ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Υγεία Επιστροφή    
Διεξήχθη στην Γερμανία το παγκόσμιο Συνέδριο για την Αμυλοείδωση

Proslipsis.gr | Αθήνα 21.09.2022, 09:02

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Αμυλοείδωση πραγματοποιήθηκε στις 4-8 Σεπτεμβρίου στην Χαΐδελβέργη της Γερμανίας, από  την International Society of Amyloidosis.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και δίνει την ευκαιρία για την παρουσίαση των νεότερων ευρημάτων στην βασική και στην κλινική έρευνα που αφορούν σε  όλες τις μορφές της αμυλοείδωσης. Φέτος συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις σε όλα τα πεδία της βασικής και της κλινικής έρευνας.

Στην AL αμυλοείδωση παρουσιάστηκαν δεδομένα για την δραστικότητα νεότερων στοχευμένων θεραπειών για την αντιμετώπιση του πλασματοκυτταρικού κλώνου που παράγει τις αμυοειδογόνες ελαφρές αλυσίδες αλλά και οι εξελίξεις στην κλινική ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι των ινιδίων του αμυλοειδούς, που βρίσκονται ακόμα σε κλινικές μελέτες, και στις οποίες συμμετέχουν Ελληνικά κέντρα. Νεότερες θεραπείες παρουσιάστηκαν και για την αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης από τρανσθυρετίνη (ATTR) με θεραπείες που στοχεύουν στην παράγωγή της τρανσθυρετίνης και στην σταθεροποίηση και αναστολή της αμυλοειδογένεσης.

Νεότερα δεδομένα ανακοινώθηκαν για την εφαρμογή της ανίχνευση της ελάχιστης υπολειμματικής νόσου στην AL αμυλοείδωση, γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την πρόγνωση αλλά και την θεραπεία της AL αμυλοείδωσης αλλά και νέων προγνωστικών παραγόντων   ενώ οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην διάγνωση της αμυλοείδωσης, μπορεί να επιτρέψουν στο μέλλον την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Η Ελληνική παρουσία στο συνέδριο ήταν έντονη με τη συμμετοχή Ιατρών και Ερευνητών από την Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Φαρμακευτικής και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρουσιάστηκαν προφορικές ανακοινώσεις πάνω στους μηχανισμούς καρδιοτοξικότητας από τις ελαφρές αλυσίδες των ανοσοσφαιρινών από τον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (Υποψήφια Διδάκτορας Παναγιώτα Νικολάου και Καθηγήτρια Ιωάννα Ανδρεάδου) και τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης) και σχετικά με την προγνωστική σημασία της παρουσίας κυτταρογενετικών βλαβών στα πλασματοκύτταρα από την Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Δρ. Δέσποινα Φωτίου και Καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης). Επίσης,  παρουσιάστηκαν περισσότερες από 12 αναρτημένες ανακοινώσεις που αφορούσαν σε αποτελέσματα προοπτικών και αναδρομικών κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται στην Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Καθηγητές Θάνος Δημόπουλος, Ευάγγελος Τέρπος, Ευστάθιος Καστρίτης, Μαρία Γαβριατοπούλου) και την μελέτη των μηχανισμών της δημιουργίας του αμυλοειδούς και ανάπτυξης νέων φαρμάκων από τον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (Καθηγήτρια Βασιλική Οικονομίδου). Επιπλέον, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης εκλέχτηκε ως Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της International Society of Amyloidosis.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved