nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το υπουργείο Παιδείας για δημοσίευμα περί αναστολής των προσλήψεων (28/2/06)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2006

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι «Παγώνουν 5.753 προσλήψεις μέχρι να λυθεί ο γρίφος της πιστοποίησης γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών», από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας διευκρινίζονται τα εξής:

Καταρχήν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, ενώ με το μέχρι τούδε ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ΠΔ 50/2001 ) ουσιαστικώς η γνώση χειρισμού Η/Υ, ως απαραίτητου προσόντος για διορισμό στο δημόσιο, απεδεικνύετο με υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, ουδείς μέχρι σήμερα είχε διαμαρτυρηθεί ή είχε εκφράσει την παραμικρή ένσταση.

Έκπληξη επίσης προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), απαντώντας άμεσα σε γραπτό ερώτημα που υπεβλήθη από το ΑΣΕΠ στις 20 Φεβρουαρίου 2006, αναφορικά με τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών που γίνονται δεκτά από το ΑΣΕΠ κατά τη μεταβατική περίοδο, τόνιζαν ότι τα πιστοποιητικά αυτά θα έχουν ισχύ μέχρι 31-12-2007, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι φορείς που τα εξέδωσαν θα πιστοποιηθούν από τον ΟΕΕΚ, διαδικασία που ήδη έχει ολοκληρωθεί, το σημαντικό αυτό στοιχείο δεν αναφέρεται πουθενά στο εν λόγω δημοσίευμα.

Είναι προφανές ότι η δημοσιοποίηση αυτής της «λεπτομέρειας» θα ακύρωνε την επιχειρηματολογία του εν λόγω δημοσιεύματος.

Για την πληρέστερη, υπεύθυνη και ακριβή ενημέρωση της κοινής γνώμης, επισημαίνουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001, η απόδειξη γνώσης χειρισμού Η/Υ, ως απαραίτητο προσόν για διορισμό στο δημόσιο, απεδεικνύετο με υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου.
2. Μεταγενέστερο ΠΔ και συγκεκριμένα το ΠΔ 347/2003 (31.12.2003) προέβλεπε ότι, μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από τη δημοσίευσή του, δηλαδή από 01.01.2005, η προβλεπόμενη γνώση Η/Υ θα διαπιστωνόταν, αποκλειστικά, με πιστοποιητικά διεθνώς αναγνωρισμένα που χορηγούνταν από φορείς, οι οποίοι εφαρμόζουν αξιόπιστες διαδικασίες πιστοποίησης. Ωστόσο, το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα δεν καθόριζε ούτε ποια είναι αυτά τα πιστοποιητικά, ούτε το ποιος θα διαπίστωνε κατά πόσο οι φορείς οι οποίοι τα χορηγούν εφαρμόζουν αξιόπιστες διαδικασίες πιστοποίησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απίστευτη σύγχυση μεταξύ των ενδιαφερομένων για πρόσληψη στο δημόσιο.
3. Τα Υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ευρισκόμενα προ μιας τέτοιας ασαφούς κατάστασης ως προς τι σημαίνει και ποια είναι τα «διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά» καθώς το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα δεν προέβλεπε μηχανισμό ελέγχου της αξιοπιστίας των διαδικασιών πιστοποίησης, προχώρησαν, μετά από συνεννόηση στην έκδοση Νόμου και Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 44/9.3.2005), με τα οποία ορίζεται ότι, από 1-1-2006, πιστοποιητικά πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ που αναγνωρίζονται από το ελληνικό δημόσιο είναι μόνο τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από φορείς, οι οποίοι πιστοποιούνται από τον ΟΕΕΚ.
4. Η διαδικασία πιστοποίησης των φορέων αυτών από τον ΟΕΕΚ και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια θα καθορίζονταν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΟΕΕΚ. Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίθηκε αναγκαίο να προηγηθεί η εκπόνηση μελέτης, η οποία θα αναφέρονταν στον εκτενή προσδιορισμό και την εφαρμογή ενός συστήματος πιστοποίησης και ελέγχου φορέων χορήγησης επάρκειας στη χρήση Η/Υ. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε από Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Υπουργό Παιδείας Κα Μαριέττα Γιαννάκου και είχε ως μέλη εννέα πανεπιστημιακούς (από τα Πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Πατρών, Πελοποννήσου, Αθηνών και Κρήτης), έναν εκπρόσωπο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και έναν εκπρόσωπο από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (Ε.Λ.Ο.Τ.).
5. Η Επιτροπή κατέθεσε τη μελέτη της την 31/10/2005, ολοκληρώνοντας ένα απαιτητικό έργο μέσα σε πέντε μήνες, παρά τη μεσολάβηση και των θερινών διακοπών. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη την 1.12.2005 και απέσπασε τα θετικά σχόλια του συνόλου των εμπλεκομένων στα ζητήματα πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής.
6. Σήμερα, βρισκόμαστε στο στάδιο κατά το οποίο ο ΟΕΕΚ έχει ήδη πιστοποιήσει τους τέσσερις (4) φορείς, τα πιστοποιητικά των οποίων, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ, αναγνωρίζονταν κατά τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή μέχρι 31.12.2005. Δύο ακόμα φορείς έχουν υποβάλει την προβλεπόμενη αίτηση στον ΟΕΕΚ.

Εξ’ όσων αναλυτικά αναφέρθηκαν νομίζουμε ότι είναι δίκαιη και εύλογη η απορία γιατί ποτέ στο παρελθόν της προχειρότητας και της αφερεγγυότητας των διαδικασιών πιστοποίησης δεν τέθηκαν παρόμοια ζητήματα, αλλά τίθενται σήμερα που οι διαδικασίες αυτές υπακούουν σε διεθνή πρότυπα και σε κανόνες διαφάνειας και αξιοπιστίας οριζόμενους και ελεγχόμενους από την Πολιτεία.

Μήπως όλοι αυτοί που εγείρουν σήμερα ζητήματα γύρω από την πιστοποίηση γνώσεων πληροφορικής είναι οι ίδιοι που εξυπηρετούνται από τη διαιώνιση της ασάφειας και την ανυπαρξία κανόνων και αρχών στο σύστημα;

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved