ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Στα θρανία τα παιδιά των προσφύγων από τη Δευτέρα

Αθήνα 5.10.2016, 23:24

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου σταδιακά τη λειτουργία τους οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) για παιδιά προσφύγων όλων των ηλικιών.

Δομές θα λειτουργήσουν σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, δύο της Θεσσαλονίκης, ένα στην Ήπειρο και ένα στην Εύβοια. Η λειτουργία των υπόλοιπων Κέντρων θα γίνεται σταδιακά και σύμφωνα με την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία του υπουργού Υγείας Αντρέα Ξανθού, του υφυπουργού Οικονομίας αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και των Γ. Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλου, Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και του Γ. Γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, που έχει τη συνολική ευθύνη του προγράμματος εκπαίδευσης. Παρόντες ήταν επίσης και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Monika Ekstrom, της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ Giovanni Lepri, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Δανιήλ Εσδρά  και της UNICEF Laurent Chapuis. 

Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης: «Αυτή η δράση του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, υπακούει πρώτον, στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Ανταποκρίνεται επίσης στην ελληνική νομοθεσία που θέλει τα παιδιά να μην γκετοποιούνται στη χώρα μας, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν από κοινού με τα Ελληνάκια να παίζουν, να μεγαλώνουν όσο καθίσουν στην Ελλάδα και να μορφώνονται. Και τέλος υπακούει αυτή η δράση του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, στο αίσθημα  φιλοξενίας, αλληλεγγύης, αγάπης του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το σύστημα πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση είναι πρακτικό, «με την έννοια ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν ελληνικά, πρέπει να μάθουν κάποιες στοιχειώδεις λέξεις ελληνικών, πρέπει να μάθουν κι άλλα εάν μπορούμε, όπως μια ξένη γλώσσα και άλλα στοιχεία μιας δημιουργικής απασχόλησης για τις μικρότερες ηλικίες. Και να τα μάθουν σε ένα σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό από το μεσημέρι, στις δύο η ώρα και μετά μέχρι τις έξι το απόγευμα, σε σχολεία τα οποία είναι κοντά σε Κέντρα Φιλοξενίας, θα πηγαίνουν τα παιδιά, σε ειδικές τάξεις υποδοχής που θα διαμορφωθούν, προκειμένου να μαθαίνουν τα ελληνικά και την υπόλοιπη ύλη στην οποία αναφέρθηκα. 

Στόχος μας είναι μετά από μήνες, όταν θα μπορούν τα παιδιά να ενταχθούν με τρόπο λειτουργικό στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, να πάνε εκεί μαζί με τα Ελληνάκια. Έχουμε ακούσει μερικές αντιδράσεις. Είναι εντελώς περιθωριακές και μειοψηφικές. Είναι έξω από το κλίμα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που είναι κλίμα φιλοξενίας. 

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι με βάση το Σύνταγμα, την ελληνική νομοθεσία, στη χώρα μας δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα. Δεν λειτουργούν διαβατήρια από τη μια πόλη στην άλλη. Επίσης την ευθύνη για την εγκατάσταση, την περίθαλψη, τη συγκρότηση και την οργάνωση των διαφόρων δραστηριοτήτων που υλοποιούν τα δικαιώματα των προσφύγων, την έχει η ελληνική πολιτεία. Κανείς άλλος.

Η ελληνική πολιτεία. Συνεπώς έχουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και το ηθικό καθήκον και τη λαϊκή στήριξη να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα που επαναλαμβάνω έχει ως στόχο του κάθε παιδί να έχει στην πράξη δικαίωμα στην εκπαίδευση. 
Βεβαίως υπάρχουν κάποιοι γονείς που δεν είναι καλά πληροφορημένοι. Θα τους πληροφορήσουμε. Υπάρχει μια κινδυνολογία που αναπτύσσεται από ορισμένες ξενοφοβικές κυρίως τάσεις και σε αυτά τα ζητήματα το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει για το πρόγραμμα εμβολιασμών, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τη δημόσια υγεία.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη UNICEF και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την πολύ ουσιαστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων στη χώρα μας. 

Δεν είναι μόνο θέμα τεχνογνωσίας, είναι θέμα κατά τη γνώμη μας και ενίσχυσης των ιδανικών για ένα κόσμο που να χωράει όλους τους κόσμους. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτή τη βοήθειά τους».

Κανένα υγειονομικό πρόβλημα
O Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας με απόλυτη κατηγορηματικότητα, ότι δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός λόγος, κανένας λόγος δημόσιας υγείας, ο οποίος να εμποδίζει αυτή την παρέμβαση την οποία προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. 

Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι τα οφειλόμενα, οι κατευθύνσεις, οι επιστημονικές που δίνει και το υπουργείο και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου είναι αυτές ακριβώς που πρέπει και δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. 

«Έχουμε την εξαιρετική συνεισφορά, την εμπειρία και την τεχνογνωσία αρκετών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες συνδράμουν στο πεδίο με την εμπειρία τους τη μακροχρόνια στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων γιατί πραγματικά είναι μια νέα πρόκληση αυτή για τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Γι’ αυτό, ακριβώς, και στην πρώτη φάση του γενικευμένου καθολικού εμβολιασμού του προσφυγικού παιδικού πληθυσμού, που είναι περίπου το 37% του συνόλου και αφορά γύρω στα 22.000 παιδιά, έχουμε προχωρήσει λοιπόν στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας με βάση τις επιστημονικές κατευθύνσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε τη σημασία του κοινωνικού πυλώνα του νέου ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας. Τόνισε την προτεραιότητα που αποδίδεται στο προσφυγικό ζήτημα και ειδικότερα στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας, είτε δηλαδή από προγράμματα του ΕΣΠΑ είτε από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τη μετανάστευση που  περνούν από τη νεοσύστατη για το σκοπό αυτό Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Υπουργείου. «Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, διασφαλίζουν ότι έγκαιρα και με σωστό σχεδιασμό υλοποιούνται εκείνες οι δράσεις που ανταποκρίνονται στις οξυμένες ανάγκες που γεννά το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και ευρύτερα στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες», επισήμανε.

Νωρίτερα ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής έκανε μία εκτενή παρουσίαση του προγράμματος: «Το υπουργείο Παιδείας θέλει να ευχαριστήσει και την πανεπιστημιακή Κοινότητα της Ελλάδας στελέχη της οποίας σε εθελοντική βάση έχουν εκπονήσει αυτό το σχέδιο το οποίο είναι ένα σχέδιο σε όλους επιστημονικά, παιδαγωγικά και ακαδημαϊκά τεκμηριωμένο. Με βάση αυτό το σχέδιο ουσιαστικά έχουμε αποφασίσει να πάνε σε Νηπιαγωγεία εντός των δομών. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα έχουμε μεταφορά των παιδιών αυτών σε απογευματινές κυρίως τάξεις από τις 2 έως τις 6 σε τετράωρο μάθημα σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στις 4 αυτές ώρες τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή  άλλη γλώσσα επιλογής τους ανάλογα με το που θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή και  αθλητισμό και τα λοιπά.

Άρα θα έχουμε ένα οργανωμένο curriculum το οποίο έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έχει οργανωθεί από την επιστημονική ομάδα. 

Επίσης τα βιβλία –και θα σας τα δείξουμε- που έχουν ήδη αρχίσει να τυπώνονται για να είναι έτοιμα τη Δευτέρα, έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 

Η μετακίνηση των προσφυγόπουλων θα γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό  Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Προβλέπουμε επίσης πως θα καλύψουμε και το ζήτημα των εμβολιασμών, όπως θα μας πει και το Υπουργείο Υγείας και καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί θα έχουμε και τις μετακινήσεις των παιδιών σε σχολεία. 

‘Εχουμε επιλύσει επίσης και θέματα καθαριότητας και θέματα φύλαξης των σχολείων, ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κονδύλι ένα επιπλέον ποσό, που θα κοστολογηθεί σε κάθε σχολείο να δοθεί στις σχολικές Επιτροπές για να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση του ήδη μειωμένου οικονομικού budget που έχουν τα σχολεία. Άρα και από εκεί έχουμε καλυφθεί. 

Έχουμε προχωρήσει και προχωράμε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών από τους καταλόγους αναπληρωτών που ήδη υπάρχουν. Θα κάνουμε όμως επιπρόσθετη προκήρυξη για εκπαιδευτικούς φιλολόγους ή δασκάλους οι οποίοι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα, γιατί θέλουμε αυτή την εμπειρία και αυτή τη γνώση να έχουν οι άνθρωποι που θα διδάξουν τα παιδιά.

Και επίσης θα υπάρξει και εξειδικευμένη προκήρυξη για τους νηπιαγωγούς για να καλύψουμε όλες τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε. Υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στα 800 άτομα οι συνολικές προσλήψεις που θα χρειαστούμε σε όλη τη χώρα για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες».

Ξένοι εκπρόσωποι
Η εκπρόσωπος της  της Ελληνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Monika Ekstrom μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για τη διαμόρφωση σχεδίων σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση και συνεργασία όλων των αρμόδιων Υπουργείων γι’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. 

Σε όλη την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, κάτι που δεν έχουμε δει στον ίδιο βαθμό από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα μέσω χρηματικής και τεχνικής βοήθειας. Μια από τις δράσεις αφορά όπως αναφέρθηκε, τη μεταφορά των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία και το σχολικό εξοπλισμό αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ’’.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Δανιήλ Εσδράς μεταξύ άλλων είπε: ‘’ Από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε για πρώτη φορά και με το Υπουργείο Παιδείας και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μας και έπρεπε αμέσως να συνδράμουμε όσο μπορούσαμε προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό και να προλάβουμε βεβαίως και τη νέα σχολική χρονιά.

Έτσι λοιπόν πραγματικά τρέξαμε, αναλάβαμε να χρηματοδοτήσουμε τις μετακινήσεις των παιδιών αυτών από τα κέντρα φιλοξενίας στα σχολεία που θα δοθούν στις κοντινές πόλεις και βεβαίως έχουμε ήδη αγοράσει και το σχολικό εξοπλισμό, τα τετράδιά τους, τις τσάντες τους, τις κασετίνες τους κλπ».

O Εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ Giovanni Lepri μεταξύ άλλων είπε: «Και μόνο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ένα βασικό δικαίωμα και δεν είναι ένα προνόμιο, είναι το πρώτο βήμα και ευχαριστώ πάρα πολύ την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό. 

Για τα παιδιά η εκπαίδευση και η πρόσβασή τους στο σχολείο είναι το βασικό για τη μελλοντική  ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. 
Έτσι όμως θα καταφέρουν και οι γονείς τους να έρθουν πιο κοντά με τις κοινωνίες οι οποίες τους φιλοξενούν. Χαιρόμαστε  που βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα παιδιά τα οποία θα μείνουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή στα παιδιά τα οποία θα μετεγκατασταθούν ίσως σε κάποια άλλη χώρα. Το διάστημα που θα βρίσκονται στην Ελλάδα, πρέπει να εκμεταλλευτούν όλα αυτά που η χώρα έχει να τους προσφέρει».

Ο εκπρόσωπος της UNICEF Laurent Chapuis μεταξύ άλλων είπε: «Όσον αφορά το δικό μας ρόλο, το ρόλο της UNICEF, είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να βεβαιωθούμε πως όλα τα παιδιά των προσφύγων έχουν λάβει τους απαραίτητους εμβολιασμούς, πριν να ξεκινήσει η καινούργια σχολική χρονιά.

Και όσον αφορά τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας θέλουμε από τη μια να στηρίξουμε με ό,τι μέσα μπορούμε τα παιδιά τα οποία θα πάνε στο σχολείο, αλλά και τα παιδιά που θα ακολουθήσουν το δρόμο της μη επίσημης εκπαίδευσης, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί η αλλαγή να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved