ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: «Μπλε Κάρτα» για προσέλκυση εργαζόμενων υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες

Proslipsis.gr | Αθήνα 17.09.2023, 08:42

Με το σύνθημα «η προστασία της κινητικότητας στην ΕΕ, είναι Δημοκρατία στην Πράξη», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικαιροποίησε την οδηγία για την «Μπλε Κάρτα», που αφορά την προσέλκυση περιζήτητων επαγγελματιών από τρίτες χώρες.

Η αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε έναν διαρκή ανταγωνισμό με άλλα κράτη και ηπείρους για την προσέλκυση ταλέντων. Προκειμένου να διευκολύνει και να πείσει εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης να προτιμήσουν κάποιο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικαιροποίησε την οδηγία για την «Μπλε Κάρτα» για περιζήτητους επαγγελματίες από τρίτες χώρες. 

Oι αναθεωρημένοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ στο τέλος του έτους, επιτρέπουν σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην ΕΕ να κάνουν αίτηση για Μπλε Κάρτα σε άλλα κράτη μέλη κι όχι μόνο σε εκείνο που τους παρέχει προστασία, ενώ, αντίστοιχα, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους πριν την έκδοση και το δικαίωμα να ανακαλούν ή να αρνούνται την επανέκδοση. 

Η «Μπλε Κάρτα» ισχύει για έως και τέσσερα χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί, ενώ οι κάτοχοί της μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους να ζήσουν μαζί τους στην ΕΕ. Οι κανόνες που ισχύουν από το 2021 διασφαλίζουν ότι θα μπορούν να μετακινηθούν σε δεύτερο κράτος μέλος, μετά από 12 μήνες απασχόλησης σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης. 

Με τον ενεργό πληθυσμό της ΕΕ να αναμένεται να μειωθεί από 333 εκατομμύρια σε 292 εκατομμύρια το 2070 και τους συνταξιούχους να ανέρχονται στο ένα τρίτο του πληθυσμού έως το 2050, οι επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό θα είναι σημαντικές. Οι ευρωβουλευτές φροντίζουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, για να εξασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών προγραμμάτων. 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved