nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης σε ημερίδα των σχολών ΕΣΔΔ και ΕΣΤΑ (14/3/08)


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ. 213.131.3636, 213.131.3605                                              
FAX. 210.3389197
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα 14 Μαρτίου 2008

 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΩΗ
ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Π.ΙΝ.ΕΠ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Σ.Δ.Δ. ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Ε.Σ.Τ.Α.)

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, κήρυξε σήμερα, Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008, ώρα 18:00, την έναρξη των εργασιών της διημερίδος του Περιφερειακού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (Π.ΙΝ.ΕΠ.) Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Τ.Α.), στη Λάρισα, με θέμα: «Ηγεσία, Αξιολόγηση, Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ. και Ε.Σ.Τ.Α.». 

 Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, ανέφερε:

«Κυρίες και Κύριοι, 
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες σκέψεις με το «Δίκτυο» των αποφοίτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη της θεωρίας και της προβληματικής για το ρόλο, την αποστολή, τη λειτουργία και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης αλλά και το σχεδιασμό, την εφαρμογή και κυρίως την αξιολόγηση των δημοσίων πολιτικών.

Νέοι διοικητικοί θεσμοί, νέες πολιτικές στελέχωσης, νέες οργανωτικές δομές, ραγδαία εξάπλωση και ανάπτυξη των διοικητικών πληροφοριακών συστημάτων, σύγχρονες τεχνικές διοικητικών προβλέψεων και προγραμματισμού δημοσίων πολιτικών, είναι ορισμένες μόνο από τις μεταβολές που έχουν επέλθει στον παγκόσμιο χάρτη των δημοσίων υπηρεσιών.

Σήμερα είναι πλέον περισσότερο από ποτέ αναγκαίες οι ριζικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος αυτών είναι ένα Κράτος ισχυρό και ανταγωνιστικό.

Κράτος Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας, που θα διαθέτει σύγχρονες δομές, θα αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του διοικητικού μάνατζμεντ και θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στην καθημερινότητα του πολίτη.

Εκείνο που όλοι περιμένουν από το κράτος, είναι να καταστεί καλύτερο και αποτελεσματικότερο είτε όταν παρέχει το ίδιο είτε όταν εγγυάται την παροχή υπηρεσιών από άλλους φορείς και ιδιώτες. Αυτό είναι το γενικό νόημα της ιδέας για τον πραγματικό και όχι τον ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό του κράτους.

Η ιδέα για την Επανίδρυση του κράτους, αναφέρεται σε μια ανάγκη αναζωογόνησης και ανανέωσης, σε ένα νέο πνεύμα αλλαγής και αναπτέρωσης στη δημόσια ζωή της χώρας. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα πολιτικό σύνθημα αλλά για μια κοινωνική ανάγκη και επιταγή.

Ανεξαρτήτως λοιπόν απ΄την οπτική με την οποία ο καθένας προσεγγίζει το θέμα, οι εξελίξεις δείχνουν να προσπερνούν τις όποιες αντιπαραθέσεις. Ο κύβος ερρίφθη. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα άλλο κατώφλι, στο κατώφλι μιας άλλης εποχής.

Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε και ένας νέος κύκλος, μια άλλη περίοδος διανοίγεται μπροστά μας. Στο επίκεντρο της Κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η ριζική, η ουσιαστική αλλαγή και επανίδρυση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Αυτό δε σημαίνει ότι επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε το Κράτος εξ αρχής.

Αλλά ότι η εικόνα του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης που στοχεύσαμε να δημιουργήσουμε είναι τόσο διαφορετική και τόσο βελτιωμένη από το παρελθόν, ώστε στην ουσία να μιλούμε για «Επανίδρυση του Κράτους». Η οποία δεν είναι ούτε υπόσχεση ούτε μικροκομματική επιλογή. Μας δεσμεύουν η απαίτηση των πολιτών και η ανάγκη των καιρών. Είναι όρος ανάπτυξης της χώρας και πραγματικής σύγκλισης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εισάγει σε μια καινούργια λογική λειτουργίας στο Δημόσιο που δεν επιτρέπει εφησυχασμό ή ολιγωρία!

Υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε.

Τα τελευταία 4 χρόνια και με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα. Πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν. 

Μόνο μια αναφορά στην ψήφιση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, του Υπαλληλικού Κώδικα, του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, του Κώδικα Κατάστασης Προσωπικού Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και στην επεξεργασία του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,  είναι αρκετή για να καταδειχθεί μια προσπάθεια που αφορά στο σύνολο του διοικητικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εκπόνηση, για πρώτη φορά, Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (2007-2013), η προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως μέσα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και ο πολλαπλασιασμός των πόρων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Πυξίδα της πολιτικής και των πρωτοβουλιών μας είναι η αρχή: Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Πολίτη. Πρόσθετα θα ήθελα να αναφερθώ στη θέσπιση ενός νέου θεσμού που συμβάλλει στην αυτοαξιολόγηση και αυτοβελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης:

Τα Βραβεία Ποιότητας και Αποδοτικότητας στο πλαίσιο του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης. Βραβεία που απονείμαμε για πρώτη φορά στα τέλη του 2007. 

Με την θέσπιση του νέου θεσμού, είχαμε ως στόχο να παρέμβουμε αποφασιστικά ώστε το Δημόσιο που οραματιζόμαστε:

- να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας,

- να συμβαδίζει με τις επιταγές της τεχνολογίας, της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας,

- να αποτελεί ιδανικό χώρο εργασίας για τους υπαλλήλους του, δηλαδή να προχωρήσουμε κατ΄ουσία, στην επανίδρυσή του.

Καλώ όλους σας να ενθαρρύνετε τις Υπηρεσίες σας για να δηλώσουν συμμετοχή στο 2ο κύκλο.

Να μη φοβηθούν την έκθεση και την αυτοαξιολόγηση. Στοιχεία που μαρτυρούν ενδιαφέρον και υπό προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις.

Η Ελλάδα, μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, παράλληλα με το ρόλο αποδέκτη εμπειριών και καλών πρακτικών, παίζει μ΄επιτυχία το ρόλο του δωρητή ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τεχνογνωσία στις νέες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες ανατολικές.

Εκτός των άλλων, ειδικότερη μνεία μπορεί να γίνει στην ίδρυση του «Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας» για τη Δημόσια Διοίκηση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ζητούμενο είναι η ενίσχυση οτιδήποτε διευκολύνει και διασφαλίζει μια συνεχή και συνεπή προσπάθεια βελτιωτικής αλλαγής.

Στην προσπάθεια αυτή καλούμαστε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου.

· Σε τι είδους διοικητικές δράσεις εμπλεκόμαστε;

· Μπορούμε να δημιουργήσουμε θεμελιωδώς νέες υπηρεσίες ;

· Μπορούμε να επαναορίσουμε τα όρια ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να προκύψουν νέες διοικητικές ιδέες και πράξεις;

· Μπορούμε να δομήσουμε τη δημόσια διοίκηση γύρω από διαδικασίες που αντανακλούν την οπτική γωνία του πολίτη - πελάτη και όχι την επίδραση των παραδοσιακών γραφειοκρατικών δομών;

· Μπορούμε να ανασχεδιάσουμε τις διοικητικές διαδικασίες με τρόπο που θα βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα μειώνεται το κόστος ;

Απαντούμε με τα τέσσερα «'Aλφα» των κρίσιμων μεταβολών:

- Αποκρατικοποίηση, λιγότερο κράτος και καλύτερο κράτος με σωστούς κανόνες του παιχνιδιού στην οικονομία.

- Αποκέντρωση, πέρα από κάθε συγκεντρωτισμό.

- Αξιοκρατία, πέρα από τις πελατειακές σχέσεις και το ρουσφέτι.

- Αποτελεσματικότητα, πέρα από τη γραφειοκρατία και τον νομικισμό.

Στην εποχή που διανύουμε πρέπει να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που δεν έχουν παρελθόν και νέες λύσεις σε πολλά προβλήματα που δεν δαμάζονται από παρελθούσες θεραπείες.

Η επιτυχής υλοποίηση κάθε στρατηγικού σχεδιασμού συνάδει με το χαρακτήρα, την προσωπικότητα και το ήθος κάθε στελέχους της δημόσιας διοίκησης. Ο δημόσιος λειτουργός της μετά-νεωτερικής περιόδου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο τυπολάτρης, αλλά ένας επεξεργαστής πληροφοριών και δεδομένων. Η καθημερινή του δράση και συμπεριφορά δεν πρέπει πλέον να είναι το γρανάζι μιας μηχανοποιημένης διαδικασίας αλλά ένας νοήμων λειτουργός, να είναι δηλαδή ο μηχανικός της γνώσης που διευκολύνει την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων που κατατείνουν στην πραγμάτωση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων και δεν εκτελεί απλά και παθητικά.

Οφείλει να μοιάζει του Ερμή δηλαδή να είναι πολυμήχανος, να διαθέτει ευρηματικότητα και ευστροφία, να έχει κοινωνικές δεξιότητες και κυρίως ελεύθερο πνεύμα για να είναι χρήσιμος.

Αξιωματική προϋπόθεση της ευφυούς και χρήσιμης δράσης είναι η κατά τον  D. Schon «αυτοστοχαστική πρακτική». Η άποψη αυτή πρακτικά σημαίνει, ότι οι υπάλληλοι μιας δημόσιας υπηρεσίας, κατανοώντας τον τρόπο λειτουργίας της, μπορούν να αναπτύσσουν αποτελεσματικότερα νέους τρόπους σκέψης και πρότυπα παραδείγματα, όταν χρειάζεται.

Είναι δεδομένο, ότι όταν η κρατική μηχανή είναι αναποτελεσματική, η χώρα αδυνατεί να επιτύχει τους στόχους της.

Αντίθετα, όταν οι δημόσιοι λειτουργοί  ευαισθητοποιούνται, συμμετέχουν, διευκολύνουν, υποστηρίζουν και προκαλούν συνθήκες ανταγωνιστικότητας και άμιλλας, η χώρα επιτυγχάνει και ακολουθεί αποτελεσματικά τις νέες παγκόσμιες εξελίξεις. Στο σύγχρονο Κράτος – Στρατηγείο, οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να δρουν περισσότερο ενεργητικά αναπτύσσοντας συμπεριφορές πρόληψης και προσανατολιζόμενοι στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον Άνθρωπο, το στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης.

Ως Υφυπουργός Εσωτερικών, θα ήθελα να εξάρω τη συνειδητή επιλογή όλων των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης να προσφέρουν στον Δημόσιο Τομέα και την εξυπηρέτηση του πολίτη.   

Να είστε βέβαιοι ότι το όνειρό σας να υπηρετήσετε την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση, η επίπονη και κοπιαστική προσπάθειά σας, οι αγωνίες, η συνεχής έρευνα και μελέτη και η επιτυχής σας αποφοίτηση, αναγνωρίζονται και εκτιμώνται από την Πολιτική Ηγεσία. 

Θα είμαι κοντά σας στο έργο που έχετε να επιτελέσετε.   

Η επαγγελματική πορεία του Στελέχους της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να΄ναι κάτι περισσότερο: Προσανατολισμός στην υπηρεσία της χώρας και του πολίτη. Έχετε ευθύνη. Και στηριζόμαστε στις ικανότητες και δυνατότητές σας. Ικανότητες και δυνατότητες που καλλιεργήθηκαν και με το πέρασμά σας απ΄το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. 

Επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια γι΄αυτό και να ενημερώσω τον πολίτη που το χρηματοδοτεί:

α. Αναβαθμίζουμε τις σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) και την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Τ.Α.). 

β. Εξοικειώνουμε τους σπουδαστές με τις εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

γ. Αποκεντρώνουμε τη γνώση με τη σύσταση Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης σε όλη τη Χώρα.

δ. Επιδιώξαμε και πετύχαμε τη συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένες Σχολές και Ινστιτούτα για την επιμόρφωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε βέλτιστες πρακτικές διεθνούς επιπέδου.

ε. Εγκαινιάσαμε τη λειτουργία, στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Μακεδονίας, για πρώτη φορά, μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών για πτυχιούχους δημόσιους υπαλλήλους. 

Βεβαίως, αναφέρομαι στο αυτονόητο καθήκον:

Η ολοκληρωμένη επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και η παροχή όλων των απαραίτητων εφοδίων στο ευρύ γνωστικό πεδίο της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεί υποχρέωση της ηγεσίας και εγγύηση για Κρατικές Υπηρεσίες ποιότητας και αποτελεσματικότητας.  

Παρακολουθώντας το πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου ο δημόσιος λειτουργός προετοιμάζεται συστηματικά για να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις και ν΄ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του διοικητικού περιβάλλοντος και της τεχνολογίας. Του προσφέρονται γνώσεις και κίνητρα για να μπορέσει να εξελιχθεί και να προχωρήσει. Για διάφορους λόγους, αναγνωρίζω ότι διαμορφώθηκαν συνθήκες που δεν επέτρεπαν και στον υπάλληλο να αναπτύξει την προσωπικότητά του και στην ιεραρχία να σημειώσει πρόοδο.

Σ΄αυτή την πρόκληση καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε. Ιδίως ν΄ανταποκριθούν οι απόφοιτοι του Εθνικού Κέντρου. Γι΄αυτό ακριβώς, επιθυμούμε να έχουμε αποφοίτους οι οποίοι θα έχουν τα εφόδια και  τη θέληση να συγκρουστούν με τα κακώς κείμενα.

Τέτοιοι είσαστε εσείς. Ξέρετε το διοικητικό περιβάλλον, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις τεχνολογίες, γνωρίζετε να οδηγείτε σε αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά π.χ. ο σύμβουλος του κ. Υπουργού να υποκαθιστά τον υπηρεσιακό παράγοντα. Για να υπάρξει η απαραίτητη συνέχεια στην ελληνική διοίκηση.

Πιστεύω ότι όλα τα σημαντικά πράγματα γίνονται με την επιμονή και την υπομονή των ίδιων των ανθρώπων που έχουν αίσθηση της προσφοράς και, το κυριότερο, μπορούν και θέλουν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Προσβλέπουμε σε μια νέα αντίληψη ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να υπηρετούν τους στόχους της Διοίκησης ως θεσμού, ανεξαρτήτως του κόμματος που κυβερνά. 

Να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και να΄ναι άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς, θεσμικούς φορείς και διοργανώσεις στο πλαίσιο της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας. 

Μεταξύ σας βρίσκονται οι φορείς της ανανέωσης. Παρά την προσωρινότητα των πολιτικών προσώπων πρέπει να πω ότι μαζί θα οικοδομήσουμε τη Δημόσια Διοίκηση του 21ου αιώνα διαμορφώνοντας μια Διοίκηση εξωστρεφή, πιο κοντά στον πολίτη.

Μια Διοίκηση που θα λειτουργεί ως μοχλός για την ανάπτυξη της Χώρας. Μια Διοίκηση - πλοηγό της Ελλάδας προς την Κοινωνία της Γνώσης.

Στηριζόμενοι στη γνώση, στην καινοτομία, να χτίσουμε έναν σταθερό, ευέλικτο και σύγχρονο κρατικό μηχανισμό.

Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημόσια Διοίκηση.

Να λειτουργούμε με διαφάνεια και λογοδοσία.

Να καταπολεμούμε τις εστίες της διαφθοράς.

Η χώρα χρειάζεται να κάνει ένα άλμα από το στάσιμο κράτος του συγκεντρωτισμού και της διαφθοράς, προς το έντιμο και ευφυές κράτος που αξιοποιεί τη γνώση και τις δυνάμεις του τόπου για την ισόρροπη εθνική ανάπτυξη και την ευημερία.

Ίσως τελικώς, δεν χρειάζεται μόνο η επανίδρυση του κράτους, αλλά γενικότερα και της πολιτικής.

Η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να πάψει να συμβιβάζεται με το μέτριο.

Τα προβλήματα σαφώς και υφίστανται αλλά και οι λύσεις σχεδιάζονται και αντιμετωπίζονται. Με άλλα λόγια η δημόσια διοίκηση οδεύει το δρόμο της οργανωτικής ανάπτυξης και λειτουργικής βελτίωσης.

Η μετάβαση στο νέο κράτος των αυξημένων δυνατοτήτων είναι βασική στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης:

• Ένα κράτος πιο λιτό, πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, ένα κράτος που εννοεί αυτά που λέει και αυτά που λέει τα πράττει και τα εφαρμόζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Ένα κράτος που ο πολίτης το εμπιστεύεται, δεν το φοβάται, ούτε το περιφρονεί.

• Ένα κράτος μικρότερο στην οικονομία, αλλά καλύτερο και αποτελεσματικότερο στις υπηρεσίες που προσφέρει στον πολίτη.

• Ένα κράτος που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και τους αντιμετωπίζει ισότιμα.

• Ένα κράτος δημοκρατικό, σύγχρονο και αποδοτικό, που μετρά και κοστολογεί τις ενέργειές του, μειώνοντας κάθε επιβάρυνση για την κοινωνία και την οικονομία.

• Ένα κράτος δικαίου που σέβεται τους κανόνες που θέτει.

• Ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

• Ένα κράτος αποδοτικό και αποκεντρωμένο, που ενσωματώνει την εθνική προσπάθεια και αξιοποιεί τη σύγχρονη γνώση και τεχνολογία.

• Ένα κράτος ευθύνης, που έχει συνείδηση της ηθικής του αποστολής, βρίσκεται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζει με επιτυχία τα δημόσια προβλήματα.

• Ένα κράτος επιτελικό και στρατηγικά προσανατολισμένο, που δεν παρεμβαίνει υπερβολικά στην οικονομία και την κοινωνία των πολιτών.

Το έντιμο και αμερόληπτο κράτος δικαίου είναι προϋπόθεση για την ποιοτική ανάπτυξη, την ισότητα των ευκαιριών και την κοινωνική συνοχή. Μόνον έτσι το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση τίθενται στην υπηρεσία του πολίτη και όχι ο πολίτης στην υπηρεσία του κράτους, όπως συμβαίνει ακόμα σήμερα στον τόπο μας.

Κυρίες και Κύριοι,
Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρώ την ορθολογική αξιοποίηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με πλήρη σεβασμό στις αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας και της αποτελεσματικότητας. Η διαρκής επιμόρφωση και εκπαίδευση του υπαλλήλου, τον μετατρέπει σ΄έναν ισχυρό λειτουργό της Δημόσιας Διοίκησης. Ο πολίτης σ΄ έσάς πρέπει να βλέπει το πρόσωπο της νέας Δημόσιας Διοίκησης. Πρέπει να έχετε τον ενθουσιασμό και τη διάθεση της προσφοράς. Δεν πρέπει η καθημερινή εργασία να καταλήξει στην αδράνεια ή τη ρουτίνα. Πρέπει να εξαντλήσετε την ενέργειά σας παλεύοντας τη γραφειοκρατία. Πρέπει να ενσαρκώσετε την ανανέωση που όλοι προσδοκούμε. Διαθέτετε Υψηλό επίπεδο προσόντων. Ο πήχυς είναι ψηλά.

Η προσπάθεια επανίδρυσης της Δημόσιας Διοίκησης απαιτεί λειτουργούς με αυτοπεποίθηση που γνωρίζουν τί πραγματικά περιμένει η ηγεσία από αυτούς.  

Στην οφειλόμενη στον Ελληνικό λαό προσπάθεια όλοι μαζί θα συνδιαμορφώσουμε το νέο σκηνικό. Είμαστε συνυπεύθυνοι. Θέλω λοιπόν, να ζητήσω από όλους σας να γίνετε οι καλύτεροι συνεργάτες μας.

Αυτό που επιθυμώ ως Υφυπουργός Εσωτερικών είναι μια δημόσια διοίκηση όπου κανένας από σας δεν θα μετανιώσει στο μέλλον για την επιλογή του.

Όπου κανένας από σας δε θα διαψευστεί. Όπου ο καθένας από σας θα είναι ικανοποιημένος, χρήσιμος, παραδεκτός, για τις υπηρεσίες του, τα ταλέντα του, τις ικανότητές του. Δεν προτείνω με όσα σας έχω καταθέσει, μια πολιτική αυτοθυσίας, όπου όλοι βγαίνουν χαμένοι.

Σας προτείνω μια πολιτική προσπαθειών, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.   Ευχαριστώ».

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved