nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υφυπουργός Παιδείας για την επιλογή διευθυντών ΔΕ στην Φθιώτιδα (24/1/08)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα, 24 Iανουαρίου 2008

 

Απάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Αντωνίας Αντωνίου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Αντωνίας Αντωνίου με θέμα την επιλογή των διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φθιώτιδας, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Ούτε αποδεχόμαστε, ούτε καθοδηγούμε κομματικές παρεμβάσεις στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως τη θέση μας και τη στάση μας, απέναντι στους λειτουργούς και τους εταίρους της. Η Παιδεία είναι υπόθεση εθνικής προτεραιότητας και σημασίας για εμάς κι έχουμε αρνηθεί την οποιαδήποτε μορφή κομματικής παρέμβασης.

Τη θέση μας την εξηγήσαμε τόσον ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης, όσον κι εγώ στην Πρώτη Σύνοδο των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης στην πατρίδα μου, στην Τρίπολη, προτού καν αρχίσουν αυτές οι διαδικασίες. Και τότε δήλωσα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αξίες, οι οποίες μας αντιπροσωπεύουν είναι αυτές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας. Δεν υπάρχει  περίπτωση κομματικής παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των εκπροσώπων του, στις διαδικασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνη η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με τους εκπροσώπους τους έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν για τους συναδέλφους τους. Και είναι δική τους υπόθεση να αποδείξουν εάν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης.

Κάθε τέτοιο φαινόμενο, το οποίο δεν αρνούμαι ότι είναι έτσι όπως το περιγράφετε, δεν μας αντιπροσωπεύει. Δεν έχει να κάνει με εμάς, είναι μία υπόθεση για την οποία ήδη έχει διαταχθεί έρευνα, όπως με πληροφορεί ο αρμόδιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ζαμπεθάνης και οπωσδήποτε θα καταλογιστούν ευθύνες, εάν έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα εκφυλισμού των διαδικασιών. Εμείς είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τη νομιμότητα των διαδικασιών και την ακεραιότητά τους. Έχουμε αποφασίσει να εμπιστευόμαστε την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν τους θεωρούμε εκ των προτέρων ενόχους είτε για κομματισμό, είτε για παράβαση των νομίμων διαδικασιών. Φτάνει αυτό να αποδειχθεί  και τότε υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για να καταλογίσουν ευθύνες.

Αυτό για το οποίο όμως θέλω να επιμείνω είναι ότι δεν είναι μιας συγκεκριμένης πολιτικής ή συνδικαλιστικής πλευράς η ευθύνη και η  προέλευση αυτών των ατυχών διαδικασιών. Στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είχαμε τους τελευταίους μήνες, σειρά διαφορετικών απόψεων, οι οποίες διετυπώθησαν και γραπτώς σε ό, τι αφορά τις επιλογές των Διευθυντών. Θέλω όμως να σημειώσω ότι στις περισσότερες από αυτές έγινε μνεία και αναφορά στις θέσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού πάνω στο θέμα αυτό.

Καταλήγοντας, θέλω να επαναλάβω την πεποίθησή μου ότι τα φαινόμενα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, διότι έχουν επιλεγεί άξιες και άξιοι εκπαιδευτικοί για να ασκούν τα καθήκοντα των Διευθυντών και των Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων».

Κατά τη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικώς:
«Δεν υπάρχουν δικές μας επιλογές στην επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων. Είναι επιλογές, τις οποίες έκανε το αρμόδιο περιφερειακό όργανο όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς εδώ δεν είμαστε για να αρνούμαστε τις νόμιμες διαδικασίες και τις αποφάσεις των οργάνων.

Aπό κει και πέρα στο θέμα της συνέντευξης, υπήρχε η συνέντευξη και μάλιστα έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, ως προς το ποσοστό της τελικής βαθμολογίας. Εμείς περιορίσαμε αυτό το ποσοστό. Δεν είναι κυρίαρχο στοιχείο η συνέντευξη. Είναι τα μετρήσιμα μόρια.

Απορώ πώς έχετε καταλήξει στην κομματική ταυτότητα του καθενός. Εγώ δεν γνωρίζω σε ποιο κόμμα ανήκουν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Και αρνούμαι να το μάθω. Όπως αρνούμαι να μάθω πού ανήκουν οι υπάλληλοι στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τους οποίους συνεργάζομαι αδιακρίτως και εμπιστεύομαι αδιακρίτως. Όροι του τύπου «γαλάζιοι- πράσινοι», αντιληφθείτε το είναι ξεπερασμένοι. Δεν αντέχουν στην εποχή μας. Να΄ρθείτε και να μου πείτε εάν είμαι άξιος ή όχι. Να το δεχτώ. Να δεχτώ αυτό που μου λέτε ότι δεν είναι η  βαθμολογία πραγματική , μάλιστα, γι΄αυτό διατάξαμε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Αλλά αφήστε στην άκρη αυτά τα «γαλάζιοι» και «πράσινοι» επιτέλους. Για πόσο ακόμα θα μας διχάζουν; Αυτά σκέφτεσθε;

Αλλά κάνετε ένα βασικό λάθος. Όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε άλλα θέματα. Αναλύετε τη σημερινή πραγματικότητα με βάση τη δική σας μεθοδολογία. Επιτέλους εγκαταλείψτε αυτές τις πρακτικές. Εάν κάτι μας στεναχωρεί σήμερα, είναι ότι όταν εμείς έχουμε εγκαταλείψει οριστικά την οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής παρέμβασης, εισπράττουμε κομματισμό από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Και όπου ελέγχετε το οποιοδήποτε όργανο έρχεται στα χέρια σας, το στρέφετε εναντίον μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved