nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η καινοτομία στην Πράξη: Ομιλίες από την εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης (22/1/07)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2007


Ομιλίες στην εκδήλωση Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με θέμα "Η Καινοτομία στην Πράξη"

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας έκλεισε με ομιλία του την ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα «Η Καινοτομία στην Πράξη» στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με σκοπό την προώθηση του πνεύματος καινοτομίας και των νέων ιδεών καθώς και την επικοινωνία των στελεχών και του προσωπικού με αναγνωρισμένους και βραβευμένους επιχειρηματίες και managers.

Στην εκδήλωση αυτή μίλησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τάσσος Νεράντζης και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος και είχαν προσκληθεί και μίλησαν οι αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι επιχειρηματίες Στέλιος Σταυρίδης, γενικός γραμματέας της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας PISCINES IDEALES, (ανακηρύχθηκε Quality Leader για το 2006), Αθανάσιος Πηλιούνης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TELEDOME, (Α΄ Βραβείο Καινοτομίας & Ανάπτυξης για το 2006) και Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών Α.Τ.Ε.Β.Ε. & HELESI Α.Ε.Β.Ε., (Β΄ Βραβείο Καινοτομίας & Ανάπτυξης για το 2006).

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είπε τα εξής:
«Η σημερινή εκδήλωση «Η Καινοτομία στην Πράξη» είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που αποσκοπεί στην προώθηση του πνεύματος καινοτομίας και των νέων ιδεών, καθώς και στην επικοινωνία των στελεχών και του προσωπικού της με αναγνωρισμένους και βραβευμένους Επιχειρηματίες και Managers.

Είναι ταυτόχρονα ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα εκδηλώσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και των φορέων του με κεντρικό σκοπό την ενίσχυση αυτού που στις προηγμένες οικονομίες του πλανήτη ήδη είναι κοινός τόπος: Του γεγονότος ότι η ζητούμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας περνά μόνο μέσα από την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάσαμε όλοι μαζί στον εκθεσιακό Πολυχώρο του υπουργείου Ανάπτυξης την έκθεση δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) «Καινοτόμες Εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σύγχρονη οικονομία και στην υπηρεσία της κοινωνίας», ενώ την περασμένη Παρασκευή η κα. Deborah Wince-Smith, πρόεδρος του αμερικανικού συμβουλίου για την ανταγωνιστικότητα, απευθυνόμενη στους ελληνικούς παραγωγικούς φορείς μίλησε από το βήμα της παλαιάς βουλής για τη σημασία της καινοτομίας σε μια εποχή όπου η παγκόσμια οικονομία μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την επιβίωσή τους.

Μίλησαν σήμερα αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι επιχειρηματίες που τιμήθηκαν με τις υψηλότερες διακρίσεις στους τομείς της ποιότητας και της καινοτομίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους κ.κ.

- Στέλιο Σταυρίδη, Γενικό Γραμματέα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας PISCINES IDEALES, ανακηρυχθείς Quality Leader για το 2006

- Αθανάσιο Πηλιούνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας TELEDOME, Α΄ Βραβείο Καινοτομίας & Ανάπτυξης για το 2006

- Αθανάσιο Ανδριανόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο των εταιρειών Α.Τ.Ε.Β.Ε. & HELESI Α.Ε.Β.Ε., Β΄ Βραβείο Καινοτομίας & Ανάπτυξης για το 2006.

Οι επιχειρηματίες αυτοί τιμήθηκαν όχι μόνο για την εφευρετικότητά τους, αλλά και για την αφοσίωση τους σε μια αρχική ιδέα, για την προσήλωσή τους και την πίστη τους στην τελική επιτυχία των αρχικών τους σχεδίων.

Πρόκειται για επιχειρηματίες που καινοτόμησαν, που ξέφυγαν από την πεπατημένη και κέρδισαν με την επιτυχία τους την αναγνώριση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η στάση τους αυτή πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για όσους ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, αλλά και για όλους μας.

Η τεχνολογική και η μη τεχνολογική καινοτομία δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Είναι το αποτέλεσμα μιας συχνά κοπιαστικής, επίπονης και τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα κοστοβόρας νοητικής και εργαστηριακής διεργασίας. Είναι προϊόν συστηματικής ακαδημαϊκής ή επιχειρηματικής έρευνας που για να έχει πρακτικό αντίκτυπο πρέπει να μετουσιώνεται γρήγορα και συστηματικά σε νέα χρήσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αναγνωρίζοντας έγκαιρα τα παραπάνω, προχωρήσαμε στην κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και τεχνολογία, ώστε:

- να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών ερευνητικών ιδρυμάτων με τον ιδιωτικό τομέα,

- να εστιάσουμε τους πόρους της έρευνας σε τομείς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αντίκτυπο για την εθνική οικονομία.

- να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της έρευνας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Και γι΄ αυτό το λόγο προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση του οργανισμού βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):

- για να βοηθήσουμε τον εφευρέτη να κατοχυρώσει τις ιδέες του και να ωφεληθεί από την κατοχύρωση της πνευματικής του ιδιοκτησίας,

- για να συστηματοποιήσουμε τη διαδικασία έκδοσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

- και να μειώσουμε το χρόνο και τα κόστη έκδοσης των πατεντών.

Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα μας μπορεί να έχει την ερευνητική και τεχνολογική πρωτοπορία στην ευρύτερη περιοχή και να αποτελέσει σημαντική τεχνολογική δύναμη στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Τη βεβαιότητα αυτή μου τη μεταδίδουν:

1. πρώτα οι εκλεκτοί ομιλητές μας, που με τις ιδέες τους κατάφεραν να φέρουν τις επιχειρήσεις τους στην κορυφή των κλάδων, στους οποίους ανήκουν,

2. οι χιλιάδες νέοι επιστήμονες που σταδιοδρομούν και διαπρέπουν ως ερευνητές και εφευρέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό,

3. αλλά και όλοι εσείς που με το ενδιαφέρον σας και την παρουσία σας εμπλουτίζετε την εκδήλωση αυτή.

Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η σπουδαιότερη πλουτοπαραγωγική δύναμη της πατρίδας μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Όσο θα υπάρχουν Έλληνες που σκέφτονται ανοικτά, πράττουν πρωτοποριακά και δρουν καινοτομικά, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα αποτελεί μια αξιόλογη και υπολογίσιμη περιφερειακή οικονομική δύναμη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε πάρει μια απόφαση: μετά από την κήρυξη όλων των ετών από το 2005 μέχρι και το 2010 σε έτη Ανταγωνιστικότητας, αποφασίσαμε να κηρύξουμε όλα τα επόμενα χρόνια από το 2007 και μετά, ως Έτη Καινοτομίας. Θα το πω όσο πιο καθαρά μπορώ: Πρέπει και μπορούμε να επενδύσουμε πάνω στην καινοτομία.

Τι είναι όμως αυτό που επιδιώκουμε; Παραφράζοντας μια γνωστή αρχή του μάνατζμεντ (πώς μπορούμε να επιτύχουμε κάτι που δεν μπορούμε να το μετρήσουμε), πώς μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι εάν δεν μπορούμε να ορίσουμε την καινοτομία;

Όπως λέγανε και οι Ρωμαίοι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρει κανείς έναν κατάλληλο ορισμό για μια έννοια, γι’ αυτό και θα προσπαθήσω να δώσω τρία απλά όσο και απτά παραδείγματα για την καινοτομία.

Καινοτομία στο άναμμα της φωτιάς ήταν το πέρασμα από την τσακμακόπετρα στο σπίρτο. Καινοτομία ήταν επίσης ο αναπτήρας μπροστά στο σπίρτο. Καινοτομία είναι και το πέρασμα από το αυτοκίνητο με ταχύτητες στο αυτόματο αυτοκίνητο.

Με άλλα λόγια, καινοτομώντας δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Οι βελτιώσεις αυτές κάνουν με τη σειρά τους τα αντίστοιχα προϊόντα και τις υπηρεσίες ανταγωνιστικές και βελτιώνουν τη θέση των επιχειρήσεων που τα παράγουν, τα διακινούν και τα πωλούν, στην παγκόσμια αγορά.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας δίνει σε συγκεκριμένα προϊόντα εξαρχής σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αυτό το γεγονός όμως από μόνο του είναι περιορισμένης εμβέλειας, αφορά λίγα μόνο προϊόντα και δεν είναι αρκετό για προσδώσει στην οικονομία μας την απαραίτητη εξωστρέφεια και να ισοσκελίσει το εμπορικό μας ισοζύγιο.

Είναι απαραίτητο παράλληλα να προσδώσουμε στα εγχώρια προϊόντα & υπηρεσίες μας προστιθέμενη αξία. Και είναι γνωστό ότι η προστιθέμενη αξία προέρχεται από προϊόντα & υπηρεσίες που είναι καινοτομικά, τόσο ως προς τη σύλληψή τους όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο πλαισιώνονται, δηλαδή παράγονται και προωθούνται.

Σε αυτή προσπάθεια των επιχειρήσεων είναι σημαντική η δημιουργία πυκνών δικτύων για τη διακίνηση και προώθηση των προϊόντων αυτών στις αναδυόμενες αγορές και ιδιαίτερα στις νέες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης με τις πολύπλευρες δράσεις ενισχύσεών του προς τις ΜΜΕ μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης και του Αναπτυξιακού νόμου μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την καινοτομία και χρηματοδοτώντας την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια νέας διακυβέρνησης βιώνουμε μια πρωτόγνωρη επενδυτική και αναπτυξιακή έκρηξη. Η βελτίωση του επιχειρηματικού και του επενδυτικού κλίματος ήδη αποδίδει καρπούς και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις του ερευνητικού και επιχειρηματικού πλαισίου που έχουμε υλοποιήσει και προγραμματίσει, η οικονομία μας μπαίνει σε μια νέα υψηλότερη τροχιά ανάπτυξης.

Θεωρώ πως έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε σε λίγα χρόνια από τώρα, παράλληλα με το ιαπωνικό, το φιλανδικό και το ιρλανδικό μοντέλο, να μιλάμε όλοι μας και για το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης, και η προσπάθειά μας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την παιδεία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ανακεφαλαιώνοντας, θέλω να συγχαρώ τους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους για τις εξαιρετικές τους ομιλίες, και να ευχαριστήσω όλους εσάς που με την παρουσία σας εδώ συμβάλλατε στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

Τέλος, σας καλώ όλους σας να μοιραστείτε το πνεύμα της καινοτομίας που μας μεταφέρουν σήμερα οι ομιλητές μας, και εύχομαι να πραγματοποιηθούν στη νέα χρονιά και οι δικές σας ιδέες, σκέψεις και επιθυμίες».

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τάσσος Νεράντζης είπε τα εξής:
«Κάθε εποχή διαμορφώνει και διατυπώνει τις δικές της προκλήσεις και τις δικές της προσκλήσεις. Αυτές είναι νέες. Και αυτό το στοιχείο της νεωτερικότητας αποστρατεύει πολλές από τις απαντήσεις, που θεωρήθηκαν καίριες στο παρελθόν. Χρειάζεται, λοιπόν, να δρομολογήσουμε καινοτόμες λύσεις και πρακτικές, παντού.. Άλλωστε, αυτή, εντέλει, είναι η μόνη σοβαρή διαφορά, που οριοθετεί με ασφάλεια, την διάκριση των εννοιών προοδευτικός και συντηρητικός. Προοδευτικός, λοιπόν, είναι μόνον όποιος στα παλαιά προβλήματα υποδεικνύει νέες λύσεις. Ενώ, αντίθετα, συντηρητικός είναι εκείνος, ο οποίος στα νέα προβλήματα προτείνει παλαιές λύσεις.

Η Νέα Διακυβέρνηση, κατατασσόμενη, όχι μόνο αφεαυτής, αλλά και από τους άλλους, στην προοδευτική χορεία, είναι λογικό να αποδίδει ξεχωριστή αξία και σημασία στην καινοτομία.

Στο πέρασμα της ιστορίας, αν δούμε προσεκτικά, μόνο οι συστηματικές και μεθοδευμένες προσπάθειες για τη δημιουργία και την πρακτική υλοποίηση ουσιαστικών και εστιασμένων αλλαγών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, είναι που έχουν δράσει καταλυτικά, ωθώντας την εξέλιξη.

Η καινοτομία είναι συνυφασμένη με την τεχνική και τεχνολογική αλλαγή, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές. Απαιτεί, πριν από όλα, μια καινοτομική φιλοσοφία. Είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στις υφιστάμενες δεξιότητες και γνώσεις, τις οποίες αξιοποιεί με έναν δημιουργικό τρόπο. Δεν αποτελεί μια νέα εφεύρεση, αλλά νέους συνδυασμούς δεδομένων και πρακτικών.

Περαιτέρω, η ανάπτυξη καινοτομικής φιλοσοφίας, πέραν της ζωτικής συνεισφοράς στην ανταγωνιστικότητα, στην ποιότητα, στην παραγωγικότητα αλλά και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και των προϊόντων, οικοδομεί και την ικανότητα των, κάθε μορφής, διοικήσεων να διαχειριστούν νέα πολύπλοκα προβλήματα. Επεκτείνεται, δηλαδή, σε νέες μεθόδους ανάπτυξης, διοίκησης, οργάνωσης και διακυβέρνησης.

Αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας οικονομιών και επιχειρήσεων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να διαχειριστούμε τις δομικές αλλαγές που επιφέρει η κοινωνία της γνώσης.

Η Νέα Διακυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουμε προβεί σε σειρά παρεμβάσεων και μέτρων στήριξης και προώθησης της καινοτομίας. Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Παπαδόπουλος θα έχει, ασφαλώς, να πει περισσότερα. Η στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη, διαπερνάται από την καινοτομία, από την ανάπτυξη καινοτομικής φιλοσοφίας και από τη διαχείριση της αλλαγής. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά την πλήρη αξιοποίηση της νέας γνώσης, την μετουσίωσή της σε τεχνολογική εφαρμογή, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, την υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών και διοικητικών λογικών, ώστε να καταστήσουμε τη χώρα, παραγωγική, δημιουργική, ανταγωνιστική, πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην περιοχή και στην Ευρώπη.

Σε αντιστοιχία με τις πιο πάνω θέσεις, διοργανώνεται η σημερινή εκδήλωση, που συνιστά καινοτομία στην καινοτομία. Οι επιχειρήσεις, που βραβεύθηκαν για την καινοτομία, μας μεταδίδουν το μυστικό της επιτυχίας. Urbi et orbi. Είμαστε βέβαιοι για την πρακτική αξία του εγχειρήματος».

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος είπε τα εξής: «Αγαπητοί προσκεκλημένοι μας , αγαπητοί Πρόεδροι, Δ/ντες Σύμβουλοι και Γενικοί Δ/ντες Οργανισμών του ΥΠΑΝ, αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, αγαπητέ κ. Πρόεδρε του Σώματος Εθελοντών Συμβούλων αγαπητοί Γενικοί Δ/ντες και Δ/ντες Υπουργείου Ανάπτυξης, αγαπητοί κ.κ. Εκπρόσωποι των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Εθνικού Συμβουλίου ΜΜΕ, αγαπητοί Συνεργάτες στη Γ.Γ.Β.

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στο ΥΠΑΝ στα πλαίσια της ημερίδας που έχει ως θέμα την «καινοτομία στην πράξη»

Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε εδώ μαζί μας.

Σ΄ όλο τον κόσμο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ανατολή, στην Δύση, στην χώρα μας γίνεται ευρεία συζήτηση σήμερα, για την καινοτομία ως ένα κατ΄εξοχήν κυρίαρχο θέμα για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Ο Διαπρεπής και μεγάλος Δάσκαλος του επιχειρείν και του Management Philip Kotler επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Οι επιχειρήσεις που θέλουν πραγματικά να κυριαρχήσουν στη δεκαετία που έρχεται θα πρέπει να υιοθετήσουν την καινοτομία ως κυρίαρχη στρατηγική απόκτησης κερδών».

Αλλά τι είναι πράγματι η καινοτομία; Ποια η εξέλιξή της; Από πού έρχεται και που πάει; Πως εφαρμόζεται στην πράξη;

Εξετάζοντας κανείς το θέμα από μία γενικότερη θεώρηση θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι η καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ανθρώπινου γένους.

Η ιστορική πορεία του ανθρώπου αντανακλά και εμπεριέχει την ιστορία της καινοτομίας.

Η πρώτη και μεγάλη καινοτομική ενέργεια του ανθρώπου βρίσκεται στο βάθος της προϊστορίας, στα πρώτα του βήματα όταν βγαίνοντας από τις σκοτεινές σπηλιές και τρέχοντας σε άγρια δάση και ποιος ξέρει κάτω από ποιες πιεστικές συνθήκες επιβίωσης και ίσως περικυκλωμένος από άγρια θηρία, άρπαξε ένα ξύλο που προφανώς βρέθηκε μπροστά του, το κράτησε με δύναμη και κραδαίνοντάς το κατάφερε να γλυτώσει. Αυτό ήταν το ρόπαλο. Η πρώτη καινοτομία που έδωσε στον άνθρωπο μια νέα τεχνολογία, ένα νέο εργαλείο επιβίωσης, αλλά και ανάπτυξης.

Στο πρώτο στάδιο εξέλιξης η καινοτομία ήταν κυρίως συνδεδεμένη με τον τεχνολογικό παράγοντα, με τις εξελίξεις και τις εφευρέσεις Τεχνικού Χαρακτήρα.

Επάνω σ΄αυτές στηρίχθηκε η μεγάλη Βιομηχανική Επανάσταση του 18ου αιώνα και όπως υποστήριξε αργότερα ο μεγάλος Αυστριακός Οικονομολόγος Γιοζέφ Σουμπερέρ οι τεχνολογικές εξελίξεις και εφευρέσεις μπορούν να έχουν τεράστιες και ανατρεπτικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην κοινωνία και να διαμορφώσουν νέους κύκλους κοινωνικής και ιστορικής εξέλιξης, ανατρέποντας ριζικά την υφισταμένη ισορροπία και δημιουργώντας νέα δεδομένα, πράγμα που το έχουμε ήδη βιώσει.

Μέσα απ΄ αυτήν την εξέλιξη φθάσαμε σήμερα να ομιλούμε κυρίως για την Επιχειρηματική ή Διοικητική ή Οργανωτική Καινοτομία δηλαδή την μη τεχνολογική καινοτομία. Η καινοτομία αυτή έχει ως βάση της, μια δημιουργική ιδέα από την Τεχνολογία, την Οργάνωση, την Διαχείριση που μπορεί να καλύψει ανάγκες της αγοράς δηλαδή να μπορεί να Επιχειρηματοποιηθεί.

Συνεπώς η καινοτομία μπορεί να θεωρηθεί ως πηγή της επιχειρηματικότητας, εάν μπορεί να μετασχηματισθεί σε επιχειρηματικό σχέδιο με προσφορά προϊόντων υπηρεσιών ή εάν βελτιώνει τους όρους της παραγωγικής διαδικασίας.

Στην αρχή λοιπόν είναι οι ιδέες και γιατί όχι και τα όνειρα.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, το μεγάλο αυτό και δημιουργικό πνεύμα του Αμερικανικού Διαφωτισμού έλεγε ότι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα επιτεύγματα ήταν κάποτε ένα άπιαστο όνειρο, ίσως μια τρελή ιδέα στη σκέψη κάποιου ευφάνταστου και ονειροπαρμένου ανθρώπου.

Σήμερα έχοντας φθάσει σε επίπεδα ωριμότητας είναι στο κέντρο της πολιτικής που εφαρμόζεται στις αναπτυγμένες κοινωνίες για την ανάπτυξη των επενδύσεων και του επιχειρείν.

Κατ΄ επέκταση, η επιτυχής προώθηση της καινοτομικής ιδέας χρειάζεται:

1. Το κατάλληλο Management που θα την διαχειριστεί.

2. Την ενδεικνυόμενη χρηματοδότηση.

3. Το κατάλληλο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί δηλαδή η κυβερνητική πολιτική. Και βεβαίως στις οργανωμένες οικονομίες της αγοράς και της γνώσης συνδέεται με την επιστημονική και την εφαρμοσμένη έρευνα, η ανάπτυξη των οποίων είναι ευθύνη και της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στην καινοτομία και στην ποιότητα, γι΄ αυτό και έχουμε κηρύξει τα έτη από το 2007 ως έτη καινοτομίας.

Παράλληλα προωθούμε μια ολοκληρωμένη πολιτική που αφορά στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και Ανάπτυξη, στην εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, στην διαμόρφωση ενός θετικού οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος κ.λ.π.

Έτσι φθάσαμε στο σημείο για να δούμε την καινοτομία στην πράξη, που είναι το αντικείμενο της σημερινής ημερίδας.

Και οι πλέον αρμόδιοι να μιλήσουν γι΄ αυτό είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες που ξεκίνησαν από δημιουργικές ιδέες, οργάνωσαν σύγχρονες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Έτσι έχουμε σήμερα μαζί μας τον κ. Στέλιο Σταυρίδη, τον κ. Αθανάσιο Πηλιούνη και τον κ. Αθανάσιο Ανδριανόπουλο, που θα μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για την μεταχείριση που είχαν από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τον Κρατικό Μηχανισμό.

Καινοτομώντας λοιπόν και εμείς και προωθώντας τις νέες ιδέες, έχουμε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε από την σκοπιά των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και από πρώτο χέρι, τα προβλήματα της καινοτομίας, όπως τα ζουν οι άνθρωποι στην πράξη, στην καθημερινότητα.

Παράλληλα δίδεται μια καλή ευκαιρία στα στελέχη και το προσωπικό της Γ.Γ.Β. και του ΥΠΑΝ να επικοινωνήσουν με το επιχειρηματικό Management και να ζυμωθούν περισσότερο με την κουλτούρα της αγοράς η οποία είναι χρήσιμη για την ενδεικνυόμενη αντιμετώπιση των αντίστοιχων θεμάτων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved