμα  γεύματα, στη μαργαρίνη που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στα προσυσκευασμένα προϊόντα αρτοποιίας, σε κέικ, μπισκότα και γκοφρέτες, στα τηγανιτά τρόφιμα, σε σούπες και σαλάτες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά τη μείωση σε λιγότερο από 1% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης σε TFAs. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό η κατανάλωσή τους.  

“Η υπερβολική κατανάλωση TFAs αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στην ΕΕ περίπου 660.000 θάνατοι ετησίως, οφείλονται στη στεφανιαία νόσο”, δηλώνει μια από τις εισηγήτριες της έκθεσης, που ψηφίζει την Τετάρτη το ΕΚ,  η Renate Sommer (ΕΛΚ, Γερμανία).

Στις ΗΠΑ, η επισήμανση των προϊόντων που περιέχουν TFAs είναι υποχρεωτική από το 2006. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία τροφίμων να προσπαθεί να μειώσει μαζικά την περιεκτικότητα TFAs στα προϊόντα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για τη ρύθμιση, τη μείωση ή την επισήμανσή των τρανς λιπαρών στις τροφές.

Η Δανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Λετονία, έχουν νομικούς περιορισμούς στα βιομηχανικά παρασκευασμένα τρανς λιπαρά στα τρόφιμα. Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν εθελοντικά μέτρα για τη μείωσή τους, ενώ κάποιες άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Βρετανία, η Φιλανδία και η Σουηδία έχουν κάποιες εθνικές διατροφικές συστάσεις.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η δημιουργία νομικού πλαισίου για το περιεχόμενο των TFAs.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θέτουν τα ερωτήματά τους στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved