nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το υπουργείο Παιδείας για τις καταγγελίες κατά ιδιωτικών τεχνικών εκπαιδευτηρίων (13/4/06)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 13 Απριλίου 2006

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία αναφέρονται σε καταγγελίες του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ, αναφορικά με παράνομες πράξεις και ενέργειες Ιδιωτικών Τεχνικών Εκπαιδευτηρίων, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας διευκρινίζονται τα εξής:

Από της ανάληψης της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, περιήλθαν σε γνώση της πληροφορίες περί ελλιπών, ή ακόμα και παντελούς απουσίας ελέγχων στη διαδικασία λειτουργίας ορισμένων ιδιωτικών Τεχνικών Εκπαιδευτηρίων.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Διευθυντών και Προϊσταμένων Γραφείων Εκπαίδευσης, δόθηκε εντολή από την Κα Υπουργό Παιδείας για την διενέργεια ελέγχων στη διαδικασία λειτουργίας των ιδιωτικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψαν πράγματι παρατυπίες σε αρκετά ιδιωτικά ΤΕΕ, για τις οποίες διατάχθηκε η άμεση διερεύνηση και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε αυτές.

Ειδικότερα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου γίνεται μάλιστα και συγκεκριμένη αναφορά εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ, επισημαίνονται τα εξής:

α) Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάλεσαν τους ιδιοκτήτες όλων των ιδιωτικών ΤΕΕ και τους επέστησε την προσοχή στην πιστή τήρηση των διατάξεων που αφορούν στις εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτησης μαθητών, τήρησης των ωρολογίων προγραμμάτων, διοριστήρια εκπαιδευτικών, κλπ.

β) Παραλλήλως, επειδή υπήρχαν φήμες ότι κατά το παρελθόν, συστηματικά πραγματοποιούντο εγγραφές μαθητών ακόμα και την παραμονή των εξετάσεων σε κάποια ιδιωτικά ΤΕΕ και προς αποτροπή αυτού του φαινομένου, αμέσως μετά την λήξη της περιόδου των εγγραφών, τα μαθητολόγια των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, σφραγίσθηκαν από τα κατά τόπους αρμόδια Γραφεία Εκπαίδευσης, προκειμένου να μην υπάρξει έστω και η παραμικρή υπόνοια παρανομίας.

γ) Τέλος, εδόθησαν αυστηρότατες εντολές στους Προέδρους των Μικτών Επιτροπών Εξετάσεων, για την άψογη διεξαγωγή τους.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν, σε όσες περιπτώσεις υπήρξαν ενδείξεις διάπραξης παραβάσεων, ή πειθαρχικών παραπτωμάτων, διετάχθη άμεσα η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) σε βάρος ιδιοκτητών και Διευθυντών ιδιωτικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων.

Η Ένορκη αυτή Διοικητική Εξέταση, έχει ήδη ολοκληρωθεί και εντός των επομένων ημερών εισάγεται στα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα (ΠΥΣΔΕ - ΑΠΥΣΔΕ) για τον καταλογισμό ευθυνών και επιβολή ποινών.

Παραλλήλως, στις 10 Ιανουαρίου 2006, διετάχθη συμπληρωματική ΕΔΕ για τους εκπαιδευτικούς των εν λόγω ιδιωτικών ΤΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στις 22 Ιουνίου 2005 και 11 Απριλίου 2006, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία Λάρισας για φαινόμενα παράτυπων εγγραφών, μη καταχώρησης απουσιών, παραποίησης επισήμων βιβλίων και παράνομης χορήγησης τίτλων σπουδών.

Σε ότι αφορά στον Νομό Τρικάλων διαπιστώθηκε ότι κατά το σχολικό έτος 2003-04, δύο μαθήτριες ενώ φοιτούσαν στον Β’ κύκλο σπουδών, ταυτόχρονα είχαν προσληφθεί και εργάζονταν ως αναπληρώτριες σε ΤΕΕ της Ηγουμενίτσας. Αμέσως διετάχθη ΕΔΕ και με απόφαση του ΠΥΣΔΕ Τρικάλων επεβλήθηκε στον μεν ιδιοκτήτη του ΤΕΕ χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, στους δε εκπαιδευτικούς, η ποινή της κράτησης από 1 έως 3 μηνιαίων αποδοχών.

Την απόφαση αυτή, η Κα Υπουργός Παιδείας, ανέπεμψε στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο, προκειμένου να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις.

Παρόμοιο φαινόμενο διαπιστώθηκε και σε άλλο ιδιωτικό Τεχνικό Εκπαιδευτήριο στο Νομό Τρικάλων, για το οποίο είχε ήδη από το 2003 διεξαχθεί ΕΔΕ, η οποία όμως ήταν ελλιπέστατη και για τον λόγο αυτό, διετάχθη συμπληρωματική, η οποία έχει ολοκληρωθεί και εντός των ημερών παραπέμπεται στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ποινική διαδικασία.

Εξ όσων αναλυτικά αναφέρονται, καθίσταται σαφές ότι εν αντιθέσει με το παρελθόν, η βούληση της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι τόσο η αυστηρή τήρηση της διαφάνειας και της νομιμότητας, όσο και η τιμωρία όσων εμπλέκονται σε έκνομες δραστηριότητες στον χώρο της εκπαίδευσης, αμαυρώνοντας το έργο και την προσφορά των χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται τέλος ότι με το νέο Νομοθετικό πλαίσιο για την Τεχνική εκπαίδευση που κατατίθεται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, αφενός μεν αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται πλήρως η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αφετέρου δε θωρακίζεται από τέτοιου είδους φαινόμενα που το μέχρι τούδε ισχύον πλαίσιο, δυστυχώς δεν απέτρεπε αποτελεσματικά.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved