nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Το παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τα νέα βιβλία του Δημοτικού και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (27/6/06)


ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Αιγαίου Πελάγους 1 - 3, 4ος όροφος
153 41 Αγία Παρασκευή
Τηλ: 210-6015985, Fax: 210 6015985
e-mail: press@pi-schools.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ,
Αγία Παρασκευή 27 Ιουνίου 2006

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την πορεία της εισαγωγής των νέων σχολικών βιβλίων στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο καθώς και με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω σε αυτά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη του συγκεκριμένου προγράμματος, προς αποκατάσταση της αλήθειας και όχι μόνο.

Η συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2003, χωρίς όμως η συγγραφή αυτή να είχε νομιμοποιηθεί με την έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και χωρίς να είχε προβλεφθεί επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα βιβλία. Οι προϋποθέσεις αυτές εκπληρώθηκαν από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, μέσα και από σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την πορεία του έργου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα νέα βιβλία, όπως το έργο αυτό σχεδιάστηκε από το ΥΠΕΠΘ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με την εξασφάλιση σχετικών πιστώσεων ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιούνται οι παρακάτω τέσσερις (4) φάσεις επιμόρφωσης:

- Στην Α’ Φάση, (Δεκέμβριος 2005 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Φεβρουάριος 2006 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση όλων των σχολικών συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτή τη φάση, οι συμμετέχοντες επιμορφώθηκαν από έγκριτους εισηγητές, συγγραφείς των νέων βιβλίων και μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και εξοικειώθηκαν με τη γενική φιλοσοφία της συγγραφής των βιβλίων και με τους βασικούς στόχους του κάθε γνωστικού αντικειμένου. Στους επιμορφούμενους διανεμήθηκε σχετικό επιμορφωτικό υλικό 300 σελίδων περίπου.

- Στη Β’ Φάση, (Ιανουάριος έως Ιούνιος του 2006), οι σχολικοί σύμβουλοι ανέλαβαν μέχρι τη λήξη των μαθημάτων την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών της περιφέρειάς τους. Σε αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, 1476 επιμορφωτικές συναντήσεις για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 1084 συναντήσεις για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

- Στη Γ’ Φάση, η οποία πραγματοποιείται από 19 έως 30 Ιουνίου του 2006, περίπου 1800 επιμορφωτές – πολλαπλασιαστές από όλες τις εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας, έχοντας τα νέα βιβλία στα χέρια τους, αλλά και επιπρόσθετο υλικό επιμορφωτικό υλικό 400 σελίδων, παρακολουθούν ειδικό σεμινάριο επιμόρφωσης με έμφαση στη διδακτική προσέγγιση και την αξιολόγηση του μαθητή. Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι επιμορφωτές επιλέχτηκαν από Μητρώο Επιμορφωτών που δημιουργήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύτηκε στον τύπο.

- Στη Δ’ και τελευταία Φάση, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου 2006, και πριν από την έναρξη των μαθημάτων, οι επιμορφωτές – πολλαπλασιαστές σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους θα επιμορφώσουν όλους τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών και των γυμνασίων (84.000 στον αριθμό) δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένοι επιμορφωτές θα παραμείνουν στη διάθεση των εκπαιδευτικών για όλη τη σχολική χρονιά, προκειμένου να στηρίξουν τη διαδικασία προσαρμογής τους από τη θεωρία στη διδακτική πράξη. Επιπλέον, το ΥΠΕΠΘ είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει και περαιτέρω επιμορφωτικές δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των εκπαιδευτικών της βάσης, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Με το παρόν Δελτίο Τύπου, δεν επιχειρείται απλά και μόνο η ικανοποίηση του αιτήματος για αποκατάσταση της αλήθειας. Αποτελεί ελάχιστο ηθικό χρέος η απόδοση της δέουσας αναγνώρισης και του σεβασμού απέναντι σε όλους – πρόσωπα και φορείς του εκπαιδευτικού χώρου – οι οποίοι εργάζονται σκληρά για την ευόδωση της όλης επιμορφωτικής προσπάθειας, πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα. Η ένθερμη υποστήριξη που συνειδητοποιημένα προσφέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της εκπαίδευσης φανερώνει για άλλη μια φορά ότι όταν πρόκειται για θέματα ποιότητας της εκπαίδευσης, παρωπίδες και μικροσυμφέροντα περνούν αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα.

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ), όπου υλοποιείται η παρούσα Φάση Επιμόρφωσης (Γ΄ Φάση), για να διαπι-στώσετε από κοντά ότι έχουν διανεμηθεί στους επιμορφωτές – πολλαπλασιαστές και νέα βιβλία και πρόσθετο επιμορφωτικό υλικό επτακοσίων σελίδων με συγκεκριμένα σχέδια μαθημάτων και διδακτικών προσεγγίσεων.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved