nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Η Αλέκα Παπαρήγα για τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Παιδείας (12/6/08)

ΚΚΕ
Ανακοίνωση Τύπου, 12.6.2008

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Ε. Στυλιανίδη

Ο κ. Στυλιανίδης στη συνέντευξή του συμπεριέλαβε ένα σκόπιμο παραπλανητικό ψέμα και μια αλήθεια. Το ψέμα το οποίο είπε, είναι ότι εμφάνισε ένα διαφορετικό συσχετικό δύναμης που υπάρχει σήμερα στο χώρο των Πανεπιστημίων και κατά τη γνώμη μας και στην κοινωνία. Είπε δηλαδή ότι ο νόμος - πλαίσιο εφαρμόζεται, διότι υπάρχει η συγκατάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών, των σπουδαστών μέχρι -είπε- και των πολιτικών Κομμάτων, μάλιστα ευχαρίστησε τα πολιτικά Κόμματα που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και απόδειξη μάλιστα -λέει- γι' αυτό είναι η καταδίκη των εκφυλιστικών αυτών φαινομένων που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή πρυτανικών και άλλων Αρχών.

Δεν δεχόμαστε το «ευχαριστώ» του και τον ενημερώνουμε ότι η όλη τοποθέτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απέναντι και στα εκφυλιστικά φαινόμενα, είχε ένα και μοναδικό στόχο: Να εμποδίσει να χρησιμοποιηθούν αυτά τα φαινόμενα σα βούτυρο στο ψωμί της Κυβέρνησης, η οποία εμφανίζει μια παραπλανητική γραμμή: από εκεί όλοι και από εκεί μια μειοψηφία που κλέβει και σπάει κάλπες.

Ο συσχετισμός δεν είναι έτσι. Λέει ψέματα ο Υπουργός. Υποτιμά τους αγώνες που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια, υποτιμά διαθέσεις τάσεις που δείχνουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, πέρα από την αρνητική γνώμη που είναι πάρα πολύ ισχυρή, όσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Σαφώς ο Υπουργός η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μαζί του ένα πολύ μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών. Έχει όμως απέναντί του κι ένα τμήμα των πανεπιστημιακών, που είναι ίσως μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται και το οποίο αντιστέκεται στο νόμο - πλαίσιο, παίρνει μέρος στους αγώνες και εγώ θα έλεγα ανεξάρτητα και αν παίρνουν μέρος στους αγώνες, είναι σαφώς υποψιασμένο για τους νόμους και για τη γενικότερη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι συνολικά στην Παιδεία.

Βεβαίως υπάρχουν και πάρα πολλοί πανεπιστημιακοί οι οποίοι είναι ήδη διασυνδεδεμένοι με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να διασυνδεθούν με τους επιχειρηματίες και οι οποίοι από τη φύση τους και από τη θέση που έχουν σήμερα στην πανεπιστημιακή ιεραρχία, είναι κοντά με τη Νέα Δημοκρατία όπως είναι κοντά με το ΠΑΣΟΚ όπως είναι κοντά και σε πάρα πολλά ζήτημα και με το ΣΥΡΙΖΑ, που τη ραχοκοκαλιά του νόμου – πλαισίου, την αποδέχεται. Υπάρχουν όμως και πανεπιστημιακοί που αντιστέκονται και μπορώ να το πω με κατηγορηματικότητα. Χωρίς να υποτιμούμε ότι η πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές αναδεικνύεται η ΔΑΠ, ξέρουμε και τις ταλαντεύσεις της ΠΑΣΠ, μπορούμε όμως να πούμε ότι είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών και των σπουδαστών, όχι βέβαια όλοι αλλά το μεγαλύτερο μέρος, είτε έχουν σαφή αντίθεση με το νόμο – πλαίσιο, είτε ανεξάρτητα αν παίρνουν μέρος στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς αγώνες, δεν είναι αυτό το μοναδικό κριτήριο, είναι υποψιασμένοι και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να μετατραπούν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε υποκαταστήματα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός θα βρουν μπροστά τους κι ένα ευρύτερο μέρος πανεπιστημιακών, όχι όλους το ξαναλέμε, αλλά πολύ περισσότερο θα βρει μπροστά του και το νεολαϊστικο Κίνημα και το Κίνημα των εργαζομένων, καθώς θα αποπειράται να περάσει τους νόμους αυτούς στα Πανεπιστήμια.
Εμείς σε ένα πράγμα τον διαβεβαιώνουμε: θα τους κάνουμε -όσο εξαρτάται από εμάς- τη ζωή δύσκολη. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα κάνει περίπατο η Κυβέρνηση ούτε στα ΑΕΙ ούτε και στα ΤΕΙ.

Είπε όμως και μια μεγάλη αλήθεια. Η αλήθεια αυτή έχει το όνομα: Οικονομικός εκβιασμός. Εάν δηλαδή δεν εφαρμόσουν όλα τα Πανεπιστήμια αυτό το νόμο, θα τα απογυμνώσει από χρήματα. Αυτό είναι αλήθεια, αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και είναι κι ένα πρόσθετο επιχείρημα για το τι επιδιώκει.
Ακόμη μίλησε για την αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Δεν υπάρχει αυτοτέλεια εκεί που υπάρχει το κεφάλαιο. Θα υπάρχει  εξάρτηση και  οικονομική και στο περιεχόμενο από το κεφάλαιο. Αυτοτέλεια δεν υπάρχει εκεί που υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη μιας Κυβέρνησης η οποία με όπλο τα οικονομικά, θέλει να επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου ένα αντιδραστικό νόμο.
Είναι αστείο αυτό το οποίο δήλωσε, ότι ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει τα Λύκεια από τις εισαγωγικές στο Πανεπιστήμιο. Αυτό θα είναι μόνο στη μορφή. Η ουσία και το περιεχόμενο, όπου συμφωνούν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν και ο ΛΑΟΣ, βρίσκεται στο εξής: Να διασπάσει τον ενιαίο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, θα δημιουργήσει ένα 1ο έτος που θα μπαίνουν πολλοί, όμως θα προχωράνε λιγότεροι και στο τέλος ο αριθμός των φοιτητών και των σπουδαστών που θα παίρνουν πτυχία, θα είναι πολύ – πολύ μικρότερος από αυτόν που μπαίνουν.

Σε ένα ακόμα ζήτημα θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην αφύπνιση στον αγώνα. Είναι η εξαγγελία των μεταπτυχιακών στα ΤΕΙ. Πρόκειται για μεγάλη απάτη που βεβαίως έχει και σοβαρές σκοπιμότητες. Όταν τα ΤΕΙ τα έχουν σε υποδεέστερη κατεύθυνση, όταν κάνουν το διαχωρισμό μεταξύ πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ένα πράγμα είναι καθαρό: τα ΤΕΙ είναι ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης. Τα μεταπτυχιακά που θα δώσει για τα οποία θα πληρώνουν βεβαίως οι φοιτητές, θα βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση στην αγαπημένη τους αγορά.

Ξαναλέω: Επιστρέφουμε το «ευχαριστώ» του υπουργού Παιδείας, δεν μας αφορά. Θα καταγγέλλουμε κάθε φαινόμενο εκβιασμού, εκφυλισμού, διάσπασης, διαίρεσης, αποπροσανατολισμού ακριβώς γιατί εμπιστευόμαστε και το φοιτητικό και σπουδαστικό Κίνημα και πολύ περισσότερο τη μεγάλη πλειοψηφία, ένα πολύ μεγάλο μέρος φοιτητών και σπουδαστών, που είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved