nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Οικονομικό σκάνδαλο στο ΙΚΑ Αμφιθέας, καταγγέλλει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χριστοφιλοπούλου (9/1/08)


Εύη Χριστοφιλοπούλου
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2008

 

Το Υπουργείο Απασχόλησης κρύβεται πίσω από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να συγκαλύψει τους υπεύθυνους μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στο ΙΚΑ Αμφιθέας!

Μια εξόφθαλμα παράνομη χαριστική οικονομική πράξη που ζημίωσε το ΙΚΑ με ποσό πλέον του 1.000. 000 €, και στην οποία εμπλέκονται διοικητικοί υπάλληλοι, καταγγέλθηκε με ερώτησή που έγινε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστο Χάιδο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Μιχάλη Καρχιμάκη. Στην ερώτηση, αφορμή για την οποία υπήρξε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» (11-12-2007), ζητούνται εξηγήσεις και στοιχεία για μια υπόθεση διαφθοράς στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ Αμφιθέας όπου υπάρχουν στοιχεία για πλαστογραφίες και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της επιχείρησης ΜΑΤΖΙΚ ΛΑΪΦ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕ. Συγκεκριμένα η επιχείρηση, με μεθόδευση υπαλλήλων του ΙΚΑ Αμφιθέας και της Διεύθυνσης Ασφάλισης του ΙΚΑ, κατάφερε να μετατρέψει τα  χρέη της προς το ΙΚΑ από κύριες εισφορές σε πρόσθετα τέλη, ενώ στη συνέχεια η εταιρεία προσκόμισε ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστό, ώστε να διαγράψει και αυτές τις οφειλές (σύμφωνα με απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ Αμφιθέας).

Παρόλο λοιπόν που αποδείχτηκε η πλαστογραφία οι αρμόδιοι υπάλληλοι εξακολουθητικά και μεθοδευμένα όχι μόνο δεν εφαρμόζουν το νόμο για να εισπράξουν της οφειλές της επιχείρησης, που ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό του 1 εκ. €, αλλά δεν υποβάλλουν ούτε καν μήνυση κατά των πλαστογράφων! Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του ΙΚΑ εξακολουθούν να παραμένουν στη θέση τους και κανείς δεν φαίνεται να προτίθεται να αναλάβει τη νόμιμη είσπραξη της οφειλής. Κάποιος δε υπάλληλος που είχε την ευσυνειδησία να ανακινήσει την υπόθεση, μετατέθηκε σε άλλο υποκατάστημα, παγιώνοντας την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ το εξουσιάζει σπείρα επίορκων υπαλλήλων που χαίρει τουλάχιστον της ανοχής των πολιτικών προϊσταμένων.

Η απάντηση που δόθηκε από τους δύο αρμόδιους υπουργούς, την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον υπουργό Δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν φωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές αυτής της βρώμικης υπόθεσης αλλά γεννούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχεται ότι μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης σχηματίστηκε δικογραφία για την υπόθεση, η οποία διαβιβάστηκε στον 1ο Ειδικό Ανακριτή Αθηνών στις 31-5-2007 για τη διενέργεια κύριας ανακρίσεως, όπου εκκρεμεί ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με αυτή «ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις: α. απιστία στην υπηρεσία σε βάρος ΝΠΔΔ με ζημία που απειλήθηκε και προξενήθηκε άνω των 150.000 € κατ’ εξακολούθηση, β. ηθική αυτουργία στην άνω πράξη κατ’ εξακολούθηση, γ. ψευδή βεβαίωση με ζημία που απειλήθηκε και προξενήθηκε  σε βάρος του ΝΠΔΔ άνω των 150.000€ και δ. ηθική αυτουργία στην άνω τρίτη πράξη κατ’  εξακολούθηση». Η υπουργός Απασχόλησης από τη μεριά της παραδέχεται ότι, μετά από διενέργεια Ε.Δ.Ε. που έγινε τον Φεβρουάριο του 2007, η απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ Αμφιθέας εκδόθηκε «κατά πλάνη περί τα πράγματα», λόγω αποδεδειγμένης πλαστής βεβαίωσης νοσηλείας από τον διαχειριστή της επιχείρησης και ότι έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία  αναγκαστικής είσπραξης του ποσού των 610.404, 41 €, με την έκδοση παραγγελίας κατάσχεσης εις βάρος της επιχείρησης, η οποία όμως δεν έχει ακόμη εκτελεστεί!

Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. έχει ζητηθεί επανειλημμένως από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Ως  δικαιολογία χρησιμοποιείται γνωμοδότηση που ζήτησε η Διοίκηση του ΙΚΑ ειδικά για την περίπτωση αυτή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με την οποία: «προκειμένου να εξασφαλιστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, χωρίς υπέρμετρη προσβολή των υποκειμένων των δεδομένων, οι ερωτώντες βουλευτές μπορούν να λάβουν γνώση των αιτούμενων στοιχείων και μόνο κατά την περίπτωση που εντοπίσουν συγκεκριμένα στοιχεία που θεωρούν ότι είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου μπορούν να λάβουν αντίγραφα των στοιχείων αυτών. Τέλος, αναγκαία προϋπόθεση για τη νομιμότητα της χορήγησης των πιο πάνω στοιχείων στους ερωτώντες βουλευτές είναι η προηγούμενη ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων». Χωρίς να προκύπτει ρητά από την παραπάνω γνωμοδότηση, η υπουργός Απασχόλησης με μια αυθαίρετη ερμηνεία συμπεραίνει ότι «κατ’ αρχήν, δεν είναι δυνατή η χορήγηση του πορίσματος», συγκαλύπτοντας τους επίορκους υπαλλήλους, τους οποίους διατηρεί ακόμη στις ίδιες θέσεις, όπου θα μπορούν ακόμη και να «σβήσουν» τα ίχνη από τις παράνομες και επιλήψιμες ενέργειές τους για τις οποίες ακόμη ελέγχονται! Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, δεν φαίνεται να έχει περιέλθει ούτε στη γνώση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. για την ίδια υπόθεση! 

Δυστυχώς, η περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Αμφιθέας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αντιλαμβάνεται αυτή η κυβέρνηση τη διαφάνεια και την αποκάλυψη των ενόχων, καθώς πρώτη της μέριμνα φαίνεται να είναι η συγκάλυψη των ευθυνών. Και το κάνει με πρόσχημα την αυθαίρετη ερμηνεία μιας γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την οποία  στο παρελθόν έχει απαξιώσει κατάφορα σε περιπτώσεις που οι ξεκάθαρες γνωμοδοτήσεις βαρύνουσας σημασίας της Αρχής δεν ταυτίζονταν με τις κυβερνητικές επιλογές, όπως έγινε με την περίπτωση της παρακολούθησης με κάμερες στις διαδηλώσεις….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved