nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο κ. Παυλόπουλος για το πρώτο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την διοικητική μεταρρύθμιση (3/7/07)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 3393537, 210 3393581 
 
 Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2007

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013»

«Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και πριν από την τελική του έγκριση προχωρούμε στη δεύτερη, ευρεία, κοινωνική διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ των οποίων η ΑΔΕΔΥ, Γ.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Β., ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, εκπρόσωποι των Α.Μ.Ε.Α., Μ.Κ.Ο. κλπ.
Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ένα ολοκληρωμένο και ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ελληνική Διοίκηση.

Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια οι Κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να προχωρήσουν, έστω και στοιχειωδώς, προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα σημαντικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν απαράδεκτα και με τεράστιο κόστος για τον πολίτη και τη διαφάνεια. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης, τόσο σε εύρος όσο και σε στήριξη, που έχει επιχειρηθεί ποτέ για την αναδιοργάνωση των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες έχουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Η μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25%, η συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50%, ο αυστηρός έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων και η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», το οποίο έχει εγκριθεί και από την Κυβερνητική Επιτροπή. Έμφαση έχει δοθεί επίσης σε κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας των δημόσιων κτιρίων στα Άτομα με Αναπηρίες και η εμπέδωση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αλλά και της ισότητας των ευκαιριών για όλους. 

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προϋπολογισμού 631 εκ. €, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Εθνικούς Πόρους, ενισχύει - μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αξιοποίησης και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, ανασχεδιασμού του θεσμικού πλαισίου και απλούστευσης διαδικασιών, ιδίως χάρη στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών - τους ακόλουθους τομείς:
· Της Επιχειρηματικότητας.
· Της Κοινωνικής Ασφάλισης.
· Της Αγροτικής Πολιτικής.
· Της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
· Της Μεταναστευτικής πολιτικής.
· Της Δικαιοσύνης.

Είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Διοικητική Μεταρρύθμιση», δεν επεμβαίνει στην ουσία της πολιτικής των άλλων Υπουργείων, η οποία παραμένει στη δική τους, αναφαίρετη, αρμοδιότητα και ευθύνη. Έρχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειές τους, κυρίως μέσω της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της αναδιοργάνωσης δομών και μηχανισμών, ώστε να διασφαλισθεί η εφαρμογή των πολιτικών στα διάφορα επίπεδα Διοίκησης. Ειδικότερα:

Ι. Στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 (Ε.Σ.Π.Α.) ενσωματώνεται, για πρώτη φορά, ως κύρια συνιστώσα της αναπτυξιακής στρατηγικής της Χώρας, η ενδυνάμωση του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών . Μια σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση συνιστά καθοριστικής σημασίας συντελεστή, για την επιτυχία της ίδιας της αναπτυξιακής προσπάθειας που βρίσκεται σ’ εξέλιξη.

Ως εκ τούτου, μεταξύ των άλλων προτεραιοτήτων , η στρατηγική μας, όσον αφορά τους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την περίοδο 2007-2013, επικεντρώνεται ιδίως στην αναβάθμιση του θεσμικού περιβάλλοντος της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων διοικητικών δομών, με γνώμονα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών και την εν γένει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, της περιφερειακής διοίκησης αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται και ο κύριος στόχος όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών μας που δεν είναι άλλος από την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύεται η συμβολή του κρατικού μηχανισμού στην ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγικότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας της Χώρας.

ΙΙ. Α. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση εφαρμόζεται στην πράξη, ιδίως με την εκπόνηση ενός αυτοτελούς Επιχειρησιακού Προγράμματος με τον τίτλο «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (το οποίο, μέχρι πρότινος, ήταν γνωστό ως «Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης»).

Σημειώνεται ότι το Επιχειρησιακό αυτό Πρόγραμμα αναμένεται, με βάση και την ως τώρα καλή πορεία των διαπραγματεύσεων και ιδίως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Σπίντλα, να εγκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξιοποιώντας τις Κοινοτικές Στρατηγικές Κατευθύνσεις («Community Strategic Guidelines» 2007-2013) – και, ειδικότερα, τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για την ενίσχυση της διοικητικής αποτελεσματικότητας, σύμφωνα και με τις επιταγές της Αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας - και συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, καταρτίσθηκε ολοκληρωμένο Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο επιδιώκουμε ιδίως:
· Nα περιορίσουμε τις αδυναμίες της διοικητικής δράσης και να άρουμε τα εμπόδια που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ν’ ανταποκριθεί όσο θα θέλαμε και όσο θα έπρεπε στις σύγχρονες προκλήσεις και τις αναπτυξιακές ανάγκες της Χώρας.
· Να εισαγάγουμε, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο ανθρώπινο δυναμικό, στο θεσμικό πλαίσιο και στην οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών της περιφερειακής Διοίκησης, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στη διαδικασία παραγωγής πολιτικών και ανάληψης πρωτοβουλιών, με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Β. Είναι εύλογο ότι οι ανωτέρω παρεμβάσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος απαιτείται να εστιασθούν σε συγκεκριμένους τομείς δημόσιας πολιτικής και, μάλιστα, στους τομείς εκείνους που έχουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής και οι οποίοι συνδέονται με την παροχή των πλέον κρίσιμων υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο.  Πρόθεσή μας είναι οι συγχρηματοδοτούμενοι πόροι να επενδυθούν στοχευμένα στις αντίστοιχες δομές και διοικητικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε να επιτύχουμε ολοκληρωμένα και απτά αποτελέσματα σε καίριους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη.

Με γνώμονα τις εθνικές αναπτυξιακές ανάγκες, όπως αποτυπώνονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013, σε συνάφεια με τη Στρατηγική της Λισαβόνας και μετά από μακρά και ευρεία διαβούλευση με όλους σχεδόν τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων και Περιφερειών, προσδιορίσθηκαν οι ακόλουθοι κρίσιμοι τομείς δημόσιων πολιτικών που κατεξοχήν πρέπει να ενισχυθούν, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» και οι οποίοι θα προωθηθούν σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία:

1. Επιχειρηματικότητα (δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος)
· Αδειοδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων.
· Δημιουργία κεντρικού Μητρώου για τις επιχειρήσεις.
· Δημόσιες συμβάσεις.

2. Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών
· Σύστημα εποπτείας της αγοράς τροφίμων.
· Ενίσχυση της λειτουργίας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

3. Κοινωνική Ασφάλιση
· Μείωση του χρόνου απονομής κύριας και διαδοχικής σύνταξης του ΙΚΑ.
· Αναδιοργάνωση του Ταμείου «Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών» (Ο.Α.Ε.Ε.), το οποίο προέκυψε από την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και Ταμείο Εμπόρων.

4. Αγροτική πολιτική
· Προσαρμογή των δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις ανάγκες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

5. Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη
· Αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών νοσοκομείων.
· Οργάνωση και υποστήριξη του νέου συστήματος προμηθειών.

6. Μεταναστευτική πολιτική
- Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αλλά και των Περιφερειών, με γνώμονα την ταχύτερη και απλούστερη έκδοση των αδειών διαμονής.
- Επιτάχυνση της διαδικασίας των μετακλήσεων, μέσω της καταπολέμησης των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
- Ενίσχυση των δομών που συνδέονται με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

7. Δικαιοσύνη
Αναβάθμιση της Διοικητικής Ικανότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού.

8. Στα ανωτέρω πεδία πολιτικής (και ειδικότερα: Εταιρικό Δίκαιο, Γεωργικές Επιδοτήσεις, Ασφάλεια Τροφίμων, Δημόσιες Συμβάσεις) προβλέπεται Σχέδιο Δράσης ως προς τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, που σχετίζονται με το εθνικό πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο. 

Οι ως άνω τομείς πολιτικής, με δυνατότητες περαιτέρω εξειδίκευσης σε επιλεγμένα πεδία (υποτομείς) πολιτικής, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, θα αποτελέσουν περιοχές συντονισμένων παρεμβάσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, με βάση συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, που θα τεθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς, κατά την προετοιμασία των σχετικών έργων.

ΙΙΙ. 1. Οι κυριότερες παρεμβάσεις – μέτρα, που προβλέπονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τα οποία, ως στρατηγική προσέγγιση, συμφωνήθηκαν και από τα συναρμόδια Υπουργεία και έτυχαν πλήρους αποδοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι, ενδεικτικά οι ακόλουθες:
· Αναμόρφωση – απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου και ταχεία ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών.
· Κωδικοποίηση της νομοθεσίας ανά πεδίο πολιτικής.
· Μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις (δείκτης  ΕΣΠΑ 25% έως το 2013).
· Οργανωτικός και λειτουργικός ανασχεδιασμός για την ενδυνάμωση του σχεδιασμού και της εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών.
· Ενιαίες υπηρεσίες μιας στάσης (one-stop-shop) για  πληροφόρηση και εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων με δυνατότητα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2. Οι παρεμβάσεις αυτές, τόσο στη χάραξη όσο και στην εφαρμογή τους ανά πεδίο πολιτικής, σχεδιάσθηκαν με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και προοπτικής, στο πλαίσιο της εταιρικής μας σχέσης και προβλέπεται να διαλαμβάνουν οριζόντια τις εξής βασικές παραμέτρους:
· Tην ενίσχυση των αρχών της Διαφάνειας και της Χρηστής Διακυβέρνησης στη διοικητική δράση.
· Την καλύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης και μέσω νέου συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
· Την ανάδειξη της περιφερειακής διάστασης, με έμφαση στο νησιωτικό χώρο.
· Την έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών παράλληλα με τις θεσμικές αλλαγές.
· Την ενσωμάτωση των πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη και των Ελεγκτικών Σωμάτων καθώς και των αποτελεσμάτων κοινωνικής διαβούλευσης στον ανασχεδιασμό του ρυθμιστικού πλαισίου.
· Την εισαγωγή των Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Δημόσια Διοίκηση, ως εργαλείο για την υποστήριξη των διοικητικών και οργανωτικών αλλαγών.

Οι ως άνω στρατηγικού χαρακτήρα παρεμβάσεις με τη συντονισμένη υποστήριξη των αναγκαίων μηχανισμών που έχουν προβλεφθεί  και με τη στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων Υπουργείων, αναμένεται:
· Να αντιμετωπίσουν δραστικά αφενός, χρόνια δομικά προβλήματα της Ελληνικής Διοίκησης, όπως την πολυνομία, την περιπλοκότητα του κανονιστικού πλαισίου, τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τον κατακερματισμό των λειτουργιών και την ανεπαρκή διϋπηρεσιακή και ενδοϋπηρεσιακή επικοινωνία και συνεργασία και αφετέρου να επιτύχουν:
· Να διασφαλίσουν την ενιαία εφαρμογή των νόμων, τη μείωση του  διοικητικού φόρτου, τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των επιπέδων Διοίκησης (κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό).

Με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», το οποίο καταρτίζεται για πρώτη φορά, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις δυνατότητες, που μας παρέχονται στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, αναπτύσσοντας μια μεταρρυθμιστική δυναμική για καλύτερους και πιο αποδοτικούς διοικητικούς μηχανισμούς, που ανταποκρίνονται με συνέπεια  στις προσδοκίες των πολιτών αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της Χώρας». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved