nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Νέα απεργία στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου (20/12/06)


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 20/12/2006

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΘΕΜΑ: Αναθεώρηση του Συντάγματος - Άρθρο 16 - 24ωρη απεργία 10/01/07

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η κυβέρνηση προωθεί την πρώτη φάση για την αναθεώρηση του συντάγ-ματος, σε αντιδραστική κατεύθυνση, και στις 10 Ιανουαρίου διεξάγεται στην ε-πιτροπή της βουλής η κρίσιμη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Θεωρούμε κεφαλαιώδες ζήτημα, που ανέδειξε ο απεργιακός μας αγώνας, την προσπάθεια να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που επιχειρείται μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16. Με την αναθεώρηση αυτή γενικεύεται η επιθετική πολιτική απέναντι στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτή-ρα της εκπαίδευσης, υποβαθμίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, μπαίνει στη λογική του ανταγωνισμού και των νόμων της αγοράς, οδηγείται ακόμα περισσότερο απ’ ότι σήμερα στη λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια. Αλλάζοντας η φιλοσο-φία, που το σύνταγμα αντιμετωπίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω της νομι-μοποίησης της ιδιωτικοποίησής της αμφισβητείται το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση. Θα οδηγηθούμε στη γιγάντωση των ταξικών φραγμών, να σπουδάζουν δηλαδή «όσοι έχουν», στη διόγκωση της οικονομικής αφαίμαξης των εργαζομέ-νων, ενώ ταυτόχρονα θα χειροτερεύσει η θέση συνολικά του δημόσιου σχολείου κάθε βαθμίδας. Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι ο αγώνας για την αποτρο-πή της αναθεώρησης του άρθρου 16 δεν είναι ένας αγώνας που αφορά μόνο τους χώρους της εκπαίδευσης αλλά ολόκληρη την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Παράλληλα αγωνιζόμαστε συνολικά ενάντια στην αντιδραστική συνταγ-ματική αναθεώρηση που επιχειρεί τομές σ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής και πο-λιτικής ζωής και θέλει να εγκαθιδρύσει και να πυροδοτήσει νέες, ακόμα, χειρότε-ρες εξελίξεις.

Η θεσμική κατοχύρωση της ελαστικής εργασίας, που επιχειρείται με την αναθεώρηση των άρθρων 103 και 104, θα οδηγήσει στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ανασφαλή κι ελαστική εργασία. Θα οδηγήσει στην καταστρατήγηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, άσχετα με το έτος εισόδου τους στο δημόσιο, όπως έδειξαν και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, ενώ θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Θεωρούμε ότι η χειροτέρευση των όρων εργασίας στο δημόσιο θα παρα-σύρει προς το χειρότερο τις ήδη εξαιρετικά μετέωρες εργασιακές σχέσεις στον ι-διωτικό τομέα και γι’ αυτό και καλούμε όλους τους εργαζόμενους ν’ αγωνιστούμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς απολύσεις και με κατώτερο καθαρό μι-σθό τα 1400 ευρώ.

Οι αλλαγές που προωθούνται στα προς αναθεώρηση άρθρα επιδιώκουν ακόμη : τη μονιμοποίηση της χρόνιας λιτότητας, με τη μη αμφισβήτηση του ε-κάστοτε προϋπολογισμού από δικαστικές αποφάσεις, τον αποχαρακτηρισμό δα-σικών εκτάσεων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, την αμφισβήτηση λαϊ-κών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα, που είχαμε θέσει και ως αιτήματα στον μεγάλο απεργιακό μας αγώνα, πρέπει να αναπτύξουμε ένα πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό κίνημα, που θα αγωνίζεται για την αποτροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 και συνολικά της αντιδραστικής αναθεώρησης. Θα παλεύει για να κατοχυρώσουμε το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και την ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς αποκλεισμούς με αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χωρίς απολύσεις, την ανατροπή της χρόνιας λιτότητας με αξιοπρεπείς μισθούς (1400 ευρώ κατώτερος καθαρός μισθός), την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, την προστασία και διεύρυνση των ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με κατεύθυνση τα παραπάνω συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέσαμε με την απεργία μας.

Συγκεκριμένα αποφασίζουμε:
1. Να επιδιώξουμε την κοινή δράση όλων των εκπαιδευτικών φορέων (Ο.Λ.Μ.Ε., Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., Α.Σ.Γ.Μ.Ε., φοιτητικοί σύλλογοι κ.α.).
2. Την Τρίτη 9 Γενάρη, ημέρα μνήμης του δολοφονημένου αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα, την αφιερώνουμε στον αγώνα για την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με πολύμορφες δράσεις σε συνεργασία με τους άλλους εκπαιδευ-τικούς φορείς.
3. Την Τετάρτη 10 Γενάρη κηρύσσουμε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στα Προπύλαια (στις 12:00 το μεσημέρι) με κάλεσμα προς όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τη μέρα αυτή καλούμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και κάθε εργατικό συνδικάτο να πάρουν απόφαση για πανελλαδική – πανεργατική απεργία.
4. Αντίστοιχα συλλαλητήρια οργανώνουμε με όλους τους φορείς (Ε.Λ.Μ.Ε. κ.λπ.) σε κάθε μεγάλη πόλη.


Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος
Μπράτης Δημήτρης

Ο Γεν. Γραμματέας
Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved