nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ομιλία του υπουργού Παιδείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο (23/6/08)

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου,
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2008

Ομιλία  του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο 1ο Συμπόσιο του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου με τίτλο: «Οικονομικές Εξελίξεις στον διεθνή χώρο και στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε του Διεθνούς Πανεπιστημίου,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι

«Όλα είναι θέμα Παιδείας».
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αναδεικνύοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος στο σύγχρονο ταχέως και συχνά απρόβλεπτα μεταβαλλόμενο κόσμο. Σε μία εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν. Που η εμπειρία παραδίδει τη σκυτάλη στη γνώση και η γνώση στην πληροφόρηση. Σε μία περίοδο που η ταχύτητα γίνεται αναγκαία συνιστώσα της ατομικής ή εθνικής επιτυχίας.
Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να επενδύσει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Αναφέρομαι στον όρο Παιδεία και όχι απλά εκπαίδευση, διότι πιστεύω ότι αν κύριος στόχος της σύγχρονης εκπαίδευσης είναι η μετάδοση φρέσκιας γνώσης και επεξεργασμένης πληροφόρησης που εμπλουτίζει τις δεξιότητες του ατόμου και διευκολύνει την ένταξη του στην αγορά εργασίας, τότε απόλυτος στόχος είναι η παροχή σύγχρονης ολοκληρωμένης Παιδείας. Δηλαδή η συμπλήρωση των νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, που οδηγούν στην αγορά εργασίας με ένα σύγχρονο κώδικα αρχών και  αξιών, ο οποίος θα διαμορφώνει όχι μόνο ικανούς αλλά «καλούς καγαθούς πολίτες». Πολίτες που θα διαχέουν την ανάπτυξη σε όλο το κοινωνικό σύνολο, θα συμβάλλουν στην εδραίωση της διεθνούς ειρήνης, στη βελτίωση της δημοκρατίας, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κυρίες και Κύριοι,
Το κεντρικό όραμα της Κυβέρνησής μας, της Κυβέρνησης Καραμανλή, είναι να επενδύσουμε σε μία σύγχρονη, ανοιχτή, ολοκληρωμένη Παιδεία, που δημιουργεί τα απαραίτητα πολιτικά και ηθικά ερείσματα για την οικοδόμηση μίας ισχυρότερης πατρίδας, μίας πιο ανεπτυγμένης και ειρηνικής γειτονιάς, ενός καλύτερου κόσμου.
Ο κεντρικός στρατηγικός στόχος της πολιτικής μας είναι, αξιοποιώντας την ιστορική και πολιτιστική μας παράδοση, να καταστήσουμε την Ελλάδα σημαντικό περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
Για να επιτευχθεί αυτό, βασική αρχή της πολιτικής μας είναι η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων.
Την προηγούμενη περίοδο παρά την αντίδραση «βολεμένων κατεστημένων» επιτύχαμε να θέσουμε σε λειτουργία ένα σύγχρονο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, που συμβάλλει στη διασφάλιση μίας νέας εσωτερικής ποιότητας στις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Ενισχύσαμε την αυτοτέλεια των ΑΕΙ, δυναμώσαμε την αξιοκρατία, εδραιώσαμε τη Δημοκρατία στις εσωτερικές τους λειτουργίες, εξασφαλίσαμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των δημοσίων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και κατοχυρώσαμε την ελευθερία επιλογής του φοιτητή σπάζοντας το μονοπώλιο του ενός συγγράμματος.
Τώρα προχωρούμε στο επόμενο βήμα, που είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας. Βγάζουμε από τη λογική της κάστας ή του εθνικού απομονωτισμού το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο δίδοντας στο πλούσιο και δημιουργικό επιστημονικό δυναμικό του τη θεσμική δυνατότητα, να απλώσει «τις φτερούγες του προς τον κόσμο». Τις μέρες αυτές ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, που για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στα Ελληνικά ΑΕΙ να βγουν από την αμυντική νοοτροπία στην αντεπίθεση:
• Δημιουργώντας προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών εκτός Ελλάδος.
• Αξιοποιώντας το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό του οικουμενικού Ελληνισμού ή και ξένες προσωπικότητες της επιστήμης και της αγοράς.
• Αναδεικνύοντας διεθνώς τις δημιουργικές δυνάμεις του ελληνικού Δημόσιου ΑΕΙ
• Προωθώντας κοινά προγράμματα Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών με γνωστά ξένα Πανεπιστήμια
• Διαχέοντας την ελληνοευρωπαϊκή νοοτροπία και αποκτώντας γρηγορότερη πρόσβαση στη  φρέσκια γνώση και πληροφόρηση μέσω της ανταλλαγής καθηγητών και φοιτητών, μέσω της κοινής διδασκαλίας και έρευνας.
Σε αυτή την αλλαγή που συντελείται στο χώρο της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διαδραματίζει όχι μόνο πρωταγωνιστικό αλλά και πρωτοποριακό ρόλο. Και αυτό όχι απλά διότι ξεκίνησε πρώτο και καλά προετοιμασμένο την εφαρμογή της νέας αυτής αντίληψης και φιλοσοφίας. Αλλά γιατί έχει ήδη να μας επιδείξει τα πρώτα αποτελέσματα.
Συστήθηκαν 45 θέσεις ΔΕΠ σε τρεις σχολές και έχουν ήδη αρχίσει να καλύπτονται οργανικά. Στελεχώνεται η διοικητική του μηχανή. Ταχύτατα και άρτια μέσω του ΟΣΚ προετοιμάστηκε η κτιριακή του υποδομή και εξοπλίστηκες πλήρως. Με βάση τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που προϋπήρχαν τρέχουμε τη συμπλήρωση των απαιτούμενων υποδομών εδώ και στη Μηχανιώνα, ώστε κατά το δυνατό συντομότερα να είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε και προπτυχιακά τμήματα. Μέχρι στιγμής λειτουργεί με επιτυχία το πρώτο Διεθνές Μεταπτυχιακό τμήμα ενώ τον Ιανουάριο του 2009 ξεκινούν άλλα δύο τμήματα.

Θέλω ως αρμόδιος Υπουργός να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την οργάνωση και λειτουργία του ΔΙΠΑΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας. Ενδιαφέρον που μας εμπνέει όλους να επιμείνουμε πεισματικά στο όραμά μας να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό Κέντρο.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και να συγχαρώ για τη συστηματική προσπάθεια τον Πρόεδρο κ. Γραμμένο και τους συνεργάτες του μαζί με τους οποίους το επιτελείο του ΥΠΕΠΘ αδιάκοπα παλεύει να αντιμετωπίσει κάθε γραφειοκρατικό, τεχνικό ή οργανωτικό πρόβλημα, εμπεδώνοντας σταδιακά μία άλλη νοοτροπία στα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα.

Όταν στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης αναπτύσσονται 4.000 περίπου επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, 3.000 παραρτήματα ελληνικών τραπεζών. Όταν εκτός Ελλάδος ζουν 8 περίπου εκ. ομογενών. Όταν ανοίγουν οι διεθνείς εκπαιδευτικές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας, του Ευξείνου Πόντου, του Αραβικού Κόσμου. Όταν τριπλασιάζεται τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός εδρών ελληνικού πολιτισμού σε μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου και αυξάνεται ραγδαία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η διεθνής ζήτηση για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Η ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, η Ελληνική Πολιτεία δεν δικαιούται να αδιαφορεί, να ενδοσκοπεί, να συμβιβάζεται με την αδράνεια, τη φοβικότητα, τον απομονωτισμό και τη μετριοκρατία.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης Καραμανλή μας δείχνει το δρόμο του μέλλοντος. Επιδιώκοντας την ποιότητα και λειτουργώντας πραγματικά ως πανεπιστήμιο του Κόσμου ηγείται της προσπάθειας που κάνουμε να νικήσουμε προκαταλήψεις του παρελθόντος, να αλλάξουμε κακές νοοτροπίες και να αντιστρέψουμε τη δυναμική, καθιστώντας την Ελλάδα από χώρα διαρροής φοιτητών σε σημαντικό περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε όλοι αποφασισμένοι να συμβάλλουμε διότι ειλικρινά πιστεύουμε στη δύναμη της Παιδείας μας.
Η Παιδεία είναι αυτή που θα εμπνεύσει την κοινωνία μας, θα ενισχύσει την οικονομία μας και θα δυναμώσει τη διεθνή θέση της χώρας μας δίδοντας στην Ελλάδα την δυνατότητα να διαδραματίσει προς όφελος της ίδιας αλλά και των γειτόνων της, το ρόλο που ανταποκρίνεται στον πολιτισμό και την ιστορία της.
Ο εθνικός ποιητής έλεγε «Είμαι ο τόπος σου, μπορεί να μην είμαι κανείς. Μπορώ όμως να γίνω αυτό που θέλεις».
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το θέλουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε κυρίαρχα μέσα από μία σύγχρονη, ανοιχτή και ολοκληρωμένη Παιδεία.

Ευχαριστώ θερμά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, Tηλ: 26410-53055, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2019  proslipsis.gr, All rights reserved