nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Κοινή συνέντευξη Γιαννάκου - Κουκουλόπουλου για το μέλλον των ΤΕΙ (30/8/06)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 30 Αυγούστου 2006

Συνάντηση δυο ωρών είχαν σήμερα η Υπουργός Παιδείας Κα. Μαριέττα Γιαννάκου, και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Πάρης Κουκουλόπουλος.

Σε κοινές τους δηλώσεις η Κα Υπουργός και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τόνισαν τα εξής:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως ξέρετε υπήρξε μια πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του μέτρου του 10. Η Κυβέρνηση απαντά ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί , λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν ότι υπάρχουν φοιτητές που πέρασαν στα ΤΕΙ φέτος με 8.500 μόρια. Ο Νόμος όπως έχει ο οποίος ορίζει ως βάση εισαγωγής το 10 ή 10.000 μόρια διευκολύνει πάρα πολλούς να εισαχθούν. Θέλω να επισημάνω δυο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι το μέτρο λειτούργησε θετικά. Από τα 195 τμήματα ΤΕΙ στα 190 σημειώθηκε σημαντική αύξηση της βάσης εισαγωγής. Και τούτο όχι μόνο στα χαμηλότερα όρια, αλλά υπήρξαν ΤΕΙ με 19.500 μόρια. Αυτό δείχνει ότι οι υποψήφιοι προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι όλα εξαρτώνται κάθε φορά από την επιλογή. Είναι φανερό ότι στο παρελθόν έγιναν τμήματα ΤΕΙ που δεν είναι «ελκυστικά». Στα «ελκυστικά» τμήματα έχουμε πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής. Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού η οποία εργάζεται για το Υπουργείο, οι Πρόεδροι των ΤΕΙ και το συνδικαλιστικό τους όργανο, θα είναι έτοιμοι πάρα πολύ σύντομα και για τις συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και για τη δημιουργία νέων τμημάτων, ομοειδών με τα κεντρικά τμήματα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε σημαντικό αριθμό εισακτέων από τα κεντρικά ΤΕΙ στην περιφέρεια. Διότι μόνο μέσο ομοειδών τμημάτων μπορεί να μεταφερθεί.

Αναγνωρίζω την μικρή κάμψη και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στην περιφέρεια και η συζήτηση μας ήταν συζήτηση ουσίας. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί παρεκκλίνει από αυτό που νομοθετικά όρισε πέρσι. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει την ποιοτική και ακαδημαϊκή αναβάθμιση της οποίας τα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί στα ΤΕΙ με το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η οποία πολιτική θα αποδώσει αρκετά σύντομα.

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ (ALTER): Υπάρχουν ορισμένοι Πρόεδροι οι οποίοι ζητούν δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ περίπου 10.000, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις στα περιφερειακά ιδρύματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό ακριβώς είπα πριν. Αυτό θα γίνει. Τα λάθη του παρελθόντος δεν ήταν μόνο ότι δημιουργήθηκαν πολλά μη «ελκυστικά» τμήματα, ήταν ότι και Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έφτιαχναν τμήματα του ιδίου γνωστικού αντικειμένου, με αποτέλεσμα την αδυναμία να δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα και τη σύγκρουση μεταξύ των αποφοίτων. Σε πολλά μη «ελκυστικά» περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ οι φοιτητές απλώς εγγράφονται, δεν πηγαίνουν εκεί και τελειώνουν ελάχιστοι.

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ (ALTER): Τελικά τι πρόκειται να συμβεί με τις 42 πόλεις θα «κατεβάσουν ρολά»;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η εκπαιδευτική πολιτική ασκείται μέσο συγκεκριμένων κριτηρίων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και οι Δήμαρχοι φυσικά έχουν την ελευθερία της έκφρασης. Δεν θα υποβάλλω εγώ τρόπους με τους οποίους θα κάνουν το ένα ή το άλλο. Κατά τ΄ άλλα σε προσωπικό επίπεδο η εκτίμηση είναι αμοιβαία.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ (MEGA): Αντί να κάνετε αυτές τις κινήσεις φέτος γιατί δεν κάνατε αυτές τις κινήσεις πέρσι. Σας είχαν προειδοποιήσει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τίποτα απολύτως δεν γίνεται χωρίς τη συναίνεση των Ιδρυμάτων. Όταν υποδεικνύω τα Ιδρύματα ορισμένοι αρχίζουν και προβάλλουν το περί «αυτοδιοίκησης» και «αυτονομίας».

Η συναίνεση των Ιδρυμάτων είναι δεδομένη, εμείς όμως τα Ιδρύματα τα είχαμε προειδοποιήσει από πέρσι το Μάιο. Είχαμε συζητήσει για την μη «ελκυστικότητα». Περάσαμε το Νόμο, τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Επαναλαμβάνω, αναγνωρίζω τους κάποιους κραδασμούς και κατά βάση μόνο στο θέμα των ακινήτων γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους φοιτητές επειδή δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση δεν είναι εκεί και όπως είπα πριν ελάχιστοι τελειώνουν. Αλλά τίποτα δεν αλλάζει χωρίς να υπάρξουν οι ελάχιστοι κραδασμοί.

Μ. ΠΑΠΑΒΛΑΧΟΥ (ALPHA): Φταίνε οι Δήμαρχοι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είπα ότι φταίει ο οποιοσδήποτε. Περιγράφω την υπάρχουσα κατάσταση, δεν ασχολούμαι μόνο με το παρελθόν, ασχολούμαι με το μέλλον και σας είπα πως θα είναι το μέλλον.

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ (ALTER): Το πρωί στη συνέντευξη που δώσατε είπατε ότι κάποιοι επιθυμούν να απομακρυνθείτε από την θέση της Υπουργού Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ουδέποτε είπα τέτοιο πράγμα. Ερωτήθηκα για κάποιους που έκαναν κάποια σχόλια και απήντησα ότι ως γνωστόν οι Κυβερνήσεις ορίζονται από τους Πρωθυπουργούς, και ότι ο σημερινός συγκεκριμένος Πρωθυπουργός μόνο με κριτήρια πολιτικά και ποιοτικά συνθέτει την Κυβέρνηση του μόνος του και όχι με τις υποδείξεις άλλων.

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ (ALTER): Ο οποίος φαίνεται ότι στηρίζει την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως, να είστε βέβαιη γι΄ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΚΕ: Η μείωση των εισακτέων και το πλήγμα που δέχεται η ελληνική περιφέρεια είναι ένα πρόβλημα γνωστό από πέρσι, από τη θεσμοθέτηση της βάσης του 10 . Στις 5/9/2005 το είχα θέσει με απόλυτη ακρίβεια στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η Κυβέρνηση ασχολείται σήμερα με ένα χρόνο καθυστέρηση με το συγκεκριμένο πρόβλημα που δημιουργήθηκε χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος και εκεί ακριβώς στοχεύει η πρόθεση μας να καλύψουμε το συγκεκριμένο διάστημα με την σταδιακή εφαρμογή της βάσης του 10. εμείς δίνουμε έναν αγώνα που αφορά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, στους έλληνες που μοχθούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, στην περιφερειακή ανάπτυξη. Δίνουμε τον αγώνα μας με αυτούς τους όρους και όχι με όρους της πλατειάς Κολωνακίου.

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ (ALTER): Από τη σημερινή συνάντηση είστε ικανοποιημένοι ή όχι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΚΕ: Όχι δεν είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πήραμε ένα καθαρό «όχι». Η Κα. Υπουργός μας έκανε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή. Μετέθεσε τις αλλαγές στο μέλλον, νομίζω ότι τα άκρως ενδιαφέροντα που συζητήσαμε σήμερα, έπρεπε να συζητηθούν πέρσι και όχι φέτος.

Μετά τις δημοτικές εκλογές θα είμαστε πάλι εδώ για να ενημερωθούμε και να στηρίξουμε ενδεχομένως, μέτρα τα οποία θα επιχειρούν να αμβλύνουν από την επόμενη χρονιά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε δώσει προθεσμία μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, που αποτελείται από τους Προέδρους ΤΕΙ, το συνδικαλιστικό όργανο και το Υπουργείο θα δώσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα ξανασυζητήσουμε στην ΚΕΔΚΕ.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ (MEGA): Υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν οι εγγραφές από τα περιφερειακά στα κεντρικά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι μετεγγραφές αυτών που δεν είναι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι γίνονται στο δεύτερο έτος, δηλαδή στο τρίτο εξάμηνο, αφού περάσουν όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβρη με συγκεκριμένο οικονομικό όριο εισοδήματος. Όταν ο Νόμος έχει ποιοτικά στοιχεία τότε ο κόσμος προσαρμόζεται σε αυτό. Πολλοί περισσότεροι πέρασαν πέρσι το Σεπτέμβριο όλα τα μαθήματα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, μέλη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, και πενταμελής αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved