nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η ΕΤΕΜ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών (6/9/06)


Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΤΑΧ/ΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΡΝΗ 44 – 104 38 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2105227812 - 2105227276 FAX: 2105243701
www.eetem.gr e-mail: eetem@hol.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 6-9-2006

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Π.Θ
Με αφορμή το προσχέδιο αντικατάστασης του ισχύοντος Π.Δ 318/94 που αναφέρεται στα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι των ειδικοτήτων Πολιτικών Δομικών Έργων, Έργων Υποδομής και Τοπογραφίας που εξέτασε στις 28-8-2006 η Ολομέλεια του Σ.Α.Τ.Ε-Ε.ΣΥ.Π ύστερα από εισήγηση της Γραμματείας του Σ.Α.Τ.Ε και προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη φορείς που αντιστρατεύονται δημοσίως τα Τ.Ε.Ι και τους Πτυχιούχους των επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

- Το ΥΠ.Ε.Π.Θ, δυο χρόνια τώρα, εξαιτίας της πολιτικής του ατολμίας κοροϊδεύει τους Πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι επειδή δεν τολμά να συγκρουστεί με συντεχνιακά συμφέροντα και δεν εκδίδει επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε Πτυχιούχους Ανώτατων Ιδρυμάτων (Ν.2916/2001). Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στο Τ.Ε.Ε να καταγγέλλει τα δήθεν υπερβολικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

- Η Διοίκηση του Τ.Ε.Ε αποκρύπτει από τα μέλη του ότι ο συντάκτης του προσχεδίου για την κατάργηση του Π.Δ318/94 είναι Καθηγητής του Πολυτεχνείου ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς σε ερώτημα μελών του Σ.Α.Τ.Ε ότι «οι περιορισμοί που τίθενται στο σχέδιο αυτό σε βάρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι δεν τεκμηριώνονται ούτε απαντώνται στις αντίστοιχες ειδικότητες στην Ε.Ε»!

- Το Τ.Ε.Ε με τη σημερινή μορφή και τον τρόπο λειτουργίας του (δηλ. συντεχνιακό συνδικαλιστικό όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών) δεν αποτελεί ανεξάρτητο φορέα και δεν νομιμοποιείται να εκφέρει απόψεις για τα Τ.Ε.Ι και τους Πτυχιούχους των. Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχει ζητήσει επίσημα το κλείσιμο και την κατάργηση των περισσότερων σχολών Τ.Ε.Ι.

- Οι προσπάθειες του Τ.Ε.Ε να διατηρήσει “κλειστό το επάγγελμα του Μηχανικού μόνο για τα μέλη του” κάθε φορά που μειώνεται η πίττα των τεχνικών έργων, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε, δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού και δημιουργίας ενός ενιαίου σύγχρονου πλαισίου άσκησης επαγγέλματος του Μηχανικού, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ως φαίνεται το Τ.Ε.Ε ξεχνάει ότι την εκπαιδευτική πολιτική την χαράσσει το ΥΠ.Ε.Π.Θ.
- Η νομοθεσία του 1930 δεν μπορεί να καθορίζει ποιος είναι Μηχανικός και ποιος δεν είναι, εν έτει 2006.
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. διαφωνεί με την φιλοσοφία και το πνεύμα του εν λόγω σχεδίου που πρότεινε το ΥΠ.Ε.Π.Θ για αντικατάσταση του Π.Δ 318/94 διότι:

- Δεν απευθύνεται σε Πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης εφόσον εισάγει περιορισμούς αντικαθιστώντας τους «ορόφους» των Β.Δ/των με την σπουδαιότητα των κτιρίων στερώντας με αυτόν τον τρόπο την αυτονομία στην άσκηση του επαγγέλματος, με αποτέλεσμα ο Πολιτικός Μηχανικός Δομικών Έργων, με βάση την πρόταση του ΥΠ.Ε.Π.Θ, να μην μπορεί να υπογράψει τη μελέτη ανέγερσης ενός καφενείου!

- Επιπλέον τα προτεινόμενα επαγγελματικά δικαιώματα είναι σαφώς υποδεέστερα αυτών που απονέμονται στους ισοτίμους με τα Τ.Ε.Ι Πτυχιούχους εξωτερικού και στους αποφοίτους των Κ.Ε.Σ. !

Να μια αιτία ερήμωσης των Περιφερειακών Τ.Ε.Ι.

Η 5η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σ.Α.Τ.Ε ενέκρινε την αδειοδότηση και πιστοποίηση της επαγγελματικής επάρκειας των Μηχανικών Τ.Ε.Ι από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και απέρριψε την εισήγηση της Γραμματείας του, το Τ.Ε.Ε να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο, διότι η μακροχρόνια πολεμική του Τ.Ε.Ε σε βάρος των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, δεν του προσδίδει την ουδετερότητα που απαιτεί ο ρόλος αυτός.

Τα όσα αναφέρονται στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΤΕΕ σχετικά με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τα Master και τα δήθεν πολλά δικαιώματα που αποκτούν οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και σκοπό έχουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ καλείται να θέσει τέρμα στον εμπαιγμό και την ομηρία των χιλιάδων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το ρόλο της εκδίδοντας επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε Πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved