ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Τι ισχύει για τους αποσπασμένους εργαζόμενους στην ΕΕ

Αθήνα 14.10.2016, 13:03

Ο εργοδότης σας μπορεί να σας ζητήσει να εργαστείτε προσωρινά με απόσπαση, το πολύ για 2 χρόνια, σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση αυτή αποκτάτε ειδικά δικαιώματα και προνόμια.

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα της ΕΕ, για τους αποσπασμένος εργαζόμενους στην ΕΕ ισχύουν τα ακόλουθα:
- Δεν θα χρειαστείτε άδεια εργασίας, εκτός αν είστε αποσπασμένος εργαζόμενος από την Κροατία στην Αυστρία, όπου ισχύουν περιορισμοί για την εργασία σε ορισμένους κλάδους.
- Θα συνεχίσετε να καταβάλλετε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στις υπηρεσίες της χώρας σας.
- Θα καλύπτεστε από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας σας.
- Δεν απαιτείται αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων. Μπορεί, όμως, να χρειαστεί να υποβάλετε γραπτή δήλωση εάν ανήκετε σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους.
- Όταν συνταξιοδοτηθείτε, δεν θα χρειαστεί να έχετε συναλλαγές με συνταξιοδοτικούς φορείς διαφορετικών χωρών. Δεν θα χρειαστεί να αναμειχθούν οι αρχές της χώρας υποδοχής.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες διασφαλίζουν ότι μπορεί να συνεχιστεί η κάλυψή σας από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας σας. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν σε όλη την ΕΕ ως προς το ποια χώρα μπορεί να φορολογήσει το εισόδημά σας κατά την περίοδο της απόσπασης. Το θέμα αυτό μπορεί να ρυθμίζεται από εθνικούς νόμους ή φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ασφαλιστική κάλυψη
Ως αποσπασμένος εργαζόμενος, μπορείτε να εργαστείτε προσωρινά σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, εξακολουθώντας να καλύπτεστε από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας σας. Μπορείτε, ωστόσο, να επεκτείνετε την κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης κατά την παραμονή σας στο εξωτερικό.

Εκ των προτέρων δήλωση
Ενδέχεται επίσης να πρέπει να συμπληρώσετε μια εκ των προτέρων δήλωση με την οποία να δηλώνετε την πρόθεσή σας να εργαστείτε στη χώρα υποδοχής. Εάν είστε μισθωτός, ο εργοδότης σας υποχρεούται να μεριμνήσει γι' αυτό.

Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο επικοινωνίας για αποσπασμένους εργαζομένους ή με το κέντρο ενιαίας εξυπηρέτησης της χώρας στην οποία πηγαίνετε.

Συνθήκες εργασίας
Ο εργοδότης σας πρέπει να διασφαλίζει ότι υπόκειστε στους ίδιους όρους απασχόλησης με αυτούς που ισχύουν στη χώρα υποδοχής, όπως:
- τον ελάχιστο μισθό (οι αποδοχές σας δεν μπορούν να είναι μικρότερες από τον τοπικό ελάχιστο μισθό)
- τις μέγιστες περιόδους εργασίας και τις ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης
- τις εργάσιμες ώρες (δεν μπορείτε να εργάζεστε περισσότερο από έναν ορισμένο αριθμό ωρών)
- την ελάχιστη άδεια μετ' αποδοχών (έχετε δικαίωμα σε διακοπές)
- την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας
- τους όρους απασχόλησης εγκύων και νέων
- τους κανόνες που απαγορεύουν την παιδική εργασία.

Παράδειγμα
Όταν εργάζεστε με απόσπαση στο εξωτερικό, έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους ντόπιους συναδέλφους σας.

Η Αντρέα εργάζεται σε μια γερμανική εταιρεία καθαρισμού με 8,50 ευρώ την ώρα. Μετά την απόσπασή της στο Στρασβούργο της Γαλλίας, συνέχισε να εργάζεται με τις ίδιες αποδοχές. Όμως, οι συνάδελφοί της την πληροφόρησαν ότι έπρεπε να κερδίζει τουλάχιστον 9,67 ευρώ την ώρα (ελάχιστη γαλλική αμοιβή).

Ο εργοδότης της Αντρέα υποχρεώθηκε να αυξήσει τις αποδοχές της τουλάχιστον στα 9,67 ευρώ κατά τη διάρκεια της απασχόλησής της στη Γαλλία. Εκτός από τις αποδοχές αυτές, η Αντρέα έχει και μια σειρά από άλλα ειδικά δικαιώματα κατά το διάστημα αυτό.

Προτού εργαστείτε ως αποσπασμένος εργαζόμενος σε άλλη χώρα της ΕΕ, ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας από τον σύνδεσμο επικοινωνίας για τους αποσπασμένους εργαζομένους στη χώρα υποδοχής.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved