nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Γιακουμάτος: Τρεις αλήθειες για την απασχόληση (6/7/06)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 6 Ιουλίου 2006

Με αφορμή τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της απασχόλησης, θέλω να επισημάνω και να γνωρίσω μερικά στοιχεία που ή δεν γνωρίζουν ή συνειδητά αποκρύπτουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Να ποια είναι η αλήθεια:

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η
Η μείωση της ανεργίας από το 11,3% στις αρχές του 2004 στο 9,7% στις αρχές του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα και αναγνωρισμένα από τη Eurostat στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η
Η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 155.000, ο συνολικός αριθμός των οποίων για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 4,4 εκατ. και η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 60% και η σταδιακή σύγκλιση με τους στόχους της Λισαβόνας,

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η
Η μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων από τους 562.289 τον Μάρτιο του 2004 στους 430.727 τον Μάιο του 2006 .

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μια πραγματικότητα και αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η πολιτική μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι αντιφάσεις, οι κραυγές, οι υπερβολές και η ισοπέδωση δεν έχουν θέση και δεν πρέπει να έχουν θέση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, ένα ζήτημα κατ’ εξοχήν Εθνικό και όχι κομματικό, διότι πολλές φορές οδηγούν σε παρεκτροπές τύπου Λαυρίου για την ανασφάλιστη εργασία των νέων !!!!

Σε ότι αφορά τον ΟΑΕΔ, επισημαίνουμε:
- Ο ΟΑΕΔ, ως κύριος φορέας υλοποίησης των πολιτικών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, εκσυγχρονίζεται επαναπροσδιορίζοντας τη φιλοσοφία σχεδιασμού των παρεμβάσεών του, στοχεύοντας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κλάδους με δυναμισμό απασχόλησης, ενώ ενσωμάτωσε την αναπτυξιακή διάσταση σε όλες του τις δράσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών σύμφωνα και με στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρίας GPO είναι ότι το 53,2% των εγγεγραμμένων ανέργων θεωρεί ότι ο ΟΑΕΔ λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

- Ο ΟΑΕΔ ουδέποτε ενέγραφε ως ανέργους στα μητρώα του, τους αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τους νόμους 1545 του 1985 και 3050 και 2002. Επειδή η πολιτική αμνησία είναι κακός οδηγός, ερωτάται το ΠΑΣΟΚ εάν προτείνει την ακύρωση των νόμων που ψήφισε.

- Η κατηγοριοποίηση σε
«αναζητούντες» και «μη αναζητούντες εργασία» ακολουθείται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης σε αυτούς που προσπαθούν να βρουν εργασία. Για λόγους αποσυμφόρησης καθιερώσαμε την δυνατότητα τριμηνιαίας ανανέωσης της κάρτας ανεργίας σε όσους δεν αναζητούν εργασία, πλην όμως και αυτή η κατηγορία συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ (και στο μεσοδιάστημα του τριμήνου). Αυτή η διευκρίνιση έχει γίνει επανειλημμένως, αλλά παρόλα αυτά επαναφέρεται με την πρώτη ευκαιρία, αποδεικνύοντας τη μοναδική ανεπάρκεια του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Καλούμε (και) επίσημα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, οποιαδήποτε στιγμή, να επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, ότι η στατιστική λαθροχειρία ήταν σύμπτωμα μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο σύγχρονος πολιτικός λόγος και τα επιχειρήματα πρέπει να εκφέρονται ως αποτέλεσμα μελέτης πραγματικών στοιχείων και όχι σκόπιμης παραπληροφόρησης.

Εν πάσει περιπτώσει, ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ που στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης, αρνείτο να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, παρά τις επανειλημμένες τις ερωτήσεις βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και προκήρυσσε ετησίως μόνο δύο προγράμματα, γενικού χαρακτήρα και χωρίς στόχευση, οφείλει να είναι πιο προσεκτικό στην άσκηση κριτικής.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ο ΟΑΕΔ δίνει κάθε μήνα στη δημοσιότητα τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας και έχει διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο καινοτόμων και στοχευμένων προγραμμάτων, στη βάση των στόχων της Λισαβόνας, με σκοπό την καλύτερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης της εργασίας.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved