nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Τη συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλογου στους συμβασιούχους ζητεί η ΓΣΣΕ (13/2/07)


ΓΣΕΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 – 2 - 2007

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Σας επισυνάπτουμε την επιστολή της ΓΣΕΕ προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα: «Η εκδίκαση αναίρεσης της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους Συμβασιούχους»

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι του Δ.Σ.Α.
Εκτιμούμε ότι η εκδίκαση την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 ενώπιον της Ολομελείας του Αρείου Πάγου τριών (3) αιτήσεων αναίρεσης του Εισαγγελέα του ΑΠ κου Σανιδά κατά αποφάσεων διαδικασίας Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωναν απολυθέντες συμβασιούχους, είναι ζωτικής σημασίας όχι στενά και μόνο για τα δικαιώματα των συμβασιούχων ή και συνολικότερα των εργαζομένων της χώρας μας αλλά αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος δικαστικής προστασίας (έστω προσωρινής) αλλά και την ίδια την δημοκρατική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα στις 15/2/2007 έρχεται ξανά για συζήτηση στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το θέμα των συμβασιούχων με τρείς αιτήσεις αναιρέσεως του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά κατά εργαζομένων ορισμένου χρόνου και κατά των αποφάσεων διαδικασίας Ασφαλιστικών μέτρων του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας (Αθηνών) που τους δικαίωσαν, κρίνοντας ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.ΓΑ.)

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο ότι οι αιτήσεις αναίρεσης του κου Σανιδά, που ασκήθηκαν στις 5/10/2006 βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές παραδοχές της πολύ πρόσφατης απόφασης της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπ΄ αριθ. 18/2006 και αφορούν επίσης το θέμα των συμβασιούχων καθώς μάλιστα ότι έρχονται και σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις που είχε υιοθετήσει στην σχετική Εισήγησή του ο προκάτοχός του Εισαγγελέας του Αρείου πάγου, Δημήτριος Λινός. Σημειωτέον επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που Εισαγγελέας του ΑΠ κάνει χρήση της συγκεκριμένης δικονομικής διάταξης.

Είναι εξίσου αξιοπερίεργο και προκλητικό ότι οι υποθέσεις αυτές με πρωτοβουλία του προέδρου του Αρείου πάγου κου Ρ. Κεδίκογλου εισήχθηκαν πάλι στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ενώ αυτή μόλις πριν λίγους μήνες είχε αποφανθεί σχετικά με τα ίδια νομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα στις 13/4/2006 είχε συζητηθεί υπόθεση που αφορούσε στο θέμα των συμβασιούχων, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ΄ αριθ. 18/2006 απόφαση, βασικές παραδοχές της οποίας δικαιώνουν πλήρως επιχειρήματα των συμβασιούχων, περί κάλυψης παγίων και διαρκών αναγκών. Αμέσως μετά δημοσιεύτηκε και η σχετική με τους συμβασιούχους απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) που επιβεβαιώνει τις θέσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Δυστυχώς η επιμονή αυτή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να επαναφέρουν τόσο σύντομα την ίδια υπόθεση δεν είναι κατά την άποψή μας διόλου τυχαία. Η υπέρ των συμβασιούχων απόφαση 18/2006 ΑΠ οδήγησε επί της ουσίας τα δικαστήρια στη δικαίωση όσων συμβασιούχων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Πρώτη παρέμβαση στο ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης ήταν η περίφημη «εγκύκλιος Κεδίκογλου» την οποία τόσο η ΓΣΕΕ όσο και ο Σύλλογός σας αλλά και σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας αλλά και δικαστικοί κύκλοι, καθώς και πλήθος άλλων κοινωνικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων καταδίκασαν, με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου πάγου επιχείρησε με γραπτές οδηγίες – εντολές στους δικαστές να μην προστατεύουν με ασφαλιστικά μέτρα τους απολυόμενους εργαζομένους.

Στην συνέχεια ακολούθησε ως δεύτερη απροκάλυπτη επέμβαση στο ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης η γνωστή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία ανατρέποντας τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις κατάταξης συμβασιούχων σε θέσεις αορίστου χρόνο των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας, το ΕΣ αρνήθηκε την πληρωμή τους.

Τρίτη πράξη είναι αυτή η επαναφορά του θέματος με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην πλήρη Ολομέλειά του, επιλογή που δυστυχώς συνάδει με κυβερνητικές – πολιτικές επιλογές για ανατροπή και απαξίωση κάθε δικαστικής προστασίας των συμβασιούχων που παρέμειναν εκτός τειχών ΠΔ 164/2004.

Επειδή θεωρούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατάργησης της στοιχειώδους δικαστικής προστασίας των εργαζομένων, πλήττοντας την ίδια τη δικαιοδοτική διαδικασία και τη δεσμευτική για όλους προστασία των Πολιτικών Δικαστηρίων και ανατρέποντας (και νομολογιακά πλέον) συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες των ελλήνων πολιτών – συμβασιούχων εργαζομένων αλλά και ανατρέποντας τη δεσμευτικότητα και εκτελεστότητα των Δικαστικών Αποφάσεων, κρίνουμε ως απολύτως αναγκαία την έκφραση της ενεργούς συμπαράστασης του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας στον κοινό μας αγώνα για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις αυτές που χρησιμοποιούν το θεσμό της Δικαιοσύνης.

Σας καλούμε δε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου από τις 8.30 πμ. έξω από το κτίριο του Αρείου πάγου.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι κρίνουμε επίσης ως χρησιμότατη την παρουσία του αξιότιμου κου προέδρου του Συλλόγου σας κου Δ. Παξινού εντός της αίθουσας της Ολομέλειας προκειμένου από κοινού με εκπροσώπους όλων των σημαντικότερων συνδικαλιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της χώρας αλλά και πλήθος νομικών συμπαραστατών και καθηγητών Νομικών σχολών της χώρας μας να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους νόμους και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται υποστήριγμα καμίας εξουσίας, καμίας κυβέρνησης και καμίας σκοπιμότητας.

Με τιμή,

Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος Αναπληρωτής
Γιάννης Παναγόπουλος

Γ. Γραμματέας
Μανώλης Κοντοπάνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved