ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Νωρίτερα το επίδομα στους εργαζόμενους στον τουρισμό (14/9)


Αθήνα 14.9.2005, 23.43
Μείωση της γραφειοκρατίας και επίσπευση της χορήγησης προκαταβολής επιδόματος ανεργίας, υπόσχεται από φέτος το υπουργείο Απασχόλησης στους εργαζόμενους εποχικά σε ξενοδοχειακές, τουριστικές ή επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όσοι προσκομίζουν καταγγελία ή λήξη σύμβασης εργασίας και εφόσον υποβάλλουν αίτηση για την επιδότησή τους λόγω ανεργίας στις αρμόδιες υπηρεσίες παροχών του ΟΑΕΔ μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία 60 ημερών (αντί 6 ημερών που ίσχυε μέχρι πέρυσι) από τη λύση ή λήξη της σύμβασης εργασίας, το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται από την επομένη ημέρα του εξαήμερου χρόνου αναμονής, ανεξάρτητα της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής τους στον ΟΑΕΔ (και όχι μετά από 2 μήνες αναδρομικά, όπως ίσχυε).

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με ημερομηνία καταγγελίας ή λήξης σύμβασης εργασίας την 15η Σεπτεμβρίου 2005 που παρουσιάστηκε για εγγραφή στον ΟΑΕΔ στις 30 Οκτωβρίου 2005, θα αρχίσει να επιδοτείται από τις 22 Σεπτεμβρίου 2005.

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά απασχολούμενους σε ξενοδοχειακές, τουριστικές ή επισιτιστικές επιχειρήσεις που θεωρούνται εποχικές, δηλαδή όσους δύναται να επιδοτηθούν με 100 ημέρες εργασίας στο δωδεκάμηνο πριν τη λύση της εργασιακής σχέσης ή δεκατετράμηνο πριν τη λύση της εργασιακής σχέσης αφαιρουμένου του τελευταίου διμήνου (εποχιακοί μιας περιόδου – «σεζόν»).

Οι δικαιούχοι με την υποβολή της σχετικής με την επιδότησή τους αίτησης, θα δύνανται να λάβουν από την αρμόδια υπηρεσία παροχών «προκαταβολή» έναντι της τακτικής επιδότησής τους λόγω ανεργίας ύψους 2 βασικών μηνιαίων επιδομάτων, όπως αυτά ισχύουν κατά το χρόνο χορήγησης της προκαταβολής. Για το έτος 2005 το ύψος του ποσού αυτού ανέρχεται στα 622,50 ευρώ.

Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται εξ ολοκλήρου με την καταβολή των αμέσως επομένων 2 μηνιαίων επιδομάτων ανεργίας, που θα δικαιούται ο άνεργος μετά την έκδοση της απόφασης για την επιδότησή του. Τυχόν διαφορά θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο μαζί με το 3ο κατά σειρά μηνιαίο επίδομα ανεργίας, του οποίου η καταβολή δεν θα πρέπει να καθυστερεί πέραν της συμπλήρωσης του χρονικού διαστήματος που αφορά το 3ο μηνιαίο επίδομα ανεργίας.

Στις περιπτώσεις που κατά την έκδοση απόφασης επιδότησης διαπιστωθεί ότι για κάποιο λόγο ο ασφαλισμένος λανθασμένα ή από παραδρομή εισέπραξε την προκαταβολή, υποχρεούται να επιστρέψει εφάπαξ στον Οργανισμό το ποσό που εισέπραξε. Εάν κατά το χρονικό διάστημα που καλύπτεται από την προκαταβολή προκύψει λόγος αναστολής του επιδόματος του ενδιαφερόμενου, από την οποία αναστολή δημιουργείται χρέος του ασφαλισμένου, αυτό θα συμψηφίζεται με την αμέσως επόμενη επιδότηση ανεργίας του οφειλέτη.

Δικαιούχοι χορήγησης προκαταβολής είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:

- Έχουν απασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο σε ξενοδοχειακές, τουριστικές ή επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά,

- Έχει λυθεί ή λήξει η εργασιακή τους σχέση κατά το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.

- Καταθέτουν μαζί με την αίτησή τους για το επίδομα και τα απαραίτητα για την επιδότησή τους δικαιολογητικά (όπως το έγγραφο της καταγγελίας ή λήξης της εργασιακής σύμβασης, ασφαλιστικά βιβλιάρια, εκκαθαριστικό Δ.Ο.Υ.).

Επισημαίνεται ότι ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί εποχιακά σε ξενοδοχειακές, επισιτιστικές ή τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά και η εργασιακή τους σχέση έχει καταγγελθεί ή λήξει σε χρόνο που δεν εμπίπτει στο χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και 30 Νοεμβρίου, δεν δικαιούνται την προαναφερόμενη προκαταβολή. Τα πρόσωπα όμως αυτά θα λάβουν το επίδομα με ημερομηνία έναρξης την επόμενη ημέρα του εξαημέρου της αναμονής (δηλ. από την 7η ημέρα από την ημερομηνία απόλυσης) ανεξάρτητα της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής τους, εφόσον βέβαια η αίτηση αυτή έχει υποβληθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 60 ημερών.

Αρμόδια για τη χορήγηση της προκαταβολής είναι η κατά τόπο αρμόδια για την τακτική επιδότηση του ανέργου υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Tο ποσό θα καταβάλλεται στον δικαιούχο με «εντολή πληρωμής» προς το συνεργαζόμενο με την υπηρεσία κατάστημα της τράπεζας. Κατά την παράδοση της «εντολής» στον δικαιούχο, ο ασφαλισμένος θα υποχρεούται να υπογράψει στην πίσω σελίδα του εγγράφου της αίτησης – δήλωσης του ανέργου ότι παρέλαβε την εν λόγω «εντολή».

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved