nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος για το νέο μεταπτυχιακό των δημοσίων υπαλλήλων (29/3/07)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Δελτίο Τύπου, Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE)

«Ι. Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την υπογραφή της συμφωνίας ως προς τη λειτουργία του δεύτερου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για πτυχιούχους δημόσιους υπαλλήλους με αντικείμενο την «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων». Ενός προγράμματος, το οποίο αποτελεί καρπό της γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία διαρκώς διευρύνεται, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της νέας διοικητικής πραγματικότητας. Έχει προηγηθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με αντικείμενο «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων», που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί και στο οποίο συμμετέχουν 35 πτυχιούχοι υπάλληλοι με 5ετή προϋπηρεσία.

Η σημασία που αποδίδουμε στην επιμόρφωση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και η σταθερή στήριξη την οποία παρέχουμε σε όλες τις δράσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή είναι συνυφασμένη με την πεποίθησή μας ότι είναι αναγκαίος όρος για τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης και, τελικά, την αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τον πολίτη. Η εξοικείωση του υπαλλήλου με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η εξειδίκευσή του σε σύγχρονες πρακτικές οργάνωσης και διοίκησης και η διεύρυνση και ενδυνάμωση των κάθε είδους δεξιοτήτων τους συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των δομών του Κράτους, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να προσαρμόζονται στις ανάγκες της νέας εποχής και τελικά ν’ ανταποκρίνονται με επάρκεια στις απαιτήσεις των πολιτών.

ΙΙ. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργήσει εντάσσεται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.-Ε.Κ.Δ.Δ.Α. -Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πριν από δύο χρόνια και επικυρώθηκε με τον ν. 3345/2005. Καλύπτει, σε πρώτη φάση, πτυχιούχους δημόσιους υπαλλήλους, απόφοιτους Α.Ε.Ι ή Τ.Ε.Ι, της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο τίτλο της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει πενταετή προϋπηρεσία. Σημαντικό κίνητρο για την προώθηση της επιμορφωτικής αυτής προσπάθειας που κατατείνει στη δημιουργία «Δημόσιας Διοίκησης Ολικής Ποιότητας» αποτελεί το γεγονός ότι τα δίδακτρα των υπαλλήλων και τα υπόλοιπα έξοδα του Πανεπιστημίου, τα οποία ανέρχονται σε 3.500 ευρώ κατ’ άτομο, καλύπτονται εξολοκλήρου από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΙΙΙ. Η παροχή στους δημόσιους υπαλλήλους της δυνατότητας κατάρτισης με ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών καταγράφεται στη γενικότερη στρατηγική μας, για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης, με αιχμή του δόρατος το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και αρωγό και συμπαραστάτη την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν ουσιαστικά κίνητρα επιμόρφωσης στους υπαλλήλους, ενώ διασφαλίσθηκαν τα εχέγγυα για την παροχή ποιοτικής και σύγχρονης εκπαίδευσης και μάλιστα κατά τρόπο που να διευκολύνει και πρακτικά τη συμμετοχή σε αυτή. Ειδικότερα:

1. Ο νέος Υπαλληλικός Κώδικας, που ψηφίσθηκε με τη συναίνεση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στα βασικά του σημεία, είναι σαφώς προσανατολισμένος στην αξιοκρατική αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Καινοτομία του αποτελεί, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των κινήτρων επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των υπαλλήλων, η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:
- Επαναπροσδιορίσθηκαν οι όροι χορήγησης της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης, καθώς και του ποσοστού προσαύξησης των αποδοχών των υπαλλήλων που τη λαμβάνουν. Όσον αφορά την προσαύξηση των αποδοχών, αυτή προσδιορίζεται στο 20% (πριν ήταν 15%) για τη χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό. Η προσαύξηση αυτή μπορεί, με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, ν’ ανέλθει έως και το 40%, εάν η μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται εκτός της  περιοχής του Δήμου που εδρεύει η υπηρεσία του υπαλλήλου.  
- Ενισχύθηκε το αντικειμενικό προσόν της επιμόρφωσης στο πλαίσιο των κριτηρίων επιλογής των προϊσταμένων  οργανικών μονάδων, η οποία αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης που συντελέσθηκε, με στόχο την αντικειμενικοποίηση, κατά το μεγαλύτερο μέρος, των κριτηρίων επιλογής των προϊσταμένων, τα οποία για πρώτη φορά, υπερτερούν σε συντριπτικό βαθμό των υποκειμενικών.

2. Παράλληλα, τα τελευταία 3 χρόνια, εφαρμόσθηκαν με συνέπεια πολιτικές που κατατείνουν:
- Στην καθιέρωση διαδικασιών ανίχνευσης των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Στην αναμόρφωση και αναβάθμιση των σπουδών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) και την  Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Τ.Α.), ιδίως με την ψήφιση του ν. 3491/2006 «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης». 
- Στην αποκέντρωση της γνώσης, μέσω της σύστασης Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, τα οποία λειτουργούν πλέον σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, σ’ ένα, περίπου, χρόνο (Μάρτιος 2005 - Μάιος 2006) τέθηκαν σε λειτουργία 9 Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Π.ΙΝ.ΕΠ.) (Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Δυτ. Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Ιονίων Νήσων), ενώ, μέσα στο 2006 άρχισαν να λειτουργούν και τα υπόλοιπα 2 (Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Βορείου Αιγαίου). Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους της περιφέρειας να επιμορφώνονται στον τόπο όπου υπηρετούν. 
- Στη συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένες ομόλογες Σχολές και Ινστιτούτα για την επιμόρφωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε βέλτιστες πρακτικές διεθνούς επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. προωθεί πενήντα (50) εκπαιδευτικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.000.000 €, τα οποία θα οδηγούν σε πιστοποιημένη επιμόρφωση διεθνούς κύρους, 550 περίπου ανώτερων και ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Στην ενίσχυση των επιμορφωτικών προγραμμάτων που διενεργούνται στην περιφέρεια σε σχέση με αυτά που διεξάγονται στην Αττική. Έτσι, ενώ το 2003 τα προγράμματα της περιφέρειας αντιπροσώπευαν το 24,7%, το 2004 αυξήθηκαν σε 45,8%, το 2005 σε 55,6% και το 2006 σε 64,7%. Δηλαδή, η αναλογία περιφερειακών - κεντρικών δράσεων υπερδιπλασιάσθηκε υπέρ της περιφέρειας. Τέλος, αυξήθηκε ο αριθμός των επιμορφωτικών προγραμμάτων καθώς και των ωρών επιμόρφωσης. Έτσι, ενώ το 2003 είχαμε 928 προγράμματα και 50.302 ώρες, το 2004 φθάσαμε στα 1215 προγράμματα και 50.312 ώρες, το 2005 στα 1.488 προγράμματα και 57.906 ώρες και το 2006 στα 712 προγράμματα και 77.965 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των ωρών των επιμορφωτικών προγραμμάτων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2003 ως ακολούθως:

2004: +0,02% ώρες διδασκαλίας
2005: +15,12% ώρες διδασκαλίας
2006:+ 54,99% ώρες διδασκαλίας

- Στην αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά την επιμόρφωση. Επισημαίνεται ότι για τη διετία 2004-2005, η εγκεκριμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση χρηματοδότηση, ήταν 14.883.000 €, ενώ για τη διετία 2006-2007 η χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 43.191.560 €, έχουμε δηλαδή αύξηση της τάξης του 290%!

3. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο, έχει εκπονηθεί, για πρώτη φορά, ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη «Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης 2007-2013». Βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα του Σχεδίου αυτού είναι η ενδυνάμωση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να καταστεί ο δημόσιος τομέας μοχλός υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων και πυλώνας ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Στόχος μας είναι η σταδιακή αύξηση των υπηρεσιών παρεχόμενης  εκπαίδευσης, ώστε, ως το 2013, κάθε υπάλληλος να συμμετέχει, κατά μέσο όρο, σ’ εκπαιδευτική δράση τουλάχιστον μια φορά κάθε 2,5 - 3 χρόνια. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη ριζική αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και τη μεγιστοποίηση των επιδόσεών της στους κρίσιμους τομείς σχεδιασμού, εφαρμογής και παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved