ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Αλλαγές στο καθεστώς κινητικότητας - απόσπασης εργαζομένων

Αθήνα 21.4.2016, 05:11

H εργασιακή κινητικότητα και η απόσπαση των εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ στις 19 και 20 Απριλίου 2016. 

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, χαιρέτισε την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Οδηγίας 96/71/ΕΚ η οποία ως στόχο έχει την προώθηση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, με ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των αποσπασμένων εργαζομένων και ταυτόχρονη διασφάλιση ενός κλίματος δίκαιου ανταγωνισμού. Παράλληλα ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει ακόμα πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η αναθεώρηση αυτή επιβάλλεται από την ανάγκη να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών πλευρών του θέματος της απόσπασης και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όχι μόνον αυτών που αποσπώνται αλλά και αυτών που βρίσκονται στη χώρα υποδοχής. Καλείται να αντιμετωπίσει, ζητήματα, όπως τη χρησιμοποίηση της απόσπασης εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ως οχήματος για την υποβάθμιση των όρων εργασίας και απασχόλησης των αποσπασμένων (social dumping), μέσω της εκμετάλλευσης των διαφοροποιήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων μεταξύ των διαφόρων κ-μ, καθώς και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτή η πρακτική επιφέρει. 

Συνεπώς, αναγνωρίζοντας τη διαχρονικότητα του ανωτέρω προβλήματος, ο υπουργός Εργασίας συμφώνησε με την  αρχή της «ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας στον ίδιο τόπο», προσθέτοντας πως η αρχή αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά και στο εσωτερικό της κάθε χώρας και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση του κατώτατου μισθού για τους νέους στην Ελλάδα που επιβλήθηκε από τις μνημονιακές πολιτικές». 

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των συλλογικών συμβάσεων, με την ένταξη κλαδικών συμβάσεων και συμφωνιών σε επίπεδο επιχείρησης, αλλά και στο θέμα του καθορισμού μέγιστης διάρκειας για την απόσπαση  το οποίο θεωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση.  Επανέλαβε δε ότι βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης αποτελεί η πλήρης αποκατάσταση και στην Ελλάδα του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συστατικού στοιχείου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Στο περιθώριο της συνόδου ο υπουργός συναντήθηκε με άλλους υπουργούς για να τους ενημερώσει για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved