nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ομιλία του υπουργού Παιδείας στην πρώτη ημερίδα προϊσταμένων Γραφείων (29/1/08)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 28.1.2008

 

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην 1η ημερίδα Προϊσταμένων Γραφείων και Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κυρίες και κύριοι, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας καλωσορίσω και ερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων σας, τα αισθήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της νέας γενιάς της χώρας, να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, ο οποίος με το έργο του, με τη ζωή του, με το λόγο του, οδήγησε στο προσκήνιο την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκφράζοντας με παρρησία τις θέσεις εκείνες που υποστηρίζει η Εκκλησία μας για σημαντικά κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.
Με το παράδειγμά του ενέπνευσε και τον ιερό κλήρο της χώρας, αλλά συνέβαλε και στο να μπορέσει η πατρίδα μας να βρει το βηματισμό της προς το μέλλον.
Η σημερινή μας συνάντηση, η σημερινή μας σύνοδος, θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο και βεβαίως αποκλειστικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός, ώστε όλα τα κομμάτια της εκπαιδευτικής μηχανής να συλλειτουργούν προς την ίδια  κατεύθυνση, υπηρετώντας μία ενιαία εθνική στρατηγική για την παιδεία.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα μεγάλο Υπουργείο, με ένα θα έλεγα ξεπερασμένου τύπου οργανόγραμμα, να μπορεί να είναι αποτελεσματικό στις δράσεις του και συντονισμένο σε κάθε προσπάθεια.
Σκεφτείτε ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διαθέτει 206 χιλιάδες περίπου υπαλλήλους εκπαιδευτικούς ή διοικητικά στελέχη, αντιπροσωπεύει το 40% του ελληνικού δημόσιου τομέα, έχει ένα οργανόγραμμα το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, διότι δεν προσδιορίζεται από το πυραμιδικό του σχήμα, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και αδυναμία να ελέγξουμε εάν η οδηγία οδηγεί στο αποτέλεσμα. Και αυτό βεβαίως πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες και μειώνει την αποτελεσματικότητα.
Το βασικό στοιχείο το οποίο επομένως θα πρέπει να ξαναδιασφαλίσουμε όλοι μαζί ως συνεργάτες, ενόψει του κοινού στόχου για καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι να συστηματοποιήσουμε τη συλλειτουργία μας, να εκσυγχρονίσουμε την οργανωτική δομή του Υπουργείου, να υπάρχει επιτέλους στην ιεραρχία η ατομική ευθύνη και βεβαίως, η υπακοή όλων των ενεργειών σε μια ενιαία εθνική στρατηγική για την παιδεία, η οποία όπως ομολογείται απ’ όλες τις πλευρές, θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου, συναίνεσης και σύνθεσης, θα πρέπει δηλαδή αυτή την εθνική στρατηγική να την αγκαλιάζουν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, για να μπορεί να εφαρμοστεί με τρόπο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό τελικά για την κοινωνία και τη νέα γενιά.
Είναι υποχρέωσή μας να προσπαθήσουμε σε όλα τα επίπεδα αυτό τον συντονισμό για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα. Και έτσι ουσιαστικά επιδιώξαμε με τρεις τρόπους και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με τους τρόπους αυτούς, την καλύτερη δυνατή λειτουργία του συστήματος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η μία παράμετρος είναι η οικονομική. Η δεύτερη παράμετρος είναι η οργανωτική και λειτουργική. Και η τρίτη παράμετρος είναι το πλαίσιο αυτής της εθνικής στρατηγικής για την εκπαίδευση, το οποίο πρέπει να είναι γνωστό, ξεκάθαρο και σε όλους τους λειτουργούς της εκπαίδευσης και της διοικήσεως, αλλά βεβαίως και στην ίδια την κοινωνία και στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε όλοι να πηγαίνουμε προς την ίδια κατεύθυνση, για να μπορούμε να πηγαίνουμε γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.
Όσον αφορά την οικονομική διάσταση, είναι πάγια επιθυμία και απαίτηση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η διαρκής αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση. Είναι ομολογημένη αλήθεια το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Την περίοδο 1999-2003 η τότε κυβέρνηση είχε αυξήσει κατά 1,3 δις € σε απόλυτους αριθμούς τις δαπάνες για την παιδεία. Την περίοδο 2004-2007 οι δαπάνες για την παιδεία σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκαν στο διπλάσιο κατά 2,4 δις €. Δυστυχώς όμως αυτή η αύξηση δεν αποτυπώθηκε ποσοστιαία επί του ΑΕΠ, διότι είχαμε αντίστοιχη πρόοδο και του ΑΕΠ, του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Έτσι, λοιπόν, ενώ έχουμε αύξηση των δαπανών σε απόλυτους αριθμούς, ποσοστιαία παραμένουν οι δαπάνες στο 3,12% και άρα ισχύει ο επιδιωκόμενος στόχος να τις φτάσουμε κάποια στιγμή στο 5%. Δεν είναι όμως μόνο τα χρήματα που δίνονται στο Υπουργείο Παιδείας, τα χρήματα που δαπανώνται για την παιδεία.
Πάρα πολλά χρήματα δαπανώνται στην εκπαίδευση μέσω άλλων Υπουργείων. Η μεταφορά για παράδειγμα των μαθητών είναι μία ακριβή δαπάνη που δε τη διαχειριζόμαστε εμείς, αλλά τη διαχειρίζονται οι Νομαρχίες με χρήματα που τους δίνει το Υπουργείο Οικονομικών και αυτά είναι χρήματα για την παιδεία, τα οποία κανείς θα πρέπει να προσθέτει αν θέλει να είναι δίκαιος στην αποτίμηση της χρηματοδότησης.
Χρήματα για την έρευνα δίνονται για παράδειγμα από άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης, προς τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Και αυτά είναι χρήματα για την παιδεία. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Και νομίζω ότι η νέα λογική που από φέτος εγκαινιάζει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τους θεματικούς προϋπολογισμούς, θα μας διευκολύνει στο να μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική εικόνα για το πόσα χρήματα δίνονται πραγματικά όχι προς το Υπουργείο Παιδείας, αλλά για την παιδεία και πως αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα, με ποια αποτελεσματικότητα, με ποια ανταποδοτικότητα.
Επίσης, μία άλλη πηγή είναι τα χρήματα που επιτυγχάνουμε να απορροφήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω και αυτό είναι ένα ευχάριστο γεγονός, μία ευχάριστη είδηση, ότι τους τελευταίους δύο μήνες το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πέτυχε να αυξήσει την απορροφητικότητα απ’ τους ευρωπαϊκούς πόρους κατά 10% και σήμερα να είναι ο πρωταγωνιστής στην ελληνική κυβέρνηση.
Είμαστε το πρώτο Υπουργείο σε απορροφητικότητα από το Γ’ ΚΠΣ, έχοντας φτάσει περίπου στο 80% της απορροφητικότητας των συνολικών πόρων και ο στόχος μας βεβαίως είναι να μη χαθεί ούτε ένα € από το Γ’ ΚΠΣ. Παράλληλα, έχουμε ολοκληρώσει και έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα για το Δ’ ΚΠΣ, το οποίο προσφάτως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αρχίσει σύντομα από το Σεπτέμβριο και μετά να υλοποιείται.
Ο Ειδικός Γραμματέας θα επισκεφθεί περιοδικά όλη τη χώρα, όλες τις περιφέρειες και θα κάνει δημόσια διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα της κάθε περιοχής, προκειμένου να ενημερώσει και εσάς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε ώστε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα από το 2008 μέχρι το 2013, κατά την Δ’ δηλαδή προγραμματική περίοδο, τα οποία είναι 2,2 δις € που θα δαπανηθούν στο σύνολό τους στην εκπαίδευση και μάλιστα σε άυλες δράσεις που αφορούν την επιμόρφωση και τον γενικότερο εκσυγχρονισμό.
Αντιστοίχως μπορώ να σας πω ότι το Δ’ ΚΠΣ δεν περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για κτιριακά μέσα από το ΕΠΕΑΕΚ τουλάχιστον χρηματοδοτήσεις που διαχειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας. Τα χρήματα όμως για τα κτιριακά θα διασφαλιστούν από τους Γενικούς Γραμματείς στις περιφέρειες της χώρας, γι’ αυτό και καλείστε και οι Περιφερειακοί Διευθυντές, αλλά και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης του κάθε νομού, να είστε σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με τους Γενικούς Γραμματείς Περιφέρειας.
Εμείς έχουμε προδεσμεύσει τα ποσά εκείνα τα οποία αντιστοιχούν σε υποδομές εκπαίδευσης, αλλά θα πρέπει να γίνει ένας εσωτερικός διακανονισμός στην κάθε περιφέρεια, για το ποια απ’ αυτά τα χρήματα θα πάνε στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια και ποια θα πάνε στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Για να κατοχυρώσετε το ποσοστό που αντιστοιχεί στο δικό σας πεδίο ευθύνης, ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν μόλις επιστρέψετε στην περιφέρειά σας, θα είναι η διαβούλευση με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, για να δείτε τι ποσά θα αντιστοιχίσουν στις δικές σας εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι έχουμε βάλει μπρος ένα σύστημα απορροφητικότητας, το οποίο δεν μετρά μόνο την απορροφητικότητα ως απόλυτη αξία, αλλά και την ανταποδοτικότητα και όπως θα διαπιστώσετε από τις δημόσιες διαβουλεύσεις που θα γίνουν με τον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα όταν θα επισκεφθεί την περιφέρειά σας, θα δείτε ότι η απορροφητικότητα αυτή είναι απολύτως συνδεδεμένη με μία ξεκάθαρη στρατηγική για την εκπαίδευση, την οποία όσο μπορώ πιο συμπυκνωμένα θα επιχειρήσω σήμερα να σας παρουσιάσω και να σας αναλύσω.
Η δεύτερη παράμετρος είναι όπως σας είπα οι οργανωτικοί και λειτουργικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από την κορυφή μέχρι και τη βάση του συστήματος. Έξω απ’ την προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό του οργανογράμματος της κεντρικής διοικήσεως, έχουμε ήδη εγκαινιάσει την αποκεντρωμένη λειτουργία.
Θέλουμε αυτή την κορυφαία εκπαιδευτική Σύνοδο να την καθιερώσουμε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να επιτρέψουμε κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου, έξω από τα διοικητικά στελέχη της εκπαιδεύσεως, να συμμετέχουν και Υπουργοί άλλων Υπουργείων, οι οποίοι θα σας ενημερώνουν για πεδία στα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα.
Και να έχετε εσείς τη δυνατότητα ως στελέχη της εκπαίδευσης, να τους υποβάλλετε ερωτήσεις ή και προτάσεις, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν το έργο σας ή να αποφέρουν στο Υπουργείο μας τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Δε γίνεται φέτος γιατί είναι η 1η Εθνική Σύνοδος που γίνεται των διοικητικών στελεχών. Ο στόχος μας είναι αυτό να εγκαινιαστεί από του χρόνου. Φέτος θα πρέπει να επιλύσουμε τα αυτονόητα που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ακόμα είναι ζητούμενα.
Το δεύτερο όργανο το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί και μάλιστα συστηματικά, είναι η Σύνοδος των Περιφερειακών Διευθυντών. Ήδη έχουμε καθιερώσει την αρχή οι Σύνοδοι των Περιφερειακών Διευθυντών να γίνονται μία φορά στο κέντρο και μία φορά στην επαρχία, σε μία απ’ τις περιφέρειες. Αυτό μας δίνει δύο δυνατότητες που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα.
Με δεδομένη την αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Διευθυντή, ο οποίος θα πρέπει να έχει τη συνολική εικόνα για τα κενά σε βιβλία, σε προσωπικό, για τα κτιριακά προβλήματα, για τα λειτουργικά προβλήματα της περιφέρειας του.
  Όταν η Σύνοδος γίνεται στο κέντρο, δηλαδή στο Υπουργείο, παρίστανται σ’ αυτήν και όλοι οι αρμόδιοι Γενικοί Διευθυντές, ώστε επιτόπου να δίδονται λύσεις ή να δρομολογούνται λύσεις στα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιφέρεια.
  Όταν αντιστοίχως η Σύνοδος γίνεται στην Περιφέρεια, φροντίζουμε η πολιτική ηγεσία να είναι παρούσα και να συνδυάζει τη συμμετοχή της σ’ αυτή τη Σύνοδο, η οποία παίρνει και έναν εξωστρεφή χαρακτήρα, έναν πανηγυρικό χαρακτήρα, να συνοδεύεται από επισκέψεις σε εξελισσόμενα εργοτάξια για να πιέζουμε για την γρήγορη υλοποίηση των έργων που αυτή τη στιγμή γίνονται.
  Να γίνεται συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα όχι μόνο με τους Προϊσταμένους, ίσως αργότερα και με τους Διευθυντές Σχολείων, επισκέψεις σε σχολεία, συζήτηση με τους γονείς, συζήτηση με τους μαθητές, με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όπου υπάρχουν και με τη φοιτητική κοινότητα, για να μπορέσουμε έτσι μ’ αυτό τον τρόπο να έχουμε προσωπική εικόνα για τα προβλήματα, τις ελλείψεις, αλλά και τις δυνατότητες, αλλά και να αναδεικνύουμε το έργο το οποίο γίνεται, το οποίο μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχει φανεί όσο θα έπρεπε και είναι αναγκαίο να φανεί, διότι προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι το γκρίζο το χρώμα εκείνο που προσδιορίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
  Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες του έχει φως, έχει να επιδείξει διαπρεπείς επιστήμονες, αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, φιλότιμους γονείς και εξαίρετους μαθητές και φοιτητές. Και θα πρέπει να αναδείξουμε κι αυτή του την εικόνα, για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση του λαού μας και της κοινωνίας και να μην εγκλωβιζόμαστε σε απαισιόδοξα ή γκρίζα σενάρια που κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τον εκπαιδευτικό χώρο, ο οποίος είναι πραγματικά η ελπίδα της πατρίδος και του κράτους μας.
  Η επόμενη βαθμίδα οργανωτικής λειτουργίας είναι η σύσκεψη που θα πρέπει περιοδικά να συγκαλείται από τους Προϊσταμένους των νομών, μάλλον από τους Περιφερειακούς Διευθυντές με τους Προϊσταμένους των Νομών και τους Διευθυντές των Νομών και από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης των Νομών με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων.
  Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύω, ότι η όλη διοικητική πυραμίδα θα λειτουργήσει άψογα και ο καθένας θα έχει απόλυτη εικόνα των προβλημάτων, των κενών και των δυνατοτήτων που έχουν οι βαθμίδες κάτω απ’ αυτόν. Και βεβαίως η πολιτική ηγεσία θα έχει ανά πάσα στιγμή την απόλυτη καθαρή εικόνα του συνόλου της χώρας, του συνόλου του εκπαιδευτικού οργανογράμματος.
  Επειδή εισάγεται και ο θεσμός της ατομικής ευθύνης στην όλη λειτουργία της Διοικήσεως, έξω από την αποκεντρωμένη λειτουργία νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα. Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό για να περάσουμε προς τα έξω το μήνυμα, ότι η ατομική ευθύνη είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό κατά την άσκηση της διοικήσεώς μας.
  Όταν παραδείγματος χάρη διανέμονται τα βιβλία ανά τη χώρα, δεν διανέμονται με βάση τον αριθμό των μαθητών ή με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε ένα σχολείο. Πολλές φορές δίδονται περισσότερα βιβλία απ’ ότι χρειάζεται, με αποτέλεσμα σε άλλες περιπτώσεις ενώ θα έπρεπε να πάει ένας συγκεκριμένος αριθμός βιβλίων, να έχουμε κενά, και έτσι να δημιουργείται με ευθύνη της οποιασδήποτε πλευράς ένα χάος, μια καθυστέρηση, μια αναποτελεσματικότητα.
  Από εδώ και στο εξής, θα γίνεται χρέωση των βιβλίων και στον Διευθυντή Εκπαίδευσης του Νομού, αλλά και στον Διευθυντή του κάθε Σχολείου. Θα πιστώνεται προσωπικά την ευθύνη για τον αριθμό των βιβλίων που παραγγέλλει. Βεβαίως δεν θα είναι όσο και ο αριθμός των μαθητών του, θα υπάρχει πάντοτε ένα προβλεπόμενο στοκ, αλλά θα πρέπει να συμφωνεί ο ΟΕΔΔ για τον αριθμό των βιβλίων που εστάλησαν και αντιστοίχως ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Νομού  και ο Διευθυντής Σχολικής Μονάδος για τον αριθμό των βιβλίων που παρελήφθησαν.
  Τώρα το πώς θα γίνει το σύστημα διανομής, αυτό είναι ένα αντικείμενο συζήτησης, το οποίο θα αναλυθεί στις επόμενες ενότητες του σημερινού διαλόγου. Απλά σας ανέφερα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μπορεί να ξαναβάλει την ατομική ευθύνη στο σύστημα ασκήσεως Διοικήσεως και εν πάση περιπτώσει να περάσει προς τα έξω το μήνυμα, ότι όποιοι επιλέγουν να ονομαστούν διοικητικά στελέχη, αναλαμβάνουν και κάποιες ευθύνες περισσότερες από έναν απλό εκπαιδευτικό που είναι μάχιμος μέσα στην τάξη, όσον αφορά την άσκηση διοικήσεως.
  Παράλληλα εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στην έκδοση μίας εγκυκλίου, η οποία θα ενθαρρύνει επί τη βάση της κείμενης νομοθεσίας την ονοματοδοσία των σχολείων.
  Με αριθμούς, κυρίες και κύριοι, ονοματίζονται μόνο τα κελιά των φυλακών. Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να δίδει ονόματα στις σχολικές μονάδες, ονόματα διαπρεπών Ελλήνων της περιοχής που διακρίθηκαν είτε κατά τους εθνικούς αγώνες, είτε για την πνευματική ή πολιτιστική τους συνεισφορά εις την ιστορία και τον πολιτισμό, είτε επειδή διακρίθηκαν στα γράμματα, στις τέχνες, τον αθλητισμό.
  Και βεβαίως σαφή εγκύκλιο που δεν θα διαταράσσει, αλλά αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία θα συνοδεύεται και από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές και διδακτικές οδηγίες για το πώς τα παιδιά του κάθε σχολείου θα πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία της συγκεκριμένης προσωπικότητας που ονοματοδότησε το Σχολείο τους και βεβαίως για το πώς, εν πάση περιπτώσει διαμορφώθηκε η ιστορία της κάθε περιοχής για να μπορεί και η κάθε περιοχή να είναι περήφανη για τους ιστορικούς, πνευματικούς, πολιτιστικούς και άλλους ήρωές της.
  Και οι ανταλλαγές σχολείων από περιοχή σε περιοχή ή οι ανταλλαγές σχολείων εντός μίας περιοχής θα λειτουργούν, αν θέλετε, και ως έναυσμα για να μαθαίνει το σύνολο των παιδιών και της κοινωνίας λαμπρά παραδείγματα, φωτεινά παραδείγματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα και για τη σύγχρονη γενιά.
  Αυτοί είναι μερικοί  βασικοί κανόνες για την οργανωτική μας λειτουργία. Περνώ τώρα στην στρατηγική που την θεωρώ και το πιο σημαντικό κομμάτι, που αφορά τουλάχιστον την αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας.
  Όπως σας είπα, η στρατηγική μας στο χώρο της εκπαιδευτικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου, σύνθεσης διαφορετικών κοινωνικών, πολιτικών, φιλοσοφικών και άλλων αντιλήψεων.
  Διότι πραγματικά για μας η εκπαίδευση, η παιδεία γενικότερα δεν είναι χώρος σύγκρουσης, αλλά χώρος δημιουργίας, είναι χώρος συνεννόησης και θα είναι πολύτιμη η προσφορά και προς τον πολιτισμό και προς την πατρίδα μας, εάν μπορέσουμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών δυνάμεων να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε, βάζοντας μπροστά ξεκάθαρους στόχους και να κριθούμε, αν θέλετε, από το ποσοστό που πέτυχε ο καθένας να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους και όχι κάνοντας άγονες αντιπαραθέσεις, οι οποίες πολλές φορές φορτίζονται και άσκοπα και οδηγούν σε αδιέξοδο και την εκπαιδευτική κοινότητα, οδηγούν σε αδιέξοδο και τα ίδια τα παιδιά.
  Θέλω να σας πω, ότι η προσπάθειά μας ακουμπά σε δύο πόδια. Το ένα ακούει στον όρο «Έξυπνο Σχολείο». Το δεύτερο συμπεριλαμβάνει όλες τις καινοτόμες δράσεις που πιστεύουμε ότι πρέπει να συμπληρώσουν οριζόντια το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
  Με τον όρο «Έξυπνο Σχολείο» εννοούμε τα πάντα που σήμερα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις είναι ζητούμενα. Εννοούμε τα σύγχρονα κτίρια, εννοούμε τους επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, τους συνεργαζόμενους γονείς και τα βέλτιστα εποπτικά μέσα είτε αφορά αυτό το βιβλίο, είτε αφορά τα άλλα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.
  Με τον όρο «Έξυπνο Σχολείο» όσον αφορά το κτίριο εννοούμε την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές. Η χώρα διαθέτει αυτή τη στιγμή 15.000 ενεργές σχολικές μονάδες από τις οποίες κτιριακά οι 4.500 περίπου έχουν ηλικία πάνω από 40 ετών.
  Η βασική μας προσπάθεια είναι να ανατρέψουμε αυτή την ανισορροπία προσπαθώντας να δημιουργήσουμε νέα σχολεία, νέα κτίρια. Ήδη έχουμε σε συνεργασία με τον ΟΣΚ ανακοινώσει την κατασκευή 1.233 νέων κτιριακών συγκροτημάτων ξεκινώντας από τον Νηπιαγωγείο και συνεχίζοντας στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ σε όλη τη χώρα.
  Η χρηματοδότηση για αυτά τα κτίρια είναι διασφαλισμένη από δύο πηγές: από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από έναν δανεισμό που είχε γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και καλύπτει απόλυτα την κατασκευή αυτών των 1.233 οικημάτων. Πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί, σε κάποια βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τους και κάποια βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης ή της μελέτης.
  Αυτό το σχέδιο υλοποίησης ακουμπά πάνω στις προτάσεις που έχουμε συλλέξει από τις Συνελεύσεις που έχουν προκληθεί στις κατά τόπους Νομαρχίες μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις προτάσεις βέβαια που οι Περιφερειακοί μας Διευθυντές ή οι Διευθυντές Εκπαίδευσης του κάθε Νομού μας έχουν καταθέσει.
  Αυτό το οποίο έχουμε πει είναι, ότι θα πρέπει να λειτουργούμε συντονισμένα σ’ αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να μην υποβάλουν αιτήματα όλοι προς όλους. Θα πρέπει η δομή όπως υπάρχει σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας να λειτουργήσει.
  Σύμφωνα με ένα πρόσφατο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα πρέπει να έχουν την απόλυτη εικόνα των Νομών που εποπτεύουν για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες. Και αυτοί να μεταφέρουν μετά την εικόνα αυτή προς τον ΟΣΚ και την πολιτική ηγεσία και σε συνεργασία των δύο θα γίνεται η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και στη συνέχεια ο έλεγχος από τους μηχανικούς του ΟΣΚ που θα επισκέπτονται τους Νομούς για να κάνουν επιτόπου τις αυτοψίες και η δρομολόγηση των μελετών και της υλοποίησής τους.
  Για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στους τύπους κτιρίων που θα κατασκευάζουμε, έχουμε ζητήσει 12 μελέτες από πέντε Πανεπιστήμια της χώρας και από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί και οι οποίες βεβαίως είναι ευπροσάρμοστες στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και του κάθε οικοπέδου.
  Αυτές οι μελέτες συμπεριλαμβάνουν μια σειρά από χαρακτηριστικά μέσα, παραδείγματος χάρη βιοκλιματικά συστήματα που θα καθαρίζουν το διοξείδιο του άνθρακα διευκολύνοντας τις συνθήκες υγιεινής, τα συστήματα φυσικού αερισμού των κτιρίων.
  Συμπεριλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα πράσινες στέγες, κατάλληλα διαμορφωμένους αύλειους χώρους, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και χρήση νέων τεχνολογιών εναλλακτικής ενέργειας, οι οποίες, όπως έχουμε συνεκτιμήσει, θα συμβάλλουν σημαντικότατα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην απορρύπανση της ατμόσφαιρας, κι αυτό αν θέλετε λειτουργεί και παιδευτικά, λειτουργικά και διδακτικά προς τη νέα γενιά, στην οποία προσπαθούμε από πολύ νωρίς να εμφυσήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση.
  Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης σε 33 σχολεία του λεκανοπεδίου και στοχεύουμε αυτό να το επεκτείνουμε και στην υπόλοιπη χώρα. Είμαστε ήδη σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του ιδιωτικού τομέα για να μας βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση.
  Παράλληλα στο πρόγραμμα της κτιριακής υποδομής βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αναπαλαίωσης παλαιών κτιρίων. Στην περίοδο 2008 – 2012, που συμπεριλαμβάνονται τα 1.233 σχολεία, προβλέπεται να αναπαλαιωθούν άλλα 500 από τα παλιά κτίρια, που όπου είναι δυνατόν θα προσαρμοστούν και στις νέες ανάγκες και παράλληλα προωθείται και το πρόγραμμα ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο είναι αποτελεσματικό πρόγραμμα γιατί δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να πληρώσει τον εργολάβο μόνο εφόσον ολοκληρώσει με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που θέσαμε το κτίριο.
  Ήδη έχουμε υπογράψει το πρώτο συμβόλαιο ΣΔΙΤ. Έχουμε προσλάβει τον τεχνικό σύμβουλο, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για 25 σχολεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Υπάρχουν πέντε φάσεις ΣΔΙΤ, που είναι σε εξέλιξη, συμπεριλαμβάνονται δε σ' αυτές και πάρα πολλά σχολεία της ελληνικής περιφέρειας. Αυτά όσον αφορά τα κτίρια.
  Όσον αφορά τους ανθρώπους, το βασικό πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είχαμε σοβαρά κενά τα οποία ήταν δυσαναπλήρωτα διότι εξαντλήθηκε ο αριθμός δασκάλων που περίμεναν διορισμό. Φέτος φτάσαμε σε σημείο να προσλάβουμε ακόμα και παιδιά που είχαν τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία πριν μια βδομάδα ή να ανακαλέσουμε από τον Στρατό ή να πάρουμε ειδικές άδειες παιδιών που υπηρετούσαν τη θητεία τους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
  Έχει συσταθεί μια Επιτροπή, η οποία αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που μας περιήλθαν και από τους περιφερειακούς διευθυντές, προκειμένου να εξορθολογιστεί το σύστημα και να γίνει καταλληλότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Παιδείας.
  Η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε μείωση των αποσπάσεων και σε εξορθολογισμό του συστήματος αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού νομίζω διεφάνη από φέτος όταν κόψαμε μερικές εκατοντάδες αποσπάσεων είτε από παράλληλες δομές εκπαίδευσης είτε από γραφεία διοικήσεως είτε από πολιτικά γραφεία. Αυτό αν θέλετε δείχνει και συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα το εκπαιδευτικό σύστημα.
  Για μας η πρώτη αξία είναι να υπάρχει εκπαιδευτικός και στο τελευταίο διδακτήριο της χώρας και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μετά να αξιοποιηθούν τα οποιαδήποτε στελέχη για τις ανάγκες της διοικήσεως ή των παραλλήλων δομών. Επομένως ξεκινούμε με αυτή τη λογική. Μπορώ να σας ενημερώσω ότι η Επιτροπή έχει εκπονήσει καλή δουλειά μέχρι τώρα.
  Ήδη, θα σας ενημερώσει και ο Γενικός Διευθυντής, έχουμε δεχθεί περίπου 29.000 αιτήσεις για τις μεταθέσεις, που μέσα στο Μάρτιο θα είναι απολύτως επεξεργασμένες. Η φιλοδοξία μας είναι όλη αυτή η διαδικασία των μεταθέσεων, αποσπάσεων, όλη αυτή η διαδικασία των αναπληρωτών, των ωρομισθίων κλπ, να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως.
  Οι εκπαιδευτικοί να ξέρουν εγκαίρως σε ποιο σχολείο τοποθετούνται και να έχουμε τη δυνατότητα και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να έχουμε απολύτως λυμένο το ζήτημα της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και τα εισαγωγικά επιμορφωτικά σεμινάρια και να μην παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση που παρατηρείται τα άλλα χρόνια.   
  Ξέρω ότι βάζουμε τον πήχη ψηλά για μια μηχανή η οποία είχε μάθει να λειτουργεί με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά είναι στο χέρι όλων μας και κυρίως στο δικό σας χέρι να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Θα ήθελα εδώ να πω ότι όπως εμείς αξιολογούμαστε από τον ελληνικό λαό, έτσι κι εσείς αξιολογείστε από μας για την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια που θα επιδείξετε στα καθήκοντά σας.
  Είναι απαράδεκτο να εμφανίζονται διαφορετικοί αριθμοί για κενά από τους διευθυντές σχολικών μονάδων, διαφορετικοί από τους διευθυντές των νομών, διαφορετικοί από τους περιφερειακούς διευθυντές και διαφορετικοί από τα πολιτικά ή μη δημοσιογραφικά δημοσιεύματα ή από τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των στελεχών της μείζονος ή της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως.
  Θα πρέπει να μιλούμε όλοι την ίδια γλώσσα, να δουλεύουμε όλοι με τον ίδιο ρυθμό και με την ίδια συνέπεια και με την ίδια αυστηρότητα, οι από πάνω προς τους από κάτω, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό τελικό αποτέλεσμα.
  Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω, ξεκινώντας από το βαθμό του Περιφερειακού Διευθυντή, του Διευθυντή Νομού, του Διευθυντή σχολείου, να συνεργάζεστε συστηματικά και να αποτυπώνετε με ενιαία γλώσσα και ορολογία τα αποτελέσματα της δουλειάς σας, για να μην παραπλανάται η κεντρική διοίκηση, κι αν υπάρχουν συνεκτιμήσεις για αιφνιδιαστικά κενά, να το καταγράφετε δίπλα. Να μην αιφνιδιάζετε όμως εσείς οι ίδιοι την κεντρική διοίκηση και να μην προσπαθείτε να μεταφέρετε προς τα πάνω ζητήματα που πρέπει να λύνονται κάτω από σας και με τη δική σας ευθύνη.
  Εμείς σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε πολύτιμους συνεργάτες μας, αλλά η αποτελεσματικότητά σας κρίνεται από το πόσα προβλήματα καταφέρνετε να επιλύσετε με αξιοπιστία στο πεδίο ευθύνης που έχετε αναλάβει.
  Λυπάμαι που είμαι τόσο ωμός, αλλά διαφορετικά δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ η μηχανή. Πρέπει ο καθένας που παίρνει μια διοικητική θέση ευθύνης, να έχει συνείδηση τι αναλαμβάνει κι αν νιώθει ότι δεν μπορεί με αυστηρότητα να ανταποκριθεί  στις απαιτήσεις αυτής της θέσης, να μην την αναλαμβάνει.
  Όταν την αναλαμβάνει θα πρέπει να τη φέρνει σε πέρας και να στηρίζει ουσιαστικά την πολιτική που καλείται να εφαρμόσει η ηγεσία του Υπουργείου σε όλο το πλάτος και το μήκος της εκπαιδευτικής πυραμίδος. Αυτό όσον αφορά τα κενά. Τις λεπτομέρειες, τις απορίες ή τις προτάσεις θα τις συζητήσετε μετά με τους αρμόδιους ομιλητές.
  Όσον αφορά την επιμόρφωση, είναι κεντρικός μας στόχος, είναι ζήτημα το οποίο θα το ανοίξουμε και δεν θα το ανοίξουμε μόνο για την Πρωτοβάθμια, αλλά και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση φέτος διότι θεωρούμε ότι για να έχουμε απαιτήσεις από τον εκπαιδευτικό θα πρέπει κι εμείς ως πολιτεία να του δίδουμε τα απαραίτητα μέσα και τις απαραίτητες γνώσεις.
  Θα ακούσουμε προτάσεις απ’ όλες τις πλευρές. Ήδη έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις και με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ. Κάποιοι εξ αυτών έχουν καταθέσει προτάσεις, από κάποιους άλλους περιμένουμε. Θα ακούσουμε και τις δικές σας θέσεις και προτάσεις και θα προχωρήσουμε στη συνέχεια σε κινήσεις οι οποίες θα έχουν απόλυτο στόχο τη διασφάλιση και εισαγωγικής, αλλά και δια βίου επιμόρφωσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας και σε όλες τις βαθμίδες.
  Θέλω να ξέρετε ότι μια σειρά από εξειδικευμένα προγράμματα που δεν αφορούν τη διδακτική ή την παιδαγωγική μέθοδο έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται. Προσφάτως εγκρίναμε ένα ποσό της τάξης του 1,8 εκατομμυρίων για την εκπαίδευση 400 εκπαιδευτών, που θα εκπαιδεύσουν αντιστοίχως 8.500 εκπαιδευτικούς πάνω στις νέες τεχνολογίες.
  Αντίστοιχες τέτοιες εξειδικευμένες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον και το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επειδή ακριβώς δεν έχει χρήματα για κτιριακά, έχει κυρίως για άυλες δράσεις, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ χρηματοδοτικά στο να υλοποιήσουμε μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν πραγματικά τον σύγχρονο εκπαιδευτικό να παρακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής του και να ανταποκρίνεται σ' αυτές.
  Αντιστοίχως επιμελούμεθα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε εκεί έχουμε εισηγητικό ρόλο και ο ρόλος μας αυτός να είστε βέβαιοι ότι θα ασκηθεί θετικά προς το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  Εμείς θα κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια το επόμενο διάστημα για να αναδείξουμε ενώπιον της κοινωνίας και της κυβέρνησης το μεγάλο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στις σημερινές συνθήκες ο Έλληνας εκπαιδευτικός όλων των βαθμίδων και θα ζητήσουμε ο ρόλος αυτός με τον οποιονδήποτε τρόπο να αμειφθεί εμπράκτως. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες σ' αυτό το ζήτημα. Ενημέρωσα σχετικά για κάποιες αποφάσεις που είναι ήδη έτοιμες τη συνδικαλιστική ηγεσία και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας.
  Ένα τρίτο σημείο που αφορά το «έξυπνο σχολείο» είναι τα εποπτικά μέσα. Το πιο βασικό εποπτικό μέσο είναι τα ποιοτικά βιβλία. Είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε πρόβλημα με την ποιότητα. Έχουν ήδη γίνει από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μια σειρά από διορθώσεις. Η νέα ηγεσία του Παιδαγωγικού έχει πάρει αυστηρές και ρητές εντολές από μας να δώσει βάρος και βαρύτητα στην αξιολόγηση της ποιότητας του κάθε συγγράμματος, αλλά να επανεξετάσει και τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του θεσμού, αλλά βεβαίως και τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  Οι οποιεσδήποτε διορθώσεις υπάρχουν στα υφιστάμενα συγγράμματα, φέτος καταρχήν θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, ώστε να μην καθυστερήσουμε στην εκτύπωση των νέων συγγραμμάτων και παράλληλα με την καθετοποίηση της τύπωσης και διανομής των συγγραμμάτων θα συγγράφονται και τα νέα βιβλία ώστε του χρόνου να μην έχουμε ξανά τέτοιου είδους λάθη ή παραλείψεις.
  Σε βαρύτερες περιπτώσεις που τα βιβλία κρίνονται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, πιθανότατα στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων να συζητήσουμε και κάποιες αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
  Το σύστημα διανομής, όπως σας είπα, θα το συζητήσετε με τους αρμόδιους. Εγώ αυτό που θα ήθελα να σας πω είναι ότι έχουν γίνει σε συνεργασία με τον ΟEΔΒ όλες οι απαραίτητες προεργασίες για να μην έχουμε τις καθυστερήσεις που είχαμε φέτος. Φέτος επιβάλλαμε αυστηρότατα πρόστιμα στους τυπογράφους εκείνους οι οποίοι πέταξαν τα βιβλία έξω από τα τυπογραφεία για να βάλουν ψηφοδέλτια και εκλογικά φυλλάδια.
  Δεν κάναμε πουθενά εξαίρεση. Ήμασταν απολύτως αυστηροί και καθετοποιήσαμε τον τρόπο παραγωγής των βιβλίων διότι διαπιστώσαμε ότι την τελευταία δεκαετία, επειδή υπήρχε συναρμοδιότητα πολλών Υπουργείων, αυτό ήταν και μια από τις βασικές αιτίες για την καθυστέρηση εκτύπωσης και διανομής.
  Έτσι λοιπόν η αρμοδιότητα για τη δημοπράτηση του χαρτιού έφυγε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, δόθηκε στον ΟΕΔΒ. Ο ΟΕΔΒ είναι ο χειριστής του όλου ζητήματος. Έχει ήδη τελειώσει ο σχετικός διαγωνισμός. Τόσο στο θέμα των κενών, όσο και στο θέμα των βιβλίων, αυτή τη στιγμή που μιλάμε και με τις δυσκολίες που μέχρι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει, είμαστε ενάμιση με δυο μήνες πιο μπροστά από το περσινό χρονοδιάγραμμα. Εάν μπορέσουμε μέχρι τέλος να κρατήσουμε ζωντανούς αυτούς τους ρυθμούς, θα επιτύχουμε στο στόχο που βάλαμε. Εκεί όμως χρειάζεται η συνεργασία όλων σας.
  Παράλληλα μπορώ να σας πω ότι δίνουμε ιδιαίτερο βάρος, εκτός από τα αναλυτικά προγράμματα και τα ποιοτικά συγγράμματα και στα εποπτικά μέσα. Ήδη υλοποιούμε τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο για διανομή δωρεάν ηλεκτρονικών υπολογιστών στους πρωτεύσαντες των Γυμνασίων.
  Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε κάποια στιγμή, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας να διαθέτουμε δωρεάν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τον κάθε μαθητή. Αυτός είναι ο στόχος. Και δουλεύουμε για να τον πετύχουμε. Η διασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση και η αντιμετώπιση αν θέλετε των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων έτσι μόνο καταπολεμείται.
  Παράλληλα κάνουμε το παν ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το δίκτυο των σχολείων που έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο. Θα υπάρχει μία ειδική ενότητα που θα ενημερωθείτε και γι’ αυτό.
  Θα ήθελα εδώ να σας πω, για τους εκπαιδευτικούς κυρίως, να περάσετε το μήνυμα ότι κάθε βιβλίο που εγκρίνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και προωθείται για τύπωση, η ύλη του είναι ανηρτημένη στο διαδίκτυο και άρα προσβάσιμη στον κάθε εκπαιδευτικό. Άρα δεν υπάρχει δικαιολογία «δεν ξέρω τι περιέχουν τα βιβλία», μπαίνει στο διαδίκτυο και το βλέπει.
  Επίσης έχουμε καθυστερήσει και τώρα δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση εν τοις πράγμασι των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ. Εγκρίναμε ήδη το κονδύλι που αφορά τη δημιουργία 120 βιβλιοθηκών που θα συμπληρώσουν τα υφιστάμενα Εργαστήρια που είχαν φτιαχτεί κατά την προηγούμενη περίοδο και δημιουργούμε Γραφείο Διασύνδεσης στο κάθε ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ για να μπορεί να διευκολυνθεί κατ’ αυτό τον τρόπο ο κάθε απόφοιτος ώστε να βρει ευκολότερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
  Κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εξετάσεις και την εφαρμογή του νέου συστήματος λύνονται αυτή την εβδομάδα, θα σας το πουν οι αρμόδιοι, και ό,τι ζητήματα βεβαίως έχετε να αναφέρετε μη διστάσετε να τα πείτε, διότι εδώ είμαστε για να λύνουμε τα προβλήματα, όχι για να τα ωραιοποιούμε ούτε να τα σκεπάζουμε.
  Όλα αυτά θεωρώ ότι θα πρέπει από εσάς στη συνέχεια να μεταφερθούν προς τους Νομούς. Δηλαδή θα παρακαλούσα, αφού συντονιστείτε ο κάθε Περιφερειακός με τους Διευθυντές του Νομού και τους Προϊσταμένους, στη συνέχεια οι Διευθυντές να καλέσουν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και να τους ενημερώσουν για όλες αυτές τις οδηγίες που θα δοθούν εδώ.
  Αυτός λοιπόν είναι ο πυλώνας του «έξυπνου σχολείου». Συμπυκνωμένα, σύγχρονα κτίρια, επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί και μοντέρνα εποπτικά μέσα.
  Ο δεύτερος πυλώνας, το δεύτερο «πόδι» της στρατηγικής είναι οι καινοτόμες δράσεις. Οι καινοτόμες δράσεις, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει και στις προγραμματικές μας δηλώσεις στη Βουλή, ακούν στον τίτλο: «Έλληνας πολίτης της Ευρώπης, Έλληνας πολίτης του κόσμου».
  Η εκπαιδευτική προσπάθειά μας θα πρέπει να είναι να δώσουμε στη νεότερη γενιά περιεχόμενο στις λέξεις που έχουν χάσει δυστυχώς την αξία τους. Τι θα πει δηλαδή Έλληνας, σύγχρονος Έλληνας, τι θα πει πολίτης σε μια σύγχρονη δημοκρατία, τι θα πει σήμερα πολίτης της Ευρώπης, τι δικαιώματα και τι υποχρεώσεις αναλαμβάνει ο πολίτης της Ευρώπης και τι σημαίνει βεβαίως και πολίτης του κόσμου, δηλαδή σε τι προκλήσεις θα πρέπει να ετοιμαστούν για να σταθούν απέναντι οι νέοι και οι νέοι της εποχής μας.
  «Έλληνας πολίτης της Ευρώπης, Έλληνας πολίτης του κόσμου». Αυτή είναι η πλατφόρμα θα έλεγα πάνω στην οποία ακουμπάει η καινοτόμος διάσταση της εθνικής εκπαιδευτικής μας στρατηγικής. Αυτή η πλατφόρμα λοιπόν ακουμπά πάνω σε 5 πυλώνες εφαρμοσμένων πολιτικών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Είναι η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η πολυγλωσσία – γλωσσομάθεια – ελληνομάθεια - ελληνοφωνία, η ψηφιακή σύγκλιση και η σύνδεση της παιδείας με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
  Τι θα πει ανθρωποκεντρική εκπαίδευση. Στον όρο «ανθρωποκεντρική εκπαίδευση» συμπεριλαμβάνουμε την οποιαδήποτε δράση, θεσμική ή πρακτική, αφορά τα άτομα με αναπηρία, τις ειδικές και ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι πρόσφυγες, όπως είναι οι παλιννοστούντες ομογενείς, οι Ρομ, και βεβαίως και την ειδική πολιτική που θα ασκηθεί στη Θράκη για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
  Ετοιμάζουμε νομοθετική πρωτοβουλία, όσο πιο επιμελημένα μπορούμε, για τα άτομα με αναπηρία, προσπαθώντας να απαντήσουμε στα κενά του θεσμικού πλαισίου αλλά και στις πρακτικές ελλείψεις που μέχρι τώρα έχει εμφανίσει το σύστημα στη λειτουργία των ΚΔΑΥ, των ειδικών σχολείων, των Ειδικών εργαστηρίων. Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 60 ειδικών σχολείων και εργαστηρίων σε όλη τη χώρα, 20 από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.
  Δίνουμε μεγάλο βάρος και βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι, διότι πιστεύουμε ότι σε αυτό το κοινωνικό σύνολο των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει το εκπαιδευτικό μας σύστημα να παρέχει τις δυνατότητες ένταξης στο κανονικό σύστημα και τις ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά.
  Όταν θα είναι απολύτως έτοιμη η θεσμική μας πρωτοβουλία, η νομοθετική μας πρωτοβουλία, θα συνοδευτεί με ολοκληρωμένη παρουσίαση και εφαρμογή στην πράξη και άλλων μέτρων τα οποία θα συνιστούν μία ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση για το ζήτημα. Όπως παραδείγματος χάρη η οδηγία προς τον ΟΣΚ, που είναι εν εφαρμογή ήδη, να προσαρμόσει όλα τα υφιστάμενα διδακτήρια στις προδιαγραφές εκείνες ώστε να είναι προσβάσιμα για άτομα με κινητικά προβλήματα. Και κάθε νέο διδακτήριο στην αρχιτεκτονική του μελέτη να συμπεριλαμβάνει και αυτή τη διάσταση, κάτι που γίνεται.
  Ο δεύτερος πυλώνας είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Εκτός από την αρμόδια Διεύθυνση εδώ, τα απαιτούμενα εργαλεία για την άσκηση αυτής της καινοτόμου δράσεως είναι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ήδη έχουμε εγκρίνει και μία νέα ομάδα τέτοιων κέντρων, ο στόχος μας είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα σε κάθε Νομό της χώρας, το οποίο θα εφαρμόζει συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα σε συνεργασία και με συναρμόδια Υπουργεία.
  Ο στόχος είναι, από το ίδιο το κτίριο, από το περιεχόμενο της εκπαίδευσης αλλά και από τις εκδρομές που θα συνδυάζονται με επισκέψεις σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σε άλλους αντίστοιχους χώρους (βιοτόπους, βιομηχανικές ζώνες, μεγάλα δημόσια έργα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις) να καλλιεργείται η ανάλογη συνείδηση στον μαθητή από τη μικρή ηλικία ώστε να μπορέσει η χώρα μας να βαδίσει προς μία αειφόρο ανάπτυξη που θα την κάνει περήφανη και ενόψει της ευρωπαϊκής γενικότερα προοπτικής της.
  Ο τρίτος πυλώνας ακούει στον τίτλο «πολυγλωσσία, γλωσσομάθεια, ελληνομάθεια και ελληνοφωνία». Συμπεριλαμβάνει την υιοθέτηση ξένων γλωσσών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την ενιαιοποίηση του εγγράφου πιστοποίησης σε όλο το δημόσιο τομέα αυτών που κατέχουν μία ξένη γλώσσα, τον εκσυγχρονισμό της μεθόδου πιστοποίησης της ελληνομάθειας, τη στήριξη της ελληνομάθειας για ομογενείς του εξωτερικού, διότι πιστεύουμε ότι η γλώσσα είναι η πιο ισχυρή γέφυρα που θα τους ξανασυνδέσει με την πατρίδα.
  Τη δημιουργία δικτύου ελληνικών σχολείων στα Βαλκάνια, που θα αποτελέσουν τις πύλες καταρχήν για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας, και βεβαίως την ενίσχυση των κέντρων και των εδρών ελληνικών σπουδών, σπουδών δηλαδή ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, διότι ήδη επισημαίνεται ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει αυξηθεί η ζήτηση για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας όχι μόνο σε Έλληνες αλλά και σε ξένους, οι οποίοι μπορούν να σχηματοποιήσουν ένα σύγχρονο ρεύμα φιλελληνισμού, πολύτιμου για τη χώρα μας στην εθνική στρατηγική της στο εξωτερικό.
  Βεβαίως απαραίτητη προϋπόθεση για να προωθηθεί αποτελεσματικά η πολυγλωσσία των Ελλήνων μαθητών είναι η πραγματική γλωσσομάθεια, η πλήρης κατοχή και γνώση της ελληνικής γλώσσας. Οπότε και εκεί θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις, οι οποίες προετοιμάζονται.
  Το τέταρτο σημείο της καινοτόμου στρατηγικής μας είναι η ψηφιακή σύγκλιση. Η ψηφιακή σύγκλιση είναι η ισότητα που πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά, και οι εκπαιδευτικοί, στην πρόσβαση, δηλαδή η δυνατότητά τους να έχουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τώρα όταν δεν τον έχουν προσπαθούν να τον αναπληρώσουν από τα εργαστήρια που στήνουμε στο κάθε σχολείο. Ο στόχος μας, όπως σας είπα, είναι να τον έχουν όλοι, όχι μόνο οι πρωτεύσαντες, και γι’ αυτό δουλεύουμε.
  Το δεύτερο σημείο είναι να ξέρουν πώς θα τον διαχειριστούν τεχνικά, και γι’ αυτό γίνονται και τα σχετικά σεμινάρια στους εκπαιδευτές εκπαιδευτικών, τα οποία θα επεκταθούν.
  Και βεβαίως ένα τρίτο στοιχείο πολύ σημαντικό είναι να ξέρουν πώς θα τον χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτικά. Διότι δεν είναι αυτή η απελευθέρωση και αυτό το άνοιγμα μόνο θετικό, έχει και τους κινδύνους του, το βλέπουμε στην αύξηση των διαφόρων φαινομένων αυτοκτονιών κλπ. που εμφανίζονται, μελαγχολιών, αποξένωσης. Θα πρέπει λοιπόν οι εκπαιδευτικοί να είναι εκπαιδευμένοι και να έχουν τα κατάλληλα λογισμικά ώστε να παίρνουν από τη σύγχρονη τεχνολογία αυτό το οποίο είναι θετικό και να απομονώνουν, να αποξενώνουν το παιδί από αυτό το οποίο είναι αντεκπαιδευτικό, αντιπαιδαγωγικό.
  Σήμερα, όπως θα γνωρίζετε, έχουμε μία συνάντηση με τον Μπιλ Γκέιτς, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft. Στην Ελλάδα, εκτός από τους δύο αρχηγούς κομμάτων και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, που έχει υπογράψει την αντίστοιχη προγραμματική συμφωνία, έχει προγραμματιστεί να δει τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κάτι το οποίο δείχνει βεβαίως από την πλευρά της εταιρείας τη στροφή που κάνει προς τα εκπαιδευτικά προϊόντα.
  Θυμίζω ότι αυτή η εταιρεία, όπως και άλλες, έχουν ιδιαίτερες επιδόσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία στο e-government, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τώρα όμως κατά προτεραιότητα τους απασχολούν τα εκπαιδευτικά προϊόντα, δηλαδή η νέα γενιά.
  Είναι μία από τις διαστάσεις του «έξυπνου σχολείου» η διασύνδεσή του με το διαδίκτυο και βεβαίως η ορθή χρήση από κάθε άποψη των νέων τεχνολογιών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  Και βεβαίως η πρότασή μας είναι ανοιχτή για όλες τις διεθνείς εταιρείες που παράγουν τέτοια προϊόντα, τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να τις συναντήσουμε στο διεθνές συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο πρόσφατα, υπό τον τίτλο «Moving Young Minds» και να τους παρουσιάσουμε τις ανάγκες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος προκειμένου να μας κάνουν προσφορές και να επιλέξουμε τη συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο.
  Ένα άλλο στοιχείο που συναποτελεί την έννοια της ψηφιακής σύγκλισης είναι η σωστή χρήση της τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση είναι μία μέθοδος που μπορούμε σε ένα βαθμό να την εφαρμόσουμε και σήμερα απ’ το διαδίκτυο, μέσω του διαδικτύου που έχουμε ήδη χτίσει στα σχολεία, όπου σε απομονωμένες περιοχές όπου υπάρχουν ελλείψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα κάποια μαθήματα να γίνονται ζωντανά με ερωταπαντήσεις. Να γίνεται δηλαδή το μάθημα εδώ σε κάποιο χώρο στο κέντρο και να το παρακολουθούν σε ένα απομονωμένο νησί ή σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό.
Έχουμε –επαναλαμβάνω– και τώρα τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό ποσοστό της χώρας να εφαρμόσουμε τέτοιου είδους προγράμματα. Θα θέλαμε όμως πρώτα να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να εφαρμοστεί όχι πιλοτικά, όπου εφαρμοστεί αλλά να έχει συνέχεια. Να μη γίνει μόνο ένας πόλεμος εντυπώσεων, αλλά να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια που θα αφήσει πίσω της αποτελέσματα.
Δεν επεκτείνομαι περαιτέρω στην ψηφιακή σύγκλιση. Θα σας εξηγήσουν άλλωστε και οι ομιλητές οι εξειδικευμένοι για το ζήτημα αυτό ότι θέλετε να μάθετε. Περνάω στον πέμπτο πυλώνα που είναι η ανάπτυξη στις σχέσεις της παιδείας με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Υπάρχει σε εξέλιξη και εφαρμογή ένα πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑ–ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο προσπαθεί εκτός από την περιβαλλοντική εκπαίδευση να βάλει και την πολιτισμική εκπαίδευση των παιδιών μέσα στο πρόγραμμα, με επισκέψεις σε θέατρα, σε αρχαιολογικούς χώρους, με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Εμείς έχουμε αναβαθμίσει ήδη και την Καλλιτεχνική Επιτροπή όπου έχουμε βάλει Πρόεδρο τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος πλαισιώνεται και από διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε σε διάφορες βαθμίδες. Έχει εγκριθεί ένα κονδύλι πάνω από 5 εκατομμύρια για την προμήθεια των αντιστοίχων εποπτικών μέσων προς τα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
Υπάρχει η πρόθεση να ενισχυθεί αυτός ο τομέας όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα παιδιά μας θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας, ώστε να νιώθουν ποια είναι τα πραγματικά τους όπλα ενόψει του διεθνούς ανταγωνισμού.
Χθες παρευρέθην σε πανελλήνιους αγώνες επιχειρηματολογίας με τη συμμετοχή 59 σχολείων. Ήταν καταπληκτικό να έβλεπε κανείς πως η νέα γενιά χρησιμοποιεί τη γλώσσα και τη λογική, δικαιώνοντας τη δουλειά και των δασκάλων που δουλέψανε πάνω σε αυτά τα παιδιά.
Τέτοιου είδους εφαρμογές θα μπορούσαν να γενικευτούν, για να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά της οποιασδήποτε βαθμίδας να διακριθούν, να αναδείξουν και τις κλίσεις τους και βεβαίως να βρουν ευκολότερα έτσι το δρόμο τους και για τις σπουδές στην επόμενη φάση, αλλά και για τη ζωή.
Αντίστοιχα για τον αθλητισμό έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μέσα από μια προγραμματική συμφωνία που προχωρούμε με το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Χθες είδα τον αρμόδιο Υφυπουργό τον συνάδελφό μου και συζητήσαμε μία σειρά πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν στον τομέα της Φυσικής Αγωγής.
Ο στόχος βεβαίως είναι να χρησιμοποιηθεί ο αθλητισμός και διδακτικά και παιδαγωγικά, να χρηματοδοτηθούν και να προωθηθούν κάποιες καμπάνιες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, του παιδικού διαβήτη ή του εφηβικού διαβήτη κλπ. Να καταγραφούν οι ανάγκες στους αύλειους χώρους των σχολείων σε αθλητικές υποδομές, τις οποίες θα έπρεπε να φροντίζει με μεγαλύτερη επιμέλεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε άλλες περιπτώσεις το κάνει, σε άλλες περιπτώσεις δυστυχώς δεν το κάνει.
Ήδη αυτή τη στιγμή η αρμόδια Διεύθυνση καταγράφει με τους Προϊσταμένους της Φυσικής Αγωγής τα κενά, τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, ώστε να παρέμβουμε στη συνέχεια.
Και βεβαίως συζητήσαμε και για την αξιοποίηση των αθλοχώρων, δηλαδή οι αυλές των σχολείων που έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις να αξιοποιούνται τις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου ως αθλητικά κέντρα συνάντησης του σχολικού και του σωματειακού αθλητισμού, με στόχο και την αλίευση βεβαίως των αντιστοίχων ταλέντων, αλλά βεβαίως και τη δημιουργία ενός διεξόδου για τα παιδιά τα οποία ήδη έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα.
Δεν θα είμαι περισσότερο αναλυτικός. Σε αδρές γραμμές σας δίνω τα χαρακτηριστικά της καινούργιας στρατηγικής, το στόχο του «Έξυπνου Σχολείου» και τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να παρακολουθεί η διοίκηση σε όλα της τα επίπεδα.
Πιστεύουμε ειλικρινά ως πολιτική ηγεσία, ότι η παιδεία είναι το ισχυρότερο όπλο της χώρας μας και πιστεύουμε ότι ο απόλυτος στόχος ενός εκπαιδευτικού συστήματος, δεν είναι απλά η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, αυτός είναι ένας αναγκαίος στόχος. Ένα παιδί το οποίο μπαίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα σαφώς θέλει να βγει έτοιμο για να βρει δουλειά και να μπορέσει να τραβήξει το δρόμο του στη ζωή.
Δεν είναι όμως και περιοριστικός ο στόχος αυτός. Ο απόλυτος στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η παροχή παιδείας. Και η παροχή παιδείας βεβαίως συμπεριλαμβάνει την προετοιμασία για την ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη διαμόρφωση χαρακτήρα. Την ανάδειξη δηλαδή αρχών και αξιών που θα πρέπει να διαμορφώνουν τους σύγχρονους Έλληνες με τον κατάλληλο τρόπο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτό το οποίο κληρονομήσανε.
Έναν πολιτισμό δηλαδή διεθνώς παραδεκτό, ο οποίος δεν είναι μουσειακό έκθεμα, αλλά είναι ζωντανός και δυναμικός και έχει να προσφέρει πάρα πολλά ακόμα και στην πατρίδα, αλλά και στην οικουμένη. Αυτό πιστεύουμε εμείς και αυτό αναδεικνύουν οι δεκάδες χιλιάδες διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν την Ελλάδα περήφανη.
Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμούμε και τη δεύτερη διάσταση, δηλαδή τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Γι’ αυτό και δώσαμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτό, συμμεριζόμενοι  και την αγωνία των γονιών. Ήδη έχουμε συζητήσει με τους δύο κοινωνικούς εταίρους που έχουν πιστοποιημένα Ινστιτούτα στο Υπουργείο Παιδείας, την εργοδοσία, δηλαδή τον ΣΕΒ και τους εργαζόμενους, τη ΓΣΕΕ, ώστε τα δύο Ινστιτούτα τους με χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας να μας καταγράψουν τα επαγγέλματα εκείνα τα οποία έχουν προοπτική στον ελλαδικό χώρο τα επόμενα 20 χρόνια.
Αντίστοιχη μελέτη έχουμε ζητήσει και από το CEDEFOP της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ώστε το προϊόν της μελέτης αυτής να είναι διασταυρωμένο και να ακουμπά απολύτως εις την ελληνική, τη βαλκανική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Στη συνέχεια πάνω σε αυτή τη βάση θα αναμορφωθεί το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, διδάσκοντας στα παιδιά σε μια περίοδο που δεν θα έχουμε ακόμα το άγχος του Πανεπιστημίου το περιεχόμενο του κάθε επαγγέλματος και την προοπτική του. Και στη συνέχεια συνδέοντας το επάγγελμα αυτό με τον προσανατολισμό που επιλέγουν τα παιδιά στο Λύκειο και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Σας αφορά και εσάς, γι’ αυτό σας το λέω, ότι γίνεται μια επιμελημένη δουλειά στο Υπουργείο αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε να αποδώσουμε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις Σχολές ΤΕΙ και Πανεπιστημίων που βρίσκονται μέσα στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα επαγγελματικά αυτά δικαιώματα θα πρέπει να τα ξέρει ο μαθητής εκ των προτέρων, όταν δηλώνει τη συγκεκριμένη Σχολή.
Επίσης, ζητήσαμε από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να προσαρμόσουν τα αναλυτικά τους προγράμματα στην καινούργια ονομασία τους, που συνδέεται με τα συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε ο απόφοιτός τους να γνωρίζει ότι φεύγοντας απ’ αυτή τη Σχολή μπορεί να βρει προοπτική στην αγορά εργασίας.
Δυστυχώς υπήρχαν πάρα πολλές σχολές, 33 ΤΕΙ και νομίζω πάνω από 10 Πανεπιστήμια, τα οποία δεν είχαν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ή είχαν αλληλοεπικαλυπτόμενα ή δίδαμε προοπτική στα παιδιά να σπουδάσουν σε Σχολές που δεν θα τις είχε ανάγκη η αγορά τα επόμενα χρόνια. Φτάσαμε σε σημείο σήμερα να ζητούμε δασκάλους, γιατί πριν πολλά-πολλά χρόνια κανείς δεν είπε στους μαθητές ότι σπουδάζοντας στην Παιδαγωγική Ακαδημία μπορείτε εύκολα την επόμενη ώρα, επειδή υπάρχει ανάγκη, να βρείτε δουλειά.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια καθετοποιημένη προσπάθεια που αγγίζει και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις σπουδές μετά το πτυχίο, γι’ αυτό και προσπαθούμε και οι τρεις μας να λειτουργούμε συντονισμένα και να συντονίζουμε στη συνέχεια και τους διοικητικούς προϊσταμένους της πολιτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας.
Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα συμβατό με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα για να μην εθελοτυφλούν μερικοί, διότι αν χτίζουμε χωρίς να υπολογίζουμε τι γίνεται γύρω μας, κάποια στιγμή θα απομονωθούμε. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα δημιουργεί πραγματικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, αλλά παράλληλα θα απαλλάξει το παιδί απ’ τα άγχη και τις πιέσεις και θα του καλλιεργεί και την υπόσταση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, δηλαδή τις αρχές και τις αξίες εκείνες που πραγματικά πηγάζουν μέσα απ’ τη διαχρονική ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Θεωρώ ότι ενόψει αυτού του στόχου και αυτού του τολμηρού και γενναίου εγχειρήματος, είμαστε όλοι ισότιμοι συνεργάτες, με διαφορετικό ρόλο ο καθένας, αλλά με συνείδηση που πρέπει να λειτουργεί σε κάθε φάση της λειτουργίας μας μέσα στη διοίκηση.
Εμείς σας ζητούμε χωρίς δισταγμό και χωρίς φόβο ενώπιον της ιεραρχίας, ανεξαρτήτως αν τώρα εδώ βρίσκονται και οι Προϊστάμενοι των Προϊσταμένων, να εκφράσετε ελεύθερα τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, τις κρίσεις σας, τις προτάσεις σας, ώστε να καταλήξουμε στα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα και αν κάτι απ’ όλα αυτά εν πάση περιπτώσει δεν είναι τόσο σωστό, να το διορθώσουμε.
Και μέσα απ’ τη συνεργασία μας στη συνέχεια, αυτά που αποφασίσουμε να τα περάσουμε προς τα κάτω και προς τα έξω και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα ξανά να σας ευχαριστήσω. Να πω ότι για μας είναι μια ξεχωριστή στιγμή η σημερινή, διότι θέτει σε λειτουργία όλη τη διοικητική μηχανή. Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι.
Εύχομαι σε όλους σας καλή δουλειά και καλή επιτυχία στο έργο που ανέλαβαν.
Θα μου επιτρέψετε επειδή είναι μία δύσκολη μέρα σήμερα και έχουμε και την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε όλα τα διαδικαστικά ζητήματα για την απώλεια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, να σας αφήσω. Θα συνεχίσει ο Υφυπουργός, θα ακούσετε τις εισηγήσεις όλων και στο τέλος της ημέρας θα βγουν τα συμπεράσματα που θα είναι και ο οδηγός μας για τη διαμόρφωση της περαιτέρω πορείας μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved