ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Το σχέδιο νόμου για την την ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Proslipsis.gr | Αθήνα 25.7.2018, 18:51

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει την ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του σχεδίου, από 1.10.2018 το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου), με έδρα την Άρτα καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ως οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου μεταφέρονται στα αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4, Τμήματα και Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αν ανήκουν σε Τομείς μεταφέρονται στα αντίστοιχα Τμήματα. Εκκρεμείς δίκες με διάδικο το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συνεχίζονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χωρίς διακοπή της δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται για το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ισχύουν έναντι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, και τις υποχρεώσεις του και ο οποίος συνεχίζει και υλοποιεί όλα τα έργα/προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου που αυτός έχει αναλάβει, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς που χρηματοδοτούν έρευνα ή δράσεις. Στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις εργασίας και έργου μέχρι τη λήξη τους. Η μονάδα οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) ενσωματώνεται στην αντίστοιχη μονάδα του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και χρέη προϊσταμένου της μονάδας (Π.Μ.Ο.Δ.Υ.) και προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) του Ε.Λ.Κ.Ε. τελεί ο οικείος προϊστάμενος του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων/έργων εξακολουθούν να ευθύνονται για την ολοκλήρωση του έργου τους. Η επιτροπή ερευνών και διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. ανασυγκροτείται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την έναρξη της διοικητικής λειτουργίας των Τμημάτων και προστίθενται ως μέλη εκπρόσωποι των νέων Τμημάτων με θητεία έως τη λήξη της θητείας των ήδη ορισμένων μελών. Στην επιτροπή ερευνών και διαχείρισης μετέχει έως την 31η-12-2020, ως επιπλέον μέλος, ο υπηρετών κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρόεδρος της επιτροπής ερευνών και διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σε περίπτωση απουσίας του για οποιονδήποτε λόγο ή προσωρινού κωλύματος, καθώς και αν παραιτηθεί ή εκλείψει, τον αναπληρώνει ένα εκ των μελών Δ.Ε.Π. της επιτροπής ερευνών και διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, το οποίο επιλέγεται με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί από την 1η-10-2018 έως την 31η-8-2022 Συμβούλιο Ένταξης, στο οποίο μετέχουν ο υπηρετών κατά την 1η-10-2018 πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ως πρόεδρος, οι υπηρετούντες κατά την 1η-10-2018 αντιπρυτάνεις του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, καθώς και ο εκάστοτε εκλεγμένος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως μέλη. Το Συμβούλιο Ένταξης είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν την ένταξη του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, κατά τη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με το άρθρο 5, όπως α) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο για την εύρυθμη λειτουργία και ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, β) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συγκλήτου για την πρόσληψη του αναγκαίου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Ο υπηρετών κατά την 1η-10-2018 πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συμμετέχει έως την 31η-8-2022:
α) στη Σύγκλητο χωρίς δικαίωμα ψήφου και ως εισηγητής στα θέματα αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ένταξης και
β) στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με δικαίωμα ψήφου μόνο όταν το Πρυτανικό Συμβούλιο ασκεί τις γνωμοδοτικές του αρμοδιότητες. 
Σε περίπτωση απουσίας του για οποιονδήποτε λόγο ή προσωρινού κωλύματος, καθώς και αν παραιτηθεί ή εκλείψει, τον αναπληρώνει ένα εκ των μελών του Συμβουλίου Ένταξης, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το ίδιο το Συμβούλιο.

To Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ανάλογες είναι και οι ρυθμίσεις για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο άρθρο 9 προβλέπονται τα εξής:

Από 1.10.2018 το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων (Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων), με έδρα το Αργοστόλι καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, ως οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων μεταφέρονται στα αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12, Τμήματα και Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αν ανήκουν σε Τομείς μεταφέρονται στα αντίστοιχα Τμήματα. Εκκρεμείς δίκες με διάδικο το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων συνεχίζονται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο χωρίς διακοπή της δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται για το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων ισχύουν έναντι του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, και τις υποχρεώσεις του και ο οποίος συνεχίζει και υλοποιεί όλα τα έργα/προγράμματα που έχει αναλάβει ο Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς που χρηματοδοτούν έρευνα ή δράσεις. Στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις εργασίας και έργου μέχρι τη λήξη τους. Η μονάδα οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης ενσωματώνεται στην αντίστοιχη μονάδα του Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιονίου Πανεπιστημίου και χρέη προϊσταμένου της μονάδας (Π.Μ.Ο.Δ.Υ.) και προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) του Ε.Λ.Κ.Ε. τελεί ο σχετικός προϊστάμενος του Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων/έργων εξακολουθούν να ευθύνονται για την ολοκλήρωση του έργου τους. Η επιτροπή ερευνών και διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. ανασυγκροτείται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την έναρξη της διοικητικής λειτουργίας των Τμημάτων και προστίθενται ως μέλη εκπρόσωποι των νέων Τμημάτων με θητεία έως τη λήξη της θητείας των ήδη ορισμένων μελών. Στην Επιτροπή Ερευνών μετέχει έως τις 31-12-2020 χωρίς δικαίωμα ψήφου ένα από τα μέλη του Συμβουλίου Ένταξης της παρ. 3, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το ίδιο το Συμβούλιο. 

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί από την 1η-10-2018 έως την 31η-8-2022 Συμβούλιο Ένταξης, με έδρα στην Αθήνα, στο οποίο μετέχουν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων που υπηρετεί κατά την 1η-10-2018, οι αντιπρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που υπηρετούν κατά την 1η-10-2018, καθώς και ο εκάστοτε εκλεγμένος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως μέλη. Το Συμβούλιο Ένταξης είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν την ένταξη του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, που παρέχονται μεταβατικά, σύμφωνα με το άρθρο 13, όπως: α) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο για την εύρυθμη λειτουργία και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, β) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεών της για την πρόσληψη του αναγκαίου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, που υπηρετεί  κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμμετέχει, έως την 31η-8-2022, στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση απουσίας του για οποιονδήποτε λόγο ή προσωρινού κωλύματος, καθώς και αν παραιτηθεί ή εκλείψει, τον αναπληρώνει ένα εκ των μελών του Συμβουλίου Ένταξης, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το ίδιο το Συμβούλιο. 

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου.


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Άρθρο 1
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Τ.Ε.Ι. Ηπείρου
1. Από 1.10.2018 το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου), με έδρα την Άρτα καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ως οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου μεταφέρονται στα αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4, Τμήματα και Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αν ανήκουν σε Τομείς μεταφέρονται στα αντίστοιχα Τμήματα. Εκκρεμείς δίκες με διάδικο το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συνεχίζονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χωρίς διακοπή της δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται για το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ισχύουν έναντι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
2. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, και τις υποχρεώσεις του και ο οποίος συνεχίζει και υλοποιεί όλα τα έργα/προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου που αυτός έχει αναλάβει, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς που χρηματοδοτούν έρευνα ή δράσεις. Στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις εργασίας και έργου μέχρι τη λήξη τους. Η μονάδα οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) ενσωματώνεται στην αντίστοιχη μονάδα του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και χρέη προϊσταμένου της μονάδας (Π.Μ.Ο.Δ.Υ.) και προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) του Ε.Λ.Κ.Ε. τελεί ο οικείος προϊστάμενος του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων/έργων εξακολουθούν να ευθύνονται για την ολοκλήρωση του έργου τους. Η επιτροπή ερευνών και διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. ανασυγκροτείται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την έναρξη της διοικητικής λειτουργίας των Τμημάτων και προστίθενται ως μέλη εκπρόσωποι των νέων Τμημάτων με θητεία έως τη λήξη της θητείας των ήδη ορισμένων μελών. Στην επιτροπή ερευνών και διαχείρισης μετέχει έως την 31η-12-2020, ως επιπλέον μέλος, ο υπηρετών κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, πρόεδρος της επιτροπής ερευνών και διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Σε περίπτωση απουσίας του για οποιονδήποτε λόγο ή προσωρινού κωλύματος, καθώς και αν παραιτηθεί ή εκλείψει, τον αναπληρώνει ένα εκ των μελών Δ.Ε.Π. της επιτροπής ερευνών και διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, το οποίο επιλέγεται με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
3. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί από την 1η-10-2018 έως την 31η-8-2022 Συμβούλιο Ένταξης, στο οποίο μετέχουν ο υπηρετών κατά την 1η-10-2018 πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ως πρόεδρος, οι υπηρετούντες κατά την 1η-10-2018 αντιπρυτάνεις του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, καθώς και ο εκάστοτε εκλεγμένος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως μέλη. Το Συμβούλιο Ένταξης είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν την ένταξη του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, κατά τη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με το άρθρο 5, όπως α) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο για την εύρυθμη λειτουργία και ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, β) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συγκλήτου για την πρόσληψη του αναγκαίου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
4. Ο υπηρετών κατά την 1η-10-2018 πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συμμετέχει έως την 31η-8-2022:
α) στη Σύγκλητο χωρίς δικαίωμα ψήφου και ως εισηγητής στα θέματα αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ένταξης και
β) στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με δικαίωμα ψήφου μόνο όταν το Πρυτανικό Συμβούλιο ασκεί τις γνωμοδοτικές του αρμοδιότητες. 
Σε περίπτωση απουσίας του για οποιονδήποτε λόγο ή προσωρινού κωλύματος, καθώς και αν παραιτηθεί ή εκλείψει, τον αναπληρώνει ένα εκ των μελών του Συμβουλίου Ένταξης, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το ίδιο το Συμβούλιο. 

Άρθρο 2
Ίδρυση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
1. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται την 1η-10-2018 οι εξής Σχολές:
α) Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας,
β) Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας,
γ) Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων,
δ) Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.
2. Η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετονομάζεται σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. 
3. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυόμενων Σχολών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
4. Για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των Σχολών που ιδρύονται με την παρ. 1 οργανώνεται Γραμματεία, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
5. Οι διαδικασίες συγκρότησης και ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των Σχολών που ιδρύονται με την παρ. 1 ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι τις 31-1-2019. Οι εκλογές για ανάδειξη κοσμήτορα προκηρύσσονται από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έως τις 31-10-2018. Αν ο πρύτανης δεν προκηρύξει εκλογές μέχρι την ημερομηνία αυτή,  η αρμοδιότητά του αυτή περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να δοθεί παράταση  έως δύο φορές στις προθεσμίες της  παρ. 5.
7. Έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης και ανάδειξης των οργάνων διοίκησης της Σχολής, οι αρμοδιότητες των οργάνων αυτών ασκούνται από προσωρινή Κοσμητεία, η οποία ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποτελείται από: 
α) τον προσωρινό κοσμήτορα, στη θέση του οποίου ορίζεται, με όμοια απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής α΄ βαθμίδας ή αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος της Σχολής,
β) τους προέδρους των Τμημάτων της Σχολής, και  
γ) τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π. από κάθε Τμήμα. 
Στις Σχολές που έχουν μόνο ένα Τμήμα, αντί του προέδρου Τμήματος της περίπτ. β΄ μετέχει ο κοσμήτορας.

Άρθρο 3
Ίδρυση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
1. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται την 1η-10-2018 τα εξής Τμήματα:
α) Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
β) Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
γ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών,
ε) Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικών Σπουδών,
στ) Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
ζ) Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
η) Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
θ) Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
ι) Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
ια) Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή.
2. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων των περιπτ. α΄ έως η΄ της παρ. 1 και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων των περιπτ. θ΄ έως ια΄ της παρ. 1 καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. 
3. Στα Τμήματα της παρ. 1 λειτουργεί από την 1-10-2018 προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έως την 31η-12-2018, οπότε και αναδεικνύεται πρόεδρος με εκλογική διαδικασία, διαφορετικά έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Οι πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017. Κατ’ εξαίρεση οι Πρόεδροι των Τμημάτων των περιπτ. θ΄ έως ια΄ μετέχουν στη Σύγκλητο από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους έναρξης της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας.
4. Σε κάθε Τμήμα οργανώνεται Γραμματεία, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του. 
5. Σε καθένα από τα Τμήματα Ψυχολογίας, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και Μηχανολόγων Μηχανικών συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π.
6. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων του παρόντος άρθρου έχει διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Εξαιρούνται τα  Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Γεωπονίας, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και Μηχανολόγων Μηχανικών, στα οποία η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
7. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195). Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.), σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

Άρθρο 4
Προσωπικό 
1. Το πάσης φύσεως προσωπικό του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με τις αντίστοιχες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, μεταφέρεται αυτοδικαίως, την 1η-10-2018, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα ορίζονται κατωτέρω. Η μεταφορά του ανωτέρω προσωπικού διαπιστώνεται με σχετικές πράξεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες εκδίδονται έως την 31η-12-2018, μνημονεύουν τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανατρέχουν στην 1η-10-2018.
2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως εξής:
α) τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
β) τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
γ) τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
δ) τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
ε) τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
στ) τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
ζ) τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
η) τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων εντάσσονται στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
3. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου αποκτούν τους ακαδημαϊκούς τίτλους των μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατ’ αντιστοίχιση των κατεχόμενων θέσεων, δηλαδή α΄ βαθμίδας, αναπληρωτές, επίκουροι, υπηρετούντες λέκτορες, και υποβάλλονται στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικότερης διάταξης, σύμφωνα με την παρ. 4. 
4. α) Όσοι κατέχουν, κατά την 1η-10-2018, προσωποπαγή θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, εντάσσονται σε αντίστοιχης βαθμίδας προσωποπαγή θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όσοι κατέχουν τακτική θέση επί θητεία μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται σε αντίστοιχης βαθμίδας οργανική θέση επί θητεία μέλους Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την επιφύλαξη της υποπερίπτ. ε΄. 
β) Οι αναπληρωτές καθηγητές και επίκουροι καθηγητές οι οποίοι κατέχουν τακτική θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου κατά την 1η-10-2018 εντάσσονται, επίσης, σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες μετατρέπονται σε οργανικές της ίδιας βαθμίδας, ύστερα από αίτησή τους, με απόφαση της Συγκλήτου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 31η-12-2018 και η πράξη μετατροπής εκδίδεται χωρίς τήρηση άλλης διαδικασίας. Η έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής ανατρέχει στην 1η-10-2018. 
γ) Οι καθηγητές α΄ βαθμίδας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται ομοίως σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ζητούν τη μετατροπή της θέσης τους σε μόνιμη οργανική θέση της ίδιας βαθμίδας, η οποία διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής διάταξης, σύμφωνα με τα επόμενα εδάφια. Για τη μετατροπή θέσης, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσεται, η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και βιογραφικό σημείωμα. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι την 31η Αυγούστου 2024 και κρίνονται από πενταμελείς επιτροπές κρίσης, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελούνται από καθηγητές Πανεπιστημίου α΄ βαθμίδας και συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό πεδίο κάθε Τμήματος. Με πράξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, συγκροτείται μία επιτροπή κρίσης σε καθένα από τα Τμήματα της παρ. 2. Η Σύγκλητος συντάσσει έναν κατάλογο είκοσι (20) εκλεκτόρων για κάθε Τμήμα, τον οποίο υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος. Μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή, η Συνέλευση ή και μεμονωμένα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος μπορούν να ζητούν την εξαίρεση εκλέκτορα αν συντρέχουν οι περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), καθώς και αν αντιλέγουν για τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου των εκλεκτόρων. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η Σύγκλητος συγκροτεί την επιτροπή επιλέγοντας από τον κατάλογο τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της. Η απόφαση συγκρότησης φέρει ειδική αιτιολογία σε περίπτωση υποβολής αίτησης εξαίρεσης. Αν εξαιρεθούν τόσα μέλη από τον κατάλογο ώστε τα εναπομείναντα να μην επαρκούν για τη συγκρότηση της επιτροπής, η Σύγκλητος συντάσσει νέο κατάλογο και τον κοινοποιεί εκ νέου στη Συνέλευση Τμήματος. Τα μέλη των επιτροπών έχουν ετήσια θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Οι αιτήσεις εξετάζονται και αξιολογούνται για να διαπιστωθεί η συνδρομή των προσόντων που προβλέπονται στο στοιχείο iii της υποπερίπτ. γγ΄ της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011. Οι αιτήσεις εξετάζονται το αργότερο μέσα σε ένα δίμηνο από την υποβολή τους με πλήρη φάκελο. Οι αποφάσεις των επιτροπών υποβάλλονται στον Πρύτανη για έλεγχο νομιμότητας, ο οποίος πραγματοποιείται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών. Ο Πρύτανης εκδίδει για τη μετατροπή της θέσης σχετική πράξη μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας για τον έλεγχο νομιμότητας. Η πράξη μνημονεύει τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξη μετατροπής υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από υποβολή ένστασης που κατατίθεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευσή της. Ο έλεγχος νομιμότητας από τον Υπουργό ολοκληρώνεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση του φακέλου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής ανατρέχει στην 1η-10-2018, εφόσον η αίτηση υποβληθεί έως την 30η-12-2018. Αιτήσεις μετατροπής θέσης υποβάλλονται έως δύο (2) φορές. Η δεύτερη αίτηση υποβάλλεται μετά την παρέλευση ενός έτους από την έκδοση της αρνητικής απόφασης. Σε περίπτωση απόρριψης και της δεύτερης αίτησης το μέλος Δ.Ε.Π. παραμένει στη θέση την οποία κατέχει. 
δ) Τα μέλη ΔΕΠ των περιπτ. α΄ έως γ΄ που παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις διατηρούν το μισθολογικό καθεστώς της θέσης που κατέχουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Όσοι εντάσσονται σε τακτικές θέσεις υπάγονται στο μισθολογικό καθεστώς μέλους Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου από 1η-1-2020, εφόσον η πράξη μετατροπής εκδοθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης. 
ε) Οι υπηρετούντες λέκτορες (πρώην καθηγητές εφαρμογών) εντάσσονται σε οργανικές θέσεις επί θητεία ή σε προσωποπαγείς θέσεις λεκτόρων εφαρμογών, ανάλογα με τη θέση που κατέχουν την 1η-10-2018, διατηρώντας το μισθολογικό καθεστώς καθηγητή εφαρμογών Τ.Ε.Ι. και στα αντίστοιχα Τμήματα σύμφωνα με την παρ. 2. Η κατηγορία αυτή ανήκει στα μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου και υπάγεται: α) στις κείμενες πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4485/2017 διατάξεις για τους καθηγητές εφαρμογών, β) στις διατάξεις του ν. 4485/2017 που αφορούν τους υπηρετούντες λέκτορες ως προς το δικαίωμα εκλέγειν, καθώς και συμμετοχής στα συλλογικά όργανα διοίκησης του ιδρύματος. Για το ωράριο διδακτικής απασχόλησης ισχύει η νομοθεσία που διέπει τους υπηρετούντες λέκτορες Πανεπιστημίου. Όποιος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος υποβάλλει αίτηση έως την 31η-12-2022 στη Σύγκλητο, η οποία αποφασίζει για τη μετατροπή της θέσης σε οργανική θέση επί θητεία ή σε προσωποπαγή θέση λέκτορα. Για γνωστικό αντικείμενο εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, όπου δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σύμφωνα με τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης, για την τροπή της θέσης αποφασίζει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011, πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. τουλάχιστον της βαθμίδας του επίκουρου, ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με αυτό του αιτούμενου τη μετατροπή. Η επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου και δύο (2) τουλάχιστον από τα μέλη της προέρχονται από άλλο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Οι αποφάσεις της επιτροπής υποβάλλονται στον Πρύτανη για έλεγχο νομιμότητας, ο οποίος πραγματοποιείται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών. Ο Πρύτανης εκδίδει για τη μετατροπή της θέσης σχετική πράξη μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την υποβολή της αίτησης με συνημμένο το απαιτούμενο δικαιολογητικό, σε περίπτωση τροπής της θέσης με προσκόμιση διδακτορικού διπλώματος, διαφορετικά μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας για τον έλεγχο νομιμότητας. Η πράξη μνημονεύει τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξη μετατροπής υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από υποβολή ένστασης που κατατίθεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευσή της. Ο έλεγχος νομιμότητας από τον Υπουργό ολοκληρώνεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση του φακέλου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι πράξεις μετατροπής έχουν έναρξη ισχύος την 1η-10-2018, εφόσον ο αιτών είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ή κατέχει τα προσόντα κατά την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά την ημερομηνία έκδοσης της πράξης. Η υπαγωγή στο ακαδημαϊκό καθεστώς λέκτορα Πανεπιστημίου γίνεται με την έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής, ενώ η μισθολογική προσαρμογή επέρχεται την 1η-1-2020, εφόσον η πράξη εκδοθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης.
στ) Η ένταξη των μελών Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η υπαγωγή στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου, γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, οι οποίες υπερισχύουν κάθε άλλης ειδικής διάταξης. 
5. Οι διαδικασίες εκλογής σε νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη έως την 1η-10-2018, και οι διαδικασίες εξέλιξης ή μονιμοποίησης για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Δ.Ε.Π. έως την 1η-10-2018, καθώς και οι διαδικασίες μετακίνησης που εκκρεμούν κατά την 1η-10-2018, συνεχίζονται κανονικά από το σημείο που βρίσκονται και ολοκληρώνονται από τα αρμόδια όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 2, Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σύμφωνα με τις διατάξεις και τα πραγματικά περιστατικά που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση της προκήρυξης ή υποβολής της αίτησης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφαρμόζονται όσα ορίζονται στην παρ. 4.
6. Η χρονική προϋπόθεση υπηρεσίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών στο ίδιο Τμήμα, που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 δεν απαιτείται στις περιπτώσεις μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π. σε Τμήματα του άρθρου 3. Αυτό ισχύει για την πρώτη μετακίνηση μετά την ένταξη των καθηγητών σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αφορά και τους ήδη υπηρετούντες καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μετακίνηση προς τα Τμήματα του άρθρου 3. Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν μόνο για αιτήσεις που κατατίθενται έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος υποδοχής.
7. Τα έτη που τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν διανύσει στην εκάστοτε βαθμίδα ως μέλη Δ.Ε.Π. Τ.Ε.Ι. συνυπολογίζονται, μετά την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σαν να έχουν διανυθεί στην οικεία βαθμίδα καθηγητή πανεπιστημίου.
8. α) Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου εντάσσονται σε Τμήματα/Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 2, διαφορετικά στο ίδρυμα, αναλόγως με το που ανήκουν οι θέσεις τους. Αν οι θέσεις τους είναι κατανεμημένες σε Τομείς, εντάσσονται στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται και τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τ.Ε.Ι. στο οποίο ανήκε ο Τομέας. Τα μέλη της παρούσας εντάσσονται με την ίδια εργασιακή σχέση που κατέχουν, οργανική θέση ή προσωποπαγή, και υποβάλλονται στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. Πανεπιστημίου, καθώς και στο αντίστοιχο μισθολογικό καθεστώς. Η μισθολογική προσαρμογή επέρχεται την 1η-1-2020. Αν προκύπτουν τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ως εργαζόμενοι σε Τ.Ε.Ι., η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Η εν λόγω προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, πλην της χορήγησης παροχών και επιδομάτων που προβλέπονται στο άρθρο 155 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74). Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4386/2016 (Α΄ 83). 
β) Οι εκκρεμείς διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών Ε.ΔΙ.Π και Ε.Τ.Ε.Π. ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο οποίο εντάσσονται.
9. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την 1η-10-2018 στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε αντίστοιχη θέση αυτής που κατέχει, οργανική θέση ή προσωποπαγή, με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με το βαθμό που κατέχει, παραμένοντας στην ίδια έδρα (πόλη εργασίας). Είναι δυνατή η μετακίνησή τους σε άλλη πόλη εργασίας, μετά από αίτηση τους. Η μετακίνηση και η τοποθέτηση γίνονται με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και συνεκτιμώντας την οικογενειακή κατάσταση, λόγους υγείας, καθώς και λοιπά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι δικηγόροι με σύμβαση αορίστου χρόνου και πάγια έμμισθη εντολή μεταφέρονται αυτοδίκαια και εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την ίδια εργασιακή σχέση, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια.
10. Προσωπικό του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, επιστημονικοί συνεργάτες και εργαστηριακοί συνεργάτες, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, καθώς και λοιπές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ίδιο καθεστώς, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια. Το ίδιο ισχύει και για τις συναφθείσες συμβάσεις έργου.
11. Οι κενές θέσεις πάσης φύσεως προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. για την προκήρυξη των οποίων έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση της επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄ 280) προκηρύσσονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Άρθρο 5
Φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου
1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδικαίως στα αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4, Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων εντάσσονται αυτοδικαίως στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, αλλά ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μόνο σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2.
2. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συνεχίζεται μεταβατικώς μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την 1η-10-2018, φοιτητών και όσων εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 φοιτητές. Οι φοιτητές των προηγούμενων εδαφίων συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.. 
3. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι. και τα οποία συνεχίζουν να ασκούν τα ανατεθειμένα σε αυτούς διδακτικά καθήκοντα στο Τμήμα προέλευσης, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος. 
4. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων αυτών αρμόδια είναι τα όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 1, Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
5. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, έχουν τη δυνατότητα με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 1, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι σύμφωνα με την παρ. 2, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15-9-2019, διαφορετικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα και δεν ανακαλείται. Τα επιπλέον μαθήματα καθορίζονται με πράξη του προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, του προηγούμενου εδαφίου, με τους πρόσθετους όρους λήψης πτυχίου Πανεπιστημίου, εκδίδεται έως την 31η-6-2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης από τους φοιτητές. Δεν αντιστοιχείται με μάθημα και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η πρακτική άσκηση, εκτός αν περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση και στο αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής και την πρακτική άσκηση, που δεν λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
6. Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.. 
7. Εγγραφές και μετεγγραφές φοιτητών στα Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και οι φοιτητές λαμβάνουν πτυχίο Τ.Ε.Ι. ή Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. 

Άρθρο 6
Μετονομασία του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
1. Από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετονομάζεται σε Τμήμα Φιλοσοφίας.
2. To Τμήμα Φιλοσοφίας χορηγεί πτυχίο το οποίο θεωρείται ως προς κάθε συνέπεια αντίστοιχο και ισότιμο με το πτυχίο Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και οι απόφοιτοί του εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38).
3. Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Φιλοσοφίας και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
4. Ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011 και θεωρείται πιστοποιημένο έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.
5. Στο Τμήμα παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη Γραμματεία, η οποία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος σύμφωνα με την έννοια της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).
6. Τα εργαστήρια και λοιπές εκπαιδευτικές μονάδες του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, που έχουν κατανεμηθεί στον Τομέα Ψυχολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ψυχολογίας, με διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
7. Το Τμήμα Φιλοσοφίας διοικείται από τα όργανα διοίκησης του Τμήματος Φ.Π.Ψ.. Τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., καθώς και οι φοιτητές που συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης και μεταφέρονται στο Τμήμα Ψυχολογίας, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους αντικαθίστανται με ορισμό ή εκλογή, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017.
8. Το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.), το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.), το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) και το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), το οποίο υπηρετεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος στον Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ., εντάσσεται στο Τμήμα Ψυχολογίας, με πράξη του Πρύτανη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι θέσεις που κατέχουν μεταφέρονται ταυτοχρόνως με την πράξη κατανομής και ένταξής τους στο νέο Τμήμα. Εκκρεμείς διαδικασίες διορισμού, εξέλιξης ή μετακίνησης συνεχίζονται από ένα από τα δύο Τμήματα Φιλοσοφίας ή Ψυχολογίας ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Πρύτανη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εκλεκτορικά που έχουν ήδη συγκροτηθεί δεν θίγονται.
9. Οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι, καθώς και λοιπές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού, η σύμβαση των οποίων δεν λήγει μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, μπορεί να εντάσσονται στο Τμήμα Ψυχολογίας, με πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ύστερα από αιτιολογημένη αίτηση των ενδιαφερομένων και γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος Ψυχολογίας. Το προσωπικό αυτό εξακολουθεί να διέπεται από το καθεστώς με το οποίο είχε προσληφθεί ως τη λήξη της σύμβασής του.
10. Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017, 2017-2018 και όσοι εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα Φιλοσοφίας ή Ψυχολογίας ως εξής:
α) οι φοιτητές των κατευθύνσεων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Φιλοσοφίας, 
β) οι φοιτητές της κατεύθυνσης Ψυχολογίας, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, καθώς και οι φοιτητές του Τμήματος Φ.Π.Ψ. που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και όσοι εισάγονται το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 εντάσσονται σε οποιοδήποτε από τα δύο Τμήματα, ύστερα από δήλωση προτίμησης και απόφαση της Συγκλήτου. Η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία που καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και δεν ανακαλείται.
11. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί έως και το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και όσοι από τους φοιτητές της παρ. 10 δεν υποβάλουν δήλωση προτίμησης έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Φ.Π.Ψ. και να λάβουν το αντίστοιχο πτυχίο. Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Φ.Π.Ψ. συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των φοιτητών αυτών. Τα όργανα του Τμήματος Φιλοσοφίας είναι αρμόδια για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Φ.Π.Ψ., την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους του Τμήματος.
12. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Φ.Π.Ψ. μπορεί να εντάσσονται στο Τμήμα Ψυχολογίας ύστερα από αίτησή τους και απόφαση της Συγκλήτου.

Άρθρο 7 
Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
1. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία της Συγκλήτου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
2. Έδρα του Π.Ε.Κ. είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις εγκαταστάσεις του οποίου στεγάζεται και λειτουργεί, χρησιμοποιώντας τις υλικοτεχνικές υποδομές του Πανεπιστημίου που του παραχωρούνται με απόφαση της Συγκλήτου, μέχρις ότου αποκτήσει ιδιόκτητους χώρους εγκατάστασης. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Π.Ε.Κ. και έγκριση της Συγκλήτου μπορεί να ιδρύονται γραφεία και παραρτήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
3. Σκοποί του Π.Ε.Κ. είναι:
η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, η συμβολή στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων, η παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη ερευνητικών μονάδων στις επιχειρήσεις, καθώς και η προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ιδίως στους τομείς: α) των βιοεπιστημών, β) του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, γ) του υδάτινου περιβάλλοντος και στήριξης της αλιευτικής παραγωγής, δ) των επιστημών υλικών και υπολογισμών ε) οικονομικής ανάλυσης και αλληλέγγυας οικονομίας και στ) των νεοελληνικών σπουδών, της ελληνικής γραμματείας, ιστορίας, τεχνών και γλωσσολογίας.
4. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, το Π.Ε.Κ.: 
α) εκπονεί μελέτες κάθε φύσης και εκτελεί ή διαχειρίζεται εγκεκριμένα ερευνητικά ή αναπτυξιακά προγράμματα και έργα, τα οποία εμπίπτουν στους τομείς της παρ. 3,
β) συνεργάζεται με παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και προωθεί την οικονομική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων,
γ) συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, το ελληνικό δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τις κατά τόπους Περιφέρειες, συνεταιρισμούς, επιστημονικές ενώσεις, φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και Α.Ε.Ι. και επιστημονικά ή τεχνολογικά πάρκα, διαμεσολαβώντας στη διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση και την παραγωγή αγαθών, 
δ) συνεργάζεται με έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου του για την προώθηση των σκοπών του,
ε) αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα συναφή με τους παραπάνω σκοπούς. 
5. Το Π.Ε.Κ. αποτελείται από τα εξής ινστιτούτα: 
α) βιοεπιστημών, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, με εξειδίκευση σε θέματα λειτουργικής γονιδιωματικής, βιολογίας της ανάπτυξης, καθώς και έρευνας σχετικής με τη διάγνωση ή τη θεραπεία ανθρώπινων νόσων, 
β) επιστήμης υλικών και υπολογισμών, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, με εξειδίκευση στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των επιστημών και των τεχνολογιών νέων υλικών, καθώς και σε ψηφιακές καινοτομίες αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, 
γ) ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, με εξειδίκευση στις νεοελληνικές σπουδές, στην ελληνική γραμματεία, την εκπαίδευση, την ιστορία, τις τέχνες και τη γλωσσολογία,
δ) οικονομικής ανάλυσης και αλληλέγγυας οικονομίας, το οποίο λειτουργεί στην πόλη  των Ιωαννίνων, με εξειδίκευση στην ανάλυση οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων, με σκοπό την προώθηση εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ε) περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων, με εξειδίκευση στις τεχνολογίες ελέγχου και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και στην εφαρμογή μοντέλων ανάπτυξης βασισμένων στην αειφορία με έμφαση στην προστασία των υδατικών και εδαφικών πόρων και στα χαρακτηριστικά της αγροδιατροφής, Στο ινστιτούτο περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης ιδρύεται παράρτημα (σταθμός) υδάτινου περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, με εξειδίκευση στην στήριξη της αλιευτικής παραγωγής, την ανάδειξη και προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος καθώς και την παροχή εξειδικευμένης γνώσης σε θέματα αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και προστασίας. Με απόφαση της Συγκλήτου καθορίζεται η έδρα του παραρτήματος.
6. Πόροι του Π.Ε.Κ. είναι:
α) επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που χορηγούνται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ειδικά για τη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου,
β) χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς, το ελληνικό δημόσιο, καθώς και χορηγίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες,
γ) δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες, καθώς και κάθε είδους τακτικές και έκτακτες εισφορές ή παροχές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων,
δ) έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, την εκτέλεση ή την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό τρίτων, όπως δημόσιων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., διεθνών οργανισμών καθώς και ιδιωτών, ή τη διάθεση πνευματικών προϊόντων που παράγει το Π.Ε.Κ.,
ε) τόκοι από καταθέσεις,
στ) πρόσοδοι από την εκμετάλλευση της περιουσίας του Π.Ε.Κ. και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές,
ζ) λοιπά πάσης φύσεως έσοδα.
7. α) Το Π.Ε.Κ. διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρό του και τους διευθυντές των ινστιτούτων, ως μέλη. Ο πρόεδρος και οι διευθυντές επιλέγονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 9.
β) Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Π.Ε.Κ. απουσιάζει ή προσωρινά κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τα καθήκοντά του ασκούνται από αντιπρόεδρο, ο οποίος ορίζεται κατά την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ύστερα από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. 
γ) Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και τη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τις δραστηριότητές του, τη διάθεση των πόρων του και, γενικά, για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εκπλήρωση των σκοπών του, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της παρ. 12. 
8. Κάθε ινστιτούτο του ΠΕΚ διοικείται από τριμελή συντονιστική επιτροπή, στην οποία μετέχει ως πρόεδρος ο διευθυντής του ινστιτούτου.
α) Η τριμελής επιτροπή είναι αρμόδια για την κατάρτιση του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος του ινστιτούτου, την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού του ερευνητικού κέντρου που αφορούν τις δραστηριότητες του ινστιτούτου και κάθε άλλο θέμα που προβλέπεται στον κανονισμό της παρ. 12. 
β) Ο διευθυντής έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ινστιτούτου, εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο του Π.Ε.Κ. το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ινστιτούτου, προΐσταται των υπηρεσιών του ινστιτούτου και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται από το διοικητικό συμβούλιο του Π.Ε.Κ.. Αν ο διευθυντής ελλείπει ή κωλύεται να ασκήσει τα ανωτέρω καθήκοντά του ή τα καθήκοντά του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου, τα καθήκοντα αυτά ασκούνται από μέλος της τριμελούς συντονιστικής επιτροπής, το οποίο ορίζεται κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής αυτής, ύστερα από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της. Αν ο διευθυντής ελλείπει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του ως μέλους της τριμελούς συντονιστικής επιτροπής, τα καθήκοντά του ασκούνται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. 
9. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, οι διευθυντές των ινστιτούτων και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιστήμονες με διεθνές κύρος, οι οποίοι έχουν διοικητική πείρα και ερευνητική δραστηριότητα σχετική με τα αντικείμενα των ινστιτούτων του ερευνητικού κέντρου, με εμπειρία στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας. Για την επιλογή τους εκδίδεται προκήρυξη από τον Πρύτανη. Με την προκήρυξη μπορεί να οριστούν  πρόσθετα κριτήρια επιλογής,  σύμφωνα με όσα ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Π.Ε.Κ.. Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται από πενταμελή επιτροπή, η οποία που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και  συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου. Ο ορισμός αυτών που επιλέχθηκαν από την επιτροπή γίνεται με πράξη του Πρύτανη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες, στις ανωτέρω θέσεις τοποθετούνται μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος, που επιλέγονται από τη Σύγκλητο και ορίζονται με  πράξη του Πρύτανη, και γίνεται εκ νέου προκήρυξη μέσα σε ένα (1) έτος. Η θητεία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, των  διευθυντών  των ινστιτούτων και των μελών της συντονιστικής επιτροπής είναι τριετής,  με δυνατότητα ανανέωσης.  Η κατοχή των ανωτέρω θέσεων δεν είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή θέσης μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης στο Α.Ε.Ι..
10. Στο Π.Ε.Κ. τοποθετείται προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Στο Π.Ε.Κ. απασχολείται και προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου ή με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων/έργων που αυτό διαχειρίζεται.
11. Για ζητήματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων, τις προμήθειες, τον τρόπο απασχόλησης και τις μετακινήσεις του προσωπικού του Π.Ε.Κ., καθώς και των ερευνητικών προγραμμάτων/έργων που αυτό διαχειρίζεται εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 60 έως 67 του ν. 4485/2017.  Η οικονομική διαχείριση των έργων/προγραμμάτων των Ινστιτούτων του Π.Ε.Κ. ασκείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου. Οι προβλεπόμενες κρατήσεις του Ε.Λ.Κ.Ε. από τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και έργων των Ινστιτούτων του Π.Ε.Κ. διατίθενται υπέρ της λειτουργίας και των σκοπών του Κέντρου. 
12. Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται μέσα σε εννέα (9) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας καθορίζονται ιδίως τα εξής θέματα:
α) οι αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου και ο τρόπος λειτουργίας του,
β) οι αρμοδιότητες των διευθυντών και των τριμελών επιτροπών διοίκησης των ερευνητικών ινστιτούτων και ο τρόπος λειτουργίας τους,
γ) η εξειδίκευση των προσόντων που πρέπει να διαθέτουν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, οι διευθυντές των ινστιτούτων και τα μέλη των τριμελών επιτροπών, 
δ) η διαδικασία παύσης μελών του διοικητικού συμβουλίου,
ε) η εσωτερική οργανωτική διάρθρωση και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του ερευνητικού κέντρου,
στ) οι λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του ερευνητικού κέντρου,
ζ) οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των επιστημονικών υπευθύνων και λοιπού προσωπικού,
η) οι διαδικασίες και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την απασχόληση, τις αμοιβές και τις μετακινήσεις των απασχολουμένων στα έργα του ερευνητικού κέντρου,
θ) οι τρόποι διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των άλλων δραστηριοτήτων του,
ι) η διαχείριση και η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής (πνευματικής και βιομηχανικής) ιδιοκτησίας,
ια) θέματα ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας,
ιβ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση του ερευνητικού κέντρου, την εύρυθμη λειτουργία του και την εκπλήρωση του σκοπού του.
13. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της παρ. 7 και της συντονιστικής επιτροπής της παρ. 8 δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαρ. Δ.9 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94)  και ιδιαίτερα με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 6 του ιδίου νόμου.

Άρθρο 8
Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.)
1. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημιουργείται Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Άρτας. Η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία του πάρκου αυτού ανατίθεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ιδρύθηκε με το π.δ. 264/2001 (Α΄ 190). Για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του πάρκου παραχωρείται κατά χρήση  στην Εταιρεία αυτή έκταση του πανεπιστημίου,  με απόφαση του πρύτανη, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος.
2. Στο Π.Α.ΤΕ.Π.Η., σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή, παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, στο ΠΑΤΕΠΗ πραγματοποιείται: α) στοχευμένη έρευνα, ενίσχυση, δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της αγροδιατροφής, παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης με ταυτόχρονη διατήρηση, καθώς και ανάδειξη και εμπλουτισμό των φυσικών πόρων και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με πρότυπες δράσεις, β) εκπαίδευση σπουδαστών της Γεωπονικής Σχολής, καθώς και επιμόρφωση και κατάρτιση, μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) ή του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) του ιδρύματος, σε θέματα όπως οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής και οι νέες τεχνολογίες βέλτιστης αγροτικής παραγωγής, η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η εφαρμογή επιστημονικών ανακαλύψεων για την παραγωγή προϊόντων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναγνώριση και η αναπαραγωγή γηγενών αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η παραγωγή και η ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων με ιδιαίτερα και ευεργετικά χαρακτηριστικά για την υγεία του ανθρώπου, η εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας και η ανάπτυξη τεχνικών γενετικής βελτίωσης, γ) ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και εξοικείωσης με τον αγροδιατροφικό κλάδο και τις επιμέρους δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, στις οποίες περιλαμβάνονται και δράσεις αναψυχής, όπως θεματικές εκθέσεις και ημερίδες, οργανωμένες επισκέψεις, επιδείξεις και ξεναγήσεις στους χώρους του Π.Α.ΤΕ.Π.Η..    
3. Στο ΠΑΤΕΠΗ μπορεί να δημιουργούνται δομές κατάλληλες για την επίτευξη των σκοπών της παρ. 2, όπως κέντρο ολοκληρωμένης αγροτικής εκπαίδευσης και παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καινοτόμες ιδιότητες στο πλαίσιο πρότυπης παραγωγής ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πρότυπο θερμοκήπιο και μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.  Η δημιουργία των δομών αυτών αποφασίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία διαμορφώνεται κατόπιν εισήγησης της επιτροπής της παρ. 4.
4.  Με απόφαση της Συγκλήτου συγκροτείται πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας και τέσσερα (4) μέλη Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δύο (2) τουλάχιστον από τα οποία είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας. Η θητεία των μελών της επιστημονικής επιτροπής είναι τετραετής, με δυνατότητα ανανέωσης. Η επιτροπή εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας  Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  για κάθε θέμα σχετικά με τη λειτουργία του Π.Α.ΤΕ.Π.Η.. Στην επιτροπή αυτή μπορεί να ανατίθεται, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ο συντονισμός και η υλοποίηση των επιστημονικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του Π.Α.ΤΕ.Π.Η.. Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαρ. Δ.9 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και ιδιαίτερα με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 6 του ιδίου νόμου.


Κεφάλαιο Β΄
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Άρθρο 9
Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων
1. Από 1.10.2018 το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων (Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων), με έδρα το Αργοστόλι καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, ως οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και Σχολών του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων μεταφέρονται στα αντίστοιχα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12, Τμήματα και Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αν ανήκουν σε Τομείς μεταφέρονται στα αντίστοιχα Τμήματα. Εκκρεμείς δίκες με διάδικο το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων συνεχίζονται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο χωρίς διακοπή της δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται για το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων ισχύουν έναντι του Ιονίου Πανεπιστημίου.
2. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, και τις υποχρεώσεις του και ο οποίος συνεχίζει και υλοποιεί όλα τα έργα/προγράμματα που έχει αναλάβει ο Ε.Λ.Κ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς που χρηματοδοτούν έρευνα ή δράσεις. Στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις εργασίας και έργου μέχρι τη λήξη τους. Η μονάδα οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης ενσωματώνεται στην αντίστοιχη μονάδα του Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιονίου Πανεπιστημίου και χρέη προϊσταμένου της μονάδας (Π.Μ.Ο.Δ.Υ.) και προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) του Ε.Λ.Κ.Ε. τελεί ο σχετικός προϊστάμενος του Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων/έργων εξακολουθούν να ευθύνονται για την ολοκλήρωση του έργου τους. Η επιτροπή ερευνών και διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. ανασυγκροτείται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την έναρξη της διοικητικής λειτουργίας των Τμημάτων και προστίθενται ως μέλη εκπρόσωποι των νέων Τμημάτων με θητεία έως τη λήξη της θητείας των ήδη ορισμένων μελών. Στην Επιτροπή Ερευνών μετέχει έως τις 31-12-2020 χωρίς δικαίωμα ψήφου ένα από τα μέλη του Συμβουλίου Ένταξης της παρ. 3, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το ίδιο το Συμβούλιο. 
3. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί από την 1η-10-2018 έως την 31η-8-2022 Συμβούλιο Ένταξης, με έδρα στην Αθήνα, στο οποίο μετέχουν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων που υπηρετεί κατά την 1η-10-2018, οι αντιπρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που υπηρετούν κατά την 1η-10-2018, καθώς και ο εκάστοτε εκλεγμένος αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως μέλη. Το Συμβούλιο Ένταξης είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν την ένταξη του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, που παρέχονται μεταβατικά, σύμφωνα με το άρθρο 13, όπως: α) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο για την εύρυθμη λειτουργία και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, β) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεών της για την πρόσληψη του αναγκαίου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
4. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, που υπηρετεί  κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμμετέχει, έως την 31η-8-2022, στο Πρυτανικό Συμβούλιο και στη Σύγκλητο χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση απουσίας του για οποιονδήποτε λόγο ή προσωρινού κωλύματος, καθώς και αν παραιτηθεί ή εκλείψει, τον αναπληρώνει ένα εκ των μελών του Συμβουλίου Ένταξης, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από το ίδιο το Συμβούλιο. 

Άρθρο 10
Ίδρυση Σχολών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
1. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύονται την 1η-10-2018 οι εξής Σχολές:
α) Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου,
β) Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας.
2. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυόμενων Σχολών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Κατ’ εξαίρεση η ακαδημαϊκή λειτουργία της Σχολής Οικονομικών Επιστημών αρχίζει όταν αρχίσει η εκπαιδευτική λειτουργία ενός από τα Τμήματά της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 11.
3. Για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των Σχολών που ιδρύονται με την παρ. 1 οργανώνεται Γραμματεία, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013.
4. Οι διαδικασίες συγκρότησης και ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των Σχολών που ιδρύονται με την παρ. 1 ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι τις 31-1-2019. Οι εκλογές για ανάδειξη κοσμήτορα προκηρύσσονται από τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου έως τις 31-10-2018. Αν ο πρύτανης δεν προκηρύξει εκλογές μέχρι την ημερομηνία αυτή,  η αρμοδιότητά του αυτή περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατ’ εξαίρεση, στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών εκλογές διενεργούνται και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται έως την 31η Ιανουαρίου του έτους έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας της. 
5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να δοθεί παράταση  έως δύο φορές, στις προθεσμίες της  παρ. 4.
6. Έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης και ανάδειξης των οργάνων διοίκησης της Σχολής, οι αρμοδιότητες των οργάνων αυτών ασκούνται από προσωρινή Κοσμητεία, η οποία ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου και αποτελείται από: 
α) τον προσωρινό κοσμήτορα, στη θέση του οποίου ορίζεται, με όμοια απόφαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής α΄ βαθμίδας  ή αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος της Σχολής,
β) τους προέδρους των Τμημάτων της Σχολής, και  
γ) τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π. από κάθε Τμήμα. 
Στις Σχολές που έχουν μόνο ένα Τμήμα, αντί του προέδρου Τμήματος της περίπτ. β΄ μετέχει ο κοσμήτορας.. 

Άρθρο 11
Ίδρυση Τμημάτων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
1. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύονται την 1η-10-2018 τα εξής Τμήματα:
α) Εθνομουσικολογίας, με έδρα την πόλη του Ληξουρίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών,
β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος,
γ) Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος,
δ) Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λευκάδας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ε) Τουρισμού με έδρα την πόλη της Κέρκυρας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
στ) Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής.
2. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων των περιπτ. β΄, γ΄ και στ΄ της παρ. 1 και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων των περιπτ. α΄, δ΄ και ε΄ της παρ. 1 καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. 
3. Στα Τμήματα της παρ. 1 λειτουργεί από την 1η-10-2018 προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έως την 31η-1-2019, οπότε και αναδεικνύεται πρόεδρος με εκλογική διαδικασία, άλλως έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Οι πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017. Κατ’ εξαίρεση οι Πρόεδροι των Τμημάτων των περιπτ. α΄, δ΄ και ε΄ μετέχουν στη Σύγκλητο από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους έναρξης της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας.
4. Σε κάθε Τμήμα οργανώνεται Γραμματεία, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του. 5. Σε καθένα από τα Τμήματα Εθνομουσικολογίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού συστήνονται από την ίδρυσή τους οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π..
6. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων του παρόντος άρθρου διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. 
7. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72, καθώς και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

Άρθρο 12
Προσωπικό 
1. Το πάσης φύσεως προσωπικό του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, με τις αντίστοιχες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, μεταφέρεται αυτοδικαίως, την 1η-10-2018, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται κατωτέρω. Η μεταφορά του ανωτέρω προσωπικού διαπιστώνεται με σχετικές πράξεις του πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίες εκδίδονται έως την 31η-12-2018, μνημονεύουν τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανατρέχουν στην 1η-10-2018.
2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται στα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου ως εξής:
α) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, με πράξη του Πρύτανη, ύστερα από αίτησή τους, γνώμη του Τμήματος υποδοχής και αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες των Τμημάτων. Η αίτηση κατατίθεται έως τις 31-10-2018, η απόφαση ένταξης εκδίδεται μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανατρέχει στην 1η-10-2018. 
β) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου.
γ) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.
δ) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
ε) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται στο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου ή στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, με πράξη του Πρύτανη, ύστερα από αίτησή τους, γνώμη του Τμήματος υποδοχής και αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες των Τμημάτων. Η αίτηση κατατίθεται έως τις 31-10-2018 και η απόφαση ένταξης εκδίδεται μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανατρέχει στην 1η-10-2018. 
3. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων αποκτούν τους ακαδημαϊκούς τίτλους των μελών Δ.Ε.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου κατ’ αντιστοίχιση των κατεχόμενων θέσεων, δηλαδή α΄ βαθμίδας, αναπληρωτές, επίκουροι, υπηρετούντες λέκτορες, και υποβάλλονται στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικότερης διάταξης, σύμφωνα με την παρ. 4. 
4. α) Όσοι κατέχουν, κατά την 1η-10-2018, προσωποπαγή θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, εντάσσονται σε αντίστοιχης βαθμίδας προσωποπαγή θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου και όσοι κατέχουν τακτική θέση επί θητεία μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται σε αντίστοιχης βαθμίδας οργανική θέση επί θητεία μέλους Δ.Ε.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την επιφύλαξη της υποπερίπτ. ε΄. 
β) Οι αναπληρωτές καθηγητές και επίκουροι καθηγητές οι οποίοι κατέχουν τακτική θέση μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων κατά την 1η-10-2018 εντάσσονται επίσης σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίες μετατρέπονται σε οργανικές της ίδιας βαθμίδας, ύστερα από αίτησή τους, με απόφαση της Συγκλήτου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 31η-12-2018 και η πράξη μετατροπής εκδίδεται χωρίς τήρηση άλλης διαδικασίας. Η έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής ανατρέχει στην 1η-10-2018. 
γ) Οι καθηγητές α΄ βαθμίδας του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται ομοίως σε προσωποπαγείς θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου και ζητούν τη μετατροπή της θέσης τους σε μόνιμη οργανική θέση της ίδιας βαθμίδας, η οποία διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής διάταξης, σύμφωνα με τα επόμενα εδάφια. Για τη μετατροπή θέσης ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσεται, η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και βιογραφικό σημείωμα. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι την 31η Αυγούστου 2024 και κρίνονται από πενταμελείς επιτροπές κρίσης, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελούνται από καθηγητές πανεπιστημίου α΄ βαθμίδας και συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό πεδίο κάθε Τμήματος. Με πράξη του πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, συγκροτείται μία επιτροπή κρίσης σε καθένα από τα Τμήματα της παρ. 2. Η Σύγκλητος συντάσσει έναν κατάλογο είκοσι (20) εκλεκτόρων για κάθε Τμήμα, τον οποίο υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος. Μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή, η Συνέλευση ή και μεμονωμένα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος μπορούν να ζητούν την εξαίρεση εκλέκτορα αν συντρέχουν οι περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), καθώς και αν αντιλέγουν για τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου των εκλεκτόρων. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου η Σύγκλητος συγκροτεί την επιτροπή επιλέγοντας από τον κατάλογο τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της. Η απόφαση συγκρότησης φέρει ειδική αιτιολογία σε περίπτωση υποβολής αίτησης εξαίρεσης. Αν εξαιρεθούν τόσα μέλη από τον κατάλογο ώστε τα εναπομείναντα να μην επαρκούν για τη συγκρότηση της επιτροπής, η Σύγκλητος συντάσσει νέο κατάλογο και τον κοινοποιεί εκ νέου στη Συνέλευση Τμήματος. Τα μέλη των επιτροπών έχουν ετήσια θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Οι αιτήσεις εξετάζονται και αξιολογούνται για να διαπιστωθεί η συνδρομή των προσόντων που προβλέπονται στο στοιχείο iii της υποπερίπτ. γγ΄ της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011. Οι αιτήσεις εξετάζονται μέσα σε ένα δίμηνο το αργότερο, από την υποβολή τους με πλήρη φάκελο. Οι αποφάσεις των επιτροπών υποβάλλονται στον Πρύτανη για έλεγχο νομιμότητας, ο οποίος πραγματοποιείται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών. Ο Πρύτανης εκδίδει για τη μετατροπή της θέσης πράξη μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας για τον έλεγχο νομιμότητας. Η πράξη μνημονεύει τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξη μετατροπής υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από υποβολή ένστασης που κατατίθεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευσή της. Η έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής ανατρέχει στην 1η-10-2018, εφόσον η αίτηση υποβληθεί ως την 30η-12-2018. Αιτήσεις μετατροπής θέσης υποβάλλονται έως δύο (2) φορές. Η δεύτερη αίτηση υποβάλλεται μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την έκδοση της αρνητικής απόφασης. Σε περίπτωση απόρριψης και της δεύτερης αίτησης το μέλος Δ.Ε.Π. παραμένει στη θέση την οποία κατέχει. 
δ) Τα μέλη ΔΕΠ των περιπτ. α΄ έως γ΄, που παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις, διατηρούν το μισθολογικό καθεστώς της θέσης που κατέχουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Όσοι εντάσσονται σε τακτικές θέσεις υπάγονται στο μισθολογικό καθεστώς μέλους Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου από την 1η-1-2020, εφόσον η πράξη μετατροπής εκδοθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης. 
ε) Οι υπηρετούντες λέκτορες (πρώην καθηγητές εφαρμογών), εντάσσονται σε οργανικές θέσεις επί θητεία ή σε προσωποπαγείς θέσεις λεκτόρων εφαρμογών, ανάλογα με τη θέση που κατέχουν την 1η-10-2018, διατηρώντας το μισθολογικό καθεστώς καθηγητή εφαρμογών Τ.Ε.Ι. και στα αντίστοιχα Τμήματα, σύμφωνα με την παρ. 2. Η κατηγορία αυτή ανήκει στα μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου και υπάγεται: α) στις κείμενες πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4485/2017 διατάξεις για τους καθηγητές εφαρμογών, β) στις διατάξεις του ν. 4485/2017 που αφορούν τους υπηρετούντες λέκτορες για το δικαίωμα εκλέγειν, καθώς και για το δικαίωμα συμμετοχής στα συλλογικά όργανα διοίκησης του ιδρύματος. Για το ωράριο διδακτικής απασχόλησης ισχύει η νομοθεσία που διέπει τους υπηρετούντες λέκτορες Πανεπιστημίου. Όποιος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος υποβάλλει αίτηση έως την 31η-12-2022 στη Σύγκλητο, η οποία αποφασίζει για τη μετατροπή της θέσης σε οργανική θέση επί θητεία ή σε προσωποπαγή θέση λέκτορα. Για γνωστικό αντικείμενο εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, όπου δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σύμφωνα με τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης, για την τροπή της θέσης αποφασίζει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011, πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. τουλάχιστον της βαθμίδας του επίκουρου, ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με αυτό του αιτουμένου τη μετατροπή. Η επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου και δύο (2) τουλάχιστον από τα μέλη της προέρχονται από άλλο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Οι αποφάσεις της επιτροπής υποβάλλονται στον Πρύτανη για έλεγχο νομιμότητας, ο οποίος πραγματοποιείται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών. Ο Πρύτανης εκδίδει για τη μετατροπή της θέσης σχετική πράξη μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την υποβολή της αίτησης με συνημμένο το απαιτούμενο δικαιολογητικό, σε περίπτωση τροπής της θέσης με προσκόμιση διδακτορικού διπλώματος, διαφορετικά μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας για τον έλεγχο νομιμότητας. Η πράξη μνημονεύει τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξη μετατροπής υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από υποβολή ένστασης που κατατίθεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευσή της. Ο έλεγχος νομιμότητας από τον Υπουργό ολοκληρώνεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση του φακέλου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι πράξεις μετατροπής έχουν έναρξη ισχύος την 1η-10-2018, εφόσον ο αιτών είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ή κατέχει τα προσόντα κατά την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά την ημερομηνία έκδοσης της πράξης. Η υπαγωγή στο ακαδημαϊκό καθεστώς λέκτορα Πανεπιστημίου γίνεται με την έναρξη ισχύος της πράξης μετατροπής, ενώ η μισθολογική προσαρμογή επέρχεται την 1η-1-2020, εφόσον η πράξη εκδοθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης.
στ) Η ένταξη των μελών Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η υπαγωγή στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου, γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, οι οποίες υπερισχύουν κάθε άλλης ειδικής διάταξης. 
5. Οι διαδικασίες εκλογής σε νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη έως την 1η-10-2018, και οι διαδικασίες εξέλιξης ή μονιμοποίησης για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Δ.Ε.Π. έως την 1η-10-2018, καθώς και οι διαδικασίες μετακίνησης που εκκρεμούν κατά την 1η-10-2018, συνεχίζονται κανονικά από το σημείο που βρίσκονται και ολοκληρώνονται από τα αρμόδια όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 2, Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου και σύμφωνα με τις διατάξεις και τα πραγματικά περιστατικά που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση της προκήρυξης ή υποβολής της αίτησης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφαρμόζονται όσα ορίζονται στην παρ. 4. Εκλεκτορικά που έχουν ήδη συγκροτηθεί δεν θίγονται.
6. Η χρονική προϋπόθεση υπηρεσίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών στο ίδιο Τμήμα, που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 δεν απαιτείται στις περιπτώσεις μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π. σε Τμήματα του άρθρου 11. Αυτό ισχύει για την πρώτη μετακίνηση μετά την ένταξη των καθηγητών σε Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφορά και τους ήδη υπηρετούντες καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου για μετακίνηση προς τα Τμήματα του άρθρου 11. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν μόνο για αιτήσεις που κατατίθενται έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος υποδοχής.
7. Τα έτη που τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν διανύσει στην εκάστοτε βαθμίδα ως μέλη Δ.Ε.Π. Τ.Ε.Ι. συνυπολογίζονται, μετά την ένταξή τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σαν να έχουν διανυθεί στην οικεία βαθμίδα καθηγητή Πανεπιστημίου.
8. α) Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται σε Τμήματα/Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 2, ή στο ίδρυμα, ανάλογα με το που ανήκουν οι θέσεις τους. Αν οι θέσεις τους είναι κατανεμημένες σε Τομείς, εντάσσονται στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται και τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τ.Ε.Ι. στο οποίο ανήκε ο Τομέας. Αν οι θέσεις τους είναι στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων εντάσσονται σε Τμήμα με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 2 για τα μέλη Δ.Ε.Π. του οικείου Τμήματος. Εάν οι θέσεις τους είναι στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων εντάσσονται στο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου ή στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 2 για τα μέλη Δ.Ε.Π. του οικείου Τμήματος. Τα μέλη της παρούσας εντάσσονται με την ίδια εργασιακή σχέση που κατέχουν, οργανική θέση ή προσωποπαγή, και υποβάλλονται στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. Πανεπιστημίου, καθώς και στο αντίστοιχο μισθολογικό καθεστώς. Η μισθολογική προσαρμογή επέρχεται την 1η-1-2020. Αν προκύπτουν τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ως εργαζόμενοι σε Τ.Ε.Ι., η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Η εν λόγω προσωπική διαφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, πλην της χορήγησης παροχών και επιδομάτων που προβλέπονται στο άρθρο 155 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74). Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4386/2016 (Α΄ 83). 
β) Οι εκκρεμείς διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών Ε.ΔΙ.Π και Ε.Τ.Ε.Π. ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται.
9. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την 1η-10-2018 στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε αντίστοιχη θέση αυτής που κατέχει (οργανική θέση ή προσωποπαγή) με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με το βαθμό που κατέχει, παραμένοντας στην ίδια έδρα (πόλη εργασίας). Είναι δυνατή η μετακίνησή τους σε άλλη πόλη εργασίας, μετά από αίτηση τους. Η μετακίνηση και η τοποθέτηση γίνονται με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και συνεκτιμώντας την οικογενειακή κατάσταση, λόγους υγείας, καθώς και λοιπά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι δικηγόροι με σύμβαση αορίστου χρόνου και πάγια έμμισθη εντολή μεταφέρονται αυτοδίκαια και εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με την ίδια εργασιακή σχέση, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια.
10. Προσωπικό του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, επιστημονικοί συνεργάτες και εργαστηριακοί συνεργάτες, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, καθώς και λοιπές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το ίδιο καθεστώς, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια. Το ίδιο ισχύει και για τις συναφθείσες συμβάσεις έργου.
11. Οι κενές θέσεις πάσης φύσεως προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων μεταφέρονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. για την προκήρυξη των οποίων έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση της επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄ 280) προκηρύσσονται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Άρθρο 13
Φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων
1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδικαίως στα αντίστοιχα, σύμφωνα με τις περιπτ. ββ΄, γγ΄ ή δδ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων εντάσσονται με αίτησή τους που κατατίθεται έως τις 30-11-2018 και απόφαση της Συγκλήτου σε Τμήμα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων εντάσσονται αυτοδικαίως στο Τμήμα Εθνομουσικολογίας, αλλά ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μόνο σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2.
2. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την 1η-10-2018, φοιτητών και όσων εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Οι φοιτητές των προηγούμενων εδαφίων συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.. 
3. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι. και συνεχίζουν να ασκούν τα ανατεθειμένα σε αυτά διδακτικά καθήκοντα στο Τμήμα προέλευσης, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος. 
4. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων αυτών αρμόδια είναι τα όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 1 Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, η ευθύνη ολοκλήρωσης του προγράμματος σπουδών και οι αρμοδιότητες του προηγούμενου εδαφίου ανατίθενται σε Τμήμα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Για το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων την ευθύνη ολοκλήρωσης του προγράμματος σπουδών και τις αρμοδιότητες του προηγούμενου εδαφίου έχουν τα όργανα του Τμήματος Εθνομουσικολογίας. 
5. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς σε όλα τα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, έχουν τη δυνατότητα με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 1, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι σύμφωνα με την παρ. 3, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα θεωρητικού χαρακτήρα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15-9-2019, διαφορετικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα και δεν ανακαλείται. Τα επιπλέον μαθήματα καθορίζονται με πράξη του προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Η απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος του προηγούμενου εδαφίου, με τους πρόσθετους όρους λήψης πτυχίου Πανεπιστημίου, εκδίδεται έως την 31η-6-2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης από τους φοιτητές. Η πρακτική άσκηση δεν αντιστοιχείται με μάθημα και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εκτός αν περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση και στο αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής και την πρακτική άσκηση, που δεν λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
6. Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.. 
7. Εγγραφές και μετεγγραφές φοιτητών στα Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και οι φοιτητές λαμβάνουν πτυχίο Τ.Ε.Ι. ή Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. 

Άρθρο 14
Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Ιονίου Πανεπιστημίου
1. Ιδρύεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.), ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία της Συγκλήτου και του Ιονίου Πανεπιστημίου. 
2. Έδρα του Π.Ε.Κ. είναι η έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, στις εγκαταστάσεις του οποίου στεγάζεται και λειτουργεί, χρησιμοποιώντας τις υλικοτεχνικές υποδομές του Πανεπιστημίου που του παραχωρούνται με απόφαση της Συγκλήτου, μέχρις ότου αποκτήσει ιδιόκτητους χώρους εγκατάστασης. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Π.Ε.Κ. και έγκριση της Συγκλήτου μπορεί να ιδρύονται γραφεία και παραρτήματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
3. Σκοποί του Π.Ε.Κ. είναι:
η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, η συμβολή στην εξειδίκευση νέων επιστημόνων, η παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η διαμεσολάβηση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη ερευνητικών μονάδων στις επιχειρήσεις, η προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ιδίως στους τομείς: α) των βιοεπιστημών, β) των επιστημών τροφίμων, γ) του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης και δ) της μουσικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. 
4. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, το Π.Ε.Κ.: 
α) εκπονεί μελέτες κάθε φύσης και εκτελεί ή διαχειρίζεται εγκεκριμένα ερευνητικά ή αναπτυξιακά προγράμματα και έργα, τα οποία εμπίπτουν στους τομείς της παρ. 3,
β) συνεργάζεται με παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και προωθεί την οικονομική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων,
γ) συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, το ελληνικό δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τις κατά τόπους Περιφέρειες, συνεταιρισμούς, επιστημονικές ενώσεις, φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και Α.Ε.Ι. και επιστημονικά ή τεχνολογικά πάρκα, διαμεσολαβώντας στη διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση και την παραγωγή αγαθών, 
δ) συνεργάζεται με έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου του για την προώθηση των σκοπών του,
ε) αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα συναφή με τους παραπάνω σκοπούς. 
5. Το Π.Ε.Κ. αποτελείται από τα εξής ινστιτούτα:
α) βιοεπιστημών, βιοτεχνολογίας, επιστήμης τροφίμων και περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου, με εξειδίκευση στη βιοτεχνολογία τροφίμων, στην περιβαλλοντική βιοτεχνολογία, στις εφαρμογές της βιοπληροφορικής στην βιοϊατρική, στην ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών και στις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων, στη μετεωρολογία και την κλιματική αλλαγή, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη χημεία και τον έλεγχο ποιότητας περιβάλλοντος και στη διαχείριση περιβάλλοντος και την οικολογία,
β) μουσικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας, με εξειδίκευση σε θέματα νέας μουσικής δημιουργίας και δημιουργικότητας, έρευνας των οπτικοακουστικών και υβριδικών τεχνών και της τέχνης της παράστασης και της εφαρμογής αυτών σε πεδία όπως η καλλιτεχνική έκφραση, η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση.
6. Πόροι του Π.Ε.Κ. είναι:
α) επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που χορηγούνται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ειδικά για τη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου,
β) χρηματοδοτήσεις από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς, το ελληνικό δημόσιο, καθώς και χορηγίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες,
γ) δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές και έκτακτες εισφορές ή παροχές ημεδαπών ή αλλοδαπών, φυσικών ή νομικών προσώπων,
δ) έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, την εκτέλεση ή την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό τρίτων, όπως δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., διεθνών και μη οργανισμών, καθώς και ιδιωτών, ή τη διάθεση πνευματικών προϊόντων που παράγει το Π.Ε.Κ.,
ε) τόκοι από καταθέσεις,
στ) πρόσοδοι από την εκμετάλλευση της περιουσίας του Π.Ε.Κ. και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές,
ζ) λοιπά πάσης φύσεως έσοδα.
7. α) Το Π.Ε.Κ. διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρό του και τους διευθυντές των ινστιτούτων, ως μέλη. Ο πρόεδρος και οι διευθυντές επιλέγονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 9.
β) Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Π.Ε.Κ. απουσιάζει ή προσωρινά κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τα καθήκοντά του ασκούνται από αντιπρόεδρο, ο οποίος ορίζεται κατά την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ύστερα από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. 
γ) Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει για τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και στη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τις δραστηριότητές του, τη διάθεση των πόρων του και, γενικά, για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εκπλήρωση των σκοπών του, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της παρ. 12. 
8. Κάθε ινστιτούτο του ΠΕΚ διοικείται από τριμελή συντονιστική επιτροπή, στην οποία μετέχει ως πρόεδρος ο διευθυντής του ινστιτούτου.
α) Η τριμελής επιτροπή είναι αρμόδια για την κατάρτιση του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος του ινστιτούτου, την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού του ερευνητικού κέντρου που αφορούν στις δραστηριότητες του ινστιτούτου και κάθε άλλο θέμα που προβλέπεται στον κανονισμό της παρ. 12. 
β) Ο διευθυντής έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ινστιτούτου, εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο του Π.Ε.Κ. το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ινστιτούτου, προΐσταται των υπηρεσιών του ινστιτούτου και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται από το διοικητικό συμβούλιο του Π.Ε.Κ.. Αν ο διευθυντής ελλείπει ή κωλύεται να ασκήσει τα ανωτέρω καθήκοντά του ή τα καθήκοντά του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου, τα καθήκοντα αυτά ασκούνται από μέλος της τριμελούς συντονιστικής επιτροπής, το οποίο ορίζεται κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής αυτής, ύστερα από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της. Αν ο διευθυντής ελλείπει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του ως μέλους της τριμελούς συντονιστικής επιτροπής, τα καθήκοντά του ασκούνται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. 
9. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, οι διευθυντές των ινστιτούτων και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιστήμονες με διεθνές κύρος, οι οποίοι έχουν διοικητική πείρα και ερευνητική δραστηριότητα σχετική με τα αντικείμενα των ινστιτούτων του ερευνητικού κέντρου, με εμπειρία στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας. Για την επιλογή τους εκδίδεται προκήρυξη από τον Πρύτανη. Με την προκήρυξη μπορεί να οριστούν  πρόσθετα κριτήρια επιλογής,  σύμφωνα με όσα ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Π.Ε.Κ.. Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται από πενταμελή επιτροπή, η οποία που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και  συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου. Ο ορισμός αυτών που επιλέχθηκαν από την επιτροπή γίνεται με πράξη του Πρύτανη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες, στις ανωτέρω θέσεις τοποθετούνται μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος, που επιλέγονται από τη Σύγκλητο και ορίζονται με  πράξη του Πρύτανη, και γίνεται εκ νέου προκήρυξη μέσα σε ένα (1) έτος. Η θητεία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, των  διευθυντών  των ινστιτούτων και των μελών της συντονιστικής επιτροπής είναι τριετής,  με δυνατότητα ανανέωσης.  Η κατοχή των ανωτέρω θέσεων δεν είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή θέσης μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης στο Α.Ε.Ι..
10. Στο Π.Ε.Κ. τοποθετείται προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Στο Π.Ε.Κ. απασχολείται και προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου ή με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων/έργων που αυτό διαχειρίζεται.
11. Για ζητήματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων, τις προμήθειες, τον τρόπο απασχόλησης και τις μετακινήσεις του προσωπικού του Π.Ε.Κ., καθώς και των ερευνητικών προγραμμάτων/έργων που αυτό διαχειρίζεται εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 60 έως 67 του ν. 4485/2017.  Η οικονομική διαχείριση των έργων/προγραμμάτων των Ινστιτούτων του Π.Ε.Κ. ασκείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου. Οι προβλεπόμενες κρατήσεις του Ε.Λ.Κ.Ε. από τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και έργων των Ινστιτούτων του Π.Ε.Κ. διατίθενται υπέρ της λειτουργίας και των σκοπών του Κέντρου. 
12. Με απόφαση της Συγκλήτου, που εκδίδεται μέσα σε εννέα (9) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταρτίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας καθορίζονται ιδίως τα εξής θέματα:
α) οι αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου και ο τρόπος λειτουργίας του,
β) οι αρμοδιότητες των διευθυντών και των τριμελών επιτροπών διοίκησης των ερευνητικών ινστιτούτων και ο τρόπος λειτουργίας τους,
γ) η εξειδίκευση των προσόντων που πρέπει να διαθέτουν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, οι διευθυντές των ινστιτούτων και τα μέλη των τριμελών επιτροπών, 
δ) η διαδικασία παύσης μελών του διοικητικού συμβουλίου,
ε) η εσωτερική οργανωτική διάρθρωση και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του ερευνητικού κέντρου,
στ) οι λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του ερευνητικού κέντρου,
ζ) οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των επιστημονικών υπευθύνων και λοιπού προσωπικού,
η) οι διαδικασίες και κάθε ειδικό ζήτημα σχετικά με την απασχόληση, τις αμοιβές και τις μετακινήσεις των απασχολουμένων στα έργα του ερευνητικού κέντρου,
θ) οι τρόποι διάχυσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των άλλων δραστηριοτήτων του,
ι) η διαχείριση και προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής (πνευματικής και βιομηχανικής) ιδιοκτησίας,
ια) θέματα ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας,
ιβ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση του ερευνητικού κέντρου, την εύρυθμη λειτουργία του και την εκπλήρωση του σκοπού του.
13. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της παρ. 7 και της Συντονιστικής Επιτροπής της παρ. 8 δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαρ. Δ.9 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94)  και ιδιαίτερα με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 6 του ιδίου νόμου.


Κεφάλαιο Γ΄
Τελικές και καταργούμενες διατάξεις κεφαλαίων Α΄ και Β΄ 
Άρθρο 15 
1. Διαδικαστικές και άλλες λεπτομέρειες, που ανακύπτουν από την ένταξη των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αντίστοιχα, τη μετονομασία του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών των Τμημάτων και την κατανομή σε αυτές του προσωπικού, ρυθμίζονται με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιονίου Πανεπιστημίου αντίστοιχα, σύμφωνα και με όσα ορίζονται στον οργανισμό και τον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος. 
2. Εκκρεμείς υποθέσεις μελών Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων ενώπιον του οικείου πειθαρχικού συμβουλίου παραπέμπονται και κρίνονται από το αρμόδιο πλέον πειθαρχικό συμβούλιο μελών Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων.
3. Εκκρεμείς διαδικασίες, όπως μετατάξεις, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιονίου Πανεπιστημίου.
4. Μέλος Δ.Ε.Π. που κατέχει τακτική θέση ως μέλος Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ή του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και εντάσσεται σε προσωποπαγή θέση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αντίστοιχα, έχει δικαίωμα να εκλεγεί ή να οριστεί κοσμήτορας, πρόεδρος Τμήματος ή διευθυντής Τομέα, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο ν. 4485/2017. Σε θέση πρύτανη και αντιπρύτανη εκλέγονται μόνο όσοι κατέχουν οργανική θέση στα αντίστοιχα πανεπιστήμια. Αν μέλος Δ.Ε.Π. επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για πρύτανης ή αντιπρύτανης η αίτηση μετατροπής της θέσης του εξετάζεται κατά προτεραιότητα. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που κατέχουν, κατά την 1η-10-2018, προσωποπαγή θέση στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και παραμένουν σε προσωποπαγή θέση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αντίστοιχα, δεν έχουν δικαίωμα εκλογής σε θέση μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης. Όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης Τμημάτων και Τομέων και στα εκλεκτορικά σώματα για ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων.
5. Mέλη Δ.Ε.Π. που κατείχαν τακτικές θέσεις ως μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα του άρθρου 19 του ν. 4009/2011, εκτός αν για τη συμμετοχή απαιτείται η ιδιότητα του καθηγητή α΄ βαθμίδας, οπότε μετέχουν μόνο οι καθηγητές α΄ βαθμίδας που κατέχουν τακτική θέση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εκλεκτορικά σώματα που έχουν ήδη συγκροτηθεί δεν θίγονται.
6. Καταργούνται από την 1η-10-2018 τα π.δ. 343/1994 (Α' 181) και 84/2013 (Α΄ 124), με την επιφύλαξη της παροχής των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 5 και την εγγραφή και μετεγγραφή φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
7. Καταργούνται από την 1η-10-2018 τα π.δ. 195/2003 (Α' 156) και 103/2013 (Α΄ 136) και το άρθρο 56 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118), με την επιφύλαξη της παροχής των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 13 και την εγγραφή και μετεγγραφή φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.


Κεφάλαιο Δ΄
Λοιπές διατάξεις πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Άρθρο 16 
Τροποποιήσεις του ν. 4009/2011
Ο ν. 4009/2011 τροποποιείται ως εξής:
α) Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περίπτ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 19, όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου  τετάρτου του ν. 4405/2016 (Α΄ 129), αντικαθίστανται ως εξής: 
«Τα ανωτέρω ισχύουν και για τη μονιμοποίηση των επί θητεία υπηρετούντων λεκτόρων και επίκουρων καθηγητών. Οι μόνιμοι λέκτορες και οι μόνιμοι επίκουροι καθηγητές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εξέλιξης στην επόμενη βαθμίδα οποτεδήποτε μετά τη δημοσίευση της πράξης μονιμοποίησής τους, διατηρώντας τη μονιμότητά τους.». 
β) Το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. γ΄ της παρ. 7 του άρθρου 29, όπως η περίπτ. αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 19 του ν. 4452/2017 (Α΄ 17), αντικαθίσταται ως εξής: 
«Σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, το διδακτικό έργο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαέξι (16) ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης, από τις οποίες το μέγιστο έξι (6) ώρες μπορεί να αφορά διδασκαλία θεωρητικού μαθήματος, ενώ στην περίπτωση μερικής απασχόλησης η υποχρέωση παροχής διδακτικού έργου μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό της απασχόλησης.».
γ) Το τελευταίο εδάφιο της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 καταργείται.
δ) Η περίπτ. β΄ της παρ. 5 του άρθρου 77, όπως η περίπτ. αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24), αντικαθίσταται ως εξής:
«β) οι λέκτορες με θητεία που υπηρετούν ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του λέκτορα ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μέχρι δύο φορές έως τη λήξη επταετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3.».
ε) αα) Το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 79,  όπως η περίπτ. αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 21 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής ή της Συγκλήτου, ανάλογα με τη μονάδα στην οποία ανήκει το μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 118/2002 (Α΄ 99), ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από δύο (2) καθηγητές και ένα (1) μέλος Ε.ΔΙ.Π., που ορίζονται από το όργανο που είναι αρμόδιο σύμφωνα με τα ανωτέρω, και σχετική πράξη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
ββ) Η υποπερίπτ. αα΄ καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υποθέσεις, για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι ακαδημαϊκές διαδικασίες, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις.
2. Επί θητεία λέκτορες, που έχουν αιτηθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος την εξέλιξή τους στην επόμενη βαθμίδα και εκκρεμεί η κρίση ή απορρίφθηκε το αίτημά τους και έληξε η θητεία τους, μπορούν να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του λέκτορα, εντός τριάντα (30) ημερών από όταν λάβουν αποδεδειγμένα γνώση της αρνητικής κρίσης, άλλως εντός τριάντα (30) ημερών την έναρξη ισχύος του παρόντος, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει δημοσιευθεί η σχετική πράξη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Άρθρο 17 
Τροποποιήσεις του ν. 4485/2017
Στο ν. 4485/2017 (Α΄ 114) γίνονται οι εξής τροποποιήσεις: 
α) Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 30 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%).».
β) Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 39 διαγράφονται οι λέξεις «α΄ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου». 
γ) αα) Η περίπτ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 45 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) ο αριθμός και ο τρόπος επιλογής των εισακτέων στο Π.Μ.Σ., ο αριθμός των οποίων δεν είναι μικρότερος των δέκα (10) ατόμων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, στα οποία περιλαμβάνονται οι γλώσσες, των οποίων απαιτείται η γνώση, και τα επίπεδα της γλωσσομάθειας,».
ββ) Η διάταξη της υποπερίπτ. αα΄ ισχύει για την εισαγωγή φοιτητών από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και εφεξής.
δ) Στην περίπτ. α΄ της παρ. 21 του άρθρου 84: 
αα) οι λέξεις «πρόταση της Συγκλήτου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εισήγηση της Συγκλήτου»,
ββ) οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28), όπως ισχύει» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και τα κριτήρια του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28), λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενες εξειδικευμένες ανάγκες για τη λειτουργία του φορέα».
ε) Το τελευταίο εδάφιο της περίπτ. β΄ της παρ. 21 του άρθρου 84 αντικαθίσταται ως εξής: «Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με την κοινή απόφαση της περίπτωσης α΄».

Άρθρο 18
Ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
1. Τα εδάφια πέμπτο, έκτο και έβδομο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4521/2018 αντικαθίστανται ως εξής: 
«Για γνωστικό αντικείμενο εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, όπου δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σύμφωνα με τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης, για την τροπή της θέσης αποφασίζει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην περίπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4009/2011, πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. τουλάχιστον της βαθμίδας του επίκουρου, ίδιου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με αυτό του αιτούμενου τη μετατροπή. Η επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου και δύο (2) τουλάχιστον από τα μέλη της προέρχονται από άλλο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Οι αποφάσεις της επιτροπής υποβάλλονται στον Πρύτανη για έλεγχο νομιμότητας, ο οποίος πραγματοποιείται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών. Ο Πρύτανης εκδίδει για τη μετατροπή της θέσης σχετική πράξη μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την υποβολή της αίτησης με συνημμένο το απαιτούμενο δικαιολογητικό, σε περίπτωση τροπής της θέσης με προσκόμιση διδακτορικού διπλώματος, διαφορετικά μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας για τον έλεγχο νομιμότητας. Η πράξη μνημονεύει τη θέση και το όνομα αυτού που την κατέχει και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξη μετατροπής υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από υποβολή ένστασης που κατατίθεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευσή της. Ο έλεγχος νομιμότητας από τον Υπουργό ολοκληρώνεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση του φακέλου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι πράξεις μετατροπής έχουν έναρξη ισχύος την ημερομηνία ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εφόσον ο αιτών είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ή κατέχει τα προσόντα κατά την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά την ημερομηνία έκδοσης της πράξης.».
2. α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. ζ΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4521/2018,  η φράση «σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν» αντικαθίσταται από τη φράση «σύμφωνα με τις διατάξεις και τα πραγματικά περιστατικά που ίσχυαν».
β) Η διάταξη της προηγούμενης περίπτ. α΄ ισχύει από 2-3-2018. 
3. α) Η εκλογή, εξέλιξη, μετακίνηση και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των περιλαμβανομένων στο άρθρο 29 του ν. 4009/2011 ειδικών κατηγοριών εργαστηριακού και διδακτικού προσωπικού, υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Πρύτανη, που ασκείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη διαβίβαση του φακέλου από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο, με δικαίωμα του Πρύτανη να αναπέμψει τον φάκελο μία (1) μόνο φορά. Αν για δεύτερη φορά κρίνει τη διαδικασία μη νόμιμη, παραπέμπει τον φάκελο για έλεγχο νομιμότητας, στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στον οποίο μεταβιβάζεται στην περίπτωση αυτή και η αρμοδιότητα για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης. Η μη ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας ή η μη αναπομπή μέσα στην προθεσμία του πρώτου εδαφίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον Πρύτανη. 
β) Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ελέγχει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την παραλαβή του φακέλου, τη νομιμότητα οποιασδήποτε από τις ανωτέρω πράξεις είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από υποβολή ένστασης, που  κατατίθεται μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών που ξεκινά από την επομένη της λήξης της αποκλειστικής προθεσμίας της περίπτ. α΄.
γ) Οι περιπτ. α΄ και β΄ καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υποθέσεις, για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. α) Μετά την περίπτ. α΄ του άρθρου 66 του ν. 4415/2016 (Α΄159) προστίθεται περίπτωση β΄ ως εξής:
«β) Ο έλεγχος νομιμότητας της ένταξης της περίπτ. α΄ γίνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την παραλαβή του φακέλου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από υποβολή ένστασης.».
β) Οι περιπτ. β΄ και γ΄ του άρθρου 66 του ν. 4415/2016 αναριθμούνται σε περιπτ. γ΄ και δ΄, αντίστοιχα.
γ)  Η περίπτ. α΄ της παραγράφου αυτής καταλαμβάνει τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υποθέσεις, για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η ένσταση κατατίθεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
5. Στην κατανομή νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. στο ίδρυμα, η Σύγκλητος οφείλει να στελεχώνει κατά προτεραιότητα τα Τμήματα μέχρι τη συμπλήρωση των οκτώ (8) μελών Δ.Ε.Π..
6. α) Οι θητείες των μονομελών οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι. υπολογίζονται σε ακαδημαϊκά έτη. 
β) Οι θητείες των υπηρετούντων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου μονομελών οργάνων διοίκησης λήγουν την 31η Αυγούστου του ακαδημαϊκού έτους στη διάρκεια του οποίου πρόκειται να λήξει η θητεία τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο εκλογής τους.
 
Άρθρο 19
Εισαγωγή σπουδαστών στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
1. Οι σπουδαστές των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εισάγονται στα ανωτέρω Τμήματα ύστερα από κοινές εισιτήριες εξετάσεις σε καλλιτεχνικά αντικείμενα που διοργανώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, κατά παρέκκλιση από το σύστημα πανελληνίων εξετάσεων του άρθρου 2 του νόμου 2525/1997. Για την εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας του υποψηφίου συνυπολογίζονται ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου και ο βαθμός που έλαβε ο υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο μάθημα «Ελληνική Γλώσσα».
2. Δικαίωμα συμμετοχής στις κοινές εισιτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σπουδαστών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Λυκείου ή ισότιμου τίτλου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.
3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται:
α) οι ειδικότερες προϋποθέσεις και όροι εισαγωγής και εγγραφής φοιτητών στα ανωτέρω Τμήματα, οι διαδικασίες διενέργειας των κοινών εισιτηρίων εξετάσεων και κάθε άλλο σχετικό θέμα,
β) η συγκρότηση, η σύνθεση, το πλαίσιο λειτουργίας και οι αρμοδιότητες των οργάνων που θεσπίζονται προς τον σκοπό της διεξαγωγής των κοινών εισιτηρίων εξετάσεων,
γ) τα εξεταστέα καλλιτεχνικά αντικείμενα και οι συντελεστές βαρύτητας βάσει των οποίων εξάγεται η τελική βαθμολογία του υποψηφίου. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο συντελεστής βαρύτητας του απολυτηρίου λυκείου και ο συντελεστής βαρύτητας του βαθμού στο μάθημα «Ελληνική Γλώσσα» που έλαβε ο υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,
δ) η αντιστοίχιση των καλλιτεχνικών αντικειμένων στα οποία θα επιλέξει να εξεταστεί ο υποψήφιος με τις κατευθύνσεις των Τμημάτων στις οποίες μπορεί να εισαχθεί.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του οικείου Τμήματος, μπορεί  να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος  και άλλα Τμήματα συναφούς γνωστικού αντικειμένου. 

Άρθρο 20
1. Στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71), όπως η παρ. αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 111 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102), προστίθεται περίπτωση δ΄ ως εξής:
«δ) Με την κατοχή πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμημάτων Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής), καθώς και με την κατοχή πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).».
2. Η διάταξη της παρ. 1 ισχύει από τις 12-6-2018. 


Άρθρο 21
Σύσταση Δικαστικού Γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
1. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς συνιστάται Δικαστικό Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.).
2. Στο Δικαστικό Γραφείο προΐσταται Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ., ο οποίος είναι αρμόδιος  για:
α) τη γενική εποπτεία του Γραφείου, την επιμέλεια για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του, καθώς και τη διεκπεραίωση των πάσης φύσεως υποθέσεων αρμοδιότητάς του,
β) τη γνωμοδότηση σε νομικής φύσεως ερωτήματα που υποβάλλουν ο πρύτανης και, μέσω του γραφείου του πρύτανη, η Σύγκλητος, το Πρυτανικό Συμβούλιο και οι αντιπρυτάνεις του ιδρύματος,
γ) τη δικαστική εκπροσώπηση του ιδρύματος ενώπιον όλων των δικαστηρίων, ελληνικών και αλλοδαπών, διαιτητικών δικαστηρίων και κάθε άλλης δικαστικής ή διοικητικής αρχής,
δ) την εισήγηση στη Σύγκλητο για την άσκηση ή μη ένδικων βοηθημάτων ή μέσων.
3. Η δικαστική εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου διενεργείται είτε από τον προϊστάμενο του Γραφείου είτε από δικηγόρους, στους οποίους κατανέμονται οι υποθέσεις με ευθύνη του προϊσταμένου.
4. Οι οργανικές θέσεις των Παρέδρων του Ν.Σ.Κ. αυξάνονται κατά μία (1).
5. Στο Δικαστικό Γραφείο του Πανεπιστημίου συνιστώνται δύο (2) θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή, οι οποίοι επικουρούν τον προϊστάμενο του Γραφείου στο έργο του. Για την πρόσληψή τους εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 4194/2013 (Α΄ 208). Μέχρι την πρόσληψη των δικηγόρων αυτών,  η νομική υποστήριξη του Πανεπιστημίου μπορεί να ανατίθεται σε δικηγόρους που αμείβονται κατά υπόθεση.
6. Ο πρύτανης, ύστερα από έγκριση της Συγκλήτου και σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου του Γραφείου, μπορεί να αναθέσει την υπεράσπιση του πανεπιστημίου σε οποιουδήποτε βαθμού δικαστήριο της Ελλάδας ή της αλλοδαπής, για συγκεκριμένη υπόθεση, σε δικηγόρο ή δικηγόρους που δεν ανήκουν στο Δικαστικό Γραφείο, αν αυτό επιβάλλεται από το φόρτο των υποθέσεων που εκκρεμούν στο Δικαστικό Γραφείο ή λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων της.
7. Τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων, το προσωπικό κάθε κατηγορίας του Ιδρύματος και τα όργανα διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) υποχρεούνται να παρέχουν στο Δικαστικό Γραφείο κάθε έγγραφο που κατέχουν ή τους ζητηθεί από αυτό για την υπεράσπιση του πανεπιστημίου στις εκκρεμούσες στο Δικαστικό Γραφείο υποθέσεις της αρμοδιότητάς του, καθώς και να παρέχουν σε αυτό εγγράφως το ιστορικό (πραγματικό) της υπόθεσης.
8. Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υποχρεούται να παρέχει στο Δικαστικό Γραφείο την απαραίτητη για τη λειτουργία του υλικοτεχνική υποδομή. Για τη γραμματειακή υποστήριξη του Γραφείου, ο πρύτανης διαθέτει μέχρι δύο (2) διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη που μπορεί να παραταθεί.

Άρθρο 22
Πρακτική άσκηση φοιτητών Α.Ε.Ι. και σπουδαστών Ι.Ε.Κ. σε σχολικές μονάδες
1. Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Α.Ε.Ι. και σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. μπορούν, στο πλαίσιο των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, να ασκούνται σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σε δομές του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), καθορίζονται η διαδικασία, οι όροι, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις υλοποίησης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την πρακτική άσκηση της παρ. 1.

Άρθρο 23
Τροποποιήσεις του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109)
Το π.δ. 79/2017 τροποποιείται ως εξής:
α) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης και το σύλλογο διδασκόντων, σε συνεργασία με τους γονείς ή τους κηδεμόνες του νηπίου.»,
β) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παραμένουν στο σχολείο για να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί.»,
γ) η παρ. 7 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: 
«7. Η σχολική περιφέρεια των τμημάτων ένταξης στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία καθορίζεται με απόφαση του οικείου διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων.»,
δ) το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:
αα) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Η Επιτροπή αποτελείται από τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων, ως πρόεδρο, και δύο (2) διευθυντές ή προϊσταμένους νηπιαγωγείου, ως μέλη.»,
ββ) το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. α΄ της παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.»,
γγ) η παρ. 7 αντικαθίσταται ως εξής: 
«7. Επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα (1) ακόμη έτος μπορεί να γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων, όταν βεβαιώνεται με γνωμάτευση Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιου ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή σχετική βεβαίωση του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης ή του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου νηπιαγωγών ότι ο μαθητής παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει την Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.»,
ε) το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:
αα) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Η επιτροπή αποτελείται από τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων ως πρόεδρο, και δύο (2) διευθυντές ή προϊσταμένους δημοτικού σχολείου, ως μέλη.»,
ββ) το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. α΄ της παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη δημόσια αρμόδια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.»,
γγ) η παρ. 8 αντικαθίσταται ως εξής: 
«8. Καθυστέρηση εγγραφής στην Α΄ τάξη, εκτός από τις περιπτώσεις των παρ. 8 και 9 του άρθρου 6, μπορεί να γίνει για σοβαρούς λόγους που πιστοποιούνται με βεβαίωση Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιας ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας ή δημόσιου νοσοκομείου, με την οποία προσδιορίζεται και η διάρκεια της δικαιολογημένης καθυστέρησης.»,
στ) η περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) όσοι προέρχονται από Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και οι γονείς/κηδεμόνες τους επιθυμούν την κατάταξή τους σε τάξη του γενικού σχολείου, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση Κ.Ε.Σ.Υ. με την οποία συστήνεται η εγγραφή του μαθητή σε γενικό σχολείο,»,
ζ) το άρθρο 10 τροποποιείται ως εξής:
αα) η περίπτ. ι΄ της παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«ι) στη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων και συναντήσεων με τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου του οικείου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Συντονισμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.),»,
ββ) η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: 
«2. Ο διευθυντής του σχολείου αποστέλλει για ενημέρωση, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του κάθε σχολικού έτους, στον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων τον ετήσιο ή τριμηνιαίο προγραμματισμό των σχολικών δράσεων, την κατανομή τμημάτων/τάξεων και το πρόγραμμα εφημεριών.»,
γγ) η περίπτ. δ΄ της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής: 
«δ) τη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων και συναντήσεων με το συντονιστή εκπαιδευτικού έργου του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.,»,
η) το Κεφάλαιο Α΄ του άρθρου 11 τροποποιείται ως εξής:
αα) το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 5 αντικαθίστανται ως εξής: 
«Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα υποβάλλεται σε τρία αντίγραφα στον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων για έγκριση. Ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων επιστρέφει ένα θεωρημένο αντίγραφο στο σχολείο και ένα αντίγραφο στον οικείο διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.»,
ββ) η παρ. 9 αντικαθίσταται ως εξής: 
«9. Ο οικείος προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων εισηγείται εγγράφως μέσω του διευθυντή εκπαίδευσης, στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Π.Ε.), προτείνοντας την αξιοποίηση των διδακτικών ωρών που πλεονάζουν στα σχολεία.»,
γγ) το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. α΄ της παρ. 10 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η ανάληψη του ίδιου τμήματος από εκπαιδευτικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, παιδαγωγικά τεκμηριωμένη, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου.»,
δδ) Η παρ. 11 αντικαθίσταται ως εξής: 
«11. Αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων και προκύπτουν δυσκολίες στην κατανομή των τάξεων/τμημάτων, ο διευθυντής ή ο προϊστάμενος ορίζει μια έκτακτη συνεδρίαση σε μια προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, στην οποία καλείται και ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων.»,
εε) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 12 αντικαθίσταται ως εξής:
«Εωσότου τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη ανάπτυξη του Εβδομαδιαίου Ωρολόγιου Προγράμματος Διδασκαλίας, αυτό αναμορφώνεται προσωρινά, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων σε συνεργασία με τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων και ύστερα από εισήγηση του διευθυντή. Συγκεκριμένα, αξιοποιείται πλήρως το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο από τις διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών που είναι ήδη τοποθετημένοι στη σχολική μονάδα.»,
στστ) Η περίπτ. γ΄ της παρ. 16 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Αντίγραφο του πρακτικού συλλόγου διδασκόντων, στο οποίο αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν στο ολοήμερο πρόγραμμα, καθώς και η ημέρα για την οποία έχει οριστεί ο κάθε εκπαιδευτικός που έχει την ευθύνη λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος, κοινοποιείται στον οικείο διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων, επισυνάπτεται στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας ολοήμερου προγράμματος και αναρτάται σε εμφανές σημείο στο γραφείο των εκπαιδευτικών.»,
ζζ) το τέταρτο εδάφιο της περίπτ. ζ΄ της παρ. 16 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η συγκρότηση και η λειτουργία τμήματος πρωινής ζώνης μαθητών γίνεται ύστερα από σχετική αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων, με απόφαση του οικείου διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης.»,
ηη) το πρώτο εδάφιο της περίπτ. θ΄ της παρ. 16 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία διεύθυνση αναλυτική κατάσταση μαθητών που φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα»,
θθ) η περίπτ. ιβ΄ της παρ. 16 αντικαθίσταται ως εξής: 
«ιβ) Η ώρα της σίτισης-χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ορίζονται με σχετική πράξη του συλλόγου διδασκόντων ως υπεύθυνοι ολοήμερου προγράμματος τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την επίβλεψη της διαδικασίας σίτισης των μαθητών και διδάσκουν την επόμενη 2η ώρα του ολοήμερου προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένου και του υπευθύνου του ολοήμερου προγράμματος, στους οποίους ανατίθεται η ώρα της σίτισης-χαλάρωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των λειτουργούντων τμημάτων της 2ης διδακτικής ώρας (14.15-15.00) του ολοήμερου προγράμματος.»,
θ) το Κεφάλαιο Β΄ του άρθρου 11 τροποποιείται ως εξής:
αα) η παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής: 
«3. Το Ε.Ω.Π.Δ. καταρτίζεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου από το διευθυντή ή τον προϊστάμενο του νηπιαγωγείου, σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων. Το Ε.Ω.Π.Δ. βασίζεται σε παιδαγωγικά κριτήρια, και στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιείται το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, καθώς και οι διδακτικές ώρες για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα. Το Ε.Ω.Π.Δ. υποβάλλεται σε τρία αντίγραφα στον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων για θεώρηση, ο οποίος επιστρέφει ένα θεωρημένο αντίγραφο στο σχολείο και ένα στέλνει για ενημέρωση στον οικείο διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίγραφο του πρακτικού του συλλόγου διδασκόντων:
 α) επισυνάπτεται στο Ε.Ω.Π.Δ. του σχολείου,
 β) αναρτάται σε εμφανές σημείο στο γραφείο των εκπαιδευτικών. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε νηπιαγωγείου το ωρολόγιο πρόγραμμα μπορεί να αναπροσαρμόζεται από τους νηπιαγωγούς, ύστερα από συνεργασία με τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων.»,
ββ) η παρ. 6 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ορίζονται οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο ολοήμερο πρόγραμμα. Σε περίπτωση διαφωνίας την οριστική λύση δίνει ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων. Το Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής μαθητών αναλαμβάνει ο εκπαιδευτικός που διδάσκει στο υποχρεωτικό πρόγραμμα. Αντίγραφο της παραπάνω απόφασης του συλλόγου διδασκόντων, στην οποία αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν στο υποχρεωτικό και στο ολοήμερο πρόγραμμα:
α) κοινοποιείται στον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων και στον οικείο διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
β) επισυνάπτεται στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας ολοήμερου προγράμματος,
 γ) αναρτάται σε εμφανές σημείο στο γραφείο των εκπαιδευτικών.»,
γγ) η περίπτ. δ΄ της παρ. 7 αντικαθίσταται ως εξής: 
«δ) Όταν ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των όσων προβλέπονται παραπάνω, τότε αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης.»,
δδ) η περίπτ. ε΄ της παρ. 7 αντικαθίσταται ως εξής:
«ε) Μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, με ευθύνη του διευθυντή - προϊσταμένου της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία διεύθυνση αναλυτική κατάσταση μαθητών που φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και στο τμήμα πρόωρης υποδοχής μαθητών.»,
ι) το άρθρο 12 τροποποιείται ως εξής:
αα) η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: 
«1. Η εφημερία αφορά την επιτήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της αποχώρησής τους από το σχολείο, την ώρα των διαλειμμάτων, τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική τους ακεραιότητα, τον έλεγχο καθαριότητας των σχολικών χώρων και οτιδήποτε έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.»,
ββ) το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Το πρόγραμμα των εφημεριών αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού και υποβάλλεται στον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων.»,
ια) το άρθρο 14 τροποποιείται ως εξής:
αα) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στις συναντήσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου διδασκόντων.»,
ββ) η παρ. 5 αντικαθίσταται ως εξής: 
«5. Για την αντιμετώπιση των μαθητών που παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες ή και προβλήματα συμπεριφοράς, ο εκπαιδευτικός της τάξης συνεργάζεται με το διευθυντή ή τον προϊστάμενο του σχολείου, τον εκπαιδευτικό του τμήματος ένταξης, τους γονείς/κηδεμόνες στο πλαίσιο της λειτουργίας της ομάδας εκπαιδευτικής υποστήριξης των μαθητών ή των Ε.Δ.Ε.Α.Υ., όπου αυτές λειτουργούν, με τα οικεία Κ.Ε.Σ.Υ., τον αρμόδιο συντονιστή εκπαιδευτικού έργου και το συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς για την προστασία και την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Η αλλαγή περιβάλλοντος του μαθητή είναι μέτρο παιδαγωγικού ελέγχου και μπορεί να γίνει με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων:
 α) όταν πρόκειται για αλλαγή τμήματος, 
 β) με τη συναίνεση του γονέα/κηδεμόνα όταν πρόκειται για αλλαγή σχολείου.»,
ιβ) το άρθρο 16 τροποποιείται ως εξής: 
αα) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στη συνέχεια υποβάλλονται για ενημέρωση στον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων, ο οποίος μπορεί να διατυπώνει τις δικές του παρατηρήσεις και προτάσεις.»,
ββ) το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Οι σχολικές δράσεις της περίπτ. γ΄ της παρ. 2 μπορεί να μην εντάσσονται στον ετήσιο ή τριμηνιαίο προγραμματισμό του σχολείου, αλλά να είναι έκτακτες μετακινήσεις των μαθητών, οπότε εγκρίνονται από το διευθυντή ή τον προϊστάμενο του σχολείου, ύστερα από εισήγηση των διδασκόντων που είναι υπεύθυνοι για την εκάστοτε σχολική δράση και θα συνοδεύουν τους μαθητές σε αυτή, τη γραπτή ή προφορική ενημέρωση του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων και αφού ληφθούν υπόψη τα κριτήρια που ορίζονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).»,
γγ) το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Αντίγραφο του πρακτικού υποβάλλεται στον οικείο διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για έγκριση.»,
δδ) το τελευταίο εδάφιο της παρ. 8 αντικαθίσταται ως εξής:
«Κάθε διδακτική επίσκεψη πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν σ’ αυτή τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των μαθητών κάθε τμήματος/τάξης.»,
εε) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Μεταφορά ωραρίου εργασίας σε απογευματινές ώρες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί έως δύο φορές ανά διδακτικό έτος με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων για την οποία ενημερώνεται ο οικείος διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.»,
στστ) το πρώτο εδάφιο της παρ. 12 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Η παρουσία τρίτων προσώπων στο σχολείο, στο πλαίσιο των δράσεων που αναφέρονται στην περίπτ. β΄ της παρ. 2, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων και την ενημέρωση του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων.»,
ιγ) το άρθρο 17 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 17
Επιμορφωτικές δράσεις
1. Με απόφαση του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου και χωρίς να απαιτείται άδεια άλλης αρχής μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέχρι δύο (2) εργάσιμες ημέρες το χρόνο ανά τάξη για την πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων. Στα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια και τις ημερίδες συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι εκπαιδευτικοί της περιφέρειας ή ομάδες εκπαιδευτικών κατά σχολεία ή τάξεις, σύμφωνα με την περίπτ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 1566/1985.
2. Σκοπός των επιμορφωτικών αυτών συναντήσεων είναι η εξέταση των θεμάτων που έχουν σχέση με την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, το συντονισμό, τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ή την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρακωλύουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, για τη διαμόρφωση του θεματικού περιεχομένου των επιμορφωτικών αυτών συναντήσεων ο οικείος συντονιστής εκπαιδευτικού έργου λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των εκπαιδευτικών της περιφέρειας ή ομάδων εκπαιδευτικών κατά σχολεία ή τάξεις.
3. Μέσα στα χρονικά διαστήματα από την 1η έως την 10η Σεπτεμβρίου και από την 15η έως την 21η Ιουνίου μπορεί να διοργανώνονται από το συντονιστή εκπαιδευτικού έργου επιμορφωτικές δράσεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες δομές υποστήριξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.»,
ιδ) το άρθρο 19 τροποποιείται ως εξής:
αα) η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: 
«2. Διαφοροποίηση των συνθηκών λειτουργίας συστεγαζόμενων σχολείων επιτρέπεται ύστερα από γνώμη των διευθυντών ή των προϊσταμένων των σχολείων, του συλλόγου διδασκόντων και του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εφόσον αυτό εξυπηρετεί τους μαθητές και τους γονείς /κηδεμόνες τους.»,
ββ) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 αντικαθίσταται ως εξής:
«Σε περίπτωση διαφωνίας, εκδίδεται απόφαση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.»,
ιε) στα Παραρτήματα, όπου γίνεται αναφορά σε «ΚΕ.Δ.Δ.Υ.» νοείται «Κ.Ε.Σ.Υ.».

Άρθρο 24
Ρυθμίσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
1. Ο ν. 4186/2013 (Α΄ 193) τροποποιείται ως εξής:
α) Οι παρ. 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 2, αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Η Α΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. 
2. Στη Β΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τη μία.
3. α) Η Γ΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Ενιαίου Λυκείου και η Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Ενιαίου Λυκείου χωρίζονται σε τρεις Ομάδες Προσανατολισμού: Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ομάδα Θετικών Σπουδών και Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει μαθήματα Γενικής Παιδείας και Μαθήματα Προσανατολισμού. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν, καθώς και τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας. Ειδικά οι μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου παρακολουθούν και ένα (1) Μάθημα Επιλογής.»
β) Όσοι μαθητές επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων Ελεύθερου Σχεδίου και Γραμμικού Σχεδίου, μπορούν να δηλώσουν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν και τα δύο (2) μαθήματα, από τα οποία το ένα θα διδάσκεται μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα μαθήματα και το ωρολόγιο πρόγραμμα ανά τάξη στα Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά Λύκεια, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.».
β) Η υποπερίπτ. αα΄ της περίπτ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 42 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) αα) Καθορίζονται τα διδασκόμενα μαθήματα, καθώς και τα ωρολόγια προγράμματα όλων των τάξεων του Ημερησίου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου από το σχολικό έτος 2018-2019,».
2. Η προθεσμία που ορίζεται στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. 3 της υποπαρ. Θ.3 της παρ. Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), όπως αυτό προστέθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 48 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118) παρατείνεται για το σχολικό έτος 2018-2019 έως τις 10-9-2018, για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ή τροποποίησης άδειας από ιδιωτικά συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν στους δήμους, στους οποίους εφαρμόζονται  για το σχολικό έτος 2018-2019 οι διατάξεις της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (Α΄38). Η άδεια χορηγείται ύστερα από υποβολή πλήρους φακέλου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 25
Ρυθμίσεις για θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
1. Στο άρθρο 7 του ν. 4186/2013, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 66 του ν. 4386/2016 και τροποποιήθηκε με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 του ν. 4473/2017 (Α΄ 78),  προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Στα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα με τον τίτλο «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ», το οποίο περιλαμβάνει: α) την εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία που παρέχεται σε μαθητές των επαγγελματικών λυκείων, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), β) τη ψυχοκοινωνική και συναισθηματική στήριξη μαθητών, σύμφωνα με την περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199),  γ) την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ. στο πλαίσιο του προγράμματος, δ) σχέδια δράσης που προάγουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και συνδέονται ενδεικτικά με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα, ε) τον εξοπλισμό των ΕΠΑ.Λ. με υποδομές τηλεδιάσκεψης, στ) το θεσμό του σύμβουλου καθηγητή και του συμβουλίου τάξης, ζ) τη δικτύωση των σχολικών μονάδων. 
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εξειδικεύονται τα σχέδια δράσης του προγράμματος και οι αρμοδιότητες του σύμβουλου - καθηγητή και του συμβουλίου τάξης, καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος, μπορεί να συνιστώνται όργανα και επιτροπές για την εποπτεία και την υποστήριξη του προγράμματος και να καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία και τη συγκρότησή τους. Οι δαπάνες του προγράμματος μπορούν να καλύπτονται από πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.». 
2. α) Μετά την παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4186/2013, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι δυνατή η χορήγηση αντιστοιχίας στους κατόχους τίτλων ειδικοτήτων του «Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας» των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των αδειών των κατόχων αντίστοιχων τίτλων ειδικοτήτων της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου 5.».
β) Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4186/2013, όπως η παρ. αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 66 του ν. 4386/2016 και τροποποιήθηκε με την περίπτ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 87 του ν. 4547/2018,  η φράση «Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζεται το πλαίσιο ποιότητας μαθητείας και» αντικαθίσταται από τη φράση «Με την απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4403/2016 (Α΄ 125) καθορίζεται το πλαίσιο ποιότητας μαθητείας».
3. Στην παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 4473/2017, η ημερομηνία «6.9.2016»  αντικαθίσταται από την ημερομηνία «1.9.2018». 
4. Στο άρθρο 239 του ν. 4281/2014 (Α΄ 160), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 244 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. ζ΄ της παρ. 2, πριν τις λέξεις «Κέντρο Διά Βίου Μάθησης», διαγράφεται η λέξη «πιστοποιημένο».
β) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. γ΄ της παρ. 3, πριν τις λέξεις «Κέντρο Διά Βίου Μάθησης», διαγράφεται η λέξη «πιστοποιημένο». 
γ) Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. γ΄ της παρ. 3, μετά τις λέξεις «σε κομμωτήριο ή κουρείο» προστίθεται η φράση «ή επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες περιποίησης χεριών - ποδιών».
δ) Μετά την παρ. 3 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης της περίπτ. ζ΄ της παρ. 2 και της περίπτ. γ΄ της παρ. 3 του παρόντος, καθώς και α) ο χρόνος διεξαγωγής και η διαδικασία των εξετάσεων, β) η οργανωτική δομή των εξετάσεων, γ) ο τύπος των χορηγούμενων βεβαιώσεων σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, δ) το ύψος και ο τρόπος καταβολής των εξέταστρων πιστοποίησης, ε) οι επιμέρους αρμοδιότητες της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) για τη διενέργεια των εξετάσεων, στ) η σύσταση οργάνων και επιτροπών πρόσκαιρου χαρακτήρα για την υποβοήθηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στη διενέργεια των εξετάσεων, καθώς και ζ) ο καθορισμός του ύψους, του τρόπου, της διαδικασίας αποζημίωσης των οργάνων αυτών και ο τρόπος λειτουργίας τους και η) κάθε άλλο θέμα σχετικό με τις συγκεκριμένες εξετάσεις πιστοποίησης. Η συγκρότηση των οργάνων και των επιτροπών πρόσκαιρου χαρακτήρα γίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ύστερα από εισήγηση της Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ..

Άρθρο 26
Διατάξεις για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.)
1. Το δέκατο πέμπτο εδάφιο της υποπερίπτ. αα΄ της περίπτ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016  (Α΄ 159), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η φοίτηση στο Λύκειο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. είναι τετραετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ Γ΄ και Δ΄. Η Α΄ τάξη Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. έχει ενιαίο πρόγραμμα και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα προσανατολισμού και μαθήματα επιλογής. Οι Β΄ και Γ΄ τάξεις  του Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. διαχωρίζονται σε τομείς σπουδών και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνολογικά – επαγγελματικά μαθήματα του τομέα (θεωρητικά και εργαστηριακά). Η Δ΄ τάξη διαχωρίζεται σε ειδικότητες και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικότητας (θεωρητικά και εργαστηριακά). Οι τομείς σπουδών των Β΄ και Γ΄ τάξεων και οι επιμέρους ειδικότητες της Δ΄ τάξης συστήνονται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193). Δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των ειδικών διατάξεων που προβλέπονται για τους υποψηφίους των ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων, έχουν όσοι φοίτησαν επί τέσσερα (4) πλήρη σχολικά έτη στο τετραετές Λύκειο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων, τα ωρολόγια προγράμματα, η αντιστοιχία των διδασκομένων μαθημάτων και των κλάδων−ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε α΄ και β΄, ανάθεση όλων των τάξεων του Λυκείου των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ και ρυθμίζονται θέματα λεπτομερειακού χαρακτήρα που αφορούν στην οργάνωση αυτών. Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. καταρτίζονται από το Ι.Ε.Π., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν.4186/2013.».
2. Το δέκατο έκτο εδάφιο της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016, αντικαθίσταται ως εξής:
«Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. ή του Κ.Ε.Σ.Υ., κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων. Επιπλέον:
α) Μαθητές που έχουν προαχθεί έως και κατά το σχολικό έτος 2017-2018 από την Α΄ τάξη ημερησίου ή εσπερινού ΓΕ.Λ. ή της Α΄ τάξης ημερησίου ή εσπερινού ΕΠΑ.Λ., έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη του Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., η λειτουργία της οποίας αρχίζει το σχολικό έτος 2018-2019, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή του Κ.Ε.Σ.Υ., ύστερα από την έναρξη λειτουργίας αυτών,
β) Μαθητές που προήχθησαν από την Α΄ Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. του ν. 4415/2016 έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη του νέου τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., η λειτουργία της οποίας αρχίζει το σχολικό έτος 2018-2019,
γ) Μαθητές που έχουν προαχθεί από την Β΄ και Γ΄ τάξη του τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., κατά το σχολικό έτος 2017-2018, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτησή τους με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται στην υπουργική απόφαση 68755/Δ3/26-4-2017 (Β΄ 1606), όπως κάθε φορά ισχύει,  
δ) Η Δ΄ τάξη του τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. του ν. 4415/2016 θα λειτουργήσει έως το σχολικό έτος 2019-2020,
ε) Τα πρώτα απολυτήρια του νέου τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. και τα πρώτα πτυχία του νέου τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ θα δοθούν στη λήξη του σχολικού έτους 2020-2021.».
3. Το δέκατο όγδοο εδάφιο της υποπερίπτ. αα΄ της περίπτ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016, αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την εγγραφή και μετεγγραφή, των νυν και των πρώην μαθητών του τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. του ν. 4415/2016 στις τάξεις του νέου τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., καθώς και των νυν και των πρώην μαθητών του τετραετούς εσπερινού ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ., κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή του Κ.Ε.Σ.Υ., στις τάξεις του νέου τετραετούς λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., σύμφωνα με την αντιστοίχιση των τάξεων του τετραετούς και του τριετούς εσπερινού ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. και του νέου τετραετούς λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., όπως αυτή προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις και τα προγράμματα σπουδών.».

Άρθρο 27
Στην αρχή της παρ. 3 του άρθρου 9 της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ. Δ΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94), όπως προστέθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4473/2017 (Α΄ 78), οι λέξεις «στους εκπαιδευτικούς» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) των κλάδων ΠΕ23-Ψυχολόγων ή ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών και στους εκπαιδευτικούς».

Άρθρο 28
Ζητήματα βαθμολογικά και μισθολογικά των μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι.
1. Στην παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «υπηρετούντων και των υπό διορισμό κατά τη δημοσίευση του παρόντος μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των πανεπιστημίων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι.»,
β) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «Τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Πανεπιστημίων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι.», 
γ) στο τρίτο εδάφιο διαγράφονται οι λέξεις «υπηρετούντων και των υπό διορισμό κατά τη δημοσίευση του παρόντος»,
δ) στο τέλος του τρίτου εδαφίου μετά τις λέξεις «με οποιαδήποτε σχέση εργασίας» προστίθεται η φράση «, καθώς και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου και ο χρόνος υποτροφίας για τη διεξαγωγή έρευνας»,
ε) στο τέταρτο εδάφιο οι λέξεις «Τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.», 
στ) στο πέμπτο εδάφιο μετά το αρκτικόλεξο «Ε.ΔΙ.Π.» προστίθενται οι λέξεις «των Α.Ε.Ι.», 
ζ) στο τελευταίο εδάφιο διαγράφονται τα εξής: «Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και».
2. Στην παρ. 6 του άρθρου 130 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), η λέξη «Πανεπιστημίων» αντικαθίσταται από τη λέξη «Α.Ε.Ι.» και καταργείται η παρ. 7.
3. Στην υποπερίπτ. δ΄ της περίπτ. Α΄ της παρ. 1 του άρθρου 131 του ν. 4472/2017 η λέξη «Πανεπιστημίων» αντικαθίσταται από τη λέξη «Α.Ε.Ι.».

Άρθρο 2928
Εξασφάλιση πιστώσεων για απασχόληση εκπαιδευτικών
Το άρθρο 19 του ν. 4283/2014 (Α΄ 189), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 82 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, μπορεί να γίνει χρήση πόρων του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η σχετική δαπάνη μπορεί να βαρύνει την Συλλογική Απόφαση Έργων (ΣΑΕ) 047 με Κωδικό έργου 2014ΣΕ04700000 και τίτλο «Πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βάσει της παρ. 6 του άρθρου 82 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114)» του έτους 2018 έως το ποσό των είκοσι δύο εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων (22.300.000,00) ευρώ και την οικεία Συλλογική Απόφαση του έτους 2019 έως του ποσού των δεκατριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (13.500.000) ευρώ.».

Άρθρο 3029
Ξενώνες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων
1. Η παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24) τροποποιείται ως εξής:
α) προστίθεται περιπτ. ι΄ ως εξής:
«ι) Είναι αρμόδιο για τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Δήμο Ανωγείων Κρήτης και του ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και μονογονεϊκών οικογενειών στο Πάρκο Τρίτση στο Δήμο  Αγίων Αναργύρων Αττικής και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και λοιπών δαπανών, όπως ιδίως δαπανών για τη σίτιση των μεταναστών, την κοινωνικοψυχολογική τους στήριξη, τη διενέργεια προπαρασκευαστικών εκπαιδευτικών δράσεων. Επίσης, μεριμνά  σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την ένταξη των ανηλίκων που φιλοξενούνται στους ως άνω ξενώνες στο εκπαιδευτικό σύστημα.».
β) Η περίπτ. ι΄ αναριθμείται σε ια΄.
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να λειτουργούν και σε άλλα ακίνητα του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ξενώνες φιλοξενίας και να υπάγονται στην αρμοδιότητά του, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1.
3. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1η-7-2017.


Κεφάλαιο Ε΄ 
Τροποποίηση του π.δ. 18/2018 (Α΄ 31)
Άρθρο 3130
1. Στην παρ.  1 του άρθρου 2 του π.δ. 18/2018 (Α΄ 31) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) η υποπερίπτ. η΄ της περίπτ. Α΄  αντικαθίσταται ως εξής:
«η) το Γραφείο του Γενικού/Τομεακού Γραμματέα Νέας Γενιάς»,
β) στην περίπτ. Α΄ προστίθεται υποπερίπτ, θ΄ ως εξής:
«θ) το Γραφείο του Γενικού/Τομεακού Γραμματέα Δία Βίου Μάθησης»,
γ) Η περίπτ. Η΄ αντικαθίσταται ως εξής:
«Η. Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς:
α) Διεύθυνση Νέας Γενιάς,
β) Αυτοτελές τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων,
γ) Διεύθυνση Εθνικής Στρατηγικής.»
δ) Προστίθεται περίπτ. Θ΄ ως εξής:
«Θ. Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης:
α) Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης
β) Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.».
2. Στο τέλος του άρθρου 8 του π.δ. 18/2018 (Α΄ 31) προστίθεται εδάφιο, το οποίο έχει ως εξής:
«Στο Γραφείο Επιστημονικών Συμβούλων μπορεί να τοποθετούνται:
α) το προσωπικό της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 3966/2011 (Α΄ 118), και
β) το προσωπικό, το οποίο έχει υπηρετήσει σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης των γενικών γραμματειών του ΥΠ.Π.Ε.Θ..»
3. Ο τίτλος του μέρους Α΄ «VII. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» του π.δ. 18/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«VII. ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ».
4. Το άρθρο 10 του π.δ. 18/2018 τροποποιείται ως εξής: 
α) Στην περίπτ. δ΄ της παρ. 2 διαγράφονται οι λέξεις «Νέας Γενιάς και»,
β) Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 η φράση «της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης» αντικαθίσταται ως εξής:
«Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Γενικής Γραμματείας Δία Βίου Μάθησης»,
5. Στις περίπτ. γ΄ και στ΄ της παρ. 8 του άρθρου 11 η φράση «της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης» αντικαθίσταται ως εξής:
«της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Δία Βίου Μάθησης,»,
6. Στις περίπτ. α΄ και β΄ της παρ. 5 του άρθρου 19 η φράση «της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης» αντικαθίσταται ως εξής:
«της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Δία Βίου Μάθησης»
7. Στην παρ. 1 και στην περίπτ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 21 η φράση «της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης» αντικαθίσταται ως εξής:
«της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Δία Βίου Μάθησης»,
8. Στην παρ. 1 και στην περίπτ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 22 η φράση «της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης» αντικαθίσταται ως εξής:
«της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Δία Βίου Μάθησης»
9. Στην παρ. 1 του άρθρου 24 η φράση «Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης» αντικαθίσταται ως εξής:
«Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Γενική Γραμματεία Δία Βίου Μάθησης»,
10. α) Στην παρ. 1 του άρθρου 25 η φράση «Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Δία Βίου Μάθησης» αντικαθίσταται ως εξής:
«Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Γενική Γραμματεία Δία Βίου Μάθησης»,
β) Η περίπτ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 25 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Τμήμα Β΄ Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.
γ) Η  παρ. 4 του άρθρου 25 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Το Τμήμα Β΄ Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης είναι αρμόδιο για:
α) τον χειρισμό όλων των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης του πάσης φύσεως προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, πλην των πειθαρχικών θεμάτων και των θεμάτων κινητικότητας,
β) τον χειρισμό όλων των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης του πάσης φύσεως προσωπικού των γραφείων του Γενικού/Τομεακού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και του Γενικού/Τομεακού Γραμματέα Νέας Γενιάς και του Γενικού/Τομεακού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, καθώς και των πολιτικών γραφείων με βάση τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται,
γ) το χειρισμό κάθε συναφούς θέματος.»
11. Το άρθρο 66 του  π.δ. 18/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 66
Αποστολή και διάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης
1. Αποστολή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.) είναι η παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής, ο συντονισμός και η αξιολόγηση της πολιτικής για τη Νέα Γενιά, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση δράσεων και προγραμμάτων για νέους και νέες.
2. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες
α) Διεύθυνση Νέας Γενιάς,
β) Διεύθυνση Εθνικής Στρατηγικής,
γ) Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων,
3. Αποστολή της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) είναι ο σχεδιασμός της πολιτικής για τη Δία Βίου Μάθηση.
4.Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:
α) Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης,
β) Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
5. Τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. συνιστούν περιφερειακές υπηρεσίες που αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας τους ανήκει στο Υπουργείο ή στην Περιφέρεια ή στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τα συστήνει, ενώ η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στη Γ.Γ.Δ.Β.Μ., σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3879/2010 (Α΄ 163) και του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.»,
12. α) Ο τίτλος του άρθρου 67 του π.δ. 18/2018 αντικαθίσταται ως εξής: 
«Άρθρο 67 
Διευθύνσεις και αυτοτελή τμήματα της Γ.Γ.Ν.Γ.»
β) Οι περίπτ. στ΄ και ζ΄ της παρ. 2 του άρθρου 67 καταργούνται.
γ) Στις περίπτ. α΄, β΄, δ΄ και ε΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 διαγράφονται οι λέξεις  «και Δία Βίου Μάθησης»
δ)  Στο άρθρο 67 αντικαθίστανται οι  παρ. 8 και 9 και προστίθεται παρ. 10 ως εξής:
«8. Επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Εθνικής Στρατηγικής είναι ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων, η παρακολούθηση και η αξιολόγησή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για νέους και νέες. Η εξασφάλιση της ανεμπόδιστης και έγκαιρης ενημέρωσης των νέων για θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων τους, των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων τους, καθώς και η εποπτεία και υποστήριξη του χώρου όσων δραστηριοποιούνται για τη νεολαία ή και με αυτή.
9. Η Διεύθυνση Εθνικής Στρατηγικής συγκροτείται από τα εξής τμήματα:
α) Το Τμήμα Συντονισμού και Αξιολόγησης δράσεων και πολιτικών για τη Νέα Γενιά, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα) τον συντονισμό Υπουργείων, Υπηρεσιών, Οργανισμών, Φορέων και νομικών προσώπων ιδιωτικού ή και δημοσίου δικαίου, καθώς και διευθύνσεων και τμημάτων της υπηρεσιακής δομής όλων των ανωτέρω,  κατά την ανάπτυξη συνεργειών ή και την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων στον τομέα της Νέας Γενιάς, 
ββ) τη σύγκληση, ενημέρωση και υποστήριξη μονοπρόσωπων ή πολυπρόσωπων οργάνων που συμμετέχουν στο πλαίσιο διυπουργικών συνεργασιών ή συνεργιών για τη Νέα Γενιά, 
γγ) τη συλλογή προτάσεων ή εισηγήσεων Υπουργείων, φορέων, οργανώσεων νέων και κάθε θεσμικού άλλου οργάνου ή συλλογικότητας σχετικών με τους νέους με σκοπό της σύσταση τουλάχιστον ετήσιας περιοδικότητας έκθεσης αξιολόγησης πολιτικών για τη Νέα Γενιά, 
δδ) την παρακολούθηση του συνόλου ίδιων προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και αυτών των άλλων Υπουργείων επί θεμάτων Νέας Γενιάς, τον καθορισμό δεικτών και την παρακολούθησή τους, τον καθορισμό, την συγκέντρωση, την ανάλυση και ερμηνεία στατιστικών στοιχείων και κάθε άλλου πρόσφορου μέσου και μεθόδου για την διαπίστωση της αποτελεσματικότητας δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιούνται εντός Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων ή που θα όφειλαν να εναρμονιστούν με αυτό,
εε) τη σύνθεση εξαμηνιαίας έκθεσης αξιολόγησης προγραμμάτων και δράσεων που πραγματοποιούνται εντός Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων και την εισήγηση από τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς για την ανακατεύθυνση κονδυλίων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή Τακτικού Προϋπολογισμού με βάση το μέγεθος της απορρόφησής τους και τον δείκτη αποτελεσματικότητας των υλοποιημένων δράσεων και προγραμμάτων κατά την περίοδο αξιολόγησης,
στστ) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.
β) Το Τμήμα Πληροφόρησης, Διάχυσης και Επικοινωνίας για τη Νέα Γενιά, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα) τη διαμόρφωση και προώθηση δημοσιεύσεων, ανακοινώσεων, συνεντεύξεων, παραγωγών και εκπομπών που δημιουργούν νέοι ή άλλες κοινωνικές ομάδες αλλά αφορούν τους νέους, μέσω του τύπου, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, της δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, των ψηφιακών Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και κάθε άλλου πρόσφορου μέσου,
ββ) την επικοινωνία μεταξύ της Γ.Γ.Ν.Γ., των οργανισμών νεολαίας, των ανένταχτων νέων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των  φορέων κεντρικής κυβέρνησης για την προώθηση θεμάτων Νέας Γενιάς και διεκδικήσεων των νέων,
γγ) την παραγωγή οπτικοακουστικού, έντυπου ή άλλου υλικού και τη διοργάνωση συναντήσεων, ημερίδων, διημερίδων, συνεδρίων, μεμονωμένων γεγονότων ή και φεστιβάλ με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα που τους αφορούν, τη σύσφιξη των σχέσεών τους, την κοινωνική τους ένταξη, την πολιτιστική τους καλλιέργεια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ενδυνάμωσή τους και την ανάπτυξη του χαρακτήρα τους,
δδ) την οργάνωση και λειτουργία εκτάκτων ή μονίμων Σημείων Πληροφόρησης, 
εε) την έκδοση δελτίων τύπου για λογαριασμό του γραφείου Γενικού Γραμματέα,
στστ) τη διαχείριση των ιστοσελίδων και των λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία ή εξυπηρετούν τους σκοπούς τους και την ενημέρωση των νέων,
ζζ) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.
γ) Το Τμήμα Υποστήριξης και Εποπτείας, το οποίο είναι αρμόδιο για:
αα) την γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής Επικαιροποίησης Εθνικής Στρατηγικής (Ε.Ε.Ε.Σ.) για την ενδυνάμωση των νέων,
ββ) την εποπτεία των φορέων υλοποίησης που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και ειδικότερα του Οργανισμού Νέας Γενιάς από τη σύστασή του,
γγ) τη Διοικητική και Οικονομική Υποστήριξη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Νέας Γενιάς, συμπεριλαμβανομένων και των αρμοδιοτήτων που αφορούν τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, παροχής υπηρεσιών και έργων, την κατάρτιση και παρακολούθηση προϋπολογισμών, τη διενέργεια διαγωνισμών, τη διενέργεια των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και την τήρηση του μητρώου δεσμεύσεων, τον έλεγχο, εκκαθάριση και έκδοση ενταλμάτων πληρωμής των δαπανών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Νέας Γενιάς, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας από το ευρωπαϊκό και εθνικό κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και όσων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και αφορούν την λειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Νέας Γενιάς,
δδ) τη διατήρηση και επικαιροποίηση μητρώων συλλόγων, σωματείων, συμβουλίων και οργανώσεων νέων», 
εε) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.
10. Το Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων είναι αρμόδιο για:
α) την παρακολούθηση, τη συμμετοχή στην ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών για τη νεολαία σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο,
β) την εκπροσώπηση για θέματα νεολαίας σε Όργανα και Επιτροπές των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών (Ε.Ε., Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΗΕ, ΟΥΝΕΣΚΟ, κ.λπ.),
γ) την ανάπτυξη συνεργασιών με ομόλογους φορείς σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, με σκοπό τον συντονισμό, την προετοιμασία, παρακολούθηση και υλοποίηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας ή των διμερών συμφωνιών σε θέματα νεολαίας,
δ) την ενεργοποίηση των διακρατικών μορφωτικών συμφωνιών σε θέματα νεολαίας,
ε) την προβολή της εθνικής πολιτικής σε θέματα νεολαίας στο εξωτερικό,
στ) την προώθηση των περιφερειακών και πολυμερών συνεργασιών και τη διαμόρφωση διακρατικών συνεργασιών σε θέματα νεολαίας,
ζ) την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα νεολαίας,
η) τη συμμετοχή, σε διεθνές επίπεδο, σε Συνέδρια, Συναντήσεις, Σεμινάρια και Ομάδες Εργασίας και τη διοργάνωση, σε εθνικό επίπεδο, αντίστοιχων συναντήσεων, εκδηλώσεων και ομάδων,
θ) τη συνεργασία με δομές Οργανώσεων Νέων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο,
ι) τη συγκέντρωση και την επεξεργασία στοιχείων που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις και από τη συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς και τη διάχυση της σχετικής πληροφόρησης στις αρμόδιες υπηρεσίες,
ια) την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τα Προγράμματα που διαμορφώνονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,
ιβ) την κατάρτιση και την υποβολή προτάσεων και σχεδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και την παρακολούθηση και υλοποίηση των σχετικών Προγραμμάτων συνεργασίας,
ιγ) τη σύνταξη και την υποβολή των περιοδικών και εθνικών εκθέσεων και ερωτηματολογίων για θέματα νεολαίας, τα οποία προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στους Διεθνείς Οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
ιδ) την έκδοση σχεδίων αποφάσεων μετακίνησης για συμμετοχή σε συναντήσεις και επιτροπές στο εξωτερικό,
ιε) την υλοποίηση ή την εισήγηση ανάθεσης υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων νεολαίας όπως το Erasmus + Youth,  η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης κ.α.,
ιστ) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.».
13. α) Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 69 του π.δ. 18/2018 διαγράφονται οι λέξεις «Νέας Γενιάς και»,
β) Στην περίπτ. γ΄ του άρθρου 69 του π.δ. 18/2018 διαγράφονται οι λέξεις «νέας γενιάς και».

Άρθρο 3231
Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Ε΄
1. Ο Γενικός/Τομεακός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης, ο οποίος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης, μετονομάζεται σε Γενικό/Τομεακό Γραμματέα Νέας Γενιάς και προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. 
2. Μέχρι την πλήρωση της θέσης του Γενικού/Τομεακού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4369/2016, ο Γενικός/Τομεακός Γραμματέας Νέας Γενιάς της  παρ. 1 προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης .

Άρθρο 3332
1. Στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς, συστήνονται οι ακόλουθες θέσεις:
α) δύο (2) θέσεις ειδικών συμβούλων,
β) δύο (2) θέσεις ειδικών συνεργατών,
γ) επτά (7) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού,
δ) δύο (2) θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.
2. Η πλήρωση των θέσεων αυτών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) για τους ειδικούς συμβούλους, ειδικούς συνεργάτες και διοικητικούς υπαλλήλους των Γενικών Γραμματέων και του άρθρου 33 ν. 2190/1994 (Α΄ 28) για το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Γενικών Γραμματειών, αντίστοιχα.
3. Η πλήρωση των θέσεων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς γίνεται με μετάταξη ή απόσπαση προσωπικού από θέση του Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων για το ΕΣΚ (ν. 4440/2016, Α΄ 124) και κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής διάταξης, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.


Κεφάλαιο ΣΤ΄
Ρυθμίσεις για την έρευνα
Άρθρο 3433
Οικονομική διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114) προστίθεται περίπτωση ι΄ ως εξής:
«ι. έσοδα από την απόδοση ποσοστού επί των αμοιβών που εισπράττονται από τα νοσοκομεία κατά την ολοήμερη λειτουργία τους για ιατρικές επισκέψεις ή πράξεις που γίνονται από πανεπιστημιακούς ιατρούς, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3868/2010». 
2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 56 του ν. 4485/2017 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: 
«Με απόφασή της η Επιτροπή Ερευνών ορίζει αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο». 
3. Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 59 του ν. 4485/2017 προστίθεται εδάφιο, το οποίο έχει ως εξής:
«Ειδικά για τα ταμειακά διαθέσιμα έργων/προγραμμάτων, των οποίων το φυσικό αντικείμενο έχει επιτυχώς ολοκληρωθεί και για τα οποία δεν προκύπτει άλλη συμβατική υποχρέωση, επιτρέπεται η διάθεσή τους για χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων της ίδιας ερευνητικής ομάδας. Για τον σκοπό αυτό, ο επιστημονικός υπεύθυνος, μετά την ολοκλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων, η οποία αποδεικνύεται από βεβαίωση ολοκλήρωσης του χρηματοδότη, καταθέτει προς έγκριση στην Επιτροπή Ερευνών ετήσιο προϋπολογισμό και πρόταση χρήσης του αδιαθέτου υπόλοιπου για δράσεις με στόχο την υποστήριξη της έρευνας.». 
4. Στο άρθρο 59 του ν. 4485/2017 προστίθεται παράγραφος 9, η οποία έχει ως εξής:
«9. α) Ο Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι., κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος του επιστημονικά υπευθύνου έργου/προγράμματος, χορηγούν προκαταβολές με σκοπό την υλοποίηση των έργων/προγραμμάτων που διαχειρίζεται. Η προκαταβολή εκδίδεται από την ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ μετά από έγκριση της Επιτροπής Ερευνών. Η προκαταβολή χορηγείται προκειμένου να καλυφθούν: α) έξοδα μετακίνησης εκτός έδρας, β) απαιτήσεις προμήθειας οργάνων, αναλωσίμων ή εξειδικευμένων υπηρεσιών από το εξωτερικό, γ) ανάγκες μικροεξόδων λοιπών δαπανών μέχρι το ποσό των χιλίων (1.000) Ευρώ.
Δικαιούχος της προκαταβολής μπορεί να είναι επιστημονικός υπεύθυνος του έργου/προγράμματος, εφόσον έχει μόνιμη ή αορίστου χρόνου εργασιακή σχέση με το Α.Ε.Ι.. Η απόφαση της Επιτροπής Ερευνών θα ορίζει και την προθεσμία απόδοσης της προκαταβολής, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση την 31η Δεκεμβρίου του οικονομικού έτους. Μετά τη διενέργεια των δαπανών ο δικαιούχος υποβάλλει στη ΜΟΔΥ όλα τα σχετικά παραστατικά (εξοφλημένα τιμολόγια κλπ) και δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη εξαντλήσεως όλου του ποσού του ΧΕΠ ο δικαιούχος καταθέτει το υπόλοιπο ποσό στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του έργου/προγράμματος. Δεν επιτρέπεται η έκδοση ΧΕΠ σε δικαιούχο που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει αποδώσει λογαριασμό για προηγούμενη προκαταβολή. 
β) Οι κάθε είδους αποζημιώσεις που δίνονται σε δικαιούχους (φοιτητές, νέοι ερευνητές, κλπ.) στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων έργων κινητικότητας (Erasmus, κλπ.) καταβάλλονται, σύμφωνα με τους όρους του εκάστοτε προγράμματος, με την έκδοση τακτικών χρηματικών ενταλμάτων. 
5. Η περίπτ. α΄ της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 4521/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. α) Το άρθρο 62 του ν. 4485/2017 ισχύει από την 1.1.2019. Από 1.1.2018 έως 31.12.2018 για δαπάνες που διενεργούνται σε βάρος του προϋπολογισμού των Ε.Λ.Κ.Ε., των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων και των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων δεν απαιτείται έκδοση απόφασης ανάληψης
υποχρέωσης και η έλλειψη αυτή δεν καθιστά τις ανωτέρω δαπάνες μη κανονικές».
6. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4009/2011, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 6 του άρθρου 98 του ν. 4547/2018, διαγράφεται η φράση «εφόσον δεν έχει παρέλθει πενταετία από την λήψη του διδακτορικού τίτλου σπουδών τους». 
7. Είναι δυνατή η επιχορήγηση των Ε.Λ.Κ.Ε. του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις δράσεις, εργασίες και προμήθειες που ήδη πραγματοποίησαν και είχαν ως στόχο την προετοιμασία των εξετάσεων του 2018 για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

Άρθρο 3534
Ρυθμίσεις για τα ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα
1. Το ερευνητικό προσωπικό των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 εγγράφεται, κατόπιν αίτησής του, στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης καθηγητών (σύστημα «ΑΠΕΛΛΑ»). Από 1.1.2019 τα μέλη των επιτροπών κρίσης και των εισηγητικών επιτροπών του ερευνητικού προσωπικού των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 θα πραγματοποιείται μέσω του ανωτέρω συστήματος. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος όσον αφορά τα ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα. Έως τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, η διαδικασία εκλογής και εξέλιξης του ερευνητικού προσωπικού πραγματοποιείται σύμφωνα με το ν. 4310/2014, όπως ισχύει. 
2. Στο άρθρο 29 του ν. 4310/2014 προστίθεται παρ. 5, η οποία έχει ως εξής:
«5. Οι επιτροπές κρίσης είναι δυνατό να συνεδριάζουν και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη)».
3. Η παρ. 9 της περίπτ. Α του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«9. Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» (Ε.ΚΕ.Β.Ε. Α. Φλέμινγκ), το οποίο αποτελείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βασικής Βιολογικής Έρευνας «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» και από τα εξής Ινστιτούτα:
α. Ινστιτούτο Βασικής Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΒΒΕ),
β. Ινστιτούτο Βιοκαινοτομίας (ΙΒΚ)».
4. Στην υποπαράγραφο γ' της παρ. Γ' του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 4521/2018, μετά τις λέξεις "προγραμμάτων/έργων" προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:
"Τις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου ασκεί το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο συγκροτείται όπως προβλέπει το ειδικό θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού".


Άρθρο 3635
Η παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. α) Οι αμοιβές των καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης της περίπτ. α΄ της παρ. 2 εισπράττονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Ιδρύματος όπου υπηρετούν και υπόκεινται σε παρακράτηση πέντε τοις εκατό (5%) επί του ακαθάριστου ποσού. Η ανωτέρω παρακράτηση αποτελεί πόρο του Ε.Λ.Κ.Ε. του οικείου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.).
β) Οι καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε ατομικώς είτε μέσω εταιρείας, υποχρεούνται να αποδίδουν στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., όπου υπηρετούν, ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που υπάγεται στην περίπτ. θ΄ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Το εν λόγω ποσό αποτελεί πόρο του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι., εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. του οικείου Α.Ε.Ι. Οφειλές που θα προκύψουν σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο παραγράφονται μετά την πάροδο εικοσαετίας από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο θα βεβαιωθούν. Έναρξη ισχύος της παρούσας ορίζεται η 1.1.2018.
γ) Τα ποσά που οφείλουν έως τις 31-12-2017 οι καθηγητές και οι υπηρετούντες λέκτορες πλήρους απασχόλησης που ασκούν ή ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε ατομικώς είτε μέσω εταιρείας, παραγράφονται με την πάροδο εικοσαετίας από το τέλος του οικονομικού έτους  μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε η οφειλή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ως έσοδο του Ε.Λ.Κ.Ε. του οικείου Α.Ε.Ι. Τα οφειλόμενα ποσά υπολογίζονται με ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος των καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων.
δ) Τα ποσά των περιπτ. β΄ και γ΄ που οφείλουν οι καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες των Α.Ε.Ι. αποτελούν έσοδο του Ε.Λ.Κ.Ε. του οικείου Α.Ε.Ι. βεβαιώνονται και εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.. Στο τέλος κάθε έτους, η Α.Α.Δ.Ε. αποδίδει το εισπραχθέν ποσό στον Ε.Λ.Κ.Ε. του οικείου Α.Ε.Ι..
ε) Τα ποσά της περίπτ. β΄ προσδιορίζονται από την Α.Α.Δ.Ε. με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου καθηγητή και εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε. σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Το ποσό της περίπτ. β΄ που καταβάλλεται κάθε έτος από τους υπόχρεους καθηγητές εκπίπτει στην φορολογική δήλωση που υποβάλλεται το επόμενο φορολογικό έτος.  
στ) Τα ποσά της περίπτ. γ΄ που οφείλονται στους Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. προσδιορίζονται και εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε. ως εξής: 
αα) οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ θα υποβάλουν στην Α.Α.Δ.Ε. όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, ήτοι κατάλογο ανά έτος των καθηγητών πλήρους απασχόλησης και των υπηρετούντων λεκτόρων, καθώς και τα ποσά που αυτοί έχουν καταβάλει από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε ατομικώς είτε μέσω εταιρείας,
ββ) η Α.Α.Δ.Ε. κοινοποιεί με κάθε πρόσφορο τρόπο στους υπόχρεους καθηγητές πράξεις βεβαίωσης οφειλόμενων ποσών για τα παρελθόντα οικονομικά έτη (οφειλές μέχρι 31-12-2017) μέσα σε προθεσμία ενός (1) έτους από τη δημοσίευση της απόφασης που προβλέπεται στην περίπτ. η΄,
γγ) οι πράξεις βεβαίωσης των οφειλόμενων μπορούν, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου καθηγητή, να προβλέπουν τη ρύθμιση της καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε μηνιαίες δόσεις. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να  υπερβαίνει το λόγο του συνολικού οφειλόμενου ποσού προς το ένα δωδέκατο (1/12) του ακαθάριστου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου οικονομικού έτους,
δδ) για τη ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις και για τον υπολογισμό των ετήσιων δαπανών των καθηγητών, οι τελευταίοι υποβάλουν δήλωση στην Α.Α.Δ.Ε.,  ύστερα από σχετική  ενημέρωση  της τελευταίας για το σύνολο της οφειλής τους. Σε περίπτωση παράλειψης ή πλημμελούς δήλωσης του καθηγητή προς την Α.Α.Δ.Ε., η τελευταία εκδίδει πράξη βεβαίωσης για το σύνολο της οφειλής, 
εε) οι οφειλές καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι 31-12-2017 και αφορούν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω εταιρείας, υπόκεινται σε περαίωση. Η περαίωση πραγματοποιείται, εφόσον υποβληθεί αίτηση περαίωσης στην Α.Α.Δ.Ε., μέσα σε έξι (6) μήνες από τη βεβαίωση των σχετικών οφειλών. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για τη συντέλεση της περαίωσης ανέρχεται στο είκοσι τοις εκατό (20%) της συνολικής οφειλής που βεβαιώνεται επί του καθαρού εισοδήματος. Οι πράξεις βεβαίωσης των οφειλόμενων μπορούν, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου καθηγητή, να προβλέπουν τη ρύθμιση της καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε μηνιαίες δόσεις. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να  υπερβαίνει το λόγο του συνολικού οφειλόμενου ποσού προς το ένα δωδέκατο (1/12) του ακαθάριστου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου οικονομικού έτους. Σε περίπτωση παράλειψης αίτησης του καθηγητή προς την Α.Α.Δ.Ε., η τελευταία εκδίδει πράξη βεβαίωσης για το σύνολο της οφειλής, 
ζ) Τα έσοδα που εισπράττει ο Ε.Λ.Κ.Ε. από τα οφειλόμενα ποσά της περίπτ. γ΄ του παρόντος χρησιμοποιούνται για δαπάνες ερευνητικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθηγητών, οι οποίοι μέχρι 31-12-2017 απέδιδαν στον Ε.Λ.Κ.Ε. το ποσοστό από την άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και δεν είχαν οφειλές εξ αυτής της αιτίας. Η Επιτροπή Ερευνών αποφασίζει για τον τρόπο κατανομής των εν λόγω ποσών σε ερευνητικά/εκπαιδευτικά προγράμματα. 
η) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης ή συμψηφισμού του ποσού των ανωτέρω παραγράφων, ο τρόπος και το είδος ρύθμισης της οφειλής, ο αριθμός και το είδος των ρυθμιζόμενων δόσεων, η διαδικασία βεβαίωσης των οφειλόμενων ποσών, η διαδικασία είσπραξης παλαιότερων οφειλών, η διαδικασία περαίωσης, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων των καθηγητών στην Α.Α.Δ.Ε., και ρυθμίζεται κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα».

Άρθρο 3736
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις του.


Αθήνα, …-7-2018

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ


 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved