nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΓΣΕΕ: "Δικαστικό πραξηκόπημα κατά συμβασιούχων από Άρειο Πάγο (12/2/07)


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ Γ.Σ.Ε.Ε.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/2/2007

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Με πρωτοφανείς, προκλητικές και προσβλητικές για το κύρος, την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αντιδημοκρατικές δικαστικές μεθοδεύσεις επιχειρείται η ανατροπή των μέχρι σήμερα μεγάλων δικαστικών κατακτήσεων των συμβασιούχων (αποφάσεις ολομέλειας Αρείου Πάγου και Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αποτέλεσμα των μακροχρόνιων αγώνων τους και σημαντικό δημοκρατικό κεκτημένο.

Συγκεκριμένα, στις 15/2/2007 έρχεται ξανά για συζήτηση στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το θέμα των συμβασιούχων, με τρεις αιτήσεις αναιρέσεως του προσφάτως τοποθετημένου από την κυβέρνηση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιου Σανιδά, κατά εργαζομένων ορισμένου χρόνου και κατά των αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων που τους δικαίωσαν, κρίνοντας ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους, Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο ότι οι αιτήσεις αναιρέσεως του κου Σανιδά, που ασκήθηκαν στις 5/10/2006 βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές παραδοχές της πολύ πρόσφατης απόφασης της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (18/22-6-2006) και αφορά επίσης το θέμα των συμβασιούχων καθώς, μάλιστα, και σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις που είχε υιοθετήσει στη σχετική Εισήγησή του ο προκάτοχός του Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Λινός.

Είναι εξίσου αξιοπερίεργο και προκλητικό ότι οι υποθέσεις αυτές, με πρωτοβουλία επίσης του τοποθετημένου από την κυβέρνηση Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου εισήχθησαν πάλι στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώ αυτή μόλις πριν λίγους μήνες είχε αποφανθεί σχετικά με τα ίδια νομικά ζηήματα. Συγκεκριμένα στις 13/4/2006 είχε συζητηθεί υπόθεση που αφορούσε στο θέμα των συμβασιούχων, επί της οποίας εκδόθηκε η αρ. 18/2006 απόφαση, βασικές θέσεις της οποίας δικαιώνουν πλήρως επιχειρήματα των συμβασιούχων, περί κάλυψης παγίων και διαρκών αναγκών. Αμέσως μετά δημοσιεύτηκε και η σχετική με τους συμβασιούχους απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) που επιβεβαιώνει τις θέσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Η επιμονή των διορισμένων από την κυβέρνηση, Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου, και του Εισαγγελέα, Γεωργίου Σανιδά να επαναφέρουν τόσο σύντομα την ίδια υπόθεση δεν είναι τυχαία. Η υπέρ των συμβασιούχων αρ. 18/2006 απόφαση του Αρείου Πάγου οδήγησε επό της ουσίας τα δικαστήρια στη δικαίωση όσων συμβασιούχων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δυσαρέστησε την κυβέρνηση, αφού αποδείκνυε σαθρά τα επιχειρήματά της ότι το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου» (ΠΔ 164/2004) αποτελεί τη μόνη δυνατή και σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο (Οδηγία 1999/70/ΕΚ) λύση.

Πρώτη αντίδραση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, αποτέλεσμα της κυβερνητικής δυσαρέσκειας, ήταν η περίφημη «εγκύκλιος Κεδίκογλου», όπου ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έδινε γραπτές οδηγίες-εντολές στους δικαστές να μην προστατεύουν με ασφαλιστικά μέτρα τους απολυόμενους εργαζόμενους (στην πλειονότητά τους συμβασιούχους) και την οποία καταδίκασε σύσσωμος ο νομικός κύκλος της χώρας και δικαστικοί κύκλοι.

Δεύτερη αντίδραση, αποτέλεσμα της κυβερνητικής «απόγνωσης», ήταν η γνωστή πραξιποπηματική στάση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην δέχεται τις δικαστικές αποφάσεις των αρμοδίων πολιτικών δικαστηρίων που δικαιώνουν συμβασιούχους. Εμπνευστής της απόφασης ο Γεώργιος- Σταύρος Κούρτης, ο οποίος στη συνέχεια προήχθη σε θέση Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να επιβάλει την άποψή του στην πλειονότητα των Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, οι κινήσεις δεν αναιρούσαν την δικαστική νίκη των συμβασιούχων όπως είχε αποτυπωθεί στην 18/2006 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η τρίτη αντίδραση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης είναι η επαναφορά του θέματος από τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην πλήρη Ολομέλεια. Είναι περισσότερο από προφανές ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «αντάλλαγμα» της τοποθέτησής τους από την κυβέρνηση στις θέσεις αυτές. Πρόκειται για μια σκηνοθετημένη ενέργεια ενάντια στην απόφαση 18/2006 του Αρείου Πάγου που δεν συνάδει με τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και για μια μεθοδευμένη προσπάθεια αποκλεισμού από οποιαδήποτε δικαστική προστασία των συμβασιούχων που έμειναν εκτός ρυθμίσεων του Π.Δ. 164/2004, με άλλοθι τη νέα απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η επιχείρηση είναι καλά στημένη. Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επέλεξε «άξιο» εισηγητή, τον Δημήτριο Κανελλόπουλο, ο οποίος ενώ συμμετείχε στην Ολομέλεια που εξέδωσε την απόφαση 18/2006, σε μικρό χρονικό διάστημα άλλαξε διαμετρικά άποψη, διαφωνώντας με τις θέσεις που είχε στηρίξει αλλά αγνοώντας και τα βασικά πορίσματα της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση C-212/04, παρά το δεσμευτικό της χαρακτήρα.

Η Γραμματεία Συμβασιούχων ΓΣΕΕ καταγγέλλει την οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού νομικού και δικαστικού δεδομένου σε βάρος των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείες ανάγκες, μέσω νέας αρνητικής απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Οι αναιρέσεις του Εισαγγελέα Γ.Σανιδά, η αλλαγή θέσης του Εισηγητή Δ.Κανελλόπουλου, η προλείανση του εδάφους για την ανατροπή της ευνοϊκής απόφασης 18/2006 για τους συμβασιούχους, προαναγγέλλουν ότι στις 15 Φεβρουαρίου επιχειρείται η αναίρεση των δικαστικών κατακτήσεων των συμβασιούχων απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και καταχρήσεις.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΣΕΕ θεωρεί ότι το δικαστικό πραξικόπημα μπορεί και πρέπει να αποτραπεί. Γι’ αυτό το λόγο, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, πιο μαζικά όλοι οι συμβασιούχοι θα δώσουν το παρόν στις 15 Φεβρουαρίου 2007, στις 8.30 π.μ. στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που οργανώνει η ΓΣΕΕ και συμμετέχουν Ομοσπονδίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΙΔΔ) και σωματεία εργαζομένων έξω από τον Άρειο Πάγο και στην προκηρυχθείσα από τη ΓΣΕΕ και Ομοσπονδίες απεργιακή κινητοποίηση των συμβασιούχων εκείνη τη μέρα.

Αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά και σημαντικά: το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων αλλά και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απέναντι στις επιβουλές της κυβέρνησης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, η συνέχιση της πολιτικής των απολύσεων και της προεκλογικής ομηρίας, η υπονόμευση κατακτημένων με αγώνες θεσμών και δικαιωμάτων.

Στον αγώνα αυτό η Γραμματεία Συμβασιούχων ΓΣΕΕ καλεί όλους τους συμβασιούχους αλλά και όλους τους πολίτες και φορείς να δείξουν την ενωμένη δύναμή τους απέναντι σε όσους μηχανεύονται πραξικοπηματικά την υπονόμευση του δικαιώματος στην εργασία αλλά και την ίδια τη δημοκρατική κατοχύρωση και τη δικαστική υπεράσπισή του.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΣΕΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved