nmathioud for ProslipsisGR - Widget
  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Υποτροφίες Επιστροφή    
Υποτροφίες Erasmus Mundus σε πάνω από 1.300 μεταπτυχιακούς φοιτητές το 2017
 

Αθήνα 15.5.2017, 16:13

Αυτό το μήνα 1.345 φοιτητές από διάφορες γωνιές του πλανήτη έμαθαν τα καλά νέα, ότι δηλαδή έλαβαν υποτροφία, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, για να αρχίσουν σπουδές στο πλαίσιο του κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος Erasmus Mundus, το φθινόπωρο. 

Οι υποτροφίες αυτές θα καλύψουν όλα τα έξοδα του προγράμματος σπουδών που θα παρακολουθήσουν σε δύο τουλάχιστον τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα για την απόκτηση κοινού ή διπλού μεταπτυχιακού διπλώματος. Τα περισσότερα προγράμματα έχουν διετή διάρκεια. Για 11 από αυτές τις υποτροφίες επελέγησαν υποψήφιοι από την Ελλάδα.

Το 100 προγράμματα του κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Erasmus Mundus που προσφέρουν υποτροφίες της ΕΕ για το 2017 καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αστροφυσική και τη νανοτεχνολογία έως τη χαρτογραφία και την αθλητική δεοντολογία. Οι φετινές υποτροφίες δόθηκαν σε σπουδαστές και από τις έξι ηπείρους, ενώ οι πέντε πρώτες χώρες αποστολής είναι η Βραζιλία (79), η Ινδία (63), το Ιράν (59), το Μπανγκλαντές (58) και το Μεξικό (49).

Ο κ. Tibor Navracsics, Ευρωπαίος επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε τα εξής: «Τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών Erasmus Mundus αποτελούν σημαντικά παραδείγματα διασυνοριακής συνεργασίας των πανεπιστημίων για να προσφέρουν ολοκληρωμένα, καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προγράμματα που οδηγούν στην απόκτηση τίτλου σπουδών. Καθώς εορτάζουμε την 30ή επέτειο του προγράμματος Erasmus, μας εμψυχώνει το γεγονός ότι στα πανεπιστήμια, στους σπουδαστές και στο προσωπικό αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα ευνόησε τις διεθνείς προοπτικές. Για τον λόγο αυτό εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το ότι το 2017 είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε πάνω από 1 300 υποτροφίες για φοιτητές από όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές αυτοί μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν αποφοιτήσει και θα διαθέτουν κατάλληλες γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες για να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

Τουλάχιστον το 75 % των υποτροφιών προορίζονται για σπουδαστές από τις χώρες εταίρους με συμπληρωματικές υποτροφίες που χορηγήθηκαν σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τομέα προτεραιότητας για τη συνεργασία με την ΕΕ. Το υπόλοιπο 25% προορίζεται για σπουδαστές από την ΕΕ και άλλες χώρες του προγράμματος.[1]
Οι φοιτητές που επιλέχθηκαν πρόσφατα θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν και να επωφελούνται από το πρόγραμμα Erasmus Mundus Student and Alumni Association (ένωση φοιτητών και αποφοίτων Erasmus Mundus), που παρέχει στήριξη και δίκτυο για φοιτητές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των σπουδών τους.

Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρέχει επίσης υποτροφίες της ΕΕ για προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς με σκοπό να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα μέσω της διδασκαλίας ή της έρευνας.

Περίπου 40 νέα μεταπτυχιακά προγράμματα θα προστεθούν στον κατάλογο Erasmus Mundus φέτος το καλοκαίρι και θα διευρύνουν το φάσμα των διαθέσιμων προγραμμάτων για αιτήσεις υποτροφίας για τον επόμενο γύρο επιλογής. Η εν λόγω περίοδος υποβολής αιτήσεων -για σπουδαστές που επιθυμούν να αρχίσουν το πρόγραμμά τους το φθινόπωρο του 2018- θα είναι ανοικτή μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018.

Ιστορικό
Τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών Erasmus Mundus είναι πλήρως ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών που προτείνονται από σύμπραξη τουλάχιστον τριών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά συχνότερα οι συμπράξεις είναι μεγαλύτερες. Τα 100 προγράμματα επιλογής φοιτητών το 2017 αφορούν 513 ιδρύματα. Σχεδόν το ένα τρίτο των προγραμμάτων περιλαμβάνει ιδρύματα από χώρες εταίρους και στις έξι ηπείρους.

Όλοι οι φοιτητές σπουδάζουν σε τουλάχιστον δύο από τα οικεία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο τρόπος με τον οποίο ένας φοιτητής μετακινείται κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του -η «κινητικότητά» του- είναι μοναδικός για το Erasmus Mundus και αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο το μάθημα είναι πλήρως ενσωματωμένο και παρέχεται σε όλα τα ιδρύματα της σύμπραξης.

Τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών Erasmus Mundus ξεκίνησαν το 2004 και από το 2014 αποτελούν μέρος του Erasmus+, του τέχοντος προγράμματος της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Το πρώτο εκείνο έτος μόλις 19 προγράμματα είχαν επιλέξει 140 φοιτητές. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί 21000 φοιτητές από μια υποτροφία Erasmus Mundus Master.

Το 2017 είναι η 30ή επέτειος του Erasmus το οποίο ξεκίνησε ως πρόγραμμα κινητικότητας για φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από τότε εξελίχθηκε σε ευρύ πρόγραμμα για την υποστήριξη φοιτητών, μαθητών, εθελοντών, μαθητευόμενων, εκπαιδευτικών, νέων εργαζομένων, αθλητών καθώς και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων οργανώσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. 


* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε πίνακα με τις υποτροφίες ανά χώρα.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Proslipsis.gr - Οι υποτροφίες ανά χώρα 1552017.pdf

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 213-0142306, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2018  proslipsis.gr, All rights reserved