nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη Στυλιανίδη στη ΝΕΤ (4/3/08)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 4.3.2008

 

Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΝΕΤ 105,8» και τον δημοσιογράφο κ. Θάνο Σιαφάκα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ. Θα μιλήσουμε για παιδεία, αντιλαμβάνεστε όμως ότι όταν μιλάμε για την παιδεία το μυαλό όλων αυτή την ώρα πηγαίνει στη Μαριέττα Γιαννάκου, πολύωρες συζητήσεις και από την πλευρά μου μ’ ένα πνεύμα θα το πω, κι ένα μυαλό ελεύθερο, δυναμικό, αλλά και πεισματάρικο συχνά, θα ήθελα να μου πείτε αν ενημερώνεστε για την πορεία της υγείας της, αν υπάρχει κάποιο νέο, κάποια εξέλιξη που ενδεχομένως δε γνωρίζουμε.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ενημερώνομαι, είχα την ευκαιρία και πριν την τελευταία περιπέτεια να βρεθούμε περίπου μία ώρα και να κουβεντιάσουμε διάφορα θέματα, με αγωνία παρακολουθούμε την εξέλιξη, προσωπικά πιστεύω όμως ότι η Μαριέττα είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται, ο οποίος έχει καταφέρει στη ζωή της ν’ αντιμετωπίσει πάρα πολλά ζητήματα, εύχομαι και ελπίζω να ξεπεράσει κι αυτή τη δυσκολία και να ξαναστρατευθεί κοντά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ευχηθούμε και τώρα μετά απ’ αυτή τη μεγάλη ταλαιπωρία και ατυχία μαζί τα πράγματα να πάνε καλύτερα.
  Να έρθουμε τώρα στα θέματα της παιδείας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα και τους σχετικούς νόμους, λήγει κι αυτό το νομοθετικό κομμάτι που φορά στο νόμο πλαίσιο. Θα υπάρξουν αλλαγές, θα υπάρξουν διευκρινίσεις; Φαντάζομαι η λογική, η φιλοσοφία για το νόμο πλαίσιο δεν αλλάζει.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πριν από μερικές μέρες στη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ στις Σέρρες και στη Σύνοδο Πρυτάνεων στην Κομοτηνή, ολοκληρώθηκε και τυπικά αλλά και ουσιαστικά ο πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατάθεση 4 κειμένων, τα οποία συμπληρώνουν αυτά τα που είχαν γίνει μέχρι τώρα. Τα κείμενα αυτά είναι ο γενικός εσωτερικός κανονισμός που ήταν απαίτηση δεκαετιών από την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι ένα μοντέλο 4ετούς οικονομικού προγραμματισμού για τα Ιδρύματα, βάσει του οποίου θα δίδονται και οι χρηματοδοτήσεις, είναι, επίσης, ο νόμος που έχει ήδη ψηφιστεί για την έρευνα και την τεχνολογία και τέλος, είναι ο νόμος για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τον οποίο καταθέσαμε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα πάρουμε ένα-ένα, ελπίζω να έχουμε τη δυνατότητα και θα ήθελα να επιταχύνουμε ως προς τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σας ασφαλώς. Θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχει η πρόθεση, η βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για κάποιες αλλαγές. Γενικότερα θέτω το ερώτήμα.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ακούστε, ένας νόμος για να κριθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως στην πράξη. Ο νόμος πλαίσιο έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται αλλά απομένει να ενεργοποιηθούν κάποιες διατάξεις του. Επομένως, ως τη στιγμή εκείνη που θα εφαρμοστεί πλήρως στην πράξη ο νόμος για να διαπιστωθούν κάποιες ελλείψεις, κάποιες εισπρακτικές δυσκολίες, δε συζητούμε καμία αλλαγή. Η οποιαδήποτε συζήτηση για διορθώσεις ή συμπληρώσεις θα γίνει μετά την πλήρη εφαρμογή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα θα ήθελα να περάσουμε σε κάποια θέματα, σε κάποια προβλήματα ίσως που προκύπτουν. Θα ήθελα ν’ αναφερθούμε στο θέμα των πρυτανικών εκλογών. Εκεί, σύμφωνα με το νόμο, ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές, υπάρχει μια καθολικότητα ως προς αυτό, όλοι οι φοιτητές. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχουν ενστάσεις. Πιστεύετε ότι θα προκληθούν επεισόδια όπως έγινε αν δεν κάνω λάθος στο Πάντειο; Θα διακόπτονται οι πρυτανικές εκλογές επειδή κάποιοι έχουν μια αντίθετη άποψη και φιλοσοφία;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Μέχρι στιγμής εμφανίστηκαν επεισόδια στο Πάντειο αλλά σε άλλες Σχολές έχουν ολοκληρωθεί οι δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς πρόβλημα και στα ΤΕΙ της Κρήτης και στη Χαλκίδα. Θέλω να πιστεύω ότι ο γενικός κανονισμός ο οποίος εισάγεται, δίνει δυνατότητες και για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών μέσα στα Ιδρύματα αλλά βεβαίως δίνει δυνατότητες και για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων ώστε να μη μπορούν πια με την ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών μικρές ομάδες με ακραία συμπεριφορά να καταλύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στα Ιδρύματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κίνδυνος κ. Υπουργέ να βλέπουμε φοιτητές και φοιτητικές παρατάξεις να παίζουν ξύλο στα αμφιθέατρα υπάρχει; Να το θέσω απλά και λαϊκά όπως το αισθάνομαι και όπως μπορώ να κρίνω από τις παραστάσεις που είχα κι εγώ ως φοιτητής.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν μπορεί κανείς να κάνει ασφαλή πρόβλεψη, αλλά οι δομημένες φοιτητικές παρατάξεις οι οποίες εκπροσωπούν και κοινοβουλευτικές δυνάμεις δε νομίζω ότι θα επέλεγαν να μπουν σε τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές. Άλλωστε αυτό θεωρώ ότι αποτυπώνεται και στις δηλώσεις που έχουν κάνει τα κόμματα μετά τα πρόσφατα επεισόδια που είχαν γίνει στο Πάντειο.
Το ζήτημα είναι, και αυτό είναι η ουσιαστική μεταβολή, στο πλαίσιο της αυτονομίας που ήταν επιδιώξιμος στόχος μέχρι τώρα για όλα τα Ιδρύματα, μέρος μεγάλης ευθύνης και για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων έχει περάσει στις Πρυτανικές Αρχές. Και έχουν τα εργαλεία και με το διάλογο αλλά και με όλες τις άλλες διαδικασίες που προβλέπονται να προστατεύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έξω λοιπόν απ’ την ευθύνη της Πολιτείας, θα πρέπει τώρα και οι εκπαιδευτικοί άρχοντες, οι πνευματικοί ηγέτες και διοικητικοί Προϊστάμενοι των Ιδρυμάτων ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το δούμε στην πράξη αυτό γιατί έχω την αίσθηση ότι περιγράφουμε μια ιδανική πραγματικότητα στα Πανεπιστήμια. Δεν είναι ακριβώς έτσι, μακάρι να είναι έτσι…
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δε σας περιγράφω μια ιδανική πραγματικότητα, σας λέω ότι το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία, δίνει εργαλεία για να λειτουργήσει η δημοκρατία στην πράξη. Αυτοί όμως που θα πρέπει να τη διαχειριστούν, πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε στο θέμα της χρηματοδότησης, τρέχω από το ένα θέμα στο άλλο γιατί είναι πάρα πολλά τα θέματα που έχετε ανοίξει και θα πρέπει να δοθούν πιστεύω απαντήσεις. Να πάμε στο θέμα της χρηματοδότησης για τα μεταπτυχιακά, για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Αφορά μόνο στις μεταπτυχιακές σπουδές ή και στις προπτυχιακές το θέμα αυτή της χρηματοδότησης;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Έτσι, όπως το τοποθετήσαμε αφορά μόνο τις μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τρεις πηγές. Προβλέπεται εκτός από τους κρατικούς και τους ευρωπαϊκούς πόρους να μπορούν τα μεταπτυχιακά ν’ αντλούν χρήματα και από την αγορά. Η χρηματοδότησή τους από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους συνδέεται με το αν το συγκεκριμένο Τμήμα, έχει προχωρήσει σε εσωτερική, εξωτερική και εθνική αξιολόγηση. Όποιος δηλαδή αξιολογείται, θα έχει προβάδισμα στη χρηματοδότηση που αφορά το κράτος και τους ευρωπαϊκούς πόρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα κατ' αρχήν του ιδιώτη να πούμε ότι είναι συνήθης αυτή η ιστορία που περιγράψατε, στο εξωτερικό. Γνωρίζω ότι βρετανικά Πανεπιστήμια, για παράδειγμα οι Ιατρικές Σχολές, χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές. Ή στο Μόναχο για παράδειγμα, νομίζω ότι το ξέρετε αυτό, έχει σημαντικό ρόλο η εταιρεία BMW, χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη γίνεται αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχουν ενστάσεις ως προς αυτό.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Υπάρχει ελευθερία επιλογής. Αν π.χ. ένα Πανεπιστήμιο δε θέλει να χρησιμοποιήσει ιδιωτική χρηματοδότηση μπορεί να μην το κάνει. Αυτό άλλωστε έχει να κάνει και με την αυτονομία του κάθε Ιδρύματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ο τετραετής προγραμματισμός, ένας προϋπολογισμός να το πούμε έτσι χονδρικά, για τα Πανεπιστήμια. Φαντάζομαι ότι τα Πανεπιστήμια που ολοκληρώνουν αυτό τον σχεδιασμό, αυτό τον προγραμματισμό είναι έτοιμα, θα έχουν προτεραιότητα όπως είπατε στη χρηματοδότηση. Οι υπόλοιποι;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Οι υπόλοιποι που δεν θα ολοκληρώσουν τετραετή προγραμματισμό, δε θα χρηματοδοτηθούν, είναι πολύ απλό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε ευρώ;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Μα γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν οι νόμοι, για να εφαρμόζονται. Δεν είναι διακοσμητικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι όμως ότι τα μεταπτυχιακά που τρέχουν δε θα σταματήσουν, δεν κόβονται.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Συγνώμη, ο τετραετής προγραμματισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τα μεταπτυχιακά, έχει να κάνει με τη συνολική λειτουργία του Ιδρύματος. Ο νόμος προβλέπει τι πρέπει να γίνει. Για να τους διευκολύνουμε τους δίνουμε κι αυτό το μοντέλο 4ετούς προγραμματισμού και καλούνται αυτή τη στιγμή να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Εάν κάποιος δεν κάνει προγραμματισμό, σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμος ν’ απορροφήσει χρηματοδότηση. Γιατί φέτος τελειώνει ο κύκλος της ετήσιας χρηματοδότησης και ανοίγει μετά ο κύκλος της 4ετούς. Ο καθένας σας λέω ότι πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες  του, δε γίνεται διαφορετικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μου πείτε για τη δυνατότητα των ΤΕΙ να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους  μεταπτυχιακά. Αυτό προφανώς από τη μία θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ενδυναμώνει τα ΤΕΙ, δεν ξέρω αν τα ΑΕΙ όμως συμφωνούν με αυτή την εξέλιξη.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κάθε Ίδρυμα έχει την αυτονομία του, δε μπορεί το ένα Ίδρυμα να επιβάλλει τις απόψεις του στο άλλο. Τα ΤΕΙ αποκτούν τη δυνατότητα απ’ το νόμο μεταπτυχιακού Τμήματος για πρώτη φορά στην ιστορία τους μετά από 30 χρόνια διεκδίκησης αυτού του αιτήματος και νομίζω ότι αυτό είναι μια δικαίωση. Αυτό δεν εμποδίζει τα Πανεπιστήμια να προχωρήσουν προς τα εμπρός στις δικές τους διαδικασίες και διεκδικήσεις. Δεν έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα όμως να εμποδίσουν και την πρόοδο των ΤΕΙ που είναι πια ισότιμα ΑΕΙ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να περάσουμε στο πολλαπλό σύγγραμμα. Θα εφαρμοστεί απ’ ό,τι μαθαίνω από τη νέα περίοδο 2008-2009. Θα ήθελα να ρωτήσω τον αρμόδιο Υπουργό πώς διασφαλίζεται ότι είναι έτοιμο το Πανεπιστήμιο για κάτι τέτοιο, να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα στον φοιτητή να επιλέγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βιβλίο του και βεβαίως πώς διασφαλίζεται ότι ο κάθε Καθηγητής δε θα δίνει κατεύθυνση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιβλίο που θα πρέπει να διαβάζουν οι φοιτητές.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Μέχρι τώρα ίσχυε το δεύτερο που είπατε, δηλαδή υπήρχε μια μονοπωλιακή εξάρτηση από ένα σύγγραμμα, κάτι το οποίο λειτουργούσε σε βάρος της γνώσης και πολλές φορές υπέθαλπε και συμφέροντα.
  Τώρα δίνεται η δυνατότητα ελευθερίας επιλογής συγγράμματος. Το κάθε Τμήμα ουσιαστικά, ο κάθε τομέας, ο κάθε καθηγητής επιλέγει μια γκάμα συγγραμμάτων που εγκρίνονται και μετά ο φοιτητής ελεύθερα επιλέγει ποιο σύγγραμμα θα χρησιμοποιήσει. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι ήδη ολοκληρωμένο και τις επόμενες μέρες με μια Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις τεχνικές διαδικασίες, θα είναι πλήρως έτοιμο όλο το πλαίσιο για να λειτουργήσει με τη νέα χρονιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε φοβάστε καταστρατήγηση αυτής της δυνατότητας;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πάντοτε πρέπει να υπάρχει εποπτεία ώστε να μην ξεφύγουμε από τις βασικές διατάξεις. Αυτό ισχύει για όλες τις διατάξεις και παρακολουθούμε πώς εφαρμόζονται, ώστε να παρεμβαίνουμε αν χρειάζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μιλήσουμε και να κλείσουμε το θέμα της παιδείας, απομένουν δυστυχώς δυο λεπτά για δυο θέματα τεράστια που θα ήθελα την εμπειρία σας και τη γνώμη σας, θα ήθελα να κλείσουμε το θέμα της παιδείας με το ζήτημα της ανακατανομής των εισακτέων, μαθαίνω ότι μειώνονται οι εισακτέοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αυξάνονται στην περιφέρεια, προφανώς ο στόχος της κυβέρνησης απ’ ό,τι μπορώ να καταλάβω είναι να περιορίσετε τον κίνδυνο να υπάρχουν άδεια  Πανεπιστήμια…
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η πρόθεσή μας είναι να θεραπεύσουμε μια ανισορροπία που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια γιατί η εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στις μεταγραφές, έφερε πάρα πολλούς τρίτεκνους και πολύτεκνους στα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα ν ‘απογυμνωθούν από τη μια τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της επαρχίας και να το πληρώσει και η τοπική ανάπτυξη, από την άλλη  να υπερφορτωθούν τα μεγάλα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ του κέντρου και να μη μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Είπαμε, λοιπόν, ότι πρόθεσή μας είναι από φέτος να δώσουμε μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων στα περιφέρεια Ιδρύματα και χαμηλότερο στα κεντρικά για να μπορέσει να επέλθει ισορροπία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο άλλος όμως που μένει Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, θ’ αναγκαστεί κι αυτός να βρεθεί εκτός, έτσι;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ο έχων την αξία να επιτύχει στις Σχολές υψηλών βάσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα θα το κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον δυσκολεύετε λίγο όμως…
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν πειράζει, ανεβαίνει η ποιότητα. Ο έχων την κοινωνική αν θέλετε δυνατότητα λόγω ευαισθησίας της Πολιτείας γιατί είναι πολύτεκνος, γιατί είναι τρίτεκνος ή γιατί αντιμετωπίζει μια ασθένεια, κι αυτός έχει τη δυνατότητα ν’ απολαύσει αυτού του προνομίου. Κάποια στιγμή θα πρέπει ο καθένας να κατανέμεται και με βάση την αξία του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θέλω να ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι είμαστε κοντά στο βέτο στο θέμα των Σκοπίων, ή κοντά σε μια πιθανή λύση. Θα ήθελα την άποψή σας.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εκτιμώ ότι στην ίδια απόσταση βρισκόμαστε κι απ’ τα δύο ενδεχόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαπραγμάτευση θα είναι διαρκείας μέχρι το παρά 5;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δηλωμένη αποφασιστικότητα από τον Πρωθυπουργό και από την Υπουργό Εξωτερικό. Εκτίμησή μου είναι ότι εμείς έχουμε διανύσει τη διαδρομή που μας αντιστοιχούσε για να συναντηθούμε σε μια κοινώς αποδεκτή λύση, αναμένουμε τη συμπεριφορά της άλλης πλευράς για να τοποθετηθούμε. Δεν έχουμε αρνητικές προθέσεις, αλλά απ’ την άλλη πλευρά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε απόλυτα και τα εθνικά μας δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα συλλαλητήρια βοηθούν στην παρούσα φάση, ενισχύουν το εθνικό θέμα; Ή γίνεται κατά την κρίση σας εμπόριο φιλοπατρίας από μερικούς, καταγραφή ενδεχομένως πολιτικής δύναμης; Τι απ’ όλα συμβαίνει;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εκτίμησή μου είναι ότι στην παρούσα στιγμή τα συλλαλητήρια είναι εσωτερικής καύσεως, δηλαδή μπορεί να τονώνουν το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, αλλά δεν αποτελούν αυτή τη στιγμή που μιλάμε εργαλείο διαπραγματευτικό που διευκολύνει την προσπάθεια που κάνει η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι αν υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα βρεθούν σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να υποστούν κυρώσεις;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θέση μου είναι ότι η κοινοβουλευτική μας ομάδας και ο καθένας από εμάς χωριστά, έχει απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών και της κρισιμότητας της κατάστασης. Πιστεύω δηλαδή ότι δε θα έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, και να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα γι’ αυτό, και να ζητήσω συγνώμη για την επιτάχυνση που πήρε αυτή η κουβέντα, αλλά έπρεπε να ρωτήσω αρκετά θέματα, θα ήθελα ένα σχόλιο για το χθεσινό γκάλοπ του MEGA και της GPO. Το ΠΑΣΟΚ πέφτει, αλλά πέφτει και η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα υπάρχουν στελέχη σας, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που δηλώνουν ανοιχτά ότι με αυτά τα ποσοστά κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Και βέβαια απομακρύνεται και η ιστορία της αυτοδυναμίας.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Εκτιμώ ότι τα θετικά χαρακτηριστικά αυτού του γκάλοπ είναι ότι σταθεροποιείται και αυξάνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ. Εμένα δε με φοβίζουν οι φιλολογίες που αναπτύσσονται περί κατάλυσης του δικομματισμού κτλ. Θεωρώ ότι ο Έλληνας θέλει ασφάλεια, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. Την κρίσιμη ώρα δηλαδή επιστρέφει στα μεγάλα κόμματα εξουσίας που είναι έτοιμα να κυβερνήσουν.
Αυτό που μας ενθαρρύνει είναι ότι φαίνεται ότι το σύνολο σχεδόν των Υπουργών συγκεντρώνει θετικές γνώμες, ότι η κυβέρνηση κρατάει μια ασφαλή απόσταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όπως είπα αυξάνεται, και ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού μας, του Κώστα Καραμανλή είναι ισχυρή. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση προσπαθώντας να διορθώνουμε λάθη, να συμπληρώνουμε παραλείψεις και να προετοιμάζουμε νέες εναλλακτικές προτάσεις σε τομείς που χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να ξεχάσουμε τη λογική της αυτοδυναμίας κ. Στυλιανίδη;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ο εκλογικός νόμος που ισχύει, δημιουργεί εύθραυστες αυτοδυναμίες, αυτό είναι γεγονός. Υπάρχει όμως η ασφάλεια του εκλογικού νόμου ο οποίος έχει ψηφιστεί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι σίγουρο αυτό, δεν είναι καθόλου σίγουρο αυτό. Απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 38, 39, 39,5% .
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δε νομίζω ότι τίθεται ζήτημα να μην υπάρχει τέτοιο ποσοστό. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει σε πολύ δυσκολότερες στιγμές, ότι συσπειρώνει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Και θα το κάνει και τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη συμμετοχή και την επικοινωνία. Να είστε καλά.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved