nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Πελατειακός μηχανισμός τα προγράμματα Stage (5/6/08)

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ανακοίνωση Τύπου,
Αθήνα, 5 Ιουνίου 2008

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τα προγράμματα Stage, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο η γενιά των 700 ευρώ, αλλά και η γενιά των 500 ευρώ, η γενιά των προγραμμάτων Stage, που αναγκάζεται να συνωστίζεται στα γαλάζια γραφεία για να εξασφαλίσει την παράταση μιας εργασιακής ομηρίας, χωρίς ασφάλιση και χωρίς μέλλον. Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι νέοι αποτελούν τους «επίλεκτους ομήρους» της κυβέρνησης, η οποία έχει συνειδητά μετατρέψει, τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, σε εργαλείο άκρατης ψηφοθηρίας και πανίσχυρο κομματικό μηχανισμό εμπορίας ονείρων. 

Ίσως η κυβέρνηση να θεωρεί ότι, με αυτή τη διαχείριση των προγραμμάτων Stage, βρήκε τον τρόπο να τετραγωνίσει τον κύκλο: να διατηρεί δεκάδες χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους σε κομματική ομηρία, να τους εκμεταλλεύεται, για να καλύψει με φθηνό τρόπο πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, χωρίς προσλήψεις και, ταυτόχρονα, να μειώνει πλασματικά τους δείκτες ανεργίας.
Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι, η πολιτική που ακολουθεί δεν προσβάλλει μόνο τους νέους, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Επί τέσσερα και πλέον χρόνια, το ΠΑΣΟΚ, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ζητά συστηματικά στοιχεία για τα προγράμματα Stage και, η κυβέρνηση, συστηματικά αρνείται να τα δώσει και υπεκφεύγει, ώστε να μην αποκαλυφθεί η τεράστια έκταση της κομματικής εκμετάλλευσης των νέων.

Οι βουλευτές του ΚΤΕ Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σήμερα εκ νέου σχετική ερώτηση προς την υπουργό Απασχόλησης. Σε αυτήν, ζητούνται τα πλήρη στοιχεία των προγραμμάτων, οι φορείς που συμμετέχουν, ο αριθμός των μεμονωμένων ανέργων που έχουν απασχοληθεί ή απασχολούνται σε αυτά, οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί συνολικά, καθώς και οι ανανεώσεις των συμφωνητικών.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μας δημοσιοποιήσει τα ακριβή στοιχεία. Οποιαδήποτε προσπάθεια υπεκφυγής δεν μπορεί παρά να γίνει εκ του πονηρού, ώστε να θολώσει τα νερά, σε μια πολύ ύπουλη ιστορία, που στήθηκε για να εξαπατήσει, όχι μόνο τους ανέργους, αλλά και την ελληνική κοινωνία.

• Επισυνάπτεται Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με θέμα: «Σε πελατειακό μηχανισμό εκμετάλλευσης νέων και εμπόριο ελπίδας για μια θέση στο Δημόσιο έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα Stage από την κυβέρνηση της ΝΔ».

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
Προς τη Βουλή των Ελλήνων,
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Αθήνα, 5/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: Σε πελατειακό μηχανισμό εκμετάλλευσης νέων και εμπόριο ελπίδας για μια θέση στο Δημόσιο έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα Stage από την κυβέρνηση της ΝΔ!

Κυρία Υπουργέ,
Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στα προγράμματα Stage καθώς επί τέσσερα και πλέον χρόνια διαδραματίζεται στην αγορά εργασίας ένα παιχνίδι εις βάρος των ανέργων νέων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος Stage, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει σύντομη εργασιακή εμπειρία σε νέους που πρωτοξεκινούν στην αγορά εργασίας, το αλλοιώνει μετατρέποντάς το σε ισχυρό μηχανισμό εκμετάλλευσης ανέργων. Με σκοτεινές, μυστικές και αμιγώς πελατειακές διαδικασίες επιλογής ανέργων και παράτυπες παρατάσεις που φτάνουν και τα 4 χρόνια(!), η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει ένα σώμα δεκάδων χιλιάδων «επίλεκτων ομήρων». Μάλιστα, χάρη στους ανασφάλιστους αυτούς εργαζόμενους δεν καταρρέει μεγάλο μέρος των υποστελεχωμένων δημοσίων υπηρεσιών αιχμής, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υπηρεσίες υγείας, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.ο.κ.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι πολλαπλές και αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Καταρχήν, οι ίδιοι οι νέοι άνεργοι, εγκλωβίζονται για χρόνια σε ένα περιθώριο υποαπασχόλησης και χαμηλών αμοιβών (462-555€/μήνα), χωρίς ασφάλιση και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ελπίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί η υπόσχεση που συστηματικά, διαρρέεται από την κυβέρνηση για μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο. Σύνηθες είναι, βέβαια, μετά από 2 και 3 χρόνια παροχής υπηρεσιών στα όρια της εκμετάλλευσης, οι νέοι να εγκαταλείπονται έχοντας ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.

Δεύτερον, πολλαπλάσιοι νέοι που μαστίζονται από την ανεργία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Stage για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, αλλά ο ΟΑΕΔ τους στερεί την ευκαιρία με τις αδιαφανείς διαδικασίες και τις διαρκείς ανανεώσεις των συμφωνητικών των «επίλεκτων ομήρων».

Τρίτον, η προσωρινή ανακούφιση που δίνουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με Stage σε δημόσιες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας, δεν μπορεί να κρύψει την έντονη έλλειψη μόνιμου προσωπικού, την πρόσληψη του οποίου αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση με συνέπεια τη συνεχιζόμενη κακή εξυπηρέτηση και ταλαιπωρία των πολιτών. Ας σημειωθεί μάλιστα, ότι στο ΙΚΑ π.χ., όπου υπηρετούν ήδη 1500 άτομα σε πρόγραμμα STAGE για 30 μήνες, είναι τέτοιες οι ελλείψεις που οι συμμετέχοντες στο STAGE πολλές φορές χειρίζονται κωδικούς των μονίμων υπαλλήλων, με την ανοχή των τελευταίων και την πίεση της διοίκησης, προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες για τις οποίες δεν θα φέρουν ευθύνη οι ίδιοι αλλά οι υπόλογοι του κωδικού δημόσιοι υπάλληλοι!!!

Τέταρτον, ανυπολόγιστα είναι τα διαφυγόντα έσοδα των αντίστοιχων Ασφαλιστικών Ταμείων που χάνουν εισφορές πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πέμπτον, η εμφανής αυτή προτίμηση της κυβέρνησης σε χαμηλόμισθο και ανασφάλιστο προσωπικό για την κάλυψη παγίων αναγκών του κράτους, στερεί τόσο από τους ανέργους την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τις επιχειρήσεις να ανοίξουν τις πόρτες τους σε νέους που, στη συνέχεια, ενδεχομένως να προσελάμβαναν.

Έκτον, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Stage ως εργαλείο αλλοίωσης του δείκτη ανεργίας, διαγράφοντας από τις λίστες δεκάδες χιλιάδες άτομα που η ίδια τοποθετεί και κρατά σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις όρους για να θεωρηθούν «απασχόληση».

Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να καταθέσει ουσιαστικά στοιχεία για τα προγράμματα όποτε της έχουν ζητηθεί από το Κοινοβούλιο, διατηρώντας επιμελώς τη θολή ατμόσφαιρα γύρω από αυτά.

Επειδή τα παραπάνω αποκαλύπτουν ένα σύστημα εξαπάτησης όχι μόνο των ανέργων αλλά του συνόλου των πολιτών,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ, ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:
- Πόσα και ποια προγράμματα Stage έχουν προκηρυχθεί από το Μάρτιο του 2004, έως σήμερα;
- Πόσα και ποια από αυτά αφορούν φορείς του δημοσίου; πόσα και ποια αφορούν ιδιωτικούς φορείς; 
- Πόσες θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας έχουν προκηρυχθεί συνολικά, ανά νομό και ανά κατηγορία φορέα (π.χ. ΙΚΑ, Ο.Τ.Α., ιδιώτες κλπ)
- Ποιος είναι ο αριθμός των μεμονωμένων ανέργων που έχουν απασχοληθεί ή απασχολούνται σε αυτά;
- Σε πόσα και ποια προγράμματα Stage έχουν γίνει ανανεώσεις των συμφωνητικών και για πόσους συνολικά μήνες δέσμευσης κάθε ανέργου;
- Ποια είναι η πηγή αντίστοιχης χρηματοδότησης (ΛΑΕΚ, προϋπολογισμός ΟΑΕΔ, προϋπολογισμοί άλλων φορέων, επιχειρησιακό Απασχόληση, ΠΕΠ κ.α.) ανά πρόγραμμα Stage και ανά κατηγορία των προαναφερθεισών δημοσίων υπηρεσιών;
- Υπάρχουν προγράμματα Stage που χρηματοδοτούνται από άλλους φορείς;

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Χριστοφιλοπούλου Εύη
Χαϊδος Χρήστος
Αμοιρίδης Γιάννης
Αντωνίου Τόνια
Βέρρας Μιλτιάδης
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δαμανάκη Μαρία
Ευθυμίου Πέτρος
Καρανίκας Ηλίας
Κατρίνης Μιχάλης
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κουσελάς Δημήτρης
Κουτσούκος Γιάννης
Λαμπίρης Ηλίας
Μάντατζη Τσετίν
Μπεγλίτης Παναγιώτης
Νασιώκας Έκτορας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπακωνσταντίνου Γιώργος
Παπαχρήστος Βαγγέλης
Περλεπέ – Σηφουνάκη Κατερίνα
Ραπτη Συλβάνα
Σακοράφα Σοφία
Σαχινίδης Φίλιππος
Σκουλάκης Μανώλης
Σκουλάς Γιάννης
Στρατάκης Μανόλης
Τιμοσίδης Μιχάλης
Τσιόκας Χάρης
Τσουρή Ελπίδα
Παπουτσής Χρήστος
Ραγκούσης Γιάννης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved