ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Eδώ Πανεπιστήμιο Επιστροφή    
Η συμμετοχή του ΑΠΘ στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Proslipsis.gr | Αθήνα 07.09.2023, 15:42

Με καινοτόμα εκθέματα, πρωτότυπες εφαρμογές και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το πολύπλευρο έργο που επιτελείται στο Ίδρυμα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό του εκθεσιακό χώρο.
 
Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Akademia), stands 1 και 15. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Συγκεκριμένα, εκτίθενται και παρουσιάζονται τα εξής:
 
1. Προσδιορισμός Δομικής Ακεραιότητας Κατασκευών με Ενόργανες Μετρήσεις (Structural Health Monitoring)
Διερευνάται η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την επεξεργασία δεδομένων από μετρήσεις πεδίου σε κατασκευές (π.χ., γέφυρα, πλαίσιο), με σκοπό των προσδιορισμό πιθανών βλαβών από περιβαλλοντικά φορτία (π.χ., κίνηση οχημάτων, ανεμοπίεση). Σε συνεργασία με το Technische Universitat Hamburg-Harburg της Γερμανίας, αφενός διεξάγονται μετρήσεις σε υπάρχουσες γέφυρες υπό δυναμικές φορτίσεις, καθώς και εργαστηριακές μετρήσεις σε γέφυρες υπό κλίμακα και αφετέρου αναπτύσσονται μαθηματικά μοντέλα των πειραμάτων αυτών. Τελικά, αριθμητικά δεδομένα και δεδομένα από μετρήσεις χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων (neural networks), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση βλαβών από μετρήσεις πεδίου υπό πραγματικές συνθήκες. 
 
2. A.S.A.T.
Η A.S.A.T. αποτελεί την πρώτη ελληνική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής. Είναι μία ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών και βασικός σκοπός της είναι η διάδοση των κλάδων της Πυραυλικής και της Αεροναυπηγικής στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Αριθμεί σήμερα περίπου 50 μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι φοιτήτριες/ες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την πτήση πυραύλων υψηλής ισχύος και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs).
 
3. Ελληνικό Γραφείο ESERO
Μέσω του Ελληνικού Γραφείου ESERO γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το Διάστημα και τις Επιστήμες STEM. Στην πρόκληση αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί. Το Γραφείο ESERO στην Ελλάδα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις επιστήμες του Διαστήματος. 
 
4. Εφαρμογές του φ-water (ηλεκτρομαγνητισμένο νερό) στις καλλιέργειες φυτών
Παρουσιάζονται τα νέα αποτελέσματα που έχει η επίδραση του φ-water σε φυτικές καλλιέργειες και μικροφύκη. Η καινοτόμα επεξεργασία του συνηθισμένου νερού με την επίδραση ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, που παράγουν οι διατάξεις που θα εκτεθούν, έχει ήδη προκαλέσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για πολλές βιομηχανικές παραγωγικές διαδικασίες τροφίμων και ποτών.
 
5. Low-Cost Indoor Positioning System
Ο εντοπισμός θέσης σε κλειστούς χώρους αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, καθώς για τον σκοπό αυτόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα συστήματα GPS. Επιπλέον, συστήματα που βασίζονται στη χρήση κάμερας δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμα εξαιτίας των προβλημάτων ιδιωτικότητας. Η προτεινόμενη λύση είναι χαμηλού κόστους και επιτρέπει τον εντοπισμό θέσης με ακρίβεια 5-10cm σε πραγματικό χρόνο. Η λύση αναπτύχθηκε στo πλαίσιo έργου ΕΣΠΑ, με στόχο την προσωποποιημένη ξενάγηση σε μουσεία του μέλλοντος.
 
6. Panther Racing AUTH
Η Panther Racing AUΤh ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2017, από προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και είναι η πρώτη φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ που στοχεύει στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας τύπου Moto 3. Η Panther Racing AUTh απαρτίζεται από 15 μέλη.
Στόχος της είναι η συμμετοχή της στον μοναδικό παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent, ο οποίος διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την MEF (Moto Engineering Foundation) και την TechnoPark Motorland. Αυτή τη στιγμή η ομάδα προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στην 7η διοργάνωση του διαγωνισμού, τον Οκτώβριο του 2023, σε έναν τετραήμερο αγώνα στην Αραγονία της Ισπανίας. Υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Γεώργιος Σαββαΐδης.
 
7. Robot DuckyCode
Πρόκειται για παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης της πλατφόρμας προγραμματισμού ρομπότ DuckyCode (ρομπότ που αποτελείται από μαγνητικά τουβλάκια). Οι προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος έχουν βραβευτεί 6 φορές σε Ελλάδα/Εξωτερικό. Το σύστημα αποτελείται από: α) Υποσύστημα με το οποίο παιδιά μπορούν να προγραμματίζουν ρομπότ με απτές μαγνητικές εντολές, β) Τρία υποσυστήματα με τα οποία οι χρήστες μπορούν να προγραμματίζουν χρησιμοποιώντας υπολογιστή ή tablet/κινητό. Σήμερα, το σύστημα έχει κατοχυρωθεί, από το ΑΠΘ με: α) Τέσσερα ευρωπαϊκά βιομηχανικά σχέδια (Design-patents) β) Ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα γ) και είναι σε αναμονή ενός ακόμα διπλώματος ερασιτεχνίας (utility patent-pending).
 
8. Ομάδα VROOM - Ανάπτυξη αυτόνομου οχήματος κλίμακας 1:10 
Η VROOM αποτελεί προπτυχιακή φοιτητική ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Στόχος της αποτελεί η ανάπτυξη λύσεων αυτόνομης οδήγησης σε οχήματα κλίμακας 1:10. Η ομάδα ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή τη συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Bosch Future Mobility Challenge (BFMC), που διοργανώνεται από το Engineering Center της Bosch στην Cluj Napoca της Ρουμανίας, και συνεργάζεται στενά με την ερευνητική ομάδα Robotics4All του εργαστηρίου ISSEL στο πανεπιστήμιο. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην έρευνα πάνω στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης, έναν καινοτόμο τομέα που εισέρχεται τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας. Με το έργο της η ομάδα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα αυτού εντός και εκτός του πανεπιστημίου.
 
9. ARISTUTLE - Ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο
Η Aristotle University Racing Team Electric & Driverless, γνωστή και ως Aristurtle, είναι η φοιτητική ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα αγωνιστικά μονοθέσια. Tο όραμα της Aristurtle είναι να συμβάλει στην έρευνα γύρω από τις καινοτόμες τεχνολογίες και να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υλοποιώντας πρωτοποριακά προϊόντα υψηλού επιπέδου.
Κατασκευάζουμε ένα πρότυπο αγωνιστικό μονοθέσιο που ενσωματώνει ένα αυτόνομο σύστημα που είναι ικανό να πλοηγεί το μονοθέσιο μόνο του στην πίστα. Μέσα από το συγκεκριμένο Project, όλα τα μέλη έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις που αποκτούν μέσα από τα μαθήματα της σχολής που σπουδάζει ο καθένας.
 
10. AcubeSAT & PeakSAT
Η SpaceDot αποτελεί μια διεπιστημονική ομάδα υπό την υποστήριξη του ΑΠΘ, που απαρτίζεται από περισσότερους από 60 φοιτητές. Ανήκει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και φιλοξενείται στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος. Η SpaceDot διαχειρίζεται την ανάπτυξη των δύο νανοδορυφόρων AcubeSAT και PeakSAT του πανεπιστημίου. Ο νανοδορυφόρος AcubeSAT φιλοξενεί ένα πείραμα διαστημικής βιολογίας και υλοποιείται με την συμμετοχή του πανεπιστημίου στο πρόγραμμα Fly Your Satellite του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Επίσης, ο νανοδορυφόρος PeakSAT είναι το νεότερο πρόγραμμα της SpaceDot για την εκτόξευση ενός νανοδορυφόρου για οπτικές δορυφορικές επικοινωνίες. Για την επίτευξη των ζεύξεων θα χρησιμοποιηθεί ο σταθμός οπτικών επικοινωνιών του ΑΠΘ στον Χολομώντα.
 
11. Αυτοματοποιημένη εποπτεία εναέριας λήψης του Ελληνικού Δικτύου γραμμών μεταφοράς ρεύματος
Οι συνήθεις πρακτικές για την επιθεώρηση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ακολουθούν επίβλεψη είτε από το έδαφος με τη χρήση κιαλιών και θερμικών καμερών ή με τη χρήση ελικοπτέρου. Εκτός από τη χαμηλή ακρίβεια των αποτελεσμάτων, το μεγάλο κόστος στην περίπτωση της χρήσης ελικοπτέρου, καθώς και η επαφή του προσωπικού με ηλεκτροφόρους αγωγούς, επιβαρύνει οικονομικά τις εταιρείες διαχείρισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και θέτει σε κίνδυνο το ανθρώπινο δυναμικό. 

Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η υλοποίηση ενός συστήματος UAV, καταλλήλως εξοπλισμένου με αισθητήρες για την επιτήρηση και ανίχνευση των εναέριων γραμμών του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ικανό να εξάγει αποτελέσματα φθορών ή απωλειών με αυτοματοποιημένο τρόπο σε πραγματικό χρόνο.
 
12. Εκπαίδευση ανεπίσημων φροντιστών σε βασικές διαδικασίες φροντίδας κατΆ οίκον
Η τάση μείωσης των ημερών νοσηλείας, έχει αυξήσει εκθετικά τις ανάγκες νοσηλείας κατΆ οίκον σε όλη τη χώρα. Οι ανεπίσημοι φροντιστές των ασθενών καλούνται να πραγματοποιήσουν βασικές νοσηλευτικές πράξεις για τις οποίες όμως δεν είναι εκπαιδευμένοι με αποτέλεσμα να αυξάνεται το άγχος και η πιθανότητα λαθών. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε απλές δεξιότητες κατΆ οίκον όπως λήψη και αξιολόγηση ζωτικών σημείων, σακχάρου αίματος, διενέργεια ενέσεων, έγερση ή αλλαγή θέσης επί κλίνης σε άτομα με δυσκολία κινητοποίησης, κ.ά.
 
13. Aristotle Racing Team  (ART)
Η ART είναι φοιτητική ερευνητική ομάδα, του ΑΠΘ. Στόχος της ομάδας είναι η σχεδίαση και κατασκευή ενός βενζινοκίνητου αγωνιστικού μονοθεσίου, συμβατό με τους κανονισμούς της FSAE. Η ART ιδρύθηκε το 2006 από 9 φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και τα τελευταία 17 χρόνια, έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει 7 αγωνιστικά μονοθέσια, μετράει 24 συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, πάνω από 300 συνολικά μέλη και πολλές επιτυχίες, με την πιο πρόσφατη να είναι η 2η στην κατάταξη στον Διαγωνισμό της Ολλανδίας.
 

ΠΙΝΑΚΑΣ
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων (Περίπτερο 15-όροφος)
 
Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, 20.00-20.30
Conect4children 5 χρόνια μετά: Η εξέλιξη από IMI2 πρόγραμμα σε μόνιμο ευρωπαϊκό οργανισμό παιδιατρικών κλινικών μελετών 

Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής Παιδιατρικής ΑΠΘ, Συντονιστής του Εθνικού Κόμβου
Ηλίας Ιωσηφίδης, Επ. Καθηγητής Παιδιατρικής ΑΠΘ
Νίκος Καρανταγλής, Παιδίατρος Μέλος του c4c
Βασιλική Τουμπουλίδου, Δικηγόρος, μέλος του c4c
Βαρβάρα Νούτσου, Οικονομολόγος, μέλος του c4c

To conect4children (c4c) μετά από 5 χρόνια συνεχούς προσπάθειας να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για παιδιατρική χρήση στην Ευρώπη έφτασε στο κομβικό σημείο να δημιουργήσει πλέον μόνιμο Ευρωπαϊκό οργανισμό παιδιατρικών κλινικών μελετών (conect4children Stichting) ο οποίος θα συνεχίσει και μετά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να οργανώνει και συντονίζει κλινικές μελέτες για νεογνά, βρέφη και παιδιά, είτε αυτές προέρχονται από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς είτε προέρχονται από φαρμακοβιομηχανίες. Αυτός ο μεγάλος στόχος που επιτεύχθηκε θα δώσει τεράστια ώθηση και θα υποστηρίξει την παιδιατρική κλινική έρευνα προς όφελος των μικρών ασθενών όλου του κόσμου.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, 18.00-18.30
Δημοκρατία και Αντιπροσώπευση στην μετά-Covid εποχή στις περιοχές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου
Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Πρόεδρος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής Ανάλυσης Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Βασιλική Μπουραντά, Διδάκτωρ, Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Το Παρατηρητήριο ιδρύθηκε από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και επικεντρώνεται στη μελέτη του πολιτικού, διοικητικού και κομματικού συστήματος των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου. Στοχεύει να δημιουργήσει ένα εργαλείο για ανάλυση των πολιτικών συστημάτων, της κοινωνίας των πολιτών και των θεσμών της περιοχής μέσα από 3 άξονες μελέτης: 
i. εκλογικά συστήματα, κομματικά συστήματα, εκλογικός ανταγωνισμός, ii. πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και θεσμοί, iii. κουλτούρα (αντιλήψεις για τη δημοκρατία και την κουλτούρα).
Στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου έχουν εκπονηθεί διπλωματικές εργασίες στο Μεταπτυχιακό «Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη» της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ για την Δημοκρατία, τον Πολιτικό ανταγωνισμό και την αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19 σε Χώρες της Βαλκανικής


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved