nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υπουργός Εσωτερικών για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών (2/1/08)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 
Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2008

 

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ  ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ 3ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (GLOBAL FORUM ON MIGRATION AND DEVELOPMENT -GFMD)

«Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη δεύτερη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών, με την οποία διευρύνουμε τη στενή συνεργασία που έχουμε με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς σε ό,τι αφορά ιδίως την αποτελεσματική και έμπρακτη προώθηση της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, με πλήρη σεβασμό στα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ι. Αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης είναι η ανάληψη από την Ελλάδα της Προεδρίας της διοργάνωσης της 3ης Συνόδου του «Παγκόσμιου Forum για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη» (Global Forum on Migration and Development -GFMD), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2009. Η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Φίλων του Forum στη Γενεύη, στις 17.12.2007, και με τη συμμετοχή 70 κρατών – μελών. Είχε προηγηθεί επιστολή μου προς τον κ. Peter Shutherland, Ειδικό Εκπρόσωπο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.  Η ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα της δίνει πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχει στην Τρόικα (η οποία αποτελεί είδος εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Forum για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη), μαζί με το Βέλγιο και τις Φιλιππίνες. Ταυτοχρόνως, αναλαμβάνει την ευθύνη για την προετοιμασία και τη διοργάνωση του Forum και προεδρεύει σε όλες τις συνεδριάσεις.

Η επιλογή της Ελλάδας ως διοργανώτριας χώρας του Forum, αυτού του νέου αλλά σημαντικού θεσμού, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή. Παράλληλα, επιτρέπει στη Χώρα μας να βρεθεί στο επίκεντρο των αποφάσεων και των εξελίξεων για το μεταναστευτικό ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, να παρουσιάσει και να προωθήσει τις απόψεις της, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή της θέση και επιρροή και αποκτώντας πρόσθετη τεχνογνωσία στα τόσο κρίσιμα αυτά ζητήματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη στενή συνεργασία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ.), θα έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συντονίσει πολλές και ποικίλης θεματολογίας συζητήσεις αντιπροσώπων κρατών αλλά και μελών της κοινωνίας των πολιτών και να οδηγήσει το διάλογο και την παγκόσμια προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινόμενου σ’ ένα γόνιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο συνεννόησης, με πλήρη σεβασμό στα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΙΙ. 1. Επισημαίνεται ότι στη Σύνοδο του προηγούμενου Forum που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (9-11/7/2007) συμμετείχαν 155 χώρες και περισσότεροι από 20 Διεθνείς Οργανισμοί, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (συμμετοχή 800 εκπροσώπων). Επίσης διεξήχθησαν συζητήσεις και σ’ επίπεδο Κοινωνίας των Πολιτών (με τη συμμετοχή 200 αντιπροσώπων). Έμφαση δόθηκε στην πολιτική σύνδεσης της μετανάστευσης με την ανάπτυξη, αναδεικνύοντας την ανάπτυξη σε κεντρικό άξονα της συζήτησης για το μεταναστευτικό φαινόμενο και παρουσιάζοντας κίνητρα και καλές πρακτικές για τη στήριξη των μεταναστών και των οικογενειών τους και την ανάδειξή τους σε παράγοντες ανάπτυξης.

2. Το 2ο Παγκόσμιο Forum θα πραγματοποιηθεί στις Φιλιππίνες, τον Οκτώβριο του 2008. Και εδώ η Ελλάδα θα έχει πλέον, ex officio, ενεργό συμμετοχή. Όσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στις επιμέρους στρογγυλές τράπεζες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η ασφαλής, νόμιμη μετανάστευση, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μεταναστών ως επιμερισμένη ευθύνη ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, τις χώρες μετάβασης και τις χώρες προορισμού των μεταναστών, η ενδυνάμωση των μεταναστών, προκειμένου να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης, η θωράκιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αύξηση των ευκαιριών για νόμιμη μετανάστευση, η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ως αρνητικού στοιχείου για την ανάπτυξη, η διαμόρφωση πολιτικών, η προώθηση της θεσμικής συνοχής και η εταιρικότητα ως καταλύτες της ανάπτυξης. 

ΙΙΙ. Τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διοργάνωσης του Forum Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος θεωρούμε ότι η επιτυχία μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης αποτελεί εθνική υπόθεση. Για τον λόγο αυτόν και εισάγουμε το θέμα σε διαβούλευση στην Επιτροπή μας ζητώντας, παράλληλα, απ’ όλους σας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευόδωση του τόσο σημαντικού αυτού σκοπού, τόσο σ’ επίπεδο οργανωτικό όσο και σ’ επίπεδο επιστημονικό, με ιδέες και προτάσεις αλλά και με στήριξη σε έμψυχο δυναμικό.

Κεντρικό ζήτημα, στο οποίο αναμένουμε με ενδιαφέρον της απόψεις σας είναι η θεματική που θα υιοθετηθεί. Προσανατολιζόμαστε στη συνέχιση του διαλόγου αναφορικά με την ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου της διασποράς των πληθυσμών και των οφελών που συνεπάγεται αυτή τόσο για τη χώρα προέλευσης όσο και για τη χώρα υποδοχής. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και οι πολιτικές, ιδίως μάλιστα σε χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία, που επιτρέπουν στους μετανάστες να εξελίσσονται σε δυναμικό παράγοντα προόδου και ευημερίας. Η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η ενημέρωση, η εκπαίδευση, η υποστήριξη της καλλιέργειας δεξιοτήτων, η ενθάρρυνση της ερευνητικής και επιστημονικής μετανάστευσης, ο επιμερισμός της ευθύνης ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, μετάβασης και προορισμού, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διαφάνεια στην αγορά εργασίας και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής είναι ορισμένες κρίσιμες πτυχές του ζητήματος.

Υπολογίζουμε στην ουσιαστική και ενεργό συμβολή και της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών και πιστεύουμε ότι, με τη συστράτευση όλων των δυνάμεων και των φορέων που συνδέονται με το μεταναστευτικό φαινόμενο, θα μπορέσουμε να οργανώσουμε με επιτυχία το 3ο Παγκόσμιο Forum για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στη Χώρα μας, προβάλλοντας τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας και βοηθώντας στο να γίνει ένα ακόμη βήμα για την ανάδειξη της μετανάστευσης σε παράγοντα συνεργασίας των Λαών, ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας ανάπτυξης».


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved