nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών: Μηνύματα ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, Γ.Γ. Ισότητας (7/3/06)


Μηνύματα ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, Γενικής Γραμμαρείας Ισότητας για την αυριανή Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών


ΓΣΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 7 Μαρτίου 2006
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Με αφορμή την 8η Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας χαιρετίζει τις ελληνίδες εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, νέες.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το γυναικείο ημερομίσθιο ήταν μόλις το μισό του ανδρικού. Από τότε μέχρι σήμερα, οι ελληνίδες έδωσαν σημαντικούς αγώνες, συμπαρατασσόμενες με το ευρύτερο λαϊκό και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ωστόσο, παρά τους αγώνες και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότιμη επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών και την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, εξακολουθούν να επιβιώνουν οι διακρίσεις και ανισότητες εις βάρος των γυναικών, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, οι χαμηλές αμοιβές και συντάξεις.
Οι γυναίκες αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, τις απολύσεις, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Αποτελούν προνομιακή ομάδα για τη μερική απασχόληση, τις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη εργασία, τη μαύρη εργασία. Ήδη, τις τελευταίες μέρες διαφαίνεται (από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου της Ε.Ε. για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ισότητας των ευκαιριών, Βλαντιμίρ Σπίντλα) ότι με
«πρόσχημα» την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επιχειρείται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών.
Παρά τις σημαντικές θεσμικές κατακτήσεις, η συμμετοχή της γυναίκας στους δημοκρατικούς θεσμούς παραμένει μικρή: η συμμετοχή των γυναικών στα τρία βάθρα της δημοκρατίας - κοινοβούλιο, τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικάτα
είναι χαμηλότερη του 10%. Η απουσία των γυναικών από τα «κοινά» οφείλεται στις διακρίσεις στην απασχόληση, στην άνιση κατανομή των υποχρεώσεων του οικογενειακού βίου, στην προβολή στρεβλών προτύπων από τα μέσα ενημέρωσης, και κυρίως - στην κρίση αντιπροσώπευσης του πολιτικού συστήματος.
Σήμερα, ακόμη περισσότερο, οι αγώνες της γυναίκας για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας ανδρών-γυναικών στη δουλειά, τις αμοιβές, τα δικαιώματα, στα οικογενειακά
«βάρη», στη συμμετοχή στα κοινά πρέπει να ενταθούν και να συνδεθούν με τους κοινούς αγώνες μέσα στο συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα. Αγώνες που δίνει καθημερινά η ΓΣΕΕ. Αγώνες, που θα συγκλίνουν στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 15 Μάρτη και στο Συλλαλητήριο στο Πεδίο Αρεως στις 12:00.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

------------------------------------

ΑΔΕΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα, 7 Μαρτίου 2006
Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Γραμματεία Γυναικών της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο Τομέα αλλά και γενικότερα στις γυναίκες εργαζόμενες όλης της χώρας, όλου του κόσμου.
Η γυναίκα σήμερα παρά τις προσπάθειές της τις τελευταίες δεκαετίες για επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη, εξακολουθεί να παραμένει στο περιθώριο και ένα μικρό ποσοστό αυτών κατέχει θέσεις ευθύνης, αποτελεί δε το πρώτο θύμα των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η ανεργία στις γυναίκες ξεπερνά το 15% έναντι 6% που είναι στους άνδρες, η πλειοψηφία δε των εργαζομένων που κάνει χρήση των ελαστικών μορφών εργασίας είναι γυναίκες.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλες τις γυναίκες εργαζόμενες να αντισταθούν στην επίθεση που γίνεται ενάντια στις κατακτήσεις τους αλλά με τους αγώνες τους να επιβάλλουν την υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων που αφορούν τη γυναίκα εργαζόμενη στο Δημόσιο αλλά και ολόκληρη την κοινωνία :
1. Καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα της αυξανόμενης ανεργίας των γυναικών
2. Ενιαία σχέση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο
όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης
3. Όχι στη διεύρυνση του ωραρίου
– 35ωρο, 5νθήμερο, συνεχές.
4. Εξασφάλιση ίσως ευκαιριών για εργασία και επαγγελματική εξέλιξη (προαγωγές κλπ) και για τα δύο φύλα
5. Αναγνώριση της προσφοράς της γυναίκας στην οικογένεια όσον αφορά τα ασφαλιστικά της δικαιώματα
6. Μέτρα που αφορούν την προστασία της μητρότητας και της οικογένειας
7. Κατοχύρωση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους
ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών με πλήρη ωράρια δωρεάν
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παλεύοντας για την υλοποίηση των διεκδικήσεών της και την ενημέρωση των συναδέλφων εξέδωσε έντυπο υλικό (αφίσα
ανακοίνωση). Πραγματοποιεί συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα 8/3/2006 ώρα 12.15)
Διοργανώνει συγκέντρωση συνδικαλιστριών μέσα στο Μάρτη και προβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για την τροποποίηση του Υπαλληλικού Κώδικα όσον αφορά την προστασία της μητρότητας.

--------------------------------------

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΙΣΟΤΗΤΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Τρίτη, 7 Μαρτίου 2006
Μήνυμα της Γενικής Γραμματέως Ισότητας κ. Ευγενίας Τσουμάνη για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών 8 Μαρτίου 2006

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών δεν είναι ημέρα γιορτής. Αποτελεί μία ημέρα προβληματισμού και σκέψης σχετικά με την αξία της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής. Η Ημέρα αυτή είναι μία αφορμή για να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κοινωνία.
Η ισότητα δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα. Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό. Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας με σημαντική διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. Η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας επιβεβαιώνει την κρισιμότητα των θεμάτων ισότητας για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών μας.
Στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Γυναικών στο Πεκίνο το 1995 ενδυναμώθηκαν τα δικαιώματα των γυναικών ως ανθρώπινα δικαιώματα και υπογραμμίστηκε ότι κάθε μορφής βία σε βάρος τους εκφράζει διάκριση λόγω φύλου. Η Πλατφόρμα του Πεκίνου αποτελεί ένα συνολικό βήμα μπροστά για την ισότητα σ’ όλο τον κόσμο.
Σήμερα επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών αντιμετωπίζοντας με νέους θεσμούς την βία καθώς και την προώθηση των ίσων ευκαιριών ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης που αποτελεί την βάση για την ισοτιμία αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Βασικός παράγοντας στην επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η συμμετοχή μιας κρίσιμης μάζας γυναικών διαμορφώνει πολιτικές αποφάσεις που εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας.
Η ισόρροπη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ενδυναμώνει τη δημοκρατία και εμπλουτίζει την σωστή διακυβέρνηση.
Σήμερα παρόλο που πραγματοποιείται πρόοδος στην συμμετοχή των γυναικών στις αποφάσεις, ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα.
Χρειάζεται εγρήγορση.
Χρειάζονται μέτρα για την αύξηση και επιτάχυνση της συμμετοχής τους.
Χρειάζεται να επιτευχθεί η ουσιαστική επιρροή τους στις αποφάσεις.
Η Κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί .
Η Πολιτεία συντονίζει τις δράσεις της.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας συμβάλλει στην προετοιμασία των υποψηφίων γυναικών για το ρόλο αυτό προσφέροντας τεχνική υποστήριξη και ειδική επιμόρφωση. Επίσης συνεχίζει και ενισχύει τις δράσεις της για την άρση των στερεοτύπων μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Δημιουργούμε νέους θεσμούς, νέους μηχανισμούς για τη γενικότερη προώθηση της αντίληψης της ισότητας και του διαλόγου, καθώς και του ενεργού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών.
Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση των αποφάσεων θα ενισχύσει τους ευρύτερους στόχους της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της πλήρους κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις μέρες μας η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν αποτελεί μόνο μια απαίτηση κοινωνική και δημοκρατική. Είναι μια επείγουσα ανάγκη για εκατομμύρια γυναίκες, είναι μια δυναμική που έχουν ανάγκη τόσο η οικονομία, όσο και οι κοινωνίες μας.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved