nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η συνέντευξη Γιαννάκου για το προσχέδιο των ΑΕΙ (21/6/06)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κ. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: …στη δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο πρότασης για τις αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας στο θεσμικό πλαίσιο για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλή σας ημέρα. Μαζί με τον Υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Καραμάνο και τον Ειδικό Γραμματέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κ. Κυριαζή δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα προσχέδιο πρότασης για δημόσιο διάλογο που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ιδίως στην Πανεπιστημιακή.

Θα θυμάστε ότι την Τρίτη της προηγουμένης εβδομάδος είχα υποσχεθεί ότι αυτή τη βδομάδα θα δώσουμε αυτή την πρόταση στη δημοσιότητα. Η πρόταση αυτή αφορά αποκλειστικά στην αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ενδεχόμενες αλλαγές του Συντάγματος που θα επισυμβούν μετά τις επόμενες γενικές εκλογές.

Έτσι λοιπόν δίνεται η ευκαιρία και στον ελληνικό λαό να αποφασίσει και μέσω των γενικών εκλογών αν θέλει ή όχι αλλαγές στο Σύνταγμα. Η πρόταση λοιπόν αφορά αποκλειστικά στην αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου.

Το καλό Δημόσιο Πανεπιστήμιο καταρχήν είναι καλό για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις αφού, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτοί που έχουν πολύ μεγάλη οικονομική επάρκεια μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους όπου θέλουν και σε όποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού επιθυμούν.

Η χώρα μας έχει αναλάβει κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης τη δέσμευση να συμβάλει στη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και το 2010 θα γίνει γενική αποτίμηση σε όλο το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων χωρών που συμμετέχουν στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με το περιεχόμενο σπουδών, την ποιότητά τους και την επάρκεια των αποφοίτων. Εκεί λοιπόν θα κριθεί και η ουσιαστική ισοτιμία των πτυχίων.

Τα Πανεπιστήμια, όπως έχω πει πολλές φορές, έχουν τη δική τους αυταξία. Δεν είναι ουραγοί κανενός. Είναι χώροι έρευνας και εκπαίδευσης, αλλά οφείλουν παράλληλα να προσφέρουν τέτοιας ποιότητας και επιπέδου παιδεία ώστε να εξασφαλίζουν και το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων τους.

Σας υπενθυμίζω ότι επί της αρχής έχει ήδη προηγηθεί δημόσια διαβούλευση επί ένα σχεδόν χρόνο. Πρώτον, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, το οποίο έχει ως μέλη τους Πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τους Προέδρους των ΤΕΙ, τα Κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων, τις Δημόσιες Επαγγελματικές και Επιστημονικές Ενώσεις, τους κοινωνικούς εταίρους, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και βέβαια τις Ενώσεις Φοιτητών και Σπουδαστών, καθώς και στις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας που έκαναν συγκεκριμένη πρόταση, στις Συνόδους των Πρυτάνεων που κατέληξαν σε συγκεκριμένη πρόταση, στις δύο συζητήσεις που έγιναν προ ημερησίας διατάξεως και εκεί φάνηκε το ενδιαφέρον όλων των ηγεσιών των Κομμάτων για τα θέματα παιδείας και τέλος στο διαδίκτυο όπου έγινε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων. Αυτά επί της αρχής σε σχέση με τις θεσμικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση η οποία έλαβε τη λαϊκή εντολή το 2004, όπως γνωρίζετε, διαθέτει πλήρες πρόγραμμα για όλους τους τομείς πολιτικής. Από την πρώτη όμως στιγμή και ιδιαίτερα το Νοέμβριο του 2004, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επειδή η παιδεία και ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής και επειδή θέλουμε μια πολιτική μακράς πνοής, είμαστε διατεθειμένοι μέσα από διαδικασίες συνεννόησης να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύνθεση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα διαρκέσει επί πάρα πολύ χρόνο, δεν θα αμφισβητείται και θα ελέγχονται τα αποτελέσματά του, η κοινωνική του αποτελεσματικότητα για να είμαι σαφέστερη.

Απ’ αυτόν το στόχο η κυβέρνηση δεν έχει αποστεί ούτε κατά κεραία. Γι’ αυτό και σήμερα, μετά τη δημόσια διαβούλευση και τα αποτελέσματά της, όπως σας είπα προηγουμένως, δίνει στη δημοσιότητα προσχέδιο πρότασης συγκεκριμένο προς συζήτηση.

Η πρόταση αυτή αντανακλά και τα συμπεράσματα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, της Συνόδου των Πρυτάνεων, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όλων όσων παρενέβησαν κατά τη διαδικασία αυτή και βέβαια την κυβερνητική άποψη, τις κυβερνητικές θέσεις.

Καλούνται κατά συνέπεια όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο θέσεων όπως αρμόζει σε μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας το πολυτιμότερο αγαθό είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ιδίως οι νέες και οι νέοι.

Ο διάλογος αυτός μπορεί να γίνει πρώτον, μέσα από τη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως άλλωστε ζήτησε ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Δεύτερον, μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Τρίτον, μέσα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων, διότι γνωρίζετε ότι έγιναν πρυτανικές εκλογές σε πολλά Πανεπιστήμια και έχουμε νέες Πρυτανικές Αρχές από την 1η Σεπτεμβρίου. Τέταρτον, απευθείας με το Υπουργείο. Πέμπτον, μέσα από το διαδίκτυο. Το Υπουργείο αναλαμβάνει την ευθύνη ώστε κάθε πρόταση που έρχεται να αναρτάται αμέσως στο διαδίκτυο, ώστε να είναι σε γνώση όλων των ενδιαφερομένων και συμμετεχόντων. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και δημοσιότητα.

Επίσης οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων, στις οποίες αποστέλλεται αυτή τη στιγμή η παρούσα πρόταση, καλούνται να τοποθετηθούν ως Σύγκλητοι επί του σχεδίου, να υποβάλουν πιθανόν τροποποιήσεις ή και πρόσθετες συμπληρωματικές προτάσεις ή και γενικότερη δική τους πρόταση.

Το κείμενο της πρότασης αυτή τη στιγμή αποστέλλεται σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε αρχηγούς Κομμάτων, στη Βουλή, στα συνδικαλιστικά όργανα, τα οποία καλούνται επίσης να συμμετάσχουν σ’ αυτόν το διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις.

Θέλω να σημειώσω ότι η πρόταση αυτή είναι υπέρ και προς χάριν των νέων που έχουν δικαίωμα στο καλό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και προς χάριν φυσικά του μέλλοντος της χώρας, γιατί στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης στο πλαίσιο της ανάδειξης της κοινωνίας της γνώσης ως επικέντρου της κοινωνικής και οικονομικής βιώσιμης ανάπτυξης.

1. Οι καινοτομίες που προτείνονται με το σχέδιο νόμου είναι οι εξής:
· Η διεύρυνση της αποστολής των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ώστε να περιλαμβάνει τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.
· Η δημιουργία μέσω συνεργασιών με άλλα ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού πρόσφορων συνθηκών για τη διάδοση νέας γνώσης.
· Η συμβολή της εμπέδωσης της ισότητας των φύλων και της ισοπολιτείας μεταξύ ανδρών και γυναικών, κάτι που επίσης δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην αποστολή των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

2. Η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με την καθιέρωση:
· τετραετούς ακαδημαϊκού αναπτυξιακού προγραμματισμού
· διασφάλισης της οικονομικής αυτοτέλειας και την κατάργηση επιτέλους του ελέγχου σκοπιμότητας των δαπανών. Μέχρι σήμερα δεν ελεγχόταν μόνο η νομιμότητα των δαπανών, αλλά και η σκοπιμότητα, κάτι που είναι εναντίον της πραγματικής οικονομικής αυτοδιοίκησης.
· φορολογικών ελαφρύνσεων ως κίνητρων
· κατάρτισης εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή μόνο οκτώ Πανεπιστήμια έχουν κανονισμούς λειτουργίας. Γνωρίζετε δε ότι ο 1268 χρονολογείται από το 1982.

3. Διαφάνεια και δημοσιότητα στη λειτουργία όλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Τα πάντα θα δημοσιεύονται και θα αναρτώνται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο. Τα πάντα. Θα υπάρχουν Επιτροπές Δεοντολογίας και προτείνουμε να δημιουργηθεί συνήγορος των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος θα ορίσει και ειδικό προσωπικό για το ζήτημα αυτό. Ο Συνήγορος φυσικά θα είναι στη διάθεση και των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών και σπουδαστών.

4. Η στήριξη των φοιτητών. Θα υπάρξει συγκεκριμένη υπηρεσία υποστήριξης φοιτητών. Θα υπάρξουν Σύμβουλοι Σπουδών και προτείνουμε ανταποδοτικές υποτροφίες και άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια.

5. Η δωρεάν προμήθεια συγγραμμάτων από βιβλιογραφία που θα προτείνουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Θέλω να το τονίσω αυτό γιατί επί μεγάλο διάστημα τώρα, επί ένα μήνα, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις, κάποιοι για δικούς τους λόγους ισχυρίζονται ότι κόβονται τα δωρεάν συγγράμματα, ενώ αυτό έχει απολύτως διαψευστεί. Όχι μόνο δεν κόβονται, αλλά από τη βιβλιογραφία που θα καταρτίζει το Τμήμα, το Πανεπιστήμιο θα μπορεί ο φοιτητής να διαλέξει όποιο σύγγραμμα θέλει και το κόστος αυτό θα πληρώνεται από το Υπουργείο Παιδείας. Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή μόνο τα βιβλία που πληρώνει το Υπουργείο είναι κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

6. Η άμεση και καθολική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές και στις εκλογές Προεδρίας Τμημάτων. Δεν μειώνεται ούτε κατά κεραία η φοιτητική συμμετοχή, η συμμετοχή καμιάς πλευράς Εκλεκτόρων.
Θεσμοθετείται, αντί της ψηφοφορίας από Εκλέκτορες που αποστέλλονται από φοιτητικές παρατάξεις, άμεση και καθολική ψηφοφορία όλων των φοιτητών. Ανεξάρτητα από την προσέλευση και τον αριθμό των ψηφισάντων το ποσοστό παραμένει το ίδιο όπως ήταν μέχρι σήμερα. Είναι μια λύση δημοκρατική, σωστή και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι μειώνει το ποσοστό συμμετοχής.

7. Άσυλο. Ο σεβασμός της Κυβέρνησης στο άσυλο είναι δεδομένος και απόλυτος. Καμία αμφισβήτηση περί αυτού δεν μπορεί να υπάρξει. Από την τριμελή Επιτροπή ασύλου που δεν έχει θεσμοθετηθεί ποτέ στα Ιδρύματα, μεταφέρεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Το Πρυτανικό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, με τη συμμετοχή και φοιτητών είναι πενταμελές όργανο, δεν επιτρέπει σε ένα πρόσωπο να ρυθμίζει τα της απόφασης και βεβαίως είναι εκλεγμένο άμεσα και καθολικά από τους φοιτητές, από τους πανεπιστημιακούς, από τα μέλη ΕΤΕΔ, ΕΔΙΠ, τους μεταπτυχιακούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Είναι δηλαδή κίνηση προς τη διεύρυνση της δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα οποιαδήποτε επέμβαση με την πρόσκληση του Πρυτανικού Συμβουλίου θα γίνεται μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού. Κάτι, που δεν υπήρχε και δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

8. Η διάρκεια των σπουδών. Πρώτον, θεσμοθετείται απεριόριστος χρόνος διακοπής σπουδών. Αν κάποιος θέλει να διακόψει με αίτησή του τις σπουδές και να επανέλθει όποτε θέλει, σε οποιοδήποτε χρόνο θέλει στο μέλλον, είναι ελεύθερος να το κάνει. Είναι κάτι που εφαρμόζουν όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου. Δεν χρειάζεται δηλαδή να αιτιολογήσει.
Σήμερα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ενώ όλα τα καλά Πανεπιστήμια του κόσμου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Για όσους θα εγγραφούν στα Πανεπιστήμια μετά την ψήφιση του νόμου, προτείνουμε ως ανώτατο όριο διάρκειας σπουδών τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που προβλέπεται και απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου, αυξημένο κατά 50% γι’ αυτούς που θα μπουν μετά την ψήφιση του νόμου.
Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όμως μπορούν να δώσουν ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, ένα χρόνο επιπλέον παράταση εάν συντρέχουν λόγοι και κρίνει το Πανεπιστήμιο ότι συντρέχουν, χωρίς καμία παρέμβαση του Υπουργείου. Έτσι, γι’ αυτούς που είναι τετραετούς φοίτησης λέμε ότι ο χρόνος είναι 6, συν ένας χρόνος σύνολο 7. Γι’ αυτούς που είναι πενταετούς φοίτησης είναι 7,5 συν ένας χρόνος σύνολο 8,5. Γι’ αυτούς που είναι εξαετούς φοίτησης είναι 9 συν ένας χρόνος σύνολο 10 χρόνια, γι’ αυτούς που θα μπουν από εδώ και πέρα.
Για όσους ήδη φοιτούν, όπου κι αν βρίσκονται σε όποια φάση αφού συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης μπορούν να έχουν πέντε ακόμη χρόνια. Αν δηλαδή έχουν εξαντλήσει τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης στις τετραετείς σπουδές εάν έχουν περάσει και το 4ο έτος, έχουν πέντε χρόνια ακόμη. Εάν είναι στο 2ο ή στο 3ο έτος, αφού συμπληρώσουν τον ελάχιστο χρόνο τα 4, είναι ακόμη πέντε χρόνια.

9. Τα προγράμματα σπουδών. Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να διευκολύνουν τη συστηματική απόκτηση γνώσης, να υπάρχει δηλαδή επιστημονικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προγραμμάτων. Τα προγράμματα δημιουργούνται όπως γνωρίζετε, μέσα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου χωρίς να παρεμβαίνει κανείς επομένως πρέπει και τα επιστημονικά αντικείμενα και ο τρόπος που διαρθρώνεται το πρόγραμμα σπουδών, να έχει ουσιαστική επιστημονική συνάφεια και συνέχεια, εφόσον υπάρχει μεταξύ μαθημάτων.

10. Η εκλογή μελών Δ.Ε.Π. Δίδονται πρόσθετες εγγυήσεις αξιοκρατίας, δηλαδή στις εισηγητικές Επιτροπές, στα Εκλεκτορικά Σώματα δίνεται η δυνατότητα και η υποχρέωση το 1/3 των μελών του Εκλεκτορικού Σώματος και ο ένας εκ της τριμελούς εισηγητικής Επιτροπής να είναι από άλλα Πανεπιστήμια.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και κατά τις δυο προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις στη Βουλή, έγιναν σχόλια από όλα τα Κόμματα για την εσωστρέφεια του Πανεπιστημίου. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στην εξωστρέφεια, στη δυναμική του Πανεπιστημίου. Επομένως το να είναι το 1/3 των Εκλεκτορικών Σωμάτων και των εισηγητικών Επιτροπών από άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια, είναι πάλι διεύρυνση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας. Αποφεύγονται οι «διαπλοκές», αν μπορώ να το πω έτσι.

11. Δίνεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης Σχολών –αυτό είναι κάτι που άκουσα και από τους φοιτητές να το ζητούν, ακόμη κι από αυτούς που έχουν καταλάβει τις Σχολές- να μπορούν δηλαδή τα Πανεπιστήμια να προτείνουν αναδιαρθρώσεις Σχολών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν Τμήματα που δεν ανήκουν σε Σχολές, ώστε να υπάρξει καλύτερο επιστημονικό έργο και καλύτερος συντονισμός.

12. Βεβαίως εφ' εξής προτείνουμε οι νέες Σχολές και Τμήμα να τελούν υπό συγκεκριμένες εγγυήσεις επιστημονικής αποτίμησης, δηλαδή χωρίς μελέτες επιστημονικού, οικονομικού χαρακτήρα και μελέτες σκοπιμότητας τις οποίες θα υποβάλλει το Πανεπιστήμιο, προτείνουμε να μην γίνεται δεκτή η ίδρυση καμίας Σχολής ή Τμήματος.
Διότι έχουν γίνει πάρα πολλά σχόλια για τις 82 Σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που δημιουργήθηκαν από κοινοτική χρηματοδότηση σε προηγούμενα χρόνια - εσείς οι ίδιοι που είστε παρόντες εδώ έχετε κάνει παρόμοια σχόλια. Είναι απόλυτη ανάγκη όταν δημιουργείται μια Σχολή να υπάρχουν όλες οι συνθήκες βιωσιμότητας, όλες οι προϋποθέσεις και η χρηματοδότηση.

13. Ενισχύουμε το ρόλο των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και της Κοσμητείας από πλευράς αρμοδιοτήτων. Μεταφέρονται περισσότερες αρμοδιότητες στη Γενική Συνέλευση και αυτό είναι δημοκρατικότερο, όπως το αντιλαμβάνεστε, καθώς και στην Κοσμητεία η οποία ταυτόχρονα έχει και την ευθύνη μέσα από ένα πλαίσιο επιστημονικού αντικειμένου συναφούς μεταξύ των Τμημάτων. Υπάρχουν Σχολές που έχουν διαφορετικές ανάγκες κάθε φορά. Αυτό είναι λοιπόν μεταφορά αρμοδιοτήτων σε πιο διευρυμένα Σώματα.

14. Τέλος επισήμως πλέον προτείνουμε η ανώτατη εκπαίδευση να χωριστεί σε πανεπιστημιακό και τεχνολογικό τομέα. Γνωρίζετε και σας έχω πει πολλές φορές πως από λάθος χειρισμούς κατέληξαν, μετά από δέκα χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα ΤΕΙ να στερηθούν των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Γνωρίζετε επίσης ότι χάρη στις προσπάθειες αναβάθμισης του ακαδημαϊκού προφίλ των ΤΕΙ τα τελευταία δυο χρόνια, τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν αρχίσει να εγκρίνονται. Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε 1860 θέσεις μελών Δ.Ε.Π. με προσόντα, όλα τα προσόντα που απαιτούνται για την ανώτατη εκπαίδευση. Εμείς θέλουμε να ξεκαθαριστεί στο νόμο ότι ο τεχνολογικός τομέας στα ΤΕΙ είναι πραγματικά ανώτατη εκπαίδευση.
Αυτές είναι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε, δίνοντας αυτή την πρόταση στη δημοσιότητα. Έχοντας παρακολουθήσει όχι μόνο τώρα αλλά από την πρώτη ημέρα που είμαστε στην ηγεσία, τις απόψεις όλων, το τι έχουν πει στη Βουλή, το τι λένε στα επιστημονικά συνέδρια, το τι λένε οι φοιτητικές παρατάξεις, το τι έχουν περάσει στο site τους μάλλον σε ορισμένα σημεία η πρόταση του Υπουργείου είναι δημοκρατικότερη και πολύ πιο ανοιχτή. Γιατί τα Πανεπιστήμια είναι σήμερα ό,τι ισχυρότερο και σημαντικότερο υπάρχει σε όλο τον κόσμο, για την επένδυση στο μέλλον.
Θέλω να ευχαριστήσω εν κατακλείδι όλους τους συνεργάτες μου, τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό Γραμματέα οι οποίοι δούλεψαν με πολύ μεράκι και κέφι και πεποιθήσεις για να δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που εργάστηκαν μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας αλλά κι ένα πολύ μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών με τους οποίους επικοινωνούμε συνεχώς, με τους οποίους έχουμε συζητήσει και που δεν έχουν επιλεγεί ως συνομιλητές, παρά μόνο με κριτήριο την επάρκειά τους, τη δυνατότητά τους, το prestige τους εδώ και στο εξωτερικό.
Το Υπουργείο Παιδείας σε αυτή την υπόθεση, το γνωρίζετε αποδεδειγμένα, ουδέποτε προσπάθησε να ασκήσει κομματική πολιτική. Η Κυβέρνηση συνολικά θέτει αυτή την πρόταση σε διάλογο όπως σας είπα. Ο διάλογος θα γίνει όσο χρειαστεί. Πιστεύουμε ότι η διαφωνία είναι κι αυτή επίκεντρο της δημοκρατίας και προάγει τα πράγματα.
Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι -στους οποίους όπως είπα αυτή τη στιγμή αποστέλλεται η παρούσα πρόταση- να συμμετάσχουν στο διάλογο, να στείλουν τις προτάσεις τους μέσα από όλα τα fora και τις διαδικασίες που περιέγραψα πριν.
Θεωρούμε ότι η υπόθεση αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν αφορά μόνο στο μέλλον, αλλά αφορά στο σύνολο της κοινωνικής αποτελεσματικότητας της χώρας μας και ευελπιστούμε ότι όλοι θα θελήσουν να συμβάλουν. Άλλωστε ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων ήδη με διάφορους τρόπους έχει δώσει δημόσια τις αντιλήψεις και τις προτάσεις του, πολλές από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί εδώ στην πρόταση – προσχέδιο. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ κα Υπουργέ, να περάσουμε στις ερωτήσεις σας.
ΑΠ. ΛΑΚΑΣΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Καλημέρα σας καταρχήν. Θέλω να σας ρωτήσω το πρώτο είναι πως θα ρυθμιστούν οι υπάρχοντες αιώνιοι φοιτητές δηλαδή αυτοί ο οποίοι έχουν ξεπεράσει και το μίνιμουμ των χρόνων που προβλέπεται απ’ τις σχολές τους.

Το δεύτερο είναι σχετικά με το χρόνο του διαλόγου. Γιατί τελικά δεν προκρίθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου εντός του καλοκαιριού, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν; Κρίνετε ότι ο διάλογος δεν είναι επαρκής; Και τελικά αυτός ο διάλογος πως θα οργανωθεί; Ωραία όλα αυτά για τη δημόσια διαβούλευση, αλλά πως θα μορφοποιηθούν σε κάποιες αλλαγές, σε κάποιες προτάσεις για αλλαγές επί του προσχεδίου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λακασά καταρχήν να επαναλάβω ότι γι’ αυτούς που λέτε αιώνιους, όσα χρόνια και να έχει κανείς στο Πανεπιστήμιο, εφόσον έχει ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο - ας πάρουμε για παράδειγμα ένα φοιτητή της Ιατρικής - 6 χρόνια είναι ο ελάχιστος χρόνος για να τελειώσει τις σπουδές. Αυτός μπορεί να έχει ήδη 20 χρόνια στο Πανεπιστήμιο, του δίνουμε άλλα 5. Όσα χρόνια και αν έχει απ’ την ώρα που ξεπέρασε το ελάχιστο όριο σπουδών, προτείνουμε να δοθούν 5 χρόνια. Όσα χρόνια και να έχει.

Ας σημειωθεί βέβαια ότι ορισμένοι οι οποίοι είναι σε κάποιο δεύτερο πτυχίο και το έχουν σχεδόν ξεχάσει, ίσως και να μην ενδιαφέρονται πια. Το καταλαβαίνετε. Ρωτήσατε για το διάλογο. Πρέπει να σας πω ότι πράγματι απ’ τα στοιχεία που έχω 9 σημαντικά νομοσχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης πέρασαν σε θερινά τμήματα.

Δεύτερον, δεν ισχυριζόμαστε εμείς ότι η Βουλή δε λειτουργεί σωστά στα θερινά τμήματα. Αλίμονο, είναι θεσμός. Όμως, θεωρούμε ότι το θέμα είναι σοβαρό και μείζον, πρόκειται για τροποποίηση εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος και δε θέλουμε να αποκλίνουμε ούτε στο ελάχιστο απ’ τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Σας υπενθυμίζω ότι στις 6 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία τον Ιούνιο είχα πει ότι θα έρθει πρόταση συγκεκριμένη πια προς περαιτέρω συζήτηση. Μετά απ’ τους Πρυτάνεις, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και τη διαβούλευση επί της αρχής, αυτή τη στιγμή έχουμε συγκεκριμένη πρόταση.

Επομένως ο διάλογος μπορεί να οργανωθεί υπό τη μορφή ακροάσεων μέσα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που όπως είπα έχει ζητήσει και ο κ. Παπανδρέου. Πάλι μέσα στο ΕΣΥΠ, απευθείας με το Υπουργείο. Πάντως ένα έχει σημασία. Ότι ο διάλογος θα είναι ανοιχτός και δημόσιος, ότι αυτά που λέμε στο διάλογο πρέπει να τα λέμε και έξω. Δε μπορούμε να έχουμε δύο διαφορετικές φωνές.

Όπως σας υποσχέθηκα, οποιαδήποτε πρόταση έρχεται θα μπαίνει από εμάς, υπ’ ευθύνη μας αμέσως στο διαδίκτυο. Το «όσο χρειαστεί» δε σημαίνει ότι είναι ένας ατέρμον διάλογος. Το καταλαβαίνετε άλλωστε, όλα είναι πεπερασμένα. Αλλά έχουμε την αίσθηση επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερομένων έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταθέσει ήδη προτάσεις και δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να τις πάρει πίσω ότι θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που έρχεται και να φέρουμε κάποια στιγμή στην ολομέλεια το νόμο εφόσον θα έχει επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συνεννόηση.

Πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν είναι περίεργο, γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μερικές φορές στην Ελλάδα η κουλτούρα διαλόγου ξεφεύγει απ’ τα πλαίσια που μπορεί να δείτε στην Ολλανδία, στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες.

Εμείς επίσης δεν ενοχοποιούμε τις απόψεις. Συναντά κανείς συχνά το φαινόμενο στην Ελλάδα να ζητούν τις απόψεις σου για να καταδικάσουν εσένα προσωπικά, επειδή δεν τους αρέσουν. Ο διάλογος όμως γίνεται επί διαφορετικών απόψεων. Δεν ενοχοποιούμε τις απόψεις. Και υπ’ αυτή την έννοια και όσα εγράφησαν περί διαρροών και άλλα, είναι προϊόντα του γενικοτέρου διαλόγου, δεν είναι διαρροές.

Επομένως πρέπει να αποφεύγουμε αν κάποιος πει κάτι, να θεωρούμε σώνει και καλά ότι αυτό είναι ήδη μια απόφαση, ότι κάποιος τον έβαλε να το πει ή ότι είναι διαρροή. Ελεύθερος και ανοιχτός διάλογος κ. Λακασά. Να τα πουν όλοι όλα, μπροστά σε όλους, για να δούμε τι λεει ο καθένας.

Μ. ΠΑΠΑΒΛΑΧΟΥ («ALPHA»): Καλημέρα σας. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ρωτήσω εάν η διακοπή φοίτησης ισχύει για όλους και για τους τωρινούς φοιτητές και για τους μελλοντικούς φοιτητές. Αυτοί που θα εγγραφούν στα Πανεπιστήμια μετά τη ψήφιση του νόμου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τους πάντες. Είναι ένα δικαίωμα φοιτητών που υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Με συγχωρείτε που σας διακόπτω για να το ξεκαθαρίσω. Αυτό μπορεί να γίνει για λόγους μητρότητας, διότι ο χρόνος αυτός της διακοπής δεν θα υπολογίζεται μέσα στη διάρκεια σπουδών. Είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος. Για λόγους ασθενείας, για λόγους οικογενειακών βαρών, για λόγος κάποιας δυνατότητας που ανοίγεται στο επάγγελμα π.χ. ή κάπου αλλού και κάποιος κάνει κάποιους άλλους προγραμματισμούς.

Είναι μέσα στην ελευθερία του φοιτητή να ζητήσει οποιαδήποτε στιγμή διακοπή σπουδών με αίτησή του και να ζητήσει επάνοδο πάλι με αίτησή του. Ο χρόνος αυτός που θα λείπει είναι λευκός χρόνος. Δεν θα υπολογίζεται μέσα στη διάρκεια σπουδών.

Μ. ΠΑΠΑΒΛΑΧΟΥ («ALPHA»): Ωραία. Και το άλλο που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Εάν έχετε κάποια σαφή εικόνα για το πόσοι είναι οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές και πως υπολογίζονται. Είναι δηλαδή αυτοί που συνεχίζουν να εγγράφονται για συνεχόμενα εξάμηνα ή είναι αυτός που μπορεί να εγγράφηκε ένα εξάμηνο και μετά να τα παράτησε και να είναι 5-6 χρόνια η πρώτη του εγγραφή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει και μία σειρά φοιτητών που έχουν πάρει ένα πτυχίο, έχουν αρχίσει ένα δεύτερο, αλλά εν τω μεταξύ το είδος εργασίας, όλα αυτά της ζωής, το έχουν ξεχάσει. Αυτοί να μπορούν να έχουν ένα κίνητρο για να το πάρουν το πτυχίο. Πάντως όταν γίνει γενική αξιολόγηση και αποτίμηση, δεν είναι σωστό να φαίνεται στα Πανεπιστήμια ότι θεωρούνται αιώνιοι φοιτητές οι μισοί φοιτητές. Αυτοί που είναι μέσα στις λίστες των Πανεπιστημίων.

Και επιπλέον πρέπει να λάβει γνώση και το Πανεπιστήμιο, αν κάποιοι απ’ αυτούς έχουν αποβιώσει, έχουν φύγει στο εξωτερικό για πάντα, δεν ενδιαφέρονται. Δηλαδή πρέπει να δει το δυναμικό του το Πανεπιστήμιο.

Μ. ΠΑΠΑΒΛΑΧΟΥ («ALPHA»): Οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς.

Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλημέρα κυρία Υπουργέ. Καταρχήν μια διευκρίνιση, συμπλήρωμα στην ερώτηση της συναδέλφου. Είπατε ότι η διακοπή φοίτησης θα ισχύει για όλους, άρα και για τους σημερινούς. Για μία φορά ή για περισσότερες; Ή για όσες θέλει ο καθένας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εδώ δεν έχουμε σημειώσει, αλλά η πρότασή μας, αυτό θα μπει στο διάλογο, είναι να μπορεί να ισχύει και δεύτερη φορά, αλλά αιτιολογημένα. Γιατί καταλαβαίνετε ότι πρέπει να υπάρχει και μία λογική προγραμματισμού. Όπως υπάρχει απ’ τα ίδια τα Πανεπιστήμια, να υπάρχει και απ’ τους φοιτητές.

Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Οπότε οι ερωτήσεις είναι δύο. Καταρχήν εφόσον έχουμε όλα αυτά, δηλαδή ενδεχομένως και δεύτερη διακοπή κλπ, τη νόημα έχει να μπει όριο φοίτησης, εφόσον πλέον διευρύνεται τόσο πολύ το πράγμα, που κάποιος θα μπορεί να κάνει μια διακοπή και να επανέρχεται όποτε θέλει, οπότε ουσιαστικά έχουμε ξεφύγει απ’ την έννοια του αιώνιου φοιτητή, αλλά έχουμε το διακεκομμένο φοιτητή.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά το άσυλο. Το προηγούμενο καθεστώς θυμάμαι καλά, έλεγε ότι επιτρέπεται η επέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση διάπραξης αυτοφώρων κακουργημάτων. Δεν το βλέπω εδώ. Αυτό θα σταματήσει να ισχύει; Δηλαδή πλέον η αστυνομία θα επεμβαίνει μόνο κατόπιν άδειας του Πρυτανικού Συμβουλίου ή κάτι λείπει που δεν το έχω δει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αρχίζω απ’ το δεύτερο. Αυτό δεν το έχουμε ξαναγράψει γιατί ισχύει. Δεν έχουμε καταργήσει τη διάταξη. Ότι ακριβώς έλεγε ο νόμος. Εμείς διατηρούμε απολύτως ότι έλεγε προηγουμένως, άρα σεβόμαστε πιο πολύ το άσυλο, διότι βάζουμε και δικαστικό λειτουργό και σε πιο διευρυμένο σώμα εκλεγμένο από όλους.

Η διακοπή δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα κ. Μάστορα. Η διακοπή είναι δικαίωμα των φοιτητών σε όλο τον κόσμο. Όταν ζητάει διακοπή σημαίνει ότι αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότητα και μπορεί μετά να επανέλθει. Αυτός ο χρόνος δεν υπολογίζεται, δεν πηγαίνει να δώσει μαθήματα. Δεν έχει σχέση αυτό με τους αιώνιους φοιτητές.

Γνωρίζουμε ανθρώπους οι οποίοι, εγώ γνωρίζω ανθρώπους στο εξωτερικό που έχουν μία διακεκριμένη επαγγελματική θέση. Άφησαν κάποια στιγμή ένα πτυχίο το οποίο ήταν δεύτερο πτυχίο διότι ήταν σημαντική αυτή η θέση και όταν πήραν σύνταξη μπορεί να ήθελαν να τελειώσουν. Είναι βέβαια ένα τραβηγμένο από ηλικιακής πλευράς παράδειγμα, αλλά μη συγχέεται τη διακοπή για λόγους που ο καθένας θεωρεί, με τα υπόλοιπα, με τη διάρκεια φοίτησης.

Αυτό είναι δικαίωμα και είναι καθαρή σχέση με το Πανεπιστήμιο. Π.χ. θέλω να αποκτήσω παιδιά και θέλω να διακόψω τις σπουδές μου χωρίς να χάσω την εγγραφή μου στο Πανεπιστήμιο για τόσο διάστημα. Εγώ είμαι άρρωστος κ.ο.κ. Είναι δικαίωμα που το έχουν όλα τα καλά Πανεπιστήμια του κόσμου.

Μ. ΝΙΚΟΛΑΡΑ («ΝΕΤ»): Ήθελα να επιστρέψω στο θέμα του διαλόγου και το ποια διαδικασία θα είναι αυτή που θα ακολουθηθεί αν έχετε καταλήξει σε κάτι τέτοιο ή αν θα είναι προϊόν συζήτησης αυτό με τα υπόλοιπα μέλη και ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο. Και το ρωτάω αυτό γιατί χθες η ΔΑΠ π.χ. αμφισβήτησε την αρμοδιότητα κάποιων κομματιού των φοιτητών που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή ως εκπρόσωποι των καταλήψεων, να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο.

Μίλησαν ακόμη και για πανσπουδαστικό συνέδριο και για απόπειρα σύγκλησης της ΕΦΕΕ. Εσείς με ποιους θα συνομιλήσετε απ’ τους φοιτητές; Εντάξει, οι Πρυτάνεις έχουν ένα θεσμικό όργανο, οι καθηγητές το ίδιο. Πως ακριβώς θα διεξαχθεί αυτός ο διάλογος, γιατί έχει αναδειχθεί σε κεντρικό θέμα και πρέπει να ξέρουμε πως θα γίνει και αν θα έχει αποτέλεσμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, όποιος θέλει να κάνει διάλογο, κάνει διάλογο. Κι εμείς θέλουμε. Τι είπε η ΔΑΠ είναι δικό της θέμα. Εγώ δεν θα γίνω σχολιαστής. Πράγματι και εγώ έχω πει στη Βουλή ότι είναι λίγο περίεργο η ΕΦΕΕ να μην είναι συγκροτημένη σε Συμβούλιο και η ΕΣΕΕ, διότι όλοι οι υπουργοί του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και της Ε.Ε., έρχονται με εκπρόσωπο των φοιτητών.

Εμείς δεν έχουμε εκπροσώπους πουθενά. Δεν συνεννοούνται οι φοιτητές μας με άλλους φοιτητές. Δεν υπάρχει. Εμείς δε στέλνουμε πάντοτε όλες τις ενημερώσεις, διότι όπως ξέρετε συμμετέχουν και στην Αρχή Αξιολόγησης και παντού οι φοιτητές - στα γραφεία της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Τα θυροκολλούμε. Δεν ξέρουμε ποιος τα παίρνει.

Πάντως φοιτητικές παρατάξεις, αλλά ακόμα και ομάδες φοιτητών που διαμαρτύρονται αυτή τη στιγμή, είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν στο διάλογο. Όστις βούλεται διαδικτυακώς και προσωπικώς. Ουδείς αποκλείεται.

Λ. ΝΙΚΗΤΑΚΗ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Κυρία Υπουργέ, φοιτητές και Πανεπιστημιακοί κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση της παιδείας. Τι τους απαντάτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφού είναι φοιτητές και Πανεπιστημιακοί ξέρουν πώς έχει το πράγμα στα Πανεπιστήμια. Καταρχήν μην υποβαθμίζουμε τη χρηματοδότηση του κράτους. Σας είπα για 50 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα βιβλία. Ακούγοντας όλες αυτές τις ημέρες όλους να μιλάνε για υποχρηματοδότηση, είναι σαν να ομολογούν ότι έχουν πάρει κακά πτυχία, ότι οι σπουδές τους είναι πολύ κακές.

Αυτό εξαρτάται μόνο από τη χρηματοδότηση; Όχι. Χρηματοδότηση και θεσμικές αλλαγές μαζί, αλλά για να ξεκαθαρίσουμε ποιος έδινε τι στην παιδεία, θα τα πούμε με αριθμούς. Τουτέστιν, από το 2001 θα σας πω τις αυξήσεις που έγιναν κατά σειράν στις λειτουργικές δαπάνες. 5,76 το 2001, 7,5 το 2002, -0,64 το 2003. Το 2004 12,22 με τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που μας δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το 2005 6,2 και φέτος το 2006 13,5% η μεγαλύτερη αύξηση που δόθηκε ποτέ στις λειτουργικές δαπάνες των Πανεπιστημίων στην ιστορία της χώρας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και δεν είναι τελική γιατί, όπως ξέρετε, στο τέλος του χρόνου πάλι το Υπουργείο Οικονομικών θα έρθει να προσθέσει.

Σίτιση σπουδαστών από το 2001 8,48, 2,49, -4,11 το 2003, 0,37 το 2004, 9,64 το 2005. Μισθοδοσία εκτάκτου προσωπικού, διδακτικού προσωπικού -9,9 το 2001. 2,9 το 2002, 2,65 το 2003, -3,23 το 2004, 80% το 2005, 5,56 το 2006.

Έχουμε ένα φαινόμενο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε και μειώσεις. Τα συγγράμματα 10% το 2001, 2% το 2002, 9,18 το 2003, 2,73 το 2004, 53 και 54 το 2005. Αυτά είναι σαφή. Υπάρχει και το αντίστοιχο που φαίνεται η επιχορήγηση των ΤΕΙ, όπου θα σας πω τα πιο χαρακτηριστικά.

Το 2005 και το 2006 στις λειτουργικές δαπάνες 16%, 28% φέτος αύξηση λειτουργικών δαπανών. Σίτιση σπουδαστών 0,65 το 2004, 49,35 το 2005. Επομένως ουδεμία σχέση έχουν οι χρηματοδοτήσεις που γίνονται από τη Νέα Δημοκρατία με τα προηγούμενα. Είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερες κι έτσι η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να λέει ότι ενδιαφέρεται απόλυτα για το καλό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ότι οι θεσμικές αλλαγές προτείνει να πηγαίνουν μαζί με τη χρηματοδότηση.

Έχουμε υποσχεθεί το 5% για την παιδεία, το 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας. Παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα βλέπετε ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει τίποτα χωρίς χρηματοδότηση και σας υπενθυμίζω ότι και στα άλλα επίπεδα εκπαίδευσης μια σειρά πολιτικών: ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, για τα οποία ακούω διάφορα περίεργα, ανελήφθησαν από τον τακτικό προϋπολογισμό. Ήταν στον αέρα. Ένα πλήθος από πολιτικές ήταν στον αέρα.

Επομένως δεν τίθεται θέμα υποχρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση θα αυξάνεται συνεχώς, αλλά θα πηγαίνει μαζί με ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με διεθνοποιημένο Πανεπιστήμιο, με δυνατό Πανεπιστήμιο, με θεσμικές αλλαγές και κυρίως με τη διαφάνεια.

Άκουσα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση πολλούς φοιτητές απ’ αυτούς που είναι στις καταλήψεις να λένε πόσο θετική υπόθεση είναι η διαφάνεια και η δημοσιότητα. Αυτό είναι το βασικότερο στοιχείο δημοκρατίας κι αυτό θα εξασφαλιστεί πάση θυσία.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («ΜΕGA»): Κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας ρωτήσω πότε υπολογίζετε να τελειώσει αυτός ο διάλογος, διότι τον τελευταίο καιρό επικρατεί μια, θα έλεγα, συγκεχυμένη εικόνα ότι μπορεί να είναι και ατέρμονος. Εάν υποθέσω ότι θέλετε να ξεκινήσουν τα νέα μέτρα από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον μέσα στο φθινόπωρο αυτό το νόμο στη Βουλή.

Και τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σ’ αυτό το διάλογο και δεν θα πέσουμε σε έναν φαύλο κύκλο, όπως αυτή τη στιγμή, να κάνετε εσείς διάλογο με ένα, δύο, τρεις ή τους ελάχιστους και να έχουμε πάλι κινητοποιήσεις, πάλι όλα αυτά τα οποία έχουμε σήμερα. Πόση αισιόδοξη είστε ότι είναι ρεαλιστικά όλα αυτά που γίνονται σήμερα υπό τις συνθήκες που υπάρχουν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων της που δεν συζητούσαν και έφερναν τα σχέδια νόμου κατά τη διάρκεια του θέρους. Ατέρμων διάλογος δεν υπάρχει, διότι φοβούμαι ότι λησμονήσατε κάτι, ότι υπάρχει δημοκρατία, θεσμοί τους οποίους σεβόμεθα και ανάληψη ευθύνης από αυτούς που έχει ορίσει η λαϊκή εντολή και βεβαίως διαψεύδω κατηγορηματικά ότι συζητάμε με λίγους.

Οι Πρυτάνεις είναι οι φυσικοί εκπρόσωποι εκλεγμένοι του Πανεπιστημίου. Μιλάμε για εκλεγμένα όργανα. Όσο για το συνδικαλιστικό όργανο του διδακτικού προσωπικού, μετά από τρεις συναντήσεις που είχα μαζί τους εδήλωσαν θα τοποθετηθούν όταν έρθει προσχέδιο πρόταση. Να λοιπόν το προσχέδιο πρόταση. Στη δημοκρατία επειδή υπάρχει και δημοσιότητα, όλοι γνωρίζουμε και θα μάθουμε ποιος θέλει να συμμετάσχει ή όχι, αλλά δεν πιέζει κανείς κανέναν να συμμετάσχει χωρίς να θέλει.

Όμως και δια της συμμετοχής και δια της άρνησης συμμετοχής αποκαλύπτεται στάση και πρόθεση. Είναι προφανές. Αυτά όλα λοιπόν θα κριθούν. Η κυβέρνηση έχει τις ευθύνες της. Θα δώσει αρκετό χρόνο για να μην ισχυριστεί κανείς ότι δεν συζήτησε κανείς μαζί του. Αν δεν θέλουν να συζητήσουν, δεν μπορεί κανείς να τους πιέσει. Είναι κι αυτό δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Ν. ΤΡΙΓΚΑ («ΤΟ ΒΗΜΑ»):
Μια παρεμφερής ερώτηση. Είπατε ότι θα τα στείλετε και στις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων, ότι έχουν σταλεί. Στις Συγκλήτους θα υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο μέχρι να απαντήσουν, γιατί κλείνουν τα Πανεπιστήμια τον Ιούλιο, οπότε αναγκαστικά θα

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θα το στείλουμε στις Συγκλήτους και θα απαντήσουν όταν συγκληθούν. Δεν εννοούμε μόνο τους Πρυτάνεις. Δια των Πρυτάνεων το στέλνουμε και στις Συγκλήτους. Νομίζω καταρχήν ότι είναι επισπεύδοντες. Τους ενδιαφέρει. Εκτός αν δεν ενδιαφέρει, αλλά εγώ νομίζω ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ και πρέπει να σας πω ότι ένας τεράστιος αριθμός Πανεπιστημιακών και φοιτητών μέσω του διαδικτύου στέλνει εξαιρετικά θετικά μηνύματα.

Η εικόνα δεν είναι μόνο η μια πλευρά που παρουσιάζεται. Η αλήθεια είναι και διαφορετική. Επομένως θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν. Εμείς τους παρακινούμε να τοποθετηθούν. Από κει και πέρα το τι κλείνει ή δεν κλείνει, ακούστε. Η πολιτεία δεν βάζει λουκέτο ούτε το κράτος βάζει λουκέτο. Σε όλες τις χώρες του κόσμου ο κόσμος πάει διακοπές, αλλά αυτή η θεωρία δεν ισχύει.

Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να τοποθετηθεί. Άλλωστε υπάρχει και χρόνος άνετος και μετά τις διακοπές τους. Εμείς έχουμε πει ότι αυτό θα έρθει στην Ολομέλεια και να είστε βέβαιοι για κάτι, ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμμετάσχει ή όχι, που όπως είπα αν δεν συμμετάσχει κι αυτό θα κριθεί. Γιατί, ποιος ο λόγος αφού υποτίθεται ότι είναι ενδιαφερόμενοι δεν συμμετέχουν; Εμείς ανοίγουμε τις πόρτες διάπλατα, όπως είπα, για ανοιχτό και δημόσιο διάλογο. Ζούμε σε δημοκρατία. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση είχε πάντοτε άποψη και έχει άποψη και την καταθέτει ευθέως. Διαδικασίες του τύπου: δεν σου λέω την άποψή μου ή δεν εμφανίζω ανοιχτά την άποψη, δε νομίζω ότι μπορούν να σταθούν στη δημοκρατία. Είναι όλοι ελεύθεροι να τοποθετηθούν.

Γ. ΜΑΝΩΛΗ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κυρία Υπουργέ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων δήλωσε προ ημερών: ας περάσει μια ρύθμιση κι αυτή να είναι η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών.

Η ΔΑΠ δήλωσε χθες ότι δεν συζητάει καμιά πρόταση μείωσης της φοιτητικής συμμετοχής. Βλέπουμε ότι σ’ αυτήν την υπόθεση κάθε πλευρά σπεύδει να θέσει τα όριά της. Τα δικά σας όρια ποια είναι; Έχετε προσδιορίσει έναν ελάχιστο πυρήνα στην πρότασή σας πέραν του οποίου δεν σκοπεύετε να συζητήσετε ή δεν τον διαπραγματεύεστε ή θα τον υπερασπιστείτε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα πολιτικού κόστους κα Μανώλη. Καταρχήν θα επαναλάβω κάτι. Μην ενοχοποιούμε τις απόψεις. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Η κυβέρνηση φέρνει πρόταση και λέει: καμία μείωση ποσοστού. Δεν χρειάζεται καμία μείωση ποσοστού. Διεύρυνση του δημοκρατικού δικαιώματος όλων των φοιτητών. Γιατί να ψηφίζουν ορισμένοι εκπρόσωποι παρατάξεων; Δεν είναι δικαίωμα όλων των φοιτητών να ψηφίζουν; Ή ένας φοιτητής για να ψηφίσει είναι υποχρεωμένος να περάσει από φοιτητική παράταξη; Εμείς κάνουμε το καλύτερο. Προτείνουμε το καλύτερο.

Από κει και πέρα όπως ξέρετε η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, όταν ακούγονται εκατέρωθεν απόψεις, να μη θεωρείται αυτό ότι παρασύρει το Υπουργείο από δω, από κει κλπ. Εμείς κάνουμε μια πρόταση δημοκρατικά διευρυμένη. Θα την ακούσουν όλοι οι φοιτητές και νομίζω θα την καταλάβουν. Πάντως δεν είμαστε διατεθειμένοι να μειώσουμε το ποσοστό συμμετοχής. Αυτό το λέμε ξεκάθαρα. Δεν θα το μειώσουμε. Η πρότασή μας είναι δημοκρατική, είναι σύγχρονη και είναι ό,τι καλύτερο.

ΕΛ. ΒΑΡΙΝΟΥ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Θα ήθελα να επιμείνω στο θέμα της οργάνωσης του διαλόγου. Να θυμηθούμε ότι αυτή τη στιγμή πανεπιστημιακοί και φοιτητές έχουν δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχουν στο διάλογο εάν δεν ξεκινήσει από μηδενική βάση και το ίδιο αίτημα έχουν διατυπώσει τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός. Το ερώτημα είναι η γνώμη σας για το πώς θα εκτονωθεί η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Πανεπιστήμια, δηλαδή αν θεωρείτε ότι με το κείμενο των προτάσεων που παρουσιάζετε σήμερα, μπορεί να εκτονωθεί η κρίση.

Επίσης θα θέλαμε να μας ξεκαθαρίσετε το χρονοδιάγραμμα ως προς το χρόνο κατάθεσης. Και τι εννοώ: Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ταλιαδούρος απέναντι στους φοιτητές και τους Πανεπιστημιακούς, δήλωσε για τη διάρκεια του διαλόγου ότι θα γίνει όσο χρειαστεί, μπορεί να πάρει 6 και 7 μήνες. Που σημαίνει ότι δε θα έχουμε νόμο στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει. Κατ’ αρχήν το Υπουργείο δεν είναι διαχειριστής υποθέσεων άλλων. Εμείς ανοίγουμε το διάλογο. Είπατε για μηδενική βάση και ομολογώ ότι το θεωρώ λίγο νεολογισμό αυτό. Τι θα πει μηδενική βάση; Όλοι έχουμε απόψεις. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν απόψεις. Η κυβέρνηση έχει απόψεις και πρόγραμμα και έχει λαϊκή εντολή. Και δόξα τω θεώ κι άλλοι έχουν απόψεις. Δηλαδή ο κ. Αν. Παπανδρέου. Τι μηδενική βάση; Έχει εκφραστεί σαφέστατα σε δυο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή.

Ο διάλογος σε όλο το σύγχρονο δημοκρατικό κόσμο απαιτεί ατζέντα, το θέμα, τους συνομιλητές και την πρόταση. Και πρέπει να σας πω ότι και στο ΕΣΥΠ όταν γινόταν η συζήτηση, πάντοτε υπήρχε ένα κείμενο του Υπουργείου το οποίο έθετε ερωτηματικά. Επομένως εμείς ανοίγουμε το διάλογο. Αν κάποιοι δε θέλουν δε θα τους πιέσουμε ούτε θα τους κατηγορήσουμε, είναι δικό τους θέμα.

Χ. ΜΑΚΡΗ («ALPHA RADIO»): Βλέπω στο προσχέδιο ότι θεσπίζονται υποχρεωτικά μαθήματα και μια διαδικασία μέσα από την οποία μπορούν οι φοιτητές να περάσουν αυτά τα μαθήματα. Λέτε ότι για δεύτερη φορά μπορεί κάποιος φοιτητής ο οποίος έχει αποτύχει να ζητήσει εγγράφως ένα μήνα πριν για να εξεταστεί στο υποχρεωτικό μάθημα. Δεν αναφέρετε όμως τι θα γίνει εάν αποτύχει και αυτή τη φορά. Διαγράφεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας διορθώσω: Υποχρεωτικά μαθήματα υπάρχουν από συστάσεως ελληνικού Πανεπιστημίου, δεν τα δημιουργούμε εμείς. Υπάρχουν υποχρεωτικά, υπάρχουν και επιλεγόμενα. Εμείς του δίνουμε μια ευκαιρία. Όχι βέβαια, δεν διαγράφεται. Λέμε ότι αν θα πάει τρεις φορές και έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον κόβει με άλλα κριτήρια, έχει το δικαίωμα να κατευθυνθεί σε τριμελή Επιτροπή, από την οποία μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθεί ο καθηγητής του μαθήματος - διότι μπορεί να θεωρεί ότι αυτός τον κόβει για κάποιους άλλους λόγους - και να εξεταστεί από την Επιτροπή. Αυτό είναι δικαίωμα που υπάρχει σε πολλά καλά Πανεπιστήμια του κόσμου και που σήμερα δεν υπάρχει. Αυτό είναι υπέρ των φοιτητών, δικαίωμα. Μπορεί να το κάνει δυο φορές.

Γιατί αν έχει υπάρξει, λέμε αν, κάποια σύγκρουση, κάποιο θέμα, άνθρωποι είμαστε, γιατί να μη δώσουμε την ευκαιρία στο φοιτητή να μην κολλήσει και να μπορέσει να περάσει το μάθημα; Αυτό είναι λοιπόν μέσα στα διευρυμένα δικαιώματα.

Χ. ΜΑΚΡΗ («ALPHA RADIO»): Πόσες φορές όμως μπορεί να γίνει αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δυο φορές.

ΑΘ. ΣΤΑΥΡΟΥ («ΝΕΤ 105.8»): Ήθελα να επιμείνω λίγο περισσότερο στο θέμα του χρονοδιαγράμματος του διαλόγου. Σήμερα στέλνετε αυτό το κείμενο στους εμπλεκόμενους φορείς. Μέχρι πότε περιμένετε να έχει απαντήσεις για το αν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία του διαλόγου; Πόσο θα διαρκέσει αυτός ο διάλογος και πότε τελικά μπορούμε να πούμε ότι αυτό το προσχέδιο του νομοσχεδίου που μας δίνετε, θα λάβει μορφή νομοσχεδίου και θα πάει για κατάθεση στη Βουλή; Είναι τρία πράγματα χρονικά συγκεκριμένα που θέλουμε να μας δώσετε απάντηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς μπορεί να θέλετε, αλλά εγώ είπα όσο χρειαστεί.

ΑΘ. ΣΤΑΥΡΟΥ («ΝΕΤ 105.8»): Δε μπορείτε να μας πείτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν εγώ έλεγα ότι δίνουμε μόνο τόσο χρόνο, θα με κατηγορούσατε αντιστοίχως για τα πάντα, μπορεί να βρει κανείς σχόλια να κάνει. Λοιπόν, ξεκαθαρίζω οριστικά: Κατ’ αρχήν όποιος δε θέλει είναι ελεύθερος να μη θέλει ούτε να απαντήσει καν. Δε θα τον κατηγορήσουμε. Αλλά εμείς είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν, έχουν τοποθετηθεί.

Μίλησα στη Μορφωτικών Υποθέσεων στην οποία εσείς γνωρίζετε ότι έχουμε θέσει δέκα φορές θέματα ως Υπουργείο και τα έχουμε συζητήσει χωρίς νόμο, και αυτό είχε ικανοποιήσει πάρα πολύ τα μέλη. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την τελευταία φορά να μπουν ακροάσεις στη Μορφωτικών Υποθέσεων. Θα ζητήσουμε να μπουν και στη Μορφωτικών Υποθέσεων. Τώρα αν κάποιος πει «όχι» στη Βουλή αν τον καλέσει για να πει τις απόψεις του, σας είπα, η στάση όλων θα είναι σαφής και αποκαλυπτική.

Δηλαδή σε καλούν σ’ έναν ανοιχτό διάλογο, μιλάμε για συνεννόηση, μπορεί να μη μπορούμε να συνεννοηθούμε σε όλα αλλά μιλάμε για συνεννόηση και δεν έρχεσαι αφού είσαι ενδιαφερόμενος; Δεν ξέρω, εγώ δε θα το έκανα, αλλά σέβομαι επίσης και αυτούς που πιθανό να το κάνουν.

Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ («ΑΥΓΗ»): Δεδομένου ότι τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους Πανεπιστημιακούς, τόσο εσείς όσο και ο Βερέμης, είστε λίγο «κόκκινα πανιά» -το διατυπώνω με την έκφραση που εκείνοι χρησιμοποιούν- ήθελα να ρωτήσω, μπορεί να γίνει ο διάλογος με εσάς τους δύο επικεφαλής;

Και το δεύτερο: Έχετε σκεφτεί άλλα πρόσωπα ή ενδεχομένως έχετε συζητήσει με τον κ. Καραμανλή κάποιες άλλες εναλλακτικές, κάποια άλλα πρόσωπα τα οποία να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θλίβομαι για την ερώτηση. Τι θα πει «κόκκινο πανί»; Δηλαδή αν μια ομάδα ανθρώπων δε θέλει τον Υπουργό ή αυτόν που έχει τη λαϊκή εντολή, μπορεί να μιλάει για κόκκινο πανί; Αυτό που είπατε δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία. Σεβόμαστε τους θεσμούς.

Δεύτερον: Εάν δε μας αρέσει η άποψη κάποιου άλλου ή θίγει τα συμφέροντά μας, τον θεωρούμε «κόκκινο πανί» και τον κατηγορούμε; Εγώ άκουσα πάρα πολλά αυτό τον καιρό, είμαι πάρα πολλά χρόνια πολιτικός με απόλυτες αποδείξεις δημοκρατικότητας, κάτι που δεν έχει κι όλος ο κόσμος. Και θλίβομαι, τα θεωρώ κουτσομπολίστικα. Δεν ασχολούμαι. Αλλά αλίμονο αν επειδή κάποιος έχει διαφορετική άποψη, να πρέπει να συζητάμε δήθεν με κάποιον τρίτο. Όποιος θέλει να συζητήσει κυρίες και κύριοι, συζητάει. Ο διάλογος είναι ανοιχτός. Όποιος δεν συζητάει, έχει αποκαλυπτική στάση για τις προθέσεις του.

Β. ΜΠΕΝΕΚΟΥ («ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»): Κυρία Υπουργέ, επειδή βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Είναι στις προθέσεις σας να δεχθείτε κάποιους εκπροσώπους του πανελλαδικού συντονιστικού των καταλήψεων έτσι ώστε να εξηγήσετε στα παιδιά τι ακριβώς συμβαίνει και τις συνέπειες των αλλαγών του νόμου;

Επίσης ένα μικρό υπο-θέμα που νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό: Αν θα υπάρξει κάποια μέριμνα από μέρους σας για τη χαμένη εξεταστική.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αρχίζω από το δεύτερο: Τα Πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο κι εμείς τους δίνουμε ακόμη περισσότερο. Δεύτερον, στη δημοκρατία ανεύθυνοι δεν υπάρχουν. Οι ευθύνες είναι ατομικές στη δημοκρατία, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό. Εμείς έχουμε δεχθεί επανειλημμένα, δηλαδή όποιος έρχεται στο Υπουργείο, ακόμα και αν είναι μια μικρή ομάδα, και πολλές φορές καταλαβαίνετε, αυτό εμποδίζει και τη δουλειά. Πάντοτε τους δεχόμαστε. Ακόμα και όταν είναι πάρα πολύ δυναμικοί ή φωνάζουν κτλ., δε χάλασε ο κόσμος, έτσι ήμασταν κι εμείς στο κάτω - κάτω όταν ήμαστε νέοι.

Καμία ένσταση δεν έχω να συζητήσουμε. Καμία απολύτως ένσταση. Άλλωστε τα παιδιά είναι στο Πανεπιστήμιο, πολλοί απ’ αυτούς, μπορεί κι οι περισσότεροι, είναι εξαιρετικοί φοιτητές, γράμματα καλά θα ξέρουν, θα δουν την πρόταση και νομίζω όσοι έχουν πιο ανοιχτή αντίληψη έξω από στενές κομματικές αντιλήψεις που καμιά φορά ταλανίζουν όλες τις πολιτικές πλευρές, θα καταλάβουν.

ΙΣ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ («FLASH»): Να επιμείνω λίγο στα προαπαιτούμενα μαθήματα. Είπατε ότι δε διαγράφεται ο φοιτητής που δε θα περάσει αυτά τα υποχρεωτικά μαθήματα. Θα επαναλάβει την ίδια διαδικασία, δηλαδή μια- δυο φορές εξετάσεις, τριμελή Επιτροπή; Τι θα γίνει από κει και πέρα, αν αποτύχει καθ’ όλη τη διάρκεια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα σ’ αυτό το σύστημα. Εμείς λέμε ότι δίνουμε μια ευκαιρία –μιλάμε για τα υποχρεωτικά, όχι για τα επιλεγόμενα, λέμε ότι δίνουμε μια ευκαιρία σ’ έναν νέο που μπορεί να του είχε δημιουργηθεί η εντύπωση έστω και αβασίμως, ότι ο καθηγητής τον «κυνηγάει», να το πω έτσι, όπως λέγαμε στο Πανεπιστήμιο. Του δίνουμε δυο τέτοιες ευκαιρίες. Από κει και πέρα το Πανεπιστήμιο ως προς τα γνωστικά αντικείμενα πρέπει να έχει μια συνάφεια. Να πω κάτι απλό: Δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο να καλέσει τον κόσμο να μάθει χειρουργική και να μην έχει διδάξει ανατομική. Αυτό λοιπόν είναι ευκαιρία, δε διαγράφεται φυσικά ο φοιτητής. Αλλά με αυτή την ευκαιρία που του δίνεται, μπορεί κάλλιστα αντί να δίνει δεκάδες φορές και αν μάλιστα έχει αυτή την αίσθηση ή συμβαίνει κάτι, να περάσει στο μάθημά του και νομίζω ότι αυτό είναι καλό για τους φοιτητές.

Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ («ΑΥΡΙΑΝΗ»): Κυρία Υπουργέ, σας ακούνε γονείς που πληρώνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους να λετε ότι ποιες ομάδες φοιτητών είναι αυτές που κάνουν καταλήψεις των σχολών και θα ήθελαν να μάθουν ποια είναι τα κίνητρά τους, οικονομικά, πολιτικά ή άλλα; Γιατί για να κάνει κάποιος κάτι σημαίνει ότι έχει και κάποια κίνητρα.

Και ένα δεύτερο. Η Επιτροπή των λεγόμενων Σοφών σας είχε επισημάνει το παγκόσμιο φαινόμενο με τους κοπανατζήδες καθηγητές που δεν είναι λίγοι, είναι πάρα πολλοί και δεν ξέρω, διορθώστε με, αν υπάρχει κάποια σχετική διάταξη στο προσχέδιο νόμου, γιατί δεν συμπεριλάβατε κάτι. Ποια είναι η αιτία που δεν συμπεριλάβατε στο προσχέδιο νόμου κάτι σχετικό με αυτό το φαινόμενο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα αρχίσω απ’ το δεύτερο. Αυτό ήδη προβλέπεται. Καταρχήν είναι οι εσωτερικοί κανονισμοί, αλλά είναι κυρίως η αξιολόγηση. Αλήθεια, εσείς πως εξηγείτε το ότι εμείς βάζουμε τους φοιτητές στο να αξιολογούν τους καθηγητές και υπάρχουν κάποιοι που δεν το θέλουν; Πρέπει δε να σας πω ότι σε αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει απομακρύνσεις καθηγητών που έχουν εξαφανιστεί επί μεγάλο διάστημα.

Σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου η παρουσία των καθηγητών κρίνεται μέσω της αξιολόγησης και των φοιτητών. Οι φοιτητές γράφουν χωρίς το όνομά τους τι γίνεται, που είναι ο καθηγητής. Εμείς θέλουμε οι καθηγητές να είναι εκεί. Εμείς θέλουμε να μπορεί ανά πάσα στιγμή ο φοιτητής να βρει τον καθηγητή και να τον ρωτήσει κάτι πρόσθετο. Δεν είναι μόνο το μάθημα.

Γιατί όλοι έχουμε περάσει απ’ τα Πανεπιστήμια και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Είναι άλλο το βιβλίο, άλλο το διαδίκτυο, άλλο να συζητήσεις με τον καθηγητή. Επομένως αυτά θα προβλεφθούν μέσω των εσωτερικών κανονισμών και υπάρχουν ήδη στο νόμο για την αξιολόγηση. Τώρα, αυτό το με ακούτε να λέω ότι οι μικρές ομάδες φοιτητών, που το ακούσατε; Για να το μάθω και εγώ.

Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ («ΑΥΡΙΑΝΗ»): Είπατε οι μειοψηφίες κύριε Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως όταν έγιναν οι πρώτες καταλήψεις…

Σ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ («ΑΥΡΙΑΝΗ»): Είπατε και προηγουμένως για συμφέροντα που αντιδρούν στις διατάξεις, στο νομοσχέδιο νόμου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς δεν νομίζετε ότι μπορεί να βλάπτονται και κάποια συμφέροντα; Π.χ. είπατε πριν για τους κοπανατζήδες. Δεν βλάπτονται τα συμφέροντα αν υπάρχουν κάποιοι κοπανατζήδες; Καταλαβαίνετε. Επομένως το νομοσχέδιο αυτό ακούστε, είναι νομοσχέδιο γενικών συμφερόντων δημοσίου συμφέροντος, όπως ο όρος αναφέρεται μάλιστα και είναι συγκεκριμένος στο επίπεδο της Ε.Ε.

Δηλαδή θέλει να εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα σπουδών για τους φοιτητές, διότι η παιδεία γίνεται για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, δε γίνεται για να βρίσκουν θέση οι καθηγητές. Οι καθηγητές είναι το μέσο, το έχω πει πολλές φορές. Και να επαναλάβω ότι το καλό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι υπέρ των ασθενεστέρων τάξεων.

Αυτοί που έχουν χρήματα πάνε τα παιδιά τους όπου θέλουν στο εξωτερικό. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε, να ενισχύσουμε το καλό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με πιθανές προτάσεις κομμάτων για συνταγματική αναθεώρηση, που θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές.

Όποιος δε θέλει αυτούς που προτείνουν αυτά, μπορεί να τους καταψηφίσει στις γενικές εκλογές. Και να ξαναγυρίσω στη ρίζα μας. Η λαϊκή εντολή είναι το αφεντικό της χώρας. Η λαϊκή εντολή. Έχουμε δημοκρατία, σεβόμαστε τη Βουλή, σεβόμαστε τους θεσμούς, αλλά συζητάμε και με όλο τον κόσμο μέσα στο διάστημα της τετραετίας. Δεν εγκαταλείπουμε το διάλογο και ο διάλογος όταν είναι θεσμικά κατοχυρωμένος και όταν γίνεται δημόσια, όπου τα λένε όλοι όλα μπροστά σε όλους όπως είπα, αποφεύγονται οι παρανοήσεις.

Βέβαια πολλές φορές όταν γίνεται τέτοιος διάλογος, εγώ σας καταλαβαίνω πολύ καλά, ίσως το ίδιο θα έκανα και εγώ στη θέση σας αν ήμουν δημοσιογράφος, ξαφνικά κάτι θεωρείται διαρροή, κάτι θεωρείται ότι από κάπου προέρχεται, κάτι θεωρείται αποφασισμένο. Γι’ αυτό και οι σοβαρές κυβερνήσεις για να τα αποφύγουν αυτά φέρνουν τη συγκεκριμένη τους πρόταση προς δημόσιο διάλογο και έτσι έχουν εγκυρότητα μόνο αυτά που λέγονται δημόσια απ’ τους φορείς και απ’ τα πρόσωπα φυσικά.

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ («ALTER»): Κυρία Υπουργέ θα ήθελα καταρχήν να σας ρωτήσω κάτι συμπληρωματικό σε κάτι το οποίο ρώτησε πριν μία συνάδελφος. Ρώτησε για κάποιες παρατάξεις οι οποίες διαφωνούν με τη δική σας ρύθμιση για τις Πρυτανικές εκλογές. Και απαντήσατε ότι δε θα μειώσετε το ποσοστό συμμετοχής στις Πρυτανικές εκλογές.

Αυτό είναι ένα σημείο του νομοσχεδίου που μας παρουσιάζετε σήμερα, στο οποίο φαίνεται ότι δεν θα δεχθείτε διαπραγματεύσεις, άσχετα αν το νομοσχέδιο αυτό έρθει στο διάλογο. Θέλω να μου πείτε αν είναι και κάποια άλλα σημεία τα οποία εσείς δεν δύνασθε να διαπραγματευτείτε, παρά το γεγονός ότι θα γίνει διάλογος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μήπως είναι λίγο παραπλανητική η ερώτηση; Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα.

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ («ALTER»): Σημείωσα επ’ ακριβώς την απάντησή σας, γι’ αυτό σας ρωτάω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν σημειώσατε την απάντησή μου τι είπα; Ότι είναι δημοκρατικά διευρυμένη η πρόταση και δε μειώνει το ποσοστό. Δεν ξέρω, εσείς ξέρετε φοιτητικές παρατάξεις που θέλουν μείωση του ποσοστού; Εγώ δεν ξέρω καμία. Και εάν έρθουν και πουν μόνοι τους να μειώσουμε το ποσοστό, τι να σας πω, να το εξετάσουμε.

Αλλά εμείς λέμε δε μειώνουμε το ποσοστό, δεν μετράμε πόσοι έρχονται να ψηφίσουν, αλλά ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές. Βεβαίως μπορεί να διαφωνούν οι φοιτητές, οι φοιτητικές παρατάξεις. Ας έρθουν να μας πουν με ποιο τρόπο θα είναι πραγματικά δημοκρατική και συμμετοχή η διαδικασία. Έχουν γραφτεί πολλά για τη συμμετοχή, υπάρχουν και αντιδράσεις Πανεπιστημιακών.

Εσείς οι ίδιοι έχετε γράψει πάρα πολλά για διαπλοκή, για χίλια-δυο πράγματα. Όλοι σας. Ας έρθουν να μας πουν. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν το συζητάμε. Αλλά η πρόταση που θα ‘ρθει πρέπει να έχει μια λογική συνέχεια. Όταν βλέπετε ότι η κυβέρνηση έρχεται και λεει δεν σας μειώνω τη συμμετοχή και ελάτε όλοι να ψηφίσετε, τι θα πουν οι παρατάξεις; Να ψηφίζουμε μόνο ορισμένοι και δεν θέλουμε όλους τους φοιτητές; Δεν είναι και πολύ εύκολο αυτό. Εν πάση περιπτώσει όλα τα εξετάζουμε.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ («CITY PRESS»): Κυρία Υπουργέ θα ήθελα να ρωτήσω τελικά αν έχουμε μία εικόνα πόσοι είναι οι λιμνάζοντες φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια και πόσο πρόβλημα αποτελούν για τη λειτουργία τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα ήθελα να δεχθώ το λιμνάζοντες ή το αιώνιοι. Υπάρχει και ένα βιβλίο που έχει γραφεί στα γαλλικά. Εγώ νομίζω ότι υπάρχουν δύο πλευρές. Η μία πλευρά είναι ότι όταν το αφήνεις αυτό έτσι και δεν τους καλείς, δεν λες, ελάτε να κινηθεί λίγο το πράγμα, αδιαφορούν και αυτοί, κάποιοι θα το έχουν ξεχάσει.

Εγώ έχω γνωστούς μου, φίλους μου, που έχουν ξεχάσει ότι έχουν μπει σε μια δεύτερη σχολή και δεν πηγαίνουν να την τελειώσουν. Θα παίξει όμως ρόλο μετά το 2010. Δηλαδή δεν μπορεί να φαίνεται ότι ένα Πανεπιστήμιο όχι τη δεδομένη στιγμή, αλλά προοπτικά έχει ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει το ελάχιστο όριο σπουδών, περισσότερου απ’ όσους είναι που τελειώνουν κανονικά. Καταλάβατε;

Και δεύτερον, πρέπει και το Πανεπιστήμιο να ξέρει με τι δυναμικό έχει να κάνει. κατά συνέπεια είναι ένας σωστός και έντιμος τρόπος, είναι μια πρόταση ή μπορεί να ‘ρθουν και άλλες προτάσεις σε άλλο χρόνο. Αλλά είναι άλλο να έχεις ένα Πανεπιστήμιο που έχει κάποιους κανονισμούς ως προς τη διάρκεια φοίτησης και άλλο να έχεις ένα Πανεπιστήμιο που δεν έχει τίποτα, κανένα κανονισμό, κανένα κανόνα για τη διάρκεια φοίτησης. Καταλαβαίνετε.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ («ΑΝΤ1-RADIO»): Κυρία Υπουργέ θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο θέμα των υποχρεωτικών μαθημάτων. Αν κοπεί ένας φοιτητής σε ένα υποχρεωτικό μάθημα, δεν μπορεί να εξεταστεί σε κανένα άλλο της επομένης περιόδου ή μόνο στη συνέχειά του; Και ως συνέχεια αυτού του ερωτήματος, το Σεπτέμβρη, στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου που είναι η δεύτερη ευκαιρία για τους φοιτητές, θα μπορεί να δίνει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα μαζί ή θα πρέπει να έχει βγει το αποτέλεσμα του πρώτου μαθήματος και αν το περάσει να δώσει το άλλο; Πως θα γίνει όλη η διαδικασία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ακούστε, καταρχήν υποχρεωτικά και επιλεγόμενα υπάρχουν από συστάσεως επαναλαμβάνω ελληνικού Πανεπιστημίου. Δεν τα εφευρίσκουμε εμείς. Λέμε ότι θα έρθει το Τμήμα και θα βάλει μία συνάφεια αντικειμένων. Σας είπα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ιατρική. Μπορεί να υπάρχουν Σχολές που δεν υπάρχει τέτοια συνάφεια αντικειμένου.

Λέμε σε όσα απ’ τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι απαραίτητη η γνώση ενός προηγουμένου μαθήματος και σας είπα το παράδειγμα της Ιατρικής για να κατανοηθεί, δηλαδή είναι δυνατόν χωρίς ανατομική φυσιολογία κλπ, να πεις ότι κάνεις χειρουργική; Βέβαια αυτό βρίσκεται στο πρώτο, δεύτερο έτος, το άλλο βρίσκεται στο έκτο. Αλλά επειδή όλα αυτά καταλαβαίνετε, φαίνονται να είναι μαζί, πρέπει να αποτιμηθεί αυτή η συνάφεια απ’ το Πανεπιστήμιο, εάν υπάρχει.

Δηλαδή σε όσα υποχρεωτικά υπάρχει. Μπορεί να υπάρχει μόνο σε ένα υποχρεωτικό αυτή συνάφεια ή σε δύο. Να μην υπάρχει σε όλα. Αλλά τα μαθήματα μπορεί να τα δίνει κανείς κανονικά στις εξεταστικές. Όμως, αν δεν έχει περάσει στην ανατομική, σας λέω το χοντρό παράδειγμα, μπορεί να δώσει χειρουργική και να την περάσει;

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ («ΑΝΤ1-RADIO»): Το Σεπτέμβρη στην εξεταστική περίοδο μπορεί να τα δώσει και τα δύο μαζί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει.

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ («ΑΝΤ1-RADIO»): Και εάν περάσει στο δεύτερο και κοπεί στο πρώτο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει όλες τις ευκαιρίες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αν δεν έχεις περάσει ένα μάθημα που είναι βάση, πως θέλεις να πας να κάνεις ένα άλλο μάθημα που χωρίς να το ξέρεις αυτό δεν μπορείς να το μάθεις, είναι η συνέχεια. Βέβαια ίσως στην ιατρική τα γνωστικά αντικείμενα έχουν αυτή τη συνάφεια που είναι πιο έντονη. Υπάρχουν άλλες Σχολές που δεν υπάρχει αυτή η συνάφεια.

Αυτά θα τα καθορίσει το Τμήμα. Θα πει το Τμήμα ότι κύριε εγώ απ’ τα 10 υποχρεωτικά μαθήματα βρίσκω ότι 2 έχουν συνάφεια και πρέπει να έχουν μια λογική σειρά, να είναι ανωτέρων και κατωτέρω εξαμήνων. Αυτό άλλωστε και τώρα προβλέπεται στη νομοθεσία.

Φ. ΚΑΛΑΤΖΗΣ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Κυρία Υπουργέ θέλω μια απλή καθαρή κουβέντα. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το καλοκαίρι ναι ή όχι; Απλό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Καλατζή όχι. Δεν σας το είπα απ’ την αρχή ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εν ολομελεία; Έχω απαντήσει εκατό φορές. Καταρχήν οι δικές μου δεσμεύσεις και δημόσιες ανακοινώσεις είναι πάντοτε ρητές. Δεν τις παίρνω πίσω. Δεν σας είπα απ’ την αρχή ότι θα ‘ρθει σε ολομέλεια. Είναι εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος; Η ολομέλεια αρχίζει τον Οκτώβριο. Τελείωσε.

Δ. ΝΑΝΟΥΡΗΣ («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κυρία Υπουργέ, θα επιμείνω στο πιο κρίσιμο κατά τη γνώμη μου θέμα που προκύπτει. Κάθε δημόσιος διάλογος απαιτεί ατζέντα όπως είπατε, απαιτεί συνομιλητές και προτάσεις. Απαιτεί όμως και χρονοδιάγραμμα. Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων των πρωτοφανών για τα ελληνικά δεδομένα στα Πανεπιστήμια, ακούστηκε η άποψη διαβάζω και από κυβερνητικά στελέχη, ότι το προσχέδιο αυτό δεν θα φτάσει ποτέ στην ολομέλεια. Θα ήθελα αν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε ν + πόσο θα κρατήσει ο διάλογος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν ξέρω για ποια κυβερνητικά στελέχη μιλάτε. Η πρόταση αυτή είναι πρόταση της Κυβέρνησης συνολικά, χωρίς εξαίρεση και καλό είναι να γίνει κατανοητό.

Δεύτερον, είπα όσο χρειαστεί, γιατί είμαι βέβαιη, ότι κάποιοι θέλουν να συμμετάσχουν στο διάλογο. Σας είπα ένα παράδειγμα πριν, έχουν εκλεγεί νέες Πρυτανικές Αρχές, δεν πρέπει να συζητήσουν με τις Συγκλήτους οι Πρυτανικές αυτές Αρχές, να συμβάλουν κι αυτοί;

Επομένως όταν λέω, όσο χρειαστεί, εννοώ ότι δεν θα είναι ένας ατέρμων διάλογος, κάποια στιγμή θα καταλάβουμε ποιοι θέλουν να συνεννοηθούν και ποιοι όχι.

Όσο για της καταλήψεις, δεν ξέρω αν είναι πρωτοφανείς στα ελληνικά δεδομένα, ξέρετε, εγώ δεν τις θεωρώ πρωτοφανείς. Ακόμα και αυτοί καλούνται να συμμετάσχουν, αλλά εγώ δεν είμαι διαχειριστής των καταλήψεων. Η Κυβέρνηση είναι θεσμός, δεν είναι διαχειριστής των καταλήψεων.

Γ. ΛΙΟΝΤΟΣ («ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ»): Κυρία υπουργέ, δυο επισημάνσεις, ότι σε σχέση με το άσυλο, φυσικά κάνατε μια στρογγύλευση της διάθεσης που διέρρευσε, εφ’ όσον περάσει στο Πρυτανικό Συμβούλιο με πλειοψηφία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν κατάλαβα;

Γ. ΛΙΟΝΤΟΣ («ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ»): Είχε κάτι διαρρεύσει στον Τύπο, ότι ποια θα είναι η πιθανή διάταξη για το άσυλο. Τώρα βγάζει το Πρυτανικό Συμβούλιο πλειοψηφία, αυτό εγώ το ερμηνεύω στρογγύλευση και προς την κατεύθυνση κατάργησης.

Στο δεύτερο σημείο, στο άρθρο 13, όταν βάζετε τον όρο, αν δεν περάσει κάποιος τα υποχρεωτικά μαθήματα του εξαμήνου, δηλαδή μπορεί να πάει σε ανώτερο εξάμηνο, θα έχουμε εδώ πέρα ένα λίμνασμα φοιτητών. Δεν ξέρουμε για πόσο χρόνο. Οπότε ουσιαστικά οι άλλες οι διατάξεις που κάνατε είναι άνευ αντικειμένου.

Μια τρίτη επισήμανση, εισάγεται τώρα για πρώτη φορά στα ελληνικά πανεπιστήμια manager, απ’ ότι βλέπω Εκτελεστικό Διευθυντή Οικονομικών – Διοικητικών Υποθέσεων. Η ερώτησή μου είναι η εξής, ότι πιστεύετε μ’ αυτές τις στρογγυλεύσεις παραμονή του συλλαλητηρίου ή εξαγγελθέντων κινητοποιήσεων για την άλλη εβδομάδα θα κατορθώσετε να αποκλιμακώστε τους αγώνες των φοιτητών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω, εσείς είστε εκπρόσωπος κάποιων, δεν την βρίσκω δημοσιογραφική την ερώτηση.

Γ. ΛΙΟΝΤΟΣ («ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ»): Ερώτηση έκανα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί σας είπα και πριν, ότι προφανώς έχετε λησμονήσει, ότι ζούμε σε δημοκρατική χώρα και ότι υπάρχουν θεσμοί. Εμείς δεν είμαστε διαχειριστές του τι θέλει να κάνει ο κάθε ένας ή ο άλλος. Εμείς οφείλουμε σεβασμό στη δημοκρατία και έχουμε άποψη.

Κατ’ αρχήν διαψεύδω κατηγορηματικά αυτό που ισχυριστήκατε, ότι καταργείται το άσυλο. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο άσυλο, διευρύνεται το όργανο το οποίο αποφασίζει για το άσυλο. Ξέρετε, ότι μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί τριμελής Επιτροπής Ασύλου, αυτό το θεωρείτε δημοκρατικό;

Δεύτερον, σε ποια χώρα του κόσμου και σε ποια δημοκρατία αποφασίζεται κάτι με ομοφωνία; Αυτά μόνο στο φασισμό και σε κάποια άλλα καθεστώτα ίσχυσαν, όχι όμως σε δημοκρατικά καθεστώτα.

Τρίτον, το Πρυτανικό Συμβούλιο είναι εκλεγμένο απ’ όλους, είναι ισχυρό όργανο, δεν είναι διορισμένο, είναι εκλεγμένο απ’ όλους. Επομένως διαψεύδω κατηγορηματικότατα το συμπέρασμα στο οποίο θέλετε να καταλήξετε και να εμφανίσετε, ότι δήθεν καταργείται το άσυλο. Το άσυλο ισχυροποιείται και ισχυροποιείται απολύτως και ακόμη και με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Τα μαθήματα, συγχωρείστε με, αλλά τα μαθήματα πώς ρέουν στα εξάμηνα, τα ορίζουν τα τμήματα, είναι επιστημονικό αντικείμενο. Δεν είναι διοικητικό ζήτημα στο οποίο θα αποφασίσετε εσείς ή εγώ. Είναι επιστημονικό αντικείμενο.

Γ. ΛΙΟΝΤΟΣ («ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ»): Λιμνάζει όμως η φοίτηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Ούτως ή άλλως κάποιοι φοιτητές, εμένα δεν μ’ αρέσει ο όρος λιμνάζει. Κατ’ αρχήν τι θα πει λιμνάζει; Ούτως ή άλλως αν κάποιος δεν περάσει τα μαθήματα, μην έχετε την συμβατική αντίληψη εξαμήνων και έτους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν 20 μαθήματα και είναι στο πτυχίο. Τι θα πει λιμνάζει;

Δεν μπορείς να περάσεις τα μαθήματα με μαγικό τρόπο. Το ζήτημα της επιστημονικής συνάφειας των αντικειμένων είναι μέσα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Αλίμονο αν το αποφασίσουμε εμείς. Και σας είπα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν λιμνάζουν εξ αυτού που φοιτητές. Λιμνάζουν γιατί δεν περνάνε τα μαθήματα, αν λιμνάζουν.

Εμείς ερχόμαστε εδώ και τους δίνουμε και νέες ευκαιρίες να περάσουν τα μαθήματα, να μη έχει κανείς τους την αίσθηση, ότι κάποιος καθηγητής τους κόβει, το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να τοποθετηθεί.

Αλλά συμπεράσματα που δεν περιλαμβάνονται εδώ, δεν νομίζω ότι είναι επιτρεπτό να βγάλουμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας. Καλό μεσημέρι.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved