nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΟΛΜΕ: Μαθητικός διαγωνισμός του ΕΒΕΑ υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων (29/1/07)


ΟΛΜΕ

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
e-mail: olme@otenet.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, Αθήνα, 29/1/07


Ο μαθητικός διαγωνισμός του ΕΒΕΑ υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Oλοένα και στενότερη γίνεται η σύνδεση του Υπουργείου Παιδείας και της ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής με τον κόσμο του χρήματος και των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μαθητικός διαγωνισμός «Βραβεία Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών» (ΕΒΕΑ) για μαθητές των Λυκείων Αττικής. Μέσω αυτού του διαγωνισμού οι οργανωτές καλούν εφέτος τους μαθητές και μαθήτριες Λυκείου να αναπτύξουν σε δοκίμιο τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε «η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων να αποφέρει να μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη», προεξοφλώντας ουσιαστικά και προπαγανδίζοντας ταυτόχρονα την απόφαση για αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Οι διοργανωτές προσδοκούν προφανώς ότι η θέσπιση χρηματικών βραβείων θα διευκολύνει την απροσχημάτιστη ιδεολογική τους παρέμβαση στο χώρο του σχολείου υπέρ των «αξιών» της αγοράς και των επιχειρήσεων. Περιθώρια για μια διαφορετική απάντηση δεν αφήνονται σε όσους θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό από τους οργανωτές του διαγωνισμού, που αρέσκονται να αυτοαναγορεύονται σε υπέρμαχους του πλουραλισμού και της ελεύθερης σκέψης. Μπροστά στον ιερό σκοπό της διαφήμισης και της εξασφάλισης πελατείας για το ιδιωτικό πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν ο ΕΒΕΑ και ο ΣΕΒ θυσιάζονται τα πάντα. Όπως, εξάλλου, αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα των οργανωτών του διαγωνισμού που έστειλαν στα Λύκεια Αττικής, η απονομή των βραβείων θα γίνει από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η παραπάνω πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ δεν είναι μεμονωμένη . Την προηγούμενη σχολική χρονιά το ΥΠΕΠΘ προώθησε στα σχολεία διαγωνισμό της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την αξία (!!!) της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έλαβε ενεργό μέρος πρόσφατα στο «Money Show 2007», όπου η Υπουργός Παιδείας παρουσίασε κεντρική ομιλία, ενώ πολλοί φορείς και ιδρύματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας συμμετείχαν σε αυτό με ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις. Το «Money Show» πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις της χώρας από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με πλούσια συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, κρατικών φορέων και άλλων φορέων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι η στενότερη σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις πρωτοβουλίες και τους στόχους των επιχειρήσεων, ακόμη και με τη μορφή εκπόνησης κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες.

Καλούμε τους συναδέλφους και τους μαθητές των Λυκείων της Αττικής να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε ένα διαγωνισμό που με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο επιχειρεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις τους αμφισβητώντας το χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης ως καθολικού κοινωνικού αγαθού.

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές που αποβλέπουν στην υποταγή της εκπαίδευσης στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των επιχειρήσεων.

Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να περιφρουρήσει , επιτέλους, το δημόσιο σχολείο και να εγκαταλείψει την πολιτική της ιδεολογικής χειραγώγησης των μαθητών που επιχειρείται αμέσως ή εμμέσως με τη συνεργασία των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Αγωνιζόμαστε για μια εκπαίδευση δημόσια πραγματικά, «δωρεάν» παρεχόμενη σε όλους και όλες και ποιοτικά αναβαθμισμένη, προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση του συνόλου της κοινωνίας και όχι υποταγμένη στα ιδιοτελή συμφέροντα των ισχυρών του χρήματος και της διαπλοκής.

Από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved