ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Eδώ Πανεπιστήμιο Επιστροφή    
ΕΛΜΕΠΑ - Ρέθυμνο: Βραδιά του Ερευνητή 2022 στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ

Proslipsis.gr | Αθήνα 26.09.2022, 18:00

Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου εορτάζεται πανευρωπαϊκά ο θεσμός της Βραδιάς του Ερευνητή. Φέτος σε επτά πόλεις της Ελλάδας δεκάδες επιστήμονες – ερευνητές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συντονίζονται και διοργανώνουν μέσω πρωτοβουλιών δράσεις για το κοινό με στόχο την προώθηση της έρευνας.

Για το Ρέθυμνο την Βραδιά του Ερευνητή συντονίζει από το 2018 το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ (IPPL) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που φέτος έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει δια ζώσης την εκδήλωση της βραδιάς στις εγκαταστάσεις του στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου (περιοχή ΑΣΕΑΡ), χάρτης.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 17:00 θα λάβουν χώρα πλήθος εκδηλώσεων σχετικά με την έρευνα στο Ινστιτούτο, ξεναγήσεις στα εργαστήρια, παρουσιάσεις πειραμάτων και προσομοιώσεων, εκλαϊκευμένες ομιλίες αλλά και δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Επίσης, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 στα πλαίσια συμπληρωματικών δράσεων ο χώρος Science in the City στην Αγ. Βαρβάρα (πρώην Βιβλιοθήκη) θα είναι ανοικτός 15:00 – 17:00 να υποδεχτεί μικρά και μεγάλα παιδιά σε πολλές δραστηριότητες για την επιστήμη με την χρήση νέων τεχνολογιών ενώ στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, 17:30 – 21:00, θα δοθούν εκλαϊκευμένες ομιλίες σε διάφορα επιστημονικά πεδία από διακεκριμένους ερευνητές.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Βραδιάς του Ερευνητή
 
Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ (IPPL)
Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ)Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
Τρία Μοναστήρια (τοποθεσία ΑΣΕΑΡ), Ρέθυμνο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 17:00-22:30+
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ/ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. Ισόγειο και προαύλιος χώρος του IPPL
17:00-20:00 Δράσεις με «ερευνητική διάθεση» για μικρά και μεγάλα παιδιά. Πειράματα, παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές, παρουσιάσεις που θα ξεσηκώσουν τον «ερευνητή» μέσα σου. Με την υποστήριξη του «Science in the City».

Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ στο Υπόγειο του IPPL
17:00-20:20: Προγραμματισμένες επισκέψεις μικρών ομάδων στα εργαστήρια του Ινστιτούτου, διάρκειας 35 λεπτών. Έναρξη κάθε Group: 17:00,  17:40,  18:20,  19:00,  19:40
Group-1) Εργαστήριο-Α. α) παρουσίαση διατάξεων παλμικής ισχύος δημιουργίας πλάσματος και εφαρμογών με επίδειξη πειράματος, β) παρουσίαση διάταξης υπερσυμπίεσης αερίου από ηχητικά κύματα έκρηξης από laser, γ) ζωντανή επίδειξη καταγραφής ακουστικών ρυθμών οργάνων με τη μέθοδο ESPI, δ) πειράματα επίδειξης σε διάθλαση, περίθλαση, συμβολή φωτός και άλλα φαινόμενα.
Group-2) Εργαστήριο-Γ. α) Laser Δίας, το ισχυρότερο Laser στην Ελλάδα, β) παρουσίαση πειραμάτων επιτάχυνσης σωματιδίων και των εφαρμογών που έχουν, γ) παρουσίαση πειραμάτων παραγωγής αρμονικών του laser και εφαρμογή στην πολυφασματική μικροσκοπία ακτίνων-Χ, δ) laser υπερστενών παλμών και εφαρμογή στον οπτο-ακουστικό χαρακτηρισμό υλικών, ε) δυναμικός χαρακτηρισμός επιφανειών και μικροδονήσεών τους με ανάλυση νανομέτρου. Επίδειξη δημιουργίας πλάσματος από laser στον αέρα!
Group-3) Εργαστήρια-Δ&Ε. Ζωντανή μουσική από εργαλειομηχανή! Παρουσιάσεις προσομοιώσεων α) δημιουργίας πλάσματος από ρεύμα σε καλώδιο, από τη στερεή φάση έως το πλάσμα, β) αλληλεπίδρασης παλμών laser με στερεά, ελαστοπλαστική περιοχή, νανοακουστικά κυμάτα, γ) επιτάχυνσης σωματιδίων από ισχυρό laser σε αέριους και στερεούς στόχους, δ) μηχανικής κατεργασίας υποβοηθούμενης από laser, ε) κρουστικής απόκρισης μουσικών οργάνων.

Γ. ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ (α’ όροφος του IPPL)
18:45-19:00: Χαιρετισμοί
19:00-19:40: – Κεντρική Ομιλία: “Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Laser του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η προσφορά του στην κοινωνία”, Καθηγητής Μιχάλης Ταταράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Laser ΕΛΜΕΠΑ
19:40-20:00: – Θεματική Ομιλία: “LASER και θεωρία σχετικότητας ”, Καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης,  Αντιπρύτανης ΕΛΜΕΠΑ, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Laser
20:00-20:20: – Θεματική Ομιλία: “Λέιζερ και Πλάσματα - Προσομοιώσεις και Πραγματικότητα”, Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Δημητρίου, Πρόεδρος Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος &  Laser

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ισόγειο και Προαύλιος χώρος)
20:30-21:30  Κέρασμα από ελαφρύ μπουφέ
21:30-22:30+  Ζωντανή Μουσική

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved