nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο Χρήστος Παπουτσής για τα "εκφυλισμένα" προγράμματα stage (4/4/08)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37
10680 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
TΗΛ. (210)3665414-5
FAX: (210)3665420
e-mail :
pressoffice@pasok.gr 
ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2008

 

Παρέμβαση του Χρήστου Παπουτσή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ,  στη Βουλή, για τη ρουσφετολογική αξιοποίηση από την Κυβέρνηση του προγράμματος Stage, κατά τη συζήτηση της επερώτησης του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κ.  Καρτάλη  με θέμα «Επιλογή Δικαιούχων προγράμματος Stage σε φορείς της Μαγνησίας» (3 Μαρτίου 2008)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ακούσαμε προηγουμένως την κυρία υφυπουργό να παρουσιάζει μια εξαιρετική έκθεση ιδεών, αλλά δυστυχώς δεν απάντησε στην ερώτηση. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται η επερώτηση σήμερα και βρισκόμαστε στην αίθουσα και έχετε και εσείς, κυρία υφυπουργέ, κάνει τον κόπο να έρθετε εδώ, είναι γιατί δεν απαντήσατε στην γραπτή ερώτηση του συναδέλφου κ. Καρτάλη, όπου έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία επανέλαβε από το Βήμα της Βουλής κατά την πρωτολογία του. Και πάλι δεν απαντήσατε.
Τα θέτω, λοιπόν, ξανά. Σ’ αυτά τα ερωτήματα χρειαζόμαστε απαντήσεις και μάλιστα συγκεκριμένες.
Ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που προσελήφθησαν μέσω του προγράμματος STAGE σε δημόσιους φορείς της Μαγνησίας τα έτη 2006 και 2007;
Ποια είναι η αναλυτική κατανομή των θέσεων αυτών ανά δημόσιο φορέα στη Μαγνησία, συμπεριλαμβανομένων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Ποια ήταν η εμπλοκή του τοπικού ΟΑΕΔ Βόλου στην επιλογή των ατόμων που αναφέρονται στα προηγούμενα ερωτήματα;
Αυτά είναι τα ερωτήματα, στα οποία οφείλετε να απαντήσετε. Λέγοντας στο τέλος της ομιλίας σας ότι θα απαντήσετε στη δευτερολογία σας, στερείτε τη δυνατότητα από τον συνάδελφο κ. Καρτάλη που είναι ο επερωτών Βουλευτής, να αξιολογήσει τις απαντήσεις σας και να αντικρούσει ενδεχομένως τα επιχειρήματά σας. Ως εκ τούτου, αφενός παραβιάσατε το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος όσον αφορά την υποχρέωση της κυβέρνησης για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, μη απαντώντας στην γραπτή ερώτηση του συναδέλφου, αφετέρου παραβιάζετε τον Κανονισμό της Βουλής σήμερα με τη στάση σας, αποφεύγοντας να απαντήσετε επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, παρουσιάζοντας μια γενική έκθεση ιδεών και στερώντας τη δυνατότητα από το συνάδελφο να αξιολογήσει τις απαντήσεις σας.
Επί της ουσίας τώρα, κυρία υφυπουργέ, θέλω να πω ότι είναι εξαιρετικά ανορθόδοξη η πολιτική του Υπουργείου Απασχόλησης και του ΟΑΕΔ.  Στην πραγματικότητα εμπαίζετε χιλιάδες ανέργους και οδηγείτε σε συνολική απαξίωση το πρόγραμμα STAGE, ένα πρόγραμμα το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε σημαντικά αποτελέσματα όταν και όπου εφαρμόστηκε. Γιατί το πρόγραμμα STAGE είναι ένα πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας που απευθύνεται σε ανέργους και έχει σκοπό να παράσχει εμπειρία από την αγορά και  να τους δώσει ευκαιρίες, ούτως ώστε να μπορέσουν με νέες δεξιότητες να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες και να βρουν μια δουλειά στο μέλλον, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση ο νόμος 3227/04 τον οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ψήφισε, αλλά δεν πρόλαβε να εφαρμόσει, έδινε πραγματικά κίνητρα στους εργοδότες για την πρόσληψη αυτών των κατηγοριών ανέργων.
Στην πραγματικότητα, εσείς τι κάνετε; Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο τον καταψήφισε εκείνη την εποχή, αλλά τώρα πάγωσε την εφαρμογή του. Και επιπλέον,  έκοψε και έραψε την εφαρμογή του στην παρούσα φάση κατά το δοκούν και κυρίως κατά το κομματικό συμφέρον.
Αυτό, όμως, αποδεικνύει την αναξιοπιστία, αλλά και την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας μιας κυβέρνησης, που προεκλογικά δήλωνε ότι το πρόβλημα της ανεργίας ήταν η πρώτη προτεραιότητα των επιλογών της.
Σήμερα, όπως πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Καρτάλης σας ανέφερε στην αρχή, χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα STAGE σαν ένα εργαλείο, σαν ένα μηχανισμό εξυπηρέτησης των ημετέρων και των οικογενειών τους. Κυρίως, των παιδιών των κομματικών σας φίλων.
Στη φιλοσοφία του προγράμματος STAGE προεξέχοντα ρόλο έχει ο ιδιωτικός τομέας.
Εσείς τι κάνετε; Διοχετεύετε το μεγαλύτερο αριθμό νέων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, στα Υπουργεία, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιορίζετε τη δυνατότητα χιλιάδων νέων να μπουν μέσα από αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης στον ιδιωτικό τομέα και στην πραγματικότητα διευρύνετε τη δυνατότητα εκείνων που επιλεκτικά αξιολογείτε και επιλεκτικά προσλαμβάνετε με STAGE, λέγοντας μάλιστα ότι είναι σύμφωνο με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πού βρήκατε γραμμένο, κυρία υφυπουργέ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει STAGE με δεκαοκτώ μήνες; Το πολύ έντεκα στο δημόσιο.
Και εσείς τι κάνετε; Δεκαοκτώ μήνες στο δημόσιο τομέα. Στην πραγματικότητα τους τοποθετείτε, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, σε οργανικές θέσεις, τις οποίες αρνείστε να καλύψετε και να δώσετε πραγματική δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και άξιους νέους επιστήμονες, οι οποίοι περιμένουν να μπουν στο Δημόσιο.
Εκμεταλλεύεστε την αγωνία και τον πόνο των οικογενειών τους και κυρίως κάνετε εμπόριο ελπίδας σε νέους ανθρώπους. Αρνούμενοι στην ουσία το δικαίωμά τους στην εργασία. Γιατί το δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα για κάθε ελληνική οικογένεια και για κάθε νέο άνθρωπο.
Κι εσείς τι κάνετε; Κάνετε τη χειρότερη προσέγγιση σε ένα άκρως ευαίσθητο θέμα. Θέτετε κομματικά κριτήρια, θέτετε κριτήρια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την αξιοκρατία και επιπλέον σε τοπικό επίπεδο δίνετε τη δυνατότητα για να γίνεται τοπικό αλισβερίσι.
Γι’ αυτό το λόγο δεν δίνετε τα στοιχεία στη δημοσιότητα.
Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία τα οποία αφορούν στη Μαγνησία, τα οποία σας ζητά με τόσο επίμονο τρόπο ο κ. Καρτάλης στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο. Αν ανατρέξετε τα Πρακτικά της Βουλής στην παρελθούσα κοινοβουλευτική περίοδο, θα δείτε πλήθος επερωτήσεων και ερωτήσεων των συναδέλφων Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, όπου και πάλι αρνείται το Υπουργείο το δικό σας –στη θέση της ευθύνης του οποίου βρίσκεστε εσείς σήμερα- να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Μάλιστα, η κα Χριστοφιλοπούλου, η οποία παρευρίσκεται εδώ, είχε κάνει πληθώρα ερωτήσεων επί των συγκεκριμένων θεμάτων, με γενικά θέματα. Αναφέρθηκε ο κ. Καρτάλης και σε ερωτήσεις άλλων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την Κρήτη, του κ. Στρατάκη, της κας Σχοιναράκη στο παρελθόν, του κ. Κεκγέρογλου σήμερα, όπου πάλι αρνείστε να δώσετε στοιχεία.
Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον αρνείστε να δώσετε τα στοιχεία; Τι είναι; Μυστικά του κράτους; Αφού είναι προφανές ότι πιάνουν δουλειά οι άνθρωποι, και μάλιστα ανασφάλιστη δουλειά, στις δημόσιες υπηρεσίες. Δηλαδή, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή και συναλλαγή με τους πολίτες.
Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν δίνετε τα στοιχεία;
Η αλήθεια είναι μία, ότι αρνείστε να δώσετε τα στοιχεία, γιατί τότε θα φανεί στο σύνολό της και το μέγεθος που πραγματικά έχει το σκάνδαλο το οποίο έχετε διαπράξει μέσα από τη χρήση του προγράμματος «Stage».
Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί θα έχουμε όλοι τη δυνατότητα να κρίνουμε ονόματα, διευθύνσεις και πραγματικό αντικείμενο απασχόλησης.
Και επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα και τα συνδικάτα των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς να μπορούν να αξιολογήσουν την πραγματική εργασία, η οποία προσφέρεται από τους νέους αυτούς ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο δεν δίνετε τα στοιχεία.
Και επιπλέον, συνεχίζετε να μιλάτε και να λέτε ωραία λόγια για τη δήθεν εξαιρετική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, λες και στην Αίθουσα αυτή υπάρχουν πολλοί από τους συναδέλφους, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι σήμερα η ανεργία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, είναι ένα διαρκές πλήγμα με πολλές συνέπειες σε εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες.
Όλους μας απασχολεί και μας ενδιαφέρει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, με τη διαφορά όμως ότι έχουμε διαφορετικό βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας. Γι’ αυτό το λόγο μας βλέπετε εδώ να χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, που ο κ. Καρτάλης επέλεξε να αξιοποιήσει, φέρνοντας την επερώτησή του. Στην πραγματικότητα επερωτώντας την Κυβέρνηση για την άρνηση να απαντήσει και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, για την πολιτική της ανεργίας.
Η πολιτική της ανεργίας και  της ακρίβειας,  η πολιτική σας για την εργασία, την απασχόληση, την ανάπτυξη, τη συνοχή της κοινωνίας και την κοινωνική αλληλεγγύη ο λαός την βλέπει καθημερινώς σε όλα τα μέτωπα, σε όλους τους τόπους και την κατακρίνει.
Γνωρίζει ο λαός τι σημαίνει πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την απασχόληση σήμερα στην Ελλάδα. Σημαίνει ρουσφέτι και σημαίνει συνεχώς διευρυνόμενη πραγματική ανεργία, πέρα και έξω από τις αλχημείες τις οποίες επιχειρείτε, παίζοντας με τα νούμερα και τη Στατιστική Υπηρεσία.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved